Wednesday, October 22, 2008

Νέα κρατικά «πακέτα» στήριξης

Νέα κρατικά «πακέτα» στήριξης

H Σουηδία προστέθηκε και αυτή στη λίστα των χωρών που προσέφεραν «ανάσα ζωής» στα χρηματοοικονομικά τους συστήματα, με τη Γερμανία να προετοιμάζει μέτρα για την ενίσχυση των επενδύσεων σε συγκεκριμένους τομείς της οικονομίας, την ώρα που η μεγαλύτερη εισηγμένη τράπεζα της Ολλανδίας ING «πανηγύριζε» για την ένεση ρευστότητας ύψους 10 δισ. ευρώ που έλαβε από την κυβέρνηση της χώρας και άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες βρίσκονταν στο «κυνήγι» για νέα κεφάλαια.



Η Σουηδία είναι η τελευταία ευρωπαϊκή χώρα που έλαβε δράση για τη σταθεροποίηση του χρηματοοικονομικού της συστήματος ανακοινώνοντας πρόγραμμα ύψους 205 δισ. δολαρίων για την ενίσχυση της ρευστότητας και την αγορά άμεσων μετοχικών μεριδίων στις τράπεζές της εάν αυτό κριθεί αναγκαίο.

Στη Γερμανία, το υπουργείο Οικονομικών θα εξετάσει σειρά προτάσεων με επίκεντρο τομείς όπως αυτοκινητοβιομηχανία και κατασκευές, ενώ το γερμανικό υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε αυστηρούς όρους για τις τράπεζες που συμμετέχουν στο σχέδιο διάσωσης, μεταξύ των οποίων όρια σε μισθούς, μπόνους και αποζημιώσεις ανώτατων στελεχών.

Σε απρόσμενη μείωση του βασικού επιτοκίου βραχυπρόθεσμου δανεισμού κατά 100 μονάδες βάσης προχώρησε και η κεντρική τράπεζα της Ινδίας. Από τον τραπεζικό τομέα, η ING αποτελεί την τελευταία ευρωπαϊκή τράπεζα που ζήτησε κρατική βοήθεια για να στηρίξει τη βάση κεφαλαίου της δύο εβδομάδες μετά τη μερική εθνικοποίηση της ανταγωνίστριάς της Fortis Η ING συμφώνησε επίσης να πωλήσει στη Fubon Financial το τμήμα ασφαλειών ζωής της στην Ταϊβάν αντί 600 εκ. δολαρίων.

Στο μεταξύ, οι ευρωπαϊκές τράπεζες συνεχίζουν να ζητούν κεφάλαια, με αναλυτές της Merrill Lynch να εκτιμούν ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες τους ενδεχομένως να αυξηθούν στα 73 δισ. ευρώ. Οι φημολογίες όμως για νέα αύξηση κεφαλαίου οδήγησαν σε πτώση τις μετοχές των τριών κορυφαίων γαλλικών τραπεζών, καθώς η Merrill Lynch εκτιμά ότι η BNP Paribas ενδεχομένως να χρειαστεί 7,3 δισ. ευρώ, η SocGen 6,5 δισ. ευρώ και η Credit Agricole 3 δισ. ευρώ.

Από τις υπόλοιπες τράπεζες αναφέρει τη Deutsche Bank η οποία ενδεχομένως να χρειαστεί 8,9 δισ. ευρώ, τη UniCredit με ανάγκη 7,4 δισ. ευρώ και τη Banco Santander με ανάγκη 6,6 δισ. ευρώ. Η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών θεωρεί πιθανή την κρατική αγορά μεριδίων σε γαλλικές τράπεζες, αλλά σε βαθμό μικρότερο σε σύγκριση με τη Βρετανία. Στη Γαλλία, συνεχίζονται οι εξελίξεις στο μέτωπο της Group Caisse d' Epargne, με τον πρόεδρο, διευθύνοντα σύμβουλο και οικονομικό διευθυντή να παραιτούνται το βράδυ της Κυριακής.

NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |