Wednesday, October 22, 2008

King: "Είναι πιθανό το Ηνωμένο Βασίλειο να εισέρχεται σε ύφεση"

King: "Είναι πιθανό το Ηνωμένο Βασίλειο να εισέρχεται σε ύφεση"



Αντιμέτωπο με τη χειρότερη τραπεζική κρίση από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο βρίσκεται το Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με τον διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας, Mervyn King. Σύμφωνα με το Bloomberg, ο ίδιος δήλωσε πως η κρίση είναι πιθανό να οδηγήσει την χώρα σε ύφεση, αναγκάζοντας τη νομισματική αρχή να παρέμβει..

“Ο συνδυασμός της πιστωτικής στενότητας” με την πτώση στην αγορά κατοικίας της χώρας δημιουργεί το κίνδυνο βαθιάς και παρατεταμένης επιβράδυνσης της εγχώριας ζήτησης”. Ωστόσο, μιλώντας σε εκδήλωση χθες, προσπάθησε να καθησυχάσει τον κόσμο λέγοντας πως η νομισματική επιτροπή θα δράσει κατά τέτοιο τρόπο για να διασφαλίσει πως ο πληθωρισμός θα παραμείνει σε ορθή πορεία για την επίτευξη του στόχου μας”.

“Πόρρω απέχουμε από το δρόμο που θα μας οδηγήσει στην σταθερότητα. Ωστόσο το σχέδιο για την κεφαλαιακή αναδιάρθρωση του τραπεζικού μας συστήματος, τόσο εδώ, όσο και στο εξωτερικό, θα αποδειχθεί πως αποτέλεσε το σημείο καμπής στην κρίση”.

Ο King συνέχισε λέγοντας πως “στη διάρκεια του τελευταίου μήνα, τα οικονομικά νέα έχουν δει το φως της δημοσιότητας είναι τα χειρότερα που έχουν καταγραφεί σε τόσο μικρό διάστημα εδώ και πολύ καιρό. Πράγματι πλέον φαντάζει πιθανό πως η βρετανική οικονομία εισέρχεται σε ύφεση”.

“Δεν θα επιστρέψει σύντομα, αν επιστρέψει ποτέ, η εποχή της αθωότητας” στη διατραπεζική αγορά, συμπλήρωσε ο διοικητής, εξηγώντας πως αναφέρεται στην περίοδο που οι τράπεζες δάνειζα η μία την άλλη με πολύ μικρό premium.

Αξίζει να αναφερθεί πως οικονομολόγοι συμπεριλαμβανομένων της Citigroup και της UBS AG προβλέπουν πως η Τράπεζα της Αγγλίας θα μειώσει στις 6 Νοεμβρίου -οπότε και η προγραμματισμένη συνάντηση της νομισματικής επιτροπής- κατά 50 μονάδες βάσης το ύψος των επιτοκίων της χώρας.

CAPITAL.GR

No comments:

Share |