Monday, February 20, 2012

Ιαπωνία: Σε επίπεδα - ρεκόρ το εμπορικό έλλειμμα


Ιαπωνία: Σε επίπεδα - ρεκόρ το εμπορικό έλλειμμα

Σε επίπεδα - ρεκόρ σκαρφάλωσε το εμπορικό έλλειμμα της Ιαπωνίας τον Ιανουάριο, καθώς η ενδυνάμωση του γεν και η μειωμένη παγκόσμια ζήτηση έπληξαν την κερδοφορία των βιομηχανιών και επιβράδυναν την ανάκαμψη της χώρας από το σεισμό του περασμένου Μαρτίου.

Όπως ανακοίνωσε σήμερα το ιαπωνικό υπουργείο Οικονομίας, το έλλειμμα διευρύνθηκε στα 1,48 τρισ. γεν (19 δισ. δολάρια), με τις εξαγωγές να υποχωρούν κατά 9,3% σε σχέση με πέρυσι. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για έλλειμμα ύψους 1,46 τρισ. γεν.

source: naftemporiki.gr

Επιβεβαίωσε το AA- της Ιαπωνίας η Standard & Poor΄s



Επιβεβαίωσε το AA- της Ιαπωνίας η Standard & Poor΄s


Τόκιο (Dow Jones) – Η Standard & Poor’s επιβεβαίωσε σήμερα την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ιαπωνίας σε ΑΑ-, δηλώνοντας ότι αν και η δημοσιονομική ευελιξία της χώρας πιθανότατα θα συνεχίσει να περιορίζεται, η αξιολόγηση υποστηρίζεται από την ισχυρή εξωτερική θέση του ενεργητικού της.

«Οι κρατικές αξιολογήσεις της Ιαπωνίας υποστηρίζονται από την υψηλή καθαρή εξωτερική θέση των assets της, από το σχετικά ισχυρό χρηματοπιστωτικό σύστημα και την διαφοροποιημένη οικονομία», αναφέρει η Standard & Poor’s σε ανακοίνωσή της.

Επιπρόσθετα, «το γεν είναι ένα βασικό νόμισμα σε διεθνές επίπεδο, σε ό,τι αφορά τα αποθεματικά». Ο οίκος πρόσθεσε πως η αξιολόγηση συνεχίζει να έχει αρνητικές προοπτικές.

Η κίνηση αυτή της Standard & Poor’s έρχεται σε μια περίοδο που η κυβέρνηση αντιμετωπίζει δύσκολο έργο στην προσπάθειά της να κερδίσει την έγκριση για την αύξηση του φόρου επί των πωλήσεων, προκειμένου να καλύψει το αυξημένο κόστος κοινωνικών υπηρεσιών, καθώς ο πληθυσμός γερνάει.

Και οι τρεις μεγάλοι οίκοι αξιολόγησης τοποθετούν την Ιαπωνία στο ίδιο επίπεδο. Η Moody’s Investors Service προχώρησε σε υποβάθμισή της σε Aa3 τον Αύγουστο, στο ίδιο επίπεδο που τη διατηρεί η Fitch Ratings (AA-).



source: capital.gr

Κίνα: Μείωση του ελάχιστου ορίου τραπεζικών αποθεματικών


Κίνα: Μείωση του ελάχιστου ορίου τραπεζικών αποθεματικών

Σε νέα μείωση του ελάχιστου ορίου των αποθεματικών που υποχρεούνται να διατηρούν οι τράπεζες προχώρησε σήμερα η κεντρική τράπεζα της Κίνας, σε μια προσπάθεια να τονώσει τον δανεισμό και να στηρίξει την οικονομική ανάπτυξη.

Σύμφωνα με τη Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας (PBOC), το όριο μειώνεται κατά μισή ποσοστιαία μονάδα από τις 24 Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με αναλυτές, με τη μείωση αυτή διοχετεύονται στο χρηματοοικονομικό σύστημα έως 400 δισ. γιουάν (63,5 δισ. δολάρια).

Η προηγούμενη μείωση του ορίου είχε πραγματοποιηθεί το Νοέμβριο και ήταν η πρώτη από το 2008.

source: naftemporiki.gr
Share |