Wednesday, October 22, 2008

«Οι τράπεζες θα έρθουν στην πηγή»

Το σχέδιο διάσωσης των 28 δισεκατομμυρίων ευρώ ήταν αναγκαίο για να προσφέρει την ρευστότητα που οι τράπεζες δεν μπορούν να βρουν στα παραδοσιακά κανάλια. Το ποσό, πιστεύω, είναι επαρκές και θα απορροφηθεί, δήλωσε την Τρίτη ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), Γιώργος Προβόπουλος, στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων στη Βουλή.

"Πιστεύω ότι τελικά (οι τράπεζες) θα κάνουν χρήση του σχεδίου. Θα έρθουν στην πηγή", πρόσθεσε ο κ. Προβόπουλος.

"Οι τράπεζες, αφού δεχθούν την ένεση ρευστότητας, θα ανακάμψουν. Από τη στιγμή που θα αρχίσουν να λειτουργούν οι πιστωτικές αγορές, οι ελληνικές τράπεζες θα μπορέσουν να επιστρέψουν τα χρήματα αυτά στο Δημόσιο. Οι όροι είναι αλμυροί, όροι ποινής", επισήμανε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος.

Σε ερώτηση βουλευτών για τις συνθήκες ρευστότητας όσον αφορά στην Εθνική Τράπεζα [NBGr.AT] , ο κ. Προβόπουλος απάντησε ότι είναι καθαρός δανειστής και ότι έχει στραφεί στο ευρωσύστημα για άντληση ρευστότητας, συμμετέχοντας στις προγραμματισμένες πράξεις αναχρηματοδότησης.

Η Εθνική Τράπεζα δεν έχει κάνει γνωστό εάν θα συμμετάσχει στο σχέδιο κρατικής βοήθειας. "Η Εθνική, όπως όλες οι τράπεζες της ευρωζώνης, συμμετέχουν σε εβδομαδιαίες πράξεις αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ με ενέχυρο τίτλους", δήλωσε στο Reuters ο κ. Άνθιμος Θωμόπουλος, γενικός διευθυντής οικονομικών υπηρεσιών και λειτουργικής στήριξης της Εθνικής.

"Ουδέποτε η τράπεζα έχει προσφύγει στην ΤτΕ ή ΕΚΤ για 'discount window", πρόσθεσε.

Δεν θα κάνουν χρήση της κρατικής βοήθειας οι τράπεζες του Ομίλου Marfin

Η Μarfin Popular Bank, η Marfin Egnatia Bank και η Επενδυτική Τράπεζας Ελλάδος ανακοίνωσαν την Τρίτη ότι δεν χρειάζονται και δεν πρόκειται να κάνουν χρήση οποιασδήποτε κρατικής βοήθειας οποιασδήποτε μορφής.

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές τις οποίες επικαλείται το Reuters, αρκετά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα δεν θα συμμετάσχουν στο σχέδιο μέχρι να δουν τις λεπτομέρειες και τους όρους του, παρά το γεγονός ότι το καλωσόρισαν ως ένα πακέτο που μπορεί να προσφέρει ασφάλεια, εάν χρειαστεί.

Ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Οικονομίας δήλωσε στο Reuters ότι το νομοσχέδιο με όλες τις λεπτομέρειες θα υποβληθεί στη Βουλή στα τέλη της εβδομάδας.

"Έχουμε την αίσθηση ότι οι περισσότερες ελληνικές τράπεζες δεν έχουν ανάγκη να χρησιμοποιήσουν το σχέδιο. Αλλά μια τράπεζα θα μπορούσε τελικά να κάνει χρήση του σχεδίου, ακόμη και αν δεν έχει προβλήματα ρευστότητας, αν δει κάποιο όφελος για τα περιθώρια κέρδους της σε κάποια μέτρα του σχεδίου", δήλωσε στο διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο ο κ. Κωστής Σινανίδης, επικεφαλής ανάλυσης στην Marfin Analysis.

NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |