Monday, April 6, 2009

Νέες συμφωνίες της Fed με τέσσερις κεντρικές τράπεζες

Νέες συμφωνίες της Fed με τέσσερις κεντρικές τράπεζες


ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ (Dow Jones)-- “Πράσινο φως” έδωσε η νομισματική επιτροπή της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) σε νέες πράξεις ενίσχυσης της ρευστότητας μέσω συμφωνιών συναλλαγματικών συναλλαγών (swap lines) με τέσσερις κεντρικές τράπεζες, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Fed.

Συγκεκριμένα, οι πράξεις αφορούν συμφωνίες με την Τράπεζα της Αγγλίας (ΒοΕ), την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), την Τράπεζα της Ιαπωνίας (ΒοJ) και την Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας (SNB), δίνοντας έτσι το περιθώριο στη νομισματική αρχή των ΗΠΑ να αποκτήσει ευρώ, γεν, στερλίνες και ελβετικά φράγκα, εάν και εφόσον αποδειχθεί αναγκαίο.

Τα swap lines θα επιτρέψουν στην Fed να προσφέρει συναλλαγματική ρευστότητα στις αμερικανικές χρηματοπιστωτικές εταιρείες.

"Οι κεντρικές τράπεζες συνεχίζουν να συνεργάζονται και κάνουν τα αναγκαία βήματα για να αποκαταστήσουν τη σταθερότητα στις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές”, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της Fed.

Βάσει των νέων συμφωνιών, η Fed θα μπορεί να προσφέρει ρευστότητα έως και 30 δισ. στερλίνες, έως και 80 δισ. ευρώ, έως και 10 τρισ. γεν και έως και 40 δισ. ελβετικά φράγκα.

Τα swap lines θα ισχύσουν έως και τις 30 Οκτωβρίου του 2009.


CAPITAL.GR

No comments:

Share |