Wednesday, October 22, 2008

Σε χαμηλά έτους ο χρυσός-Κάτω από τα 750 δολ.

Σε χαμηλά έτους ο χρυσός-Κάτω από τα 750 δολ.

Κάτω από τα 750 δολάρια υποχώρησε ο χρυσός, για πρώτη φορά τον τελευταίο μήνα, στον απόηχο του αλματος ανόδου που πραγματοποιεί το δολάριο. Η ανοδος του δολαρίου κάνει πιο ακριβά τα εμπορεύματα που αποτιμώνται σε δολάρια, γεγονός που αποθαρρύνει τους επενδυτές εκτός ΗΠΑ.
Τα συμβόλαια παράδοσης Δεκεμβρίου του χρυσού υποχώρησαν κατά 4,3%, στα 735,20 δολάρια η ουγγιά. Το δολάριο ενισχύεται κατά 2,3% έναντι 6 βασικών νομισμάτων, αγγίζοντας τα υψηλότερα επίπεδα από το Νοέμβριο του 2006.

Μέχρι χθες ο χρυσός υποχωρούσε κατά 8,4% από την αρχή του έτους, την ώρα που το δολάριο πραγματοποιεί κέρδη 9,5% έναντι των 6 βασικών νομισμάτων την ίδια περίοδο.

Σημειώνεται ότι την περασμένη εβδομάδα ο χρυσός κατέγραψε πτώση ύψους 8,7%, αγγίζοντας τη χαμηλότερη τιμή των τελευταίων 13 μηνών, ωθώντας τη UBS να αναθεωρήσει προς τα κάτω τις εκτιμήσεις της για το χρυσό το τρέχον τρίμηνο. Συγκεκριμένα, η UBS εκτιμά το χρυσό στα 800 δολάρια την ουγγιά, από 925 δολάρια προηγουμένως.

Επιπλέον, σύμφωνα με αναλυτές της Deutsche Bank της Νέας Υόρκης, ο χρυσός θα διαμορφωθεί στα 760 δολάρια, σύμφωνα με την παρούσα ενίσχυση του δολαρίου.

Στο ίδιο πρόσημο έκλεισε και το ασήμι που υποχώρησε κατά 6% στα 9,4 δολάρια η ουγγιά.

REPORTER.GR

Σε χαμηλά 16 μηνών το αργό-Έκλεισε κάτω από τα 67 δολ.

Σε χαμηλά 16 μηνών το αργό-Έκλεισε κάτω από τα 67 δολ.

Σε χαμηλά 16 μηνών έκλεισε το αργό στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων καθώς οι ανησυχίες για τη μείωση της ζήτησης αυξάνονται. Την καθοδική πορεία το αργού ενίσχυσε και η νέα ανοδος των αποθεμάτων του αργού την προηγούμενη εβδομάδα. Σημειώνεται ότι σε δύο μέρες, ήτοι στις 24 του μηνός. πραγματοποιείται έκτακτη συνάντηση των χωρών μελών του ΟΠΕΚ όπου και αναμένεται να αποφασιστεί μείωση της ημερήσιας παραγωγής πετρελαίου.
Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για περικοπή της παραγωγής κατά 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Την ίδια ώρα η κατανάλωση «μαύρου χρυσού» στις ΗΠΑ έχει μειωθεί σημαντικά το τελευταίο εξάμηνο και η οικονομία της Κίνας εμφανίζει σημάδια επιβράδυνσης εν μέσω της διεθνούς κρίσης.

Το συμβόλαιο του αμερικανικού αργού για το Δεκέμβριο υποχώρησε κατά 7,5% στα 66,75 δολάρια το βαρέλι. Σημειώνεται ότι οι εν λόγω τιμές είναι κατά 54% χαμηλότερες από το ρεκόρ των 147,27 δολαρίων του Ιουλίου, και κατά 21% χαμηλότερες σε σχέση με πέρυσι.

Το αντίστοιχο συμβόλαιο του μπρεντ υποχώρησε κατά 6,6% στην αγορά του Λονδίνου στα 62,57 δολάρια το βαρέλι.

Στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Φεβρουάριο του 2007 βρέθηκε και η βενζίνη, η οποία σημείωσε πτώση 7,3% στο 1,569 δολάρια το γαλόνι.

Σημαντική πίεση στις τιμές του αργού ασκησε και η νέα πτώση του ευρώ έναντι του δολαρίου, το οποίο βρέθηκε κατά 1,7% χαμηλότερα, στα 1,2846 δολάρια/ευρώ.

Για τέταρτη εβδομάδα υπήρξε αύξηση στα αποθέματα αργού, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ. Αναλυτικότερα, την εβδομάδα που έληξε στις 17 Οκτωβρίου, τα αποθέματα διαμορφώθηκαν κατά 3,2 εκατ. βαρέλια υψηλότερα, ενώ και τα διυλισμένα αποθέματα αυξήθηκαν κατά 2,2 εκατ. βαρέλια.

Ανοδος υπήρξε και στη δυναμικότητα των διυλιστηρίων στο 82,2%, σε σχέση με το 72% μιας εβδομάδας νωρίτερα. Κατά 2,7 εκατ. βαρέλια αυξήθηκαν τα αποθέματα βενζίνης.

Τέλος, σύμφωνα πάντα με το υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ, η ζήτηση σε πετρελαϊκά προϊόντα είναι κατά 8,5% χαμηλότερα σε σχέση με πέρσι.

REPORTER.GR

Ανοδος 3,2 εκατ. βαρέλιών στα αποθέματα πετρελαίου

Ανοδος 3,2 εκατ. βαρέλιών στα αποθέματα πετρελαίου

Για τέταρτη εβδομάδα υπήρξε αύξηση στα αποθέματα αργού, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ. Αναλυτικότερα, την εβδομάδα που έληξε στις 17 Οκτωβρίου, τα αποθέματα διαμορφώθηκαν κατά 3,2 εκατ. βαρέλια υψηλότερα, ενώ και τα διυλισμένα αποθέματα αυξήθηκαν κατά 2,2 εκατ. βαρέλια.
Ανοδος υπήρξε και στη δυναμικότητα των διυλιστηρίων στο 82,2%, σε σχέση με το 72% μιας εβδομάδας νωρίτερα.

Κατά 2,7 εκατ. βαρέλια αυξήθηκαν τα αποθέματα βενζίνης.

REPORTER.GR

McDonald's: Αυξημένα και άνω των εκτιμήσεων τα κέρδη γ΄ τριμήνου

McDonald's: Αυξημένα και άνω των εκτιμήσεων τα κέρδη γ΄ τριμήνου

Αυξημένα και ανώτερα των εκτιμήσεων ήταν τα κέρδη τρίτου τριμήνου της McDonald's. Τα καθαρά κέρδη της εταιρίας διαμορφώθηκαν στα 1,19 δις. δολάρια ή 1,05 δολάρια ανά μετοχή, από 1,07 δις. δολάρια, ή 89 σεντ ανά μετοχή στο αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Οι πωλήσεις της μεγαλύτερης εταιρίας εστιατορίων παγκοσμίως ανήλθαν στα 6,27 δις. δολάρια, από 5,9 δις. δολάρια στο γ τρίμηνο του 2007. Οι αναλυτές ανέμεναν τα κέρδη της εταιρίας να διαμορφωθούν στα 98 σεντ ανά μετοχή.

REPORTER.GR

Νέο μέτρο στήριξης ανακοίνωσε η Fed

Νέο μέτρο στήριξης ανακοίνωσε η Fed

Νέα προσπάθεια στήριξης στις χρηματοοικονομικές εταιρίες ανακοίνωσε σήμερα η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, αλλάζοντας τη φόρμουλα που χρησιμοποιεί για τον υπολογισμό των επιτοκίων που πληρώνει η ίδια στις εταιρίες για τραπεζικά αποθεματικά άνω του προβλεπόμενου ορίου.
Το επιτόκιο που καλείται να πληρώσει πλέον η Fed θα καθορίζεται κατά 35 μονάδες βάσης χαμηλότερα από το βασικό επιτόκιο των ΗΠΑ, ενώ παλιότερα καθοριζόταν κατά 75 μονάδες βάσης χαμηλότερα.

Η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε μάλιστα ότι θα προτίθεται να πραγματοποιήσει επιπλέον προσαρμογές στο επιτόκιο αν αυτό κριθεί απαραίτητο. Η νέα αλλαγή θα ισχύει για την περίοδο χάριτος που ξεκινά από αύριο 23 Οκτωβρίου.

REPORTER.GR

Αντιμέτωπη με την χρεοκοπία η Αργεντινή;

Αντιμέτωπη με την χρεοκοπία η Αργεντινή;

Η απόφαση της Προέδρου της Αργεντινής Cristina Fernandez να κατασχέσει η κυβέρνηση 29 δισ. δολάρια από τα ιδιωτικά συνταξιοδοτικά ταμεία της χώρας, έπεσε σαν «κεραυνός εν αιθρία» στις αγορές σήμερα, αυξάνοντας παράλληλα τις εκτιμήσεις ότι η χώρα οδεύει προς χρεοκοπία για δεύτερη φορά μέσα σε μια δεκαετία.
Η επενδυτική κοινότητα εκτιμά ότι η εν λόγω απόφαση θα πλήξει περαιτέρω τις αγορά που ήδη υποφέρουν από την χαμηλή ανάπτυξη και τις πτώση των τιμών των εμπορευμάτων. Από την πλευρά τους, τα εργατικά συνδικάτα χαιρέτισαν την απόφαση σημειώνοντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα «διασωθούν» οι συντάξεις των πολιτών εν μέσω της διεθνούς οικονομικής κρίσης.

Χθες και πριν γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις ο δείκτης του χρηματιστηρίου της Αργεντινής σημείωνε απώλειες 11%, ενώ οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της χώρας ενισχύονταν άνω του 24%.

Το σχέδιο της κυβέρνησης της χώρας να αναλάβει τον έλεγχο των 10 funds, συμπεριλαμβανομένων μονάδων της HSBC Holdings και της Banco Bilbao Vizcaya Argentaria θα πρέπει να λάβει και την έγκριση του Κογκρέσου.

Η Πρόεδρος Fernandez δήλωσε χθες ότι η κίνηση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών της διεθνούς κοινότητας για τη στήριξη και την προστασία του τραπεζικού συστήματος από την κρίση.

Οι ανάγκες δανεισμού της Αργεντινής εκτιμάται πως το επόμενο έτος θα αυξηθούν έως και κατά 14 δισ. από τα 8 δισ. του 2008, σύμφωνα με την καναδική RBC Capital Markets.

REPORTER.GR

GLOBAL INDEXES

XAK

FTSE/CySE 20
525.94 ( -7.83%)

ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ
1531.72 ( -7.86%)

Όγκος: € 7,515,812

=====================

XAA

Γενικός Δείκτης
2025.93 ( -5.28%)

FTSE®/Χ.Α. 20
1082.59 ( -6.41%)

=====================

FTSE 100 INDEX 4,040.89 -188.84 -4.46%
CAC 40 INDEX 3,298.18 -177.22 -5.10%
DAX INDEX 4,571.07 -213.34 -4.46%

=====================

US

DOW JONES INDUS. AVG 8,519.21 -514.45 -5.69%
S&P 500 INDEX 896.78 -58.27 -6.10%
NASDAQ COMPOSITE INDEX 1,615.75 -80.93 -4.77%

Πληθωρισμός 15,5% στην οικοδομική

Πληθωρισμός 15,5% στην οικοδομική


Σημαντική αύξηση κατέγραψαν το Σεπτέμβριο του 2008 οι τιμές των υλικών οικοδομής. Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα η Στατιστική Υπηρεσία, οι τιμές των υλικών οικοδομής αυξήθηκαν κατά 15,47% το φετινό Σεπτέμβριο.


Η έκρηξη των τιμών των υλικών οικοδομής αποδίδεται στην αύξηση των τιμών των προϊόντων πετρελαίου. Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν κατά 37,03%. Σημαντική αύξηση 17,44% σημείωσαν και οι τιμές των βιομηχανικών προϊόντων. Κατά 11,72% ακριβότερες καταγράφηκαν και οι τιμές ξυλείας , λίθων και λατομικών υλικών ενώ μικρότερες αυξήσεις σημειώθηκαν στα χημικά προϊόντα και ηλεκτρομηχανολογικά είδη.

Για την περίοδο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2008, ο δείκτης τιμών υλικών οικοδομής σημείωσε αύξηση 12,36% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους. Τα προϊόντα πετρελαίου καταγράφουν άνοδο 37,42% ενώ αύξηση 13,31% καταγράφεται και στις τιμές των βιομηχανικών προϊόντων.

STOCKWATCH.COM.CY

ΑΚΡΩΣ ΠΤΩΤΙΚΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΣΤΗΝ WALL STREET

ΑΚΡΩΣ ΠΤΩΤΙΚΑ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΙ Η WALL STREET ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΤΑ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑΚΑ ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ ΤΟΥ ΔΕΙΚΤΗ DOW JONES ΣΗΜΕΙΩΝΟΥΝ ΜΕΓΑΛΗ ΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΤΑΞΗΣ ΤΩΝ 275 ΜΟΝΑΔΩΝ.

Wachovia suffers nearly $24 billion loss

Wachovia suffers nearly $24 billion loss
Massive loss driven by charge related to planned merger with Wells Fargo and ongoing issues related to credit.

NEW YORK (CNNMoney.com) -- Wachovia reported a massive loss of nearly $24 billion Wednesday, in what could have been the bank's last time reporting results before it becomes part of Wells Fargo.

The struggling Charlotte, N.C.-based bank, which agreed to be acquired by Wells Fargo earlier this month, reported a net loss of $23.9 billion, or $11.18 a share, which included a whopping $18.8 billion impairment charge partly related to the planned merger.

Not including the charge, Wachovia would have reported a loss of $4.76 billion, or $2.23 a share.

Just a year ago, the company reported a profit of $1.62 billion, or 85 cents a share.

Despite the recent turmoil in financial markets, analysts were actually expecting the company to report a profit during the quarter of $547 million, or 2 cents a share.

Wachovia (WB, Fortune 500) shares fell 3% in pre-market trading on the news.

Wells Fargo execs, including its chief executive officer John Stumpf, said Wachovia's results were about as dreary as they had expected after poring over the company's books and agreeing to buy the bank earlier this month.

"Wachovia's third-quarter results were very much in line with our expectations," Stumpf said in a statement.

(Big customers flee)

Like many of its peers this quarter, Wachovia was hit hard by issues of credit. Rising loan losses and efforts by the company to set aside more cash for bad loans weighed on its results.

During the quarter, the company said it set aside $6.6 billion for loan losses, as the economy showed increasing signs of weakness and as the housing market continued to deteriorate in already hard-hit parts of the country such as California and Florida.

Non-performing assets, or loans that are not collecting interest or principal payments, increased five-fold from a year earlier to just over 3% of all loans.

Assuming the company's anticipated merger with Wells Fargo (WFC, Fortune 500) comes off without a hitch, Wachovia's latest quarterly numbers will prove largely moot.

Still, the results offer a glimpse into just how badly the company was faring when investors seemed all but certain that Wachovia was destined to collapse.

Fears about Wachovia's ultimate demise first took hold in mid-September following the collapse of Lehman Brothers and shortly after Lehman rival Merrill Lynch was forced into the arms of Bank of America (BAC, Fortune 500).

Speculation continued to swirl about the 129-year-old bank in the days that followed, including rumors of a possible merger with with investment bank Morgan Stanley (MS, Fortune 500).

After the collapse of savings and loan Washington Mutual, regulators finally interceded on Wachovia's behalf, helping broker a $2.2 billion purchase of Wachovia's banking assets by Citigroup (C, Fortune 500).

Wachovia had a change of heart just days later, as it agreed to a sweetened offer from San Francisco-based Wells Fargo for all of Wachovia's operations.

After some legal wrangling, Citigroup eventually walked away, leaving Wells Fargo in control of Wachovia in a deal worth $11.7 billion.

Wachovia shareholders have yet to approve the deal, although they are widely expected to do so by year's end.

Like many of its peers, Wachovia bet big on the U.S. mortgage market, which prompted it to suffer painful losses earlier this year. Some analysts have blamed the company's ill-timed 2006 acquisition of the California mortgage lender Golden West Financial Corp. for the company's woes.

CNN

Μείωση 7% στο εμβαδόν οικοδομής

Μείωση 7% στο εμβαδόν οικοδομής


Πτωτικά κινείται η αδειοδότηση έργων στην Κύπρο, όπως καταδεικνύουν τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας που δημοσιεύτηκαν σήμερα. Το εμβαδόν των αδειοδοτηθέντων έργων στις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου το οκτάμηνο περιορίστηκε στα 2,26 εκ. τ.μ. σε σχέση με 2,45 εκ. τ.μ. την περσινή αντίστοιχη περίοδο, σημειώνοντας μείωση 7,4%. Το πρώτο οκτάμηνο του 2007 είχε σημειωθεί αύξηση 5,68% στο εμβαδόν αδειών οικοδομής και το οκτάμηνο του 2006 αύξηση 5,22%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η μείωση οκταμήνου είναι μικρότερη από αυτή του επταμήνου, καταδεικνύοντας ότι τους τελευταίους μήνες η αδειοδότηση έργων παρουσιάζει μικρή ανάκαμψη.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, η κατάσταση στην κτηματαγορά εξακολουθεί να είναι δύσκολη ιδιαίτερα για τις παραλιακές πόλεις. «Οι άδειες οικοδομής δεν αποτελούν συγκριτικό στοιχείο για την πραγματική κατάσταση που επικρατεί. Η σημερινή κατάσταση είναι πολύ δύσκολη καθώς, σύμφωνα και με στοιχεία που καταθέσαμε στη βουλή, οι πωλήσεις ακινήτων στην Κύπρο παρουσιάζουν μείωση από 30%-40%», ανέφερε στη StockWatch, ο πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης και Οικοδομών, Λάκης Τοφαρίδης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, τα μελλοντικά κατασκευαστικά έργα αναμένεται να μειωθούν στις επαρχίες Λευκωσίας, Αμμοχώστου και Λεμεσού, ενώ στις επαρχίες Πάφου και Λάρνακας αναμένεται να έχουν αύξηση.

Η μεγαλύτερη μείωση (30,6%) στο εμβαδόν των αδειοδοτηθέντων έργων παρατηρείται στην Αμμόχωστο, αφού από 218,8 χιλ. τ.μ. που ήταν πέρσι, φέτος περιορίστηκαν στα 152 χιλ. τ.μ. Μεγάλη είναι και η μείωση (16,7%) και στη Λευκωσία καθώς το εμβαδόν περιορίζεται στις 712,1 χιλ. τ.μ. από 854,4
χιλ. τ.μ. πέρσι. Στη Λεμεσό καταγράφεται μικρή πτώση 0,9%, με το εμβαδόν να περιορίζεται στις 512,9 χιλ. τ.μ., έναντι 517,4 χιλ. τ.μ. πέρσι.

Στην Πάφο, όσον αφορά τις νέες κατασκευές, σημειώνεται αύξηση 5,8%, με το εμβαδόν να φθάνει τα 454,3 χιλ. τ.μ. έναντι 429,3χιλ. τ.μ. πέρσι. Μικρή αύξηση 1,9% παρουσιάζεται και στο εμβαδόν αδειοδοτηθέντων έργων στη Λάρνακα.

Αριθμός αδειών οικοδομής

Σημαντική μείωση 12,7% σημειώθηκε και στον αριθμό αδειών οικοδομής κατά την περίοδο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2008, καθώς περιορίστηκαν στις 5.613 άδειες έναντι 6.433 πέρσι.

Η συνολική αξία των αδειών διαμορφώθηκε στα €1,78 δισ., σημειώνοντας μείωση 5,1% σε σχέση με πέρσι (€1,88 δισ.). Με τις άδειες αυτές προβλέπεται να ανεγερθούν 12.293 οικιστικές μονάδες έναντι 13.585 πέρσι.(-9,5%).

STOCKWATCH.COM.CY

Οικονομική στήριξη στην Ισλανδία από Βρετανία και Νορβηγία

Οικονομική στήριξη στην Ισλανδία από Βρετανία και Νορβηγία

Το ενδεχόμενο δανειοδότησης ή άλλου είδους οικονομικλής βοήθειας στην Ισλανδία εξετάζουν Νορβηγία κα Βρετανία, έγινε σήμερα γνωστό.

Η διεθνής χρηματοπιστωτική κρίση έχει πλήξει τα μέγιστα το κράτος των 300.000 κατοίκων.

Νορβηγική αντιπροσωπεία μεταβαίνει στην Ισλανδία για συνομιλίες με θέμα την κατάσταση και «τον τρόπο με τον οποίο ενδεχομένως να μπορέσει να βοηθήσει η Νορβηγία», δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό NRK ο υπουργός Μεταφορών και Τηλεπικοινωνιών, Λιβ Σίγκνε Ναβασαρσέτε.

Ο ίδιος δήλωσε ότι πέραν των επιπλέον δανείων, η βοήθεια ενδεχομένως να περιλαμβάνει την παροχή τεχνογνωσίας, ενώ μπορεί να επικρατήσουν άλλες προτάσεις στη διάρκεια των συνομιλιών.

Πριν από μια εβδομάδα η Κεντρική Τράπεζα της Ισλανδίας ανακοίνωσε ότι απέσυρε 400 εκατομμύρια ευρώ από τις κεντρικές τράπεζες της Δανίας και της Νορβηγίας, στο πλαίσιο συμφωνίας του Μαΐου την οποία είχε συνάψει με τις κεντρικές τράπεζες της Δανίας, της Νορβηγίας και της Σουηδίας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, το Ρέϊκιαβικ βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τη βρετανική κυβέρνηση σχετικά με τη χορήγηση δανείου ύψους 5.1 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Το κεφάλαιο αυτό θα καλύψει καταθέσεις περίπου 300.000 Βρετανών πολιτών ισλανδική διαδικτυακή τράπεζα Icesave, θυγατρική της ισλανδικής Landsbanki, που κρατικοποιήθηκε.


NAFTEMPORIKI

«Οι τράπεζες θα έρθουν στην πηγή»

Το σχέδιο διάσωσης των 28 δισεκατομμυρίων ευρώ ήταν αναγκαίο για να προσφέρει την ρευστότητα που οι τράπεζες δεν μπορούν να βρουν στα παραδοσιακά κανάλια. Το ποσό, πιστεύω, είναι επαρκές και θα απορροφηθεί, δήλωσε την Τρίτη ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), Γιώργος Προβόπουλος, στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων στη Βουλή.

"Πιστεύω ότι τελικά (οι τράπεζες) θα κάνουν χρήση του σχεδίου. Θα έρθουν στην πηγή", πρόσθεσε ο κ. Προβόπουλος.

"Οι τράπεζες, αφού δεχθούν την ένεση ρευστότητας, θα ανακάμψουν. Από τη στιγμή που θα αρχίσουν να λειτουργούν οι πιστωτικές αγορές, οι ελληνικές τράπεζες θα μπορέσουν να επιστρέψουν τα χρήματα αυτά στο Δημόσιο. Οι όροι είναι αλμυροί, όροι ποινής", επισήμανε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος.

Σε ερώτηση βουλευτών για τις συνθήκες ρευστότητας όσον αφορά στην Εθνική Τράπεζα [NBGr.AT] , ο κ. Προβόπουλος απάντησε ότι είναι καθαρός δανειστής και ότι έχει στραφεί στο ευρωσύστημα για άντληση ρευστότητας, συμμετέχοντας στις προγραμματισμένες πράξεις αναχρηματοδότησης.

Η Εθνική Τράπεζα δεν έχει κάνει γνωστό εάν θα συμμετάσχει στο σχέδιο κρατικής βοήθειας. "Η Εθνική, όπως όλες οι τράπεζες της ευρωζώνης, συμμετέχουν σε εβδομαδιαίες πράξεις αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ με ενέχυρο τίτλους", δήλωσε στο Reuters ο κ. Άνθιμος Θωμόπουλος, γενικός διευθυντής οικονομικών υπηρεσιών και λειτουργικής στήριξης της Εθνικής.

"Ουδέποτε η τράπεζα έχει προσφύγει στην ΤτΕ ή ΕΚΤ για 'discount window", πρόσθεσε.

Δεν θα κάνουν χρήση της κρατικής βοήθειας οι τράπεζες του Ομίλου Marfin

Η Μarfin Popular Bank, η Marfin Egnatia Bank και η Επενδυτική Τράπεζας Ελλάδος ανακοίνωσαν την Τρίτη ότι δεν χρειάζονται και δεν πρόκειται να κάνουν χρήση οποιασδήποτε κρατικής βοήθειας οποιασδήποτε μορφής.

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές τις οποίες επικαλείται το Reuters, αρκετά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα δεν θα συμμετάσχουν στο σχέδιο μέχρι να δουν τις λεπτομέρειες και τους όρους του, παρά το γεγονός ότι το καλωσόρισαν ως ένα πακέτο που μπορεί να προσφέρει ασφάλεια, εάν χρειαστεί.

Ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Οικονομίας δήλωσε στο Reuters ότι το νομοσχέδιο με όλες τις λεπτομέρειες θα υποβληθεί στη Βουλή στα τέλη της εβδομάδας.

"Έχουμε την αίσθηση ότι οι περισσότερες ελληνικές τράπεζες δεν έχουν ανάγκη να χρησιμοποιήσουν το σχέδιο. Αλλά μια τράπεζα θα μπορούσε τελικά να κάνει χρήση του σχεδίου, ακόμη και αν δεν έχει προβλήματα ρευστότητας, αν δει κάποιο όφελος για τα περιθώρια κέρδους της σε κάποια μέτρα του σχεδίου", δήλωσε στο διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο ο κ. Κωστής Σινανίδης, επικεφαλής ανάλυσης στην Marfin Analysis.

NAFTEMPORIKI

Πρωτοστάτης η Γερμανία στο διεθνές εμπόριο

Πρωτοστάτης η Γερμανία στο διεθνές εμπόριο


Πρωτοστάτης του εξαγωγικού αλλά και εισαγωγικού εμπορίου της ΕΕ το 2007 αναδεικνύεται η Γερμανία, σύμφωνα με μελέτη της Eurostat που δημοσιεύτηκε σήμερα. Συγκεκριμένα, η Γερμανία έχει μερίδιο 27,4% στις συνολικές εξαγωγές της ΕΕ, ακολουθούμενη από την Ιταλία και Γαλλία με μερίδια 11,5% και 11,4% αντίστοιχα.

Όπως και στις εξαγωγές, έτσι και στις εισαγωγές την πρώτη θέση κατέχει η Γερμανία. Το 18,8% των συνολικών εισαγωγών το 2007 είχαν προορισμό τη Γερμανία. Ακολούθησαν το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ολλανδία με μερίδια 14,4% και 12,5% αντίστοιχα.

Οι συνολικές εξαγωγές της ΕΕ έφθασαν το 2007 τα €1.240,2 δισ. και οι εισαγωγές τα €1.425,5 δισ. Στην Κύπρο οι εξαγωγές προς την ΕΕ έφθασαν το €0,3 δισ. και οι εισαγωγές τα €2 δισ.

STOCKWATCH.COM.CY

ASIA TODAY

NIKKEI 225 8,674.69 -631.56 -6.79%
HANG SENG INDEX 14,266.60 -774.57 -5.15%
CSI 300 INDEX 1,833.32 -48.08 -2.56%

"Βουτιά" σε ευρώ, στερλίνα

"Βουτιά" σε ευρώ, στερλίνα


Κάτω από τα 1,28 δολάρια υποχώρησε για πρώτη φορά από το Νοέμβριο του 2006 το ευρώ, ενώ η λίρα βρέθηκε σε χαμηλό πενταετίας έναντι του δολαρίου, λόγω των αυξημένων πεποιθήσεων πως οι Κεντρικές Τράπεζες της Γηραιάς Ηπείρου θα αναγκασθούν να μειώσουν περαιτέρω το ύψος των επιτοκίων για να αποτρέψουν τη διολίσθηση των οικονομιών τους σε ύφεση.

Παράλληλα, το ευρώ βρέθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας τετραετίας έναντι του γεν, καθώς η σημερινή βουτιά του ιαπωνικού χρηματιστηρίου μείωσε τη ζήτηση για πάγια υψηλότερων αποδόσεων που χρηματοδοτούνται με δάνεια από την Ιαπωνία (carry trade). Ωστόσο, ο "νικητής" στην ισοτιμία στερλίνας ευρώ αποδείχθηκε το ευρώ, μετά τη δήλωση του διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας, Mervyn King πως το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται μάλλον σε ύφεση.

Το ευρώ υποχώρησε στα 1,2743, προτού βρεθεί εκ νέου πάνω από τα 1,2830 δολάρια / ευρώ από 1,3063 δολάρια / ευρώ χθες. Το ευρώ έφθασε έως τα 127,01 γεν, επίπεδο που είναι το χαμηλότερο από τον Απρίλιο του 2004 για να επανέλθει στα 128,09. Το γεν ενισχύεται 0,7% έναντι του δολαρίου στα 99,65 γεν / δολάριο. Η στερλίνα διολισθαίνει 2,18% στα 1,6325 δολάρια / στερλίνα, έχοντας υποχωρήσει έως τα 1,6203 δολάρια / στερλίνα, επίπεδο που είναι το χαμηλότερο από το Σεπτέμβριο του 2003, από τα 1,6706 δολάρια / στερλίνα χθες. Παράλληλα, το βρετανικό νόμισμα υποχωρεί για τρίτη ημέρα έναντι του ευρώ, αλλάζοντας χέρια στις 78,95 πέννες.

Σημαντικές πιέσεις στο πετρέλαιο

Κάτω από τα 69 δολάρια βρέθηκε προς στιγμήν η τιμή του αργού τύπου light, sweet, μετά τη σημαντική ενδυνάμωση του δολαρίου έναντι του ευρώ και της στερλίνας.

Οι εκτιμήσεις πως ο OPEC θα μειώσει την παραγωγή από ένα έως τρία εκατ. μετοχές φαίνεται να αντισταθμίζονται από τις ενδείξεις πως οι ΗΠΑ και η Ευρώπη βρίσκονται αντιμέτωπες με βαθιά ύφεση, και πως οι συνεχείς παρεμβατικές ενέργειες από την Fed δεν θα καταφέρει να αποτρέψει τον κίνδυνο της ύφεσης που απειλεί την αμερικανική οικονομία εδώ και 15 περίπου μήνες.

Υπενθυμίζεται πως την Παρασκευή 24 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί η έκτακτη σύνοδος του OPEC στη Βιέννη, με το γενικό γραμματέα του OPEC να δηλώνει πως δεν υπάρχει καμία απόφαση για τη μείωση της παραγωγής μέχρι στιγμής τουλάχιστον, ενώ εκτιμά πως θα υπάρξει πλεόνασμα της παραγωγής στο τέλος του έτους, και στο πρώτο και δεύτερο τρίμηνο του 2009. «Ο OPEC θα προσπαθήσει να εξισορροπήσει την αγορά, αλλά ίσως και να μην είναι σε θέση να το κάνει», συμπλήρωσε.

Η τιμή του αργού τύπου light, sweet Δεκεμβρίου υποχωρεί 3,51% στα 69,65 δολάρια το βαρέλι, έχοντας βρεθεί να έως τα 68,9 δολάρια ενώ η τιμή του brent χάνει 3,2% στα 67,49 δολάρια το βαρέλι.


CAPITAL.GR

King: "Είναι πιθανό το Ηνωμένο Βασίλειο να εισέρχεται σε ύφεση"

King: "Είναι πιθανό το Ηνωμένο Βασίλειο να εισέρχεται σε ύφεση"



Αντιμέτωπο με τη χειρότερη τραπεζική κρίση από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο βρίσκεται το Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με τον διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας, Mervyn King. Σύμφωνα με το Bloomberg, ο ίδιος δήλωσε πως η κρίση είναι πιθανό να οδηγήσει την χώρα σε ύφεση, αναγκάζοντας τη νομισματική αρχή να παρέμβει..

“Ο συνδυασμός της πιστωτικής στενότητας” με την πτώση στην αγορά κατοικίας της χώρας δημιουργεί το κίνδυνο βαθιάς και παρατεταμένης επιβράδυνσης της εγχώριας ζήτησης”. Ωστόσο, μιλώντας σε εκδήλωση χθες, προσπάθησε να καθησυχάσει τον κόσμο λέγοντας πως η νομισματική επιτροπή θα δράσει κατά τέτοιο τρόπο για να διασφαλίσει πως ο πληθωρισμός θα παραμείνει σε ορθή πορεία για την επίτευξη του στόχου μας”.

“Πόρρω απέχουμε από το δρόμο που θα μας οδηγήσει στην σταθερότητα. Ωστόσο το σχέδιο για την κεφαλαιακή αναδιάρθρωση του τραπεζικού μας συστήματος, τόσο εδώ, όσο και στο εξωτερικό, θα αποδειχθεί πως αποτέλεσε το σημείο καμπής στην κρίση”.

Ο King συνέχισε λέγοντας πως “στη διάρκεια του τελευταίου μήνα, τα οικονομικά νέα έχουν δει το φως της δημοσιότητας είναι τα χειρότερα που έχουν καταγραφεί σε τόσο μικρό διάστημα εδώ και πολύ καιρό. Πράγματι πλέον φαντάζει πιθανό πως η βρετανική οικονομία εισέρχεται σε ύφεση”.

“Δεν θα επιστρέψει σύντομα, αν επιστρέψει ποτέ, η εποχή της αθωότητας” στη διατραπεζική αγορά, συμπλήρωσε ο διοικητής, εξηγώντας πως αναφέρεται στην περίοδο που οι τράπεζες δάνειζα η μία την άλλη με πολύ μικρό premium.

Αξίζει να αναφερθεί πως οικονομολόγοι συμπεριλαμβανομένων της Citigroup και της UBS AG προβλέπουν πως η Τράπεζα της Αγγλίας θα μειώσει στις 6 Νοεμβρίου -οπότε και η προγραμματισμένη συνάντηση της νομισματικής επιτροπής- κατά 50 μονάδες βάσης το ύψος των επιτοκίων της χώρας.

CAPITAL.GR

Monthly job losses cut across 41 states

Monthly job losses cut across 41 states
More than 80% of states reported jobs disappearing in September, with Michigan suffering the highest losses, according to a government report.

NEW YORK (CNNMoney.com) -- The number of states suffering monthly job losses more than doubled in September, with Michigan losing the greatest number of jobs, according to a government report released Tuesday.

Private sector and government jobs fell in 41 states and the District of Columbia last month, the Labor Department said. By comparison, only 18 states reported monthly job losses in August.

The widespread job losses are a sign of a recession, said Bob Brusca, an economist at Fact and Opinion Economics in New York.

"You expect to see job losses across the board, across the country," Brusca said.

The numbers released Tuesday underline the grim condition of the nation's job market.

Earlier this month, the Labor Department reported that net payrolls nationwide declined by 159,000 in September, the ninth straight month the U.S. economy has lost jobs. The unemployment rate remained unchanged from the prior month at 6.1%.

Eleven states reported jobless rates higher than the national average. Rhode Island posted the highest at 8.8%, an increase from 8.5% in August. Michigan had the second highest rate, 8.7%, which fell from 8.9% the month before.

Michigan lost 28,300 jobs in September and has lost 77,900 jobs in the past year. Georgia lost the second greatest number of jobs - 22,300 - down 61,100 over the past year. Louisiana shed 17,500 jobs in September, a figure not 'substantially' affected by Hurricane Ike, according to the report.

Michigan, home to the country's auto industry, has reported job losses as auto manufacturing plants close and automakers discuss mergers. Just last week, General Motors (GM, Fortune 500) announced that it would close a metal stamping plant near Grand Rapids, Mich., by the end of next year, costing about 1,340 hourly jobs.

Brusca said it's not surprising that Midwestern states have shed a high number of jobs.

"The Midwest has been having more trouble with jobs, that's where manufacturing industries are concentrated," Brusca said. "With the treacherous situation with the auto industry, it'd be surprising if they didn't report job loses," he said.

Nine states posted job gains. Missouri, the state reporting the largest monthly increase in employment, added 3,800 jobs. It was followed by Nebraska, Wyoming, West Virginia and Virginia.

CNN

Yahoo slashes 10% of workforce

Yahoo slashes 10% of workforce
The beleaguered Internet company says it will layoff more than 1,500 employees in the fourth quarter; sales and profits for third quarter match forecasts.

NEW YORK (CNNMoney.com) -- Yahoo announced Tuesday that it plans to cut at least 10% of its workforce, or more than 1,500 employees, in the fourth quarter in an effort reduce costs.

The struggling Internet company also announced sales for the third quarter that were roughly in line with Wall Street's forecasts and earnings that matched expectations.

Yahoo had 15,200 employees at the end of the third quarter. The much-anticipated round of layoffs comes on the heels of another 1,000 job cuts in late January.

"We have been disciplined about balancing investments with cost management all year, and have now set in motion initiatives to reduce costs and enhance productivity," said Yahoo co-founder and CEO Jerry Yang in a written statement.

"The steps we are taking this quarter should deliver both near-term benefits to operating cash flow, and substantially enhance the nimbleness and flexibility with which we compete over the long term," he added.

In a conference call after the results were announced, Yang said the company was working to reduce costs in other ways than just slashing jobs, including relocating offices and consolidating real estate. "We are identifying ways we can operate more efficiently," he said.

Yahoo (YHOO, Fortune 500) reported revenue of $1.79 billion in the quarter ended Sept. 30, an increase of 1% from the $1.77 billion in the same quarter one year ago.

Excluding commissions paid to advertising partners, Yahoo posted sales of $1.33 billion, slightly lower than the $1.37 billion in sales that analysts polled by Thomson Reuters expected on this basis.

Yahoo reported net income of $54 million, or 4 cents per share, a decline of 51% from a year ago. Excluding certain one-time charges, Yahoo recorded profits of $123 million, or 9 cents per share, which was in line with what analysts had forecast on this basis.

Yahoo's stock ended the regular trading day down 79 cents at $12.07 but rose 7% in after hours trading.

The report provided "no more negative surprise beyond what we had already expected," said Sandeep Aggarwal, Senior Internet Analyst at Collins Stewart.

And given the weak economy, Yahoo's report "could have been a lot worse," noted Jeffrey Lindsay, senior analyst with Sanford C. Bernstein & Co.

Lindsay said that Yahoo's decision to reduce costs, mostly through massive job cuts, has the potential to buoy the company through the hard times. "If they really do take the staff numbers down for real, that will have a very beneficial effect," said Lindsay.

Yahoo's stock has been battered in recent months due to concerns that companies would cut their online advertising spending as a result of the economic slowdown. Executives admitted that Yahoo's performance has been taking a hit from the sluggish economy.

"An increasingly challenging economic climate and softening advertising demand contributed to revenues this quarter coming in at the low end of our outlook range," said Yahoo Finance Chief Blake Jorgensen in a statement.

"While we are disappointed with our results, we're pleased that we continue to benefit from the aggressive cost management efforts we have pursued during the year," he added.

Looking forward. In light of the distressed global economic climate, Yahoo lowered its sales guidance for the remainder of the year. At the end of the second quarter, the company was expecting sales to be in the range of $7.35 billion and $7.85 billion. However, the company has now trimmed that revenue guidance to between $7.18 billion and $7.38 billion.

Even thought Yahoo cut its sales forecasts, the company didn't decrease operating cash flow guidance. According to Aggarwal, that means that Yahoo's profit margins will be higher than originally thought.

Investors are worried that large companies will spend less on so-called Internet display ads, such as banners and video. Automakers and banks, two of the nation's hardest hit sectors, have typically been big purchasers of display ads.

Yahoo turned down several takeover offers from Microsoft (MSFT, Fortune 500) this year, a decision that has frustrated many Yahoo shareholders. Since then, Yahoo has pursued an ad-sharing deal with top rival Google (GOOG, Fortune 500).

The partnership has been put on hold, however, as the Justice Department investigates whether the deal would create an online advertising monopoly and violate antitrust laws.

In the conference call, Yang shot down speculation that Google might pull out of the partnership and said that the company was still working with the Department of Justice to negotiate the deal with Google. "We look forward to bringing the benefits to the marketplace as soon as possible," said Yang.

Also on the conference call, Yahoo president Susan Decker talked about Yahoo's efforts to move away from a "one size fits all" portal to a more customized experience. Yahoo has been criticized by some for being too broad and lacking a definite focus.

Meanwhile, Google announced last week that its profits jumped a better-than-expected 26% in the third quarter. Google has continued to report strong growth despite the economic downturn thanks to its dominance in search advertising.

CNN

Κέρδη – ρεκόρ για την Gazprom

Κέρδη – ρεκόρ για την Gazprom


Άνοδο της κερδοφορίας της στο πρώτο τρίμηνο της χρήσης κατά 30%, σε επίπεδα ρεκόρ, ανακοίνωσε η μεγαλύτερη παραγωγός ενέργειας της Ρωσίας Gazprom επικαλούμενη τις υψηλότερες τιμές φυσικού αερίου.

Τα καθαρά κέρδη της ανήλθαν στα 273 δισ. ρούβλια (10,1 δισ. δολάρια), από 210 δισ. ρούβλια που ήταν ένα χρόνο νωρίτερα, και ξεπέρασαν τα 221 δισ. ρούβλια που ανέμεναν κατά μέσο όρο οι αναλυτές.

Ο ρωσικός κολοσσός αντλεί το μεγαλύτερο μέρος των κερδών του από τις πωλήσεις στην Ευρώπη, όπου κατέχει το ένα τέταρτο της αγοράς. Οι αυξήσεις τιμών στην εγχώρια αγορά και στις δημοκρατίες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, όπως η Ουκρανία, έχουν ξεκινήσει να επαναφέρουν στην κερδοφορία την κάποτε ζημιογόνο επιχείρηση.

Οι πωλήσεις της Gazprom ενισχύθηκαν κατά 48% στα 903 δισ. ρούβλια από 612 δισ. ρούβλια το αντίστοιχο τρίμηνο του 2007. Οι τιμές του αερίου στην Ευρώπη ανήλθαν φέτος σε ιστορικά υψηλά, καθώς το αργό έσπασε το «φράγμα» των 100 δολαρίων το βαρέλι.


NAFTEMPORIKI

Νέα κρατικά «πακέτα» στήριξης

Νέα κρατικά «πακέτα» στήριξης

H Σουηδία προστέθηκε και αυτή στη λίστα των χωρών που προσέφεραν «ανάσα ζωής» στα χρηματοοικονομικά τους συστήματα, με τη Γερμανία να προετοιμάζει μέτρα για την ενίσχυση των επενδύσεων σε συγκεκριμένους τομείς της οικονομίας, την ώρα που η μεγαλύτερη εισηγμένη τράπεζα της Ολλανδίας ING «πανηγύριζε» για την ένεση ρευστότητας ύψους 10 δισ. ευρώ που έλαβε από την κυβέρνηση της χώρας και άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες βρίσκονταν στο «κυνήγι» για νέα κεφάλαια.



Η Σουηδία είναι η τελευταία ευρωπαϊκή χώρα που έλαβε δράση για τη σταθεροποίηση του χρηματοοικονομικού της συστήματος ανακοινώνοντας πρόγραμμα ύψους 205 δισ. δολαρίων για την ενίσχυση της ρευστότητας και την αγορά άμεσων μετοχικών μεριδίων στις τράπεζές της εάν αυτό κριθεί αναγκαίο.

Στη Γερμανία, το υπουργείο Οικονομικών θα εξετάσει σειρά προτάσεων με επίκεντρο τομείς όπως αυτοκινητοβιομηχανία και κατασκευές, ενώ το γερμανικό υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε αυστηρούς όρους για τις τράπεζες που συμμετέχουν στο σχέδιο διάσωσης, μεταξύ των οποίων όρια σε μισθούς, μπόνους και αποζημιώσεις ανώτατων στελεχών.

Σε απρόσμενη μείωση του βασικού επιτοκίου βραχυπρόθεσμου δανεισμού κατά 100 μονάδες βάσης προχώρησε και η κεντρική τράπεζα της Ινδίας. Από τον τραπεζικό τομέα, η ING αποτελεί την τελευταία ευρωπαϊκή τράπεζα που ζήτησε κρατική βοήθεια για να στηρίξει τη βάση κεφαλαίου της δύο εβδομάδες μετά τη μερική εθνικοποίηση της ανταγωνίστριάς της Fortis Η ING συμφώνησε επίσης να πωλήσει στη Fubon Financial το τμήμα ασφαλειών ζωής της στην Ταϊβάν αντί 600 εκ. δολαρίων.

Στο μεταξύ, οι ευρωπαϊκές τράπεζες συνεχίζουν να ζητούν κεφάλαια, με αναλυτές της Merrill Lynch να εκτιμούν ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες τους ενδεχομένως να αυξηθούν στα 73 δισ. ευρώ. Οι φημολογίες όμως για νέα αύξηση κεφαλαίου οδήγησαν σε πτώση τις μετοχές των τριών κορυφαίων γαλλικών τραπεζών, καθώς η Merrill Lynch εκτιμά ότι η BNP Paribas ενδεχομένως να χρειαστεί 7,3 δισ. ευρώ, η SocGen 6,5 δισ. ευρώ και η Credit Agricole 3 δισ. ευρώ.

Από τις υπόλοιπες τράπεζες αναφέρει τη Deutsche Bank η οποία ενδεχομένως να χρειαστεί 8,9 δισ. ευρώ, τη UniCredit με ανάγκη 7,4 δισ. ευρώ και τη Banco Santander με ανάγκη 6,6 δισ. ευρώ. Η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών θεωρεί πιθανή την κρατική αγορά μεριδίων σε γαλλικές τράπεζες, αλλά σε βαθμό μικρότερο σε σύγκριση με τη Βρετανία. Στη Γαλλία, συνεχίζονται οι εξελίξεις στο μέτωπο της Group Caisse d' Epargne, με τον πρόεδρο, διευθύνοντα σύμβουλο και οικονομικό διευθυντή να παραιτούνται το βράδυ της Κυριακής.

NAFTEMPORIKI

Samsung: Απέσυρε την προσφορά για την εξαγορά της SanDisk

Samsung: Απέσυρε την προσφορά για την εξαγορά της SanDisk

ΑΠΕΣΥΡΕ η Samsung Electronics Co., η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής ημιαγωγών του κόσμου, την προσφορά της ύψους 5,85 δισ. δολ. για την εξαγορά της SanDisk Corp., λέγοντας ότι οι ζημίες της αμερικανικής εταιρείας ενδέχεται να διευρυνθούν καθώς ο κορεσμός αναγκάζει της εταιρείες τσιπ να μειώσουν τις τιμές.

Η Samsung απέσυρε την προσφορά των 26 δολ. ανά μετοχή μετά από προσπάθεια έξι μηνών για την εξαγορά της SanDisk η οποία δεν είχε νόημα, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του ανώτατου εκτελεστικού διευθυντή, Lee Yoon Woo. Οι μετοχές της SanDisk έχουν σημειώσει απώλειες 34% φθάνοντας στα 14,76 δολ. η μία στο Nasdaq [.IXIC] της Ν. Υόρκης μέσα σε ένα μήνα.

Οι μετοχές της Samsung σημείωσαν απώλειες 0,4% στις 11:39 π.μ. στο Χρηματιστήριο της Κορέας. Οι μετοχές της Toshiba που έχει venture παραγωγής τσιπ με την SanDisk σημείωσαν σήμερα στο Χρηματιστήριο του Τόκυο άνοδο 0,3%.

Η SanDisk, η μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής καρτών μνήμης για ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές εμφάνισε για δεύτερη συνεχόμενη φορά ζημίες μετά τον κορεσμό στον κλάδο που οδήγησε τις τιμές των τσιπ μνήμης χαμηλότερα. Σήμερα ο εκπρόσωπος της εταιρείας, Ryan Donovan είπε ότι η εταιρεία δεν έχει να κάνει κάποιο σχόλιο.

Η Samsung ανακοίνωσε την απόφασή της δύο ημέρες μετά την ανακοίνωση της Toshiba που συμφώνησε να αγοράσει το 30% της δυναμικότητας στο venture της με την SanDisk για να έχει φθηνότερη πρόσβαση στον εξοπλισμό κατασκευής. Οι εταιρείες που έχουν από κοινού δύο εργοστάσια στην Ιαπωνία θα μοιραστούν το λοιπό 70% της παραγωγής.

Φέτος ο δείκτης των τσιπ μνήμης NAND έχει υποχωρήσει 55% εξ αιτίας του κορεσμού της αγοράς, σύμφωνα με την Dramexchange Technology Inc., διαχειρίστρια της μεγαλύτερης αγοράς σποτ των τσιπ στην Ασία. Η κατάσταση του κλάδου ενδέχεται να είναι χειρότερη σε έξι με εννέα μήνες από σήμερα σύμφωνα με έκθεση της UBS AG στις 8 Σεπτεμβρίου.



NAFTEMPORIKI

ΔΝΤ: Kάμψη πληθωρισμού - ρυθμού ανάπτυξης στην Ευρωζώνη

Σχεδόν στο ήμισυ θα μειωθεί ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης της Ευρωζώνης το 2009, ενώ ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει κάτω από τον στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), αφήνοντας περιθώριο για μειώσεις επιτοκίων, ανακοίνωσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ΔΝΤ την Τρίτη.

Στις εξαμηνιαίες προβλέψεις του για την Ευρώπη το ΔΝΤ εκτιμά ότι ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ της Ευρωζώνης θα επιβραδυνθεί στο 0,2% το 2009 από 1,3% που έχει προβλεφθεί για φέτος και 2,6% το 2007.

Το ΔΝΤ προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 1,4% για το 2010. "Ενώ αυτές οι προβλέψεις οριστικοποιήθηκαν πριν την κλιμάκωση της κρίσης στις αρχές Οκτωβρίου, συνεχίζουν να ισχύουν στη βάση τους, παρόλο που κάποιοι από τους κινδύνους έχουν υλοποιηθεί", επισημαίνει ο διεθνής οργανισμός.

Το ΔΝΤ αναμένει επίσης αύξηση του δημοσιονομικού ελλείμματος της Ευρωζώνης στο 1,5% του ΑΕΠ φέτος από 0,6% το 2007 και στο 2,0% το 2009.

Προβλέπει δε ότι η Γαλλία θα ξεπεράσει το όριο του ελλείμματος φέτος, ενώ η Ιρλανδία θα σημειώσει έλλειμμα 4% τον τρέχον έτος.

Το ΔΝΤ προβλέπει ότι κανένα άλλο κράτος της Ευρωζώνης δεν θα υπερβεί το όριο του ελλείμματος του προϋπολογισμού φέτος και το επόμενο έτος.

Η επιβράδυνση της ευρωπαϊκής οικονομίας οφείλεται στις υψηλές τιμές του πετρελαίου, που μείωσαν το πραγματικό εισόδημα και την κατανάλωση, στο ισχυρό ευρώ και τη μείωση της ζήτησης από το εξωτερικό, που έπληξαν τις εξαγωγές, ενώ η χρηματοοικονομική κρίση που ακολούθησε επιδείνωσε την κατάσταση.

NAFTEMPORIKI

Ελλάδα: Ετοιμη να σκάσει η ''φούσκα'' των ακινήτων

Aνοιχτά έχουν αρχίσει πλέον να μιλούν οι ειδικοί της κτηματαγοράς για φούσκα στην αγορά ακινήτων, η οποία δεν θα αργήσει να σκάσει αν η χρηματοπιστωτική κρίση που έχει ξεκινήσει, κορυφωθεί μέσα στο επόμενο διαστημα. Η εκτίμηση τους αυτή πηγάζει τόσο από την σημαντική συρρίκνωση της οικοδομικής δραστηριότητας (μείωση 20,5% στο πρώτο τρίμηνο του 2008), όσο από την μειωμένη ζήτηση και το μεγάλο απόθεμα κατοικιών που συνεχίζουν να μένουν στα αζήτητα.
Ειδικότερα σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς, το απόθεμα των απούλητων σπιτιών στην Ελλάδα έχει φτάσει πλέον πάνω από 300.000 ενώ δεν αποκλείεται να αγγίζει και τις 400.000. Από την άλλη, εδώ και περίπου ένα χρόνο, η ζήτηση παραμένει μόνο στο επίπεδο του ενδιαφέροντος, ενώ οι πωλήσεις είναι μειωμένες κατά 50% με 60%.

Οσον αφορά τις τιμές, η πτώση στα διαμερίσματα κυμαίνεται κατά μέσο όρο στο 15% με 20% και σε κάποιες περιπτώσεις αγγίζει μέχρι και το 30%, ενώ στα οικιστικά οικόπεδα η πτώση ανέρχεται στο 10% με 15%. Επίσης δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι οι τιμές των ακινήτων πολύ σύντομα - αν δεν αλλάξει θεαματικά η κατάσταση - θα μειωθούν ακόμη περισσότερο.

Το μεγάλο πρόβλημα της κτηματαγοράς, επιβεβαιώνουν και τα στοιχεία για τη στεγαστική πίστη. Οι ρυθμοί αύξησης των χορηγήσεων έχουν υποχωρήσει δραματικά, ενώ φρένο στην εκταμίευση των στεγαστικών δανείων βάζει η απόφαση των τραπεζών να μη χρηματοδοτούν όλη την εμπορική αξία του ακινήτου, αλλά να βάζουν πλαφόν στο 70% με 80%. Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη οι περιπτώσεις χρηματοδότησης του 100% της αξίας του ακινήτου σπανίζουν, όταν μέχρι πριν από δύο χρόνια τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έδιναν ακόμα και περισσότερα χρήματα από το τελικό κόστος της αγοράς.

Τέλος ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το στοιχείο ότι αυξάνονται συνεχώς και οι κατασχέσεις σπιτιών λόγω χρεών, Σύμφωνα με στοιχεία της Εθνική Ομοσπονδία Ενώσεων Προστασίας Πολιτών Καταναλωτών - Δανειοληπτών, για το 2008 οι αιτήσεις κατασχέσεων και πλειστηριασμών θα φτάσουν ή θα ξεπεράσουν τις 150.000 όταν το 2007 κυμάνθηκαν στις 100.000. Το φαινόμενο αυτό αναμένεται να επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο το 2011-2012 καθώς η Ομοσπονδία εκτιμά ότι οι σχετικές αιτήσεις θα κυμανθούν στα επίπεδα των 200.000 με 250.000. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι περίπου 120.000 νοικοκυριά δεν εξυπηρετούν τις πάσης φύσεως οφειλές τους και 400.000 νοικοκυριά καθυστερούν από 1 έως 3 δόσεις.

REPORTER.GR

ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ (ΑΜΕΡΙΚΗ)

10:30 AM
EIA Petroleum Status Report
Dept of Energy
Share |