Wednesday, October 22, 2008

ΔΝΤ: Kάμψη πληθωρισμού - ρυθμού ανάπτυξης στην Ευρωζώνη

Σχεδόν στο ήμισυ θα μειωθεί ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης της Ευρωζώνης το 2009, ενώ ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει κάτω από τον στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), αφήνοντας περιθώριο για μειώσεις επιτοκίων, ανακοίνωσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ΔΝΤ την Τρίτη.

Στις εξαμηνιαίες προβλέψεις του για την Ευρώπη το ΔΝΤ εκτιμά ότι ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ της Ευρωζώνης θα επιβραδυνθεί στο 0,2% το 2009 από 1,3% που έχει προβλεφθεί για φέτος και 2,6% το 2007.

Το ΔΝΤ προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 1,4% για το 2010. "Ενώ αυτές οι προβλέψεις οριστικοποιήθηκαν πριν την κλιμάκωση της κρίσης στις αρχές Οκτωβρίου, συνεχίζουν να ισχύουν στη βάση τους, παρόλο που κάποιοι από τους κινδύνους έχουν υλοποιηθεί", επισημαίνει ο διεθνής οργανισμός.

Το ΔΝΤ αναμένει επίσης αύξηση του δημοσιονομικού ελλείμματος της Ευρωζώνης στο 1,5% του ΑΕΠ φέτος από 0,6% το 2007 και στο 2,0% το 2009.

Προβλέπει δε ότι η Γαλλία θα ξεπεράσει το όριο του ελλείμματος φέτος, ενώ η Ιρλανδία θα σημειώσει έλλειμμα 4% τον τρέχον έτος.

Το ΔΝΤ προβλέπει ότι κανένα άλλο κράτος της Ευρωζώνης δεν θα υπερβεί το όριο του ελλείμματος του προϋπολογισμού φέτος και το επόμενο έτος.

Η επιβράδυνση της ευρωπαϊκής οικονομίας οφείλεται στις υψηλές τιμές του πετρελαίου, που μείωσαν το πραγματικό εισόδημα και την κατανάλωση, στο ισχυρό ευρώ και τη μείωση της ζήτησης από το εξωτερικό, που έπληξαν τις εξαγωγές, ενώ η χρηματοοικονομική κρίση που ακολούθησε επιδείνωσε την κατάσταση.

NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |