Monday, April 6, 2009

GM: Η διοίκηση επισείει το «χαρτί» της πτώχευσης

GM: Η διοίκηση επισείει το «χαρτί» της πτώχευσης

Η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία General Motors θα ξεκινήσει τάχιστα τις διαδικασίες για να κηρύξει πτώχευση, εάν αυτό κριθεί απαραίτητο.

Αυτό ξεκαθάρισε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Φριτς Χέντερσον, σε συνέντευξή του στους «Financial Times» έπειτα και από τις προειδοποιήσεις της διοίκησης την περασμένη εβδομάδα ότι η GM μπορεί να τεθεί υπό καθεστώς προστασίας από τους πιστωτές της μέχρι τον Ιούνιο, καθώς απομένουν μόνο 60 ημέρες για να επιτευχθούν μεγαλύτερες παραχωρήσεις από τους κατόχους ομολόγων και τα συνδικάτα, έπειτα και από την απόρριψη του προηγούμενου σχεδίου αναδιάρθρωσης από την αμερικανική κυβέρνηση.

«Αν πρέπει να κηρύξουμε πτώχευση, τότε θα το κάνουμε γρήγορα... Υπάρχουν μη παραδοσιακοί τρόποι για να το πετύχουμε, που απαιτούν δύναμη, θέληση και μόχλευση και τα έχουμε. Ο στόχος για έναν καθαρό και υγιή ισολογισμό είναι αδιαπραγμάτευτος», δήλωσε ο κ. Χέντερσον.

Την ίδια ώρα ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τομέα της GM, Καρλ Πέτερ Φόρστερ, αποκάλυψε στο περιοδικό «Der Spiegel» ότι εταιρείες ιδιωτικού επενδυτικού κεφαλαίου και κρατικά επενδυτικά ταμεία έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τον ευρωπαϊκό τομέα δραστηριοτήτων της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας. Δημοσίευμα εφημερίδας ανέφερε ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας βρίσκεται σε συνομιλίες με τη βασιλική οικογένεια του Αμπου Ντάμπι για την απόκτηση μετοχών της Opel.

Η GM Europe χρειάζεται απαραιτήτως τη συμβολή ξένου ιδιώτη επενδυτή που θα προωθήσει το σχέδιο αναδιάρθρωσής της, όμως μέχρι τώρα κανείς δεν έχει εκδηλώσει επίσημα ενδιαφέρον για την Opel. Παρ' όλα αυτά, η διοίκηση της εταιρείας εκφράζει την αισιοδοξία της ότι ένας τέτοιος επενδυτής θα βρεθεί τελικά.

Γερμανοί αξιωματούχοι, από την άλλη, δεν συμμερίζονται αυτή την αισιοδοξία και εμφανίζονται ιδιαίτερα απρόθυμοι να διαμορφώσουν μια ξεχωριστή συμφωνία για τη διάσωση της Opel έπειτα από τη διαπίστωση πως δεν διαθέτει ίδια κεφάλαια.

Το περιοδικό «Φόκους» επικαλείται δηλώσεις Γερμανού υπουργού (που δεν θέλει να κατονομασθεί), ο οποίος τονίζει πως τα δικαιώματα, τα εργοστάσια και η ακίνητη περιουσία της Opel έχουν υποθηκευθεί στην αμερικανική κυβέρνηση και στις αμερικανικές τράπεζες ως εγγύηση για δάνεια και, συνεπώς, δεν μπορούν να αποκτηθούν από ξένους επενδυτές.

«Η Opel είναι απλώς ένα άδειο κέλυφος. Η GM δεν έχει πλέον κυριότητα πάνω στα περιουσιακά της στοιχεία», τονίζει ο ίδιος. Επομένως, ο κάθε επίδοξος νέος επενδυτής θα πρέπει να διαπραγματευθεί με την αμερικανική κυβέρνηση και τις τράπεζες των ΗΠΑ.

NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |