Wednesday, October 22, 2008

Σε χαμηλά 16 μηνών το αργό-Έκλεισε κάτω από τα 67 δολ.

Σε χαμηλά 16 μηνών το αργό-Έκλεισε κάτω από τα 67 δολ.

Σε χαμηλά 16 μηνών έκλεισε το αργό στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων καθώς οι ανησυχίες για τη μείωση της ζήτησης αυξάνονται. Την καθοδική πορεία το αργού ενίσχυσε και η νέα ανοδος των αποθεμάτων του αργού την προηγούμενη εβδομάδα. Σημειώνεται ότι σε δύο μέρες, ήτοι στις 24 του μηνός. πραγματοποιείται έκτακτη συνάντηση των χωρών μελών του ΟΠΕΚ όπου και αναμένεται να αποφασιστεί μείωση της ημερήσιας παραγωγής πετρελαίου.
Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για περικοπή της παραγωγής κατά 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Την ίδια ώρα η κατανάλωση «μαύρου χρυσού» στις ΗΠΑ έχει μειωθεί σημαντικά το τελευταίο εξάμηνο και η οικονομία της Κίνας εμφανίζει σημάδια επιβράδυνσης εν μέσω της διεθνούς κρίσης.

Το συμβόλαιο του αμερικανικού αργού για το Δεκέμβριο υποχώρησε κατά 7,5% στα 66,75 δολάρια το βαρέλι. Σημειώνεται ότι οι εν λόγω τιμές είναι κατά 54% χαμηλότερες από το ρεκόρ των 147,27 δολαρίων του Ιουλίου, και κατά 21% χαμηλότερες σε σχέση με πέρυσι.

Το αντίστοιχο συμβόλαιο του μπρεντ υποχώρησε κατά 6,6% στην αγορά του Λονδίνου στα 62,57 δολάρια το βαρέλι.

Στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Φεβρουάριο του 2007 βρέθηκε και η βενζίνη, η οποία σημείωσε πτώση 7,3% στο 1,569 δολάρια το γαλόνι.

Σημαντική πίεση στις τιμές του αργού ασκησε και η νέα πτώση του ευρώ έναντι του δολαρίου, το οποίο βρέθηκε κατά 1,7% χαμηλότερα, στα 1,2846 δολάρια/ευρώ.

Για τέταρτη εβδομάδα υπήρξε αύξηση στα αποθέματα αργού, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ. Αναλυτικότερα, την εβδομάδα που έληξε στις 17 Οκτωβρίου, τα αποθέματα διαμορφώθηκαν κατά 3,2 εκατ. βαρέλια υψηλότερα, ενώ και τα διυλισμένα αποθέματα αυξήθηκαν κατά 2,2 εκατ. βαρέλια.

Ανοδος υπήρξε και στη δυναμικότητα των διυλιστηρίων στο 82,2%, σε σχέση με το 72% μιας εβδομάδας νωρίτερα. Κατά 2,7 εκατ. βαρέλια αυξήθηκαν τα αποθέματα βενζίνης.

Τέλος, σύμφωνα πάντα με το υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ, η ζήτηση σε πετρελαϊκά προϊόντα είναι κατά 8,5% χαμηλότερα σε σχέση με πέρσι.

REPORTER.GR

No comments:

Share |