Monday, March 17, 2008

Citigroup: Πρώτα οι 3.500 μονάδες στο ΧΑ και μετά η σταθεροποίηση

Citigroup: Πρώτα οι 3.500 μονάδες στο ΧΑ και μετά η σταθεροποίηση

Την εκτίμηση ότι το ελληνικό χρηματιστήριο μπορεί να προσεγγίσει υπό προϋποθέσεις τις 3500 μονάδες διατυπώνει το κορυφαίο στέλεχος της Citigroup στο «R» ωστόσο στα επίπεδα αυτά θα πρέπει να οριοθετείται και το τέλος της διόρθωσης με βάση τα υφιστάμενα δεδομένα.
Eως τον Απρίλιο θα πρέπει να έχει πλήρως ξεκαθαρίσει το τοπίο όσον αφορά το βάθος του προβλήματος των subprime ώστε τα χρηματιστήρια να σταθεροποιηθούν. Ο Μάρτιος και ο Απρίλιος θα παραμείνουν σχετικά δύσκολοι μήνες για τις αγορές ωστόσο κάτι φαίνεται να μεταβάλλεται. Η φάση της σταθεροποίησης ίσως κρατήσει λίγο παράπονο σε σχέση με το παρελθόν λόγω της διάχυτης αμφιβολίας που κυριαρχεί στους επενδυτές ενώ μάλλον θα βλάψουν τις αγορές τυχόν ξαφνικά ανοδικά ξεσπάσματα ή rally.

To στέλεχος αυτό το οποίο έχει επιβεβαιωθεί πλήρως στις εκτιμήσεις του καθώς προέβλεψε πολύ έγκαιρα και έγκυρα τις δύο σημαντικές φάσεις διόρθωσης στο ΧΑ που ξεκίνησε από τον Ιανουάριο επανέρχεται και επισημαίνει ότι « μετά την σημαντική για τις αγορές ανακοίνωση της Standard and Poos’s ότι οι ζημίες των subpirme μπορεί να φθάσουν έως τα 285 δις δολάρια και όχι 600 δις δολάρια που εκτιμούν άλλοι επενδυτικοί οίκοι προβλέπεται ότι η διόρθωση του ελληνικού χρηματιστηρίου θα ολοκληρωθεί στις 3.500.

Βέβαια αρνητικά νέα όπως τα προβλήματα ρευστότητας της Bear Sterns λειτουργούν ως αστάθμητοι παράγοντες που μπορούν να μεταβάλλουν ανά πάσα στιγμή την τάση. Hδη η εκτίμηση για τις 3800 μονάδες επιβεβαιώθηκε ωστόσο πλέον αρχίζουν να διαμορφώνονται σταδιακά και οι προϋποθέσεις για σταθεροποίηση.

Δεν μπορούν να αποκλεισθούν και οι 3.500 μονάδες δηλαδή μια πτώση 10% με 11% από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών ωστόσο στο βάθος του τούνελ εμφανίζεται πλέον ένα αμυδρό φως.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το premium το οποίο εμφάνιζε το ΧΑ σε σχέση με άλλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έχει εξαλειφθεί. Η S&P συνέβαλλε ώστε ένας διεθνής ελεγκτικός οίκος να αποτυπώσει ίσως με μεγαλύτερη ακρίβεια το βάθος του προβλήματος που ανέκυψε στις τράπεζες από τα subprime.

Ταυτόχρονα φαίνεται ότι υπάρχουν σοβαρές πιέσεις ώστε να αλλάξει εκ νέου ο τρόπος αποτίμησης και λογιστικής απεικόνισης των CDO’s ή άλλων εναλλακτικών προϊόντων. Αν η εκτίμηση της S&P επιβεβαιωθεί τότε είναι πιθανό τα διεθνή χρηματιστήρια να αρχίσουν να αναζητούν σημεία σταθεροποίησης λίγο χαμηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών.

Το «R» τουλάχιστον έως τώρα έχει πλήρως επιβεβαιωθεί καθώς από τα τέλη Δεκεμβρίου αναφερόταν στην μεγάλη διόρθωση που ερχόταν.

Χωρίς αποκλίσεις και με σταθερή επιχειρηματολογία το «Reporter.gr» αξιοποιώντας πλήθος πληροφοριών έγκαιρα και έγκυρα ενημέρωσε τους επενδυτές για μια διόρθωση του ΧΑ που είναι έως τώρα της τάξης των 1300 μονάδων ή πτώσης 25%.

REPORTER.GR

Lehman Brother's: Υποβαθμίσεις από Moody's και HSBC

Lehman Brother's: Υποβαθμίσεις από Moody's και HSBC

Στο κλείσιμο των 2 γραφείων της στην Ευρώπη που διεξήγαν έρευνες για την ευρωπαϊκή πιστωτική αγορά προέβη η Lehman Brothers, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι η εταιρεία δεν έχει παρουσιάσει καμία ανάλυση εδώ και μια εβδομάδα.
Παράλληλα, η Moody’s υποβάθμισε την πιστοληπτική της αξιολόγηση για τη Lehman σε «σταθερή» από «θετική», ενώ τόνισε ότι δεν πρόκειται να προβεί σε αναβαθμίσεις. Την ίδια ώρα, η HSBC υποβάθμισε τη σύστασή της για την μετοχή της εταιρείας σε «underweight».

H Oppenheimer, ωστόσο, δηλώνει ότι η μετοχή της Lehman αποτελεί επενδυτικό «κελεπούρι», καθώς έχει διαγράψει την χειρότερη πορεία από τις 3 μεγαλύτερες μετοχές της Wall Street.

REPORTER.GR

UBS: Βουτιά 9 ετών στη μετοχή, απολύσεις 9.000 εργαζομένων

UBS: Βουτιά 9 ετών στη μετοχή, απολύσεις 9.000 εργαζομένων

Βουτιά εννέα ετών σημειώνει η μετοχή της UBS, της μεγαλύτερης τράπεζας της Ευρώπης από πλευράς κεφαλαιοποίησης, στο χρηματιστήριο της Ζυρίχης, καθώς ανακοίνωσε ότι θα περικόψει έως και 9.000 θέσεις εργασίας και θα προχωρήσει σε πωλήσεις μονάδων της.

Συγκεκριμένα, ή μετοχή της υποχώρησε 14%, κατά 4,02 φράγκα, στα 24,42 φράγκα. Αν κλείσει σε αυτή την τιμή, θα πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση από τις 30 Σεπτεμβρίου του 1998.

Η ελβετική τράπεζα σχεδιάζει να περικόψει το 5-10% του εργατικού της δυναμική σε διάφορες μονάδες, ενώ ίσως προτείνει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου τον Απρίλιο.

REPORTER.GR

ΗΠΑ: Σε ιστορικά χαμηλά ο δείκτης Empire για τη μεταποιητική δραστηριότητα

ΗΠΑ: Σε ιστορικά χαμηλά ο δείκτης Empire για τη μεταποιητική δραστηριότητα

ΣΕ ιστορικά χαμηλά επίπεδα διαμορφώθηκε ο δείκτης Empire State για τη μεταποιητική δραστηριότητα στην περιοχή της Νέας Υόρκης τον Μάρτιο, σύμφωνα με την Fed. Ειδικότερα, ο δείκτης υποχώρησε στο μείον 22,2 από μείον 11,7 που ήταν το Φεβρουάριο. Οι αναλυτές «έβλεπαν» μικρή βελτίωσή του στον μείον πέντε.

NAFTEMPORIKI

CME: Εξαγορά του NYMEX έναντι 9,4 δισ. δολ.

CME: Εξαγορά του NYMEX έναντι 9,4 δισ. δολ.

ΣΤΗΝ εξαγορά της NYMEX Holdings, έναντι συνολικού τιμήματος 9,4 δισ. δολαρίων, συμφώνησε να προχωρήσει η μεγαλύτερη αγορά προθεσμιακών συμβολαίων του κόσμου CME Group, προκειμένου να προσθέσει τα futures πετρελαίου και φυσικού αερίου στα συμβόλαια που ήδη προσφέρει.

Βάσει των όρων της συμφωνίας, η CME θα καταβάλει στου μετόχους του NYMEX 0,1323 των μετοχών της συν 36 δολάρια σε μετρητά για κάθε μετοχή του NYMEX.

Η εξαγορά έρχεται έπειτα από τη διετή συνεργασία που είχαν αναπτύξει οι δύο εταιρείες, στα πλαίσια της οποίας τα συμβόλαια του NYMEX διαπραγματεύονταν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα Globex του CME.

Ο όμιλος CME σχηματίστηκε την περασμένη χρονιά, όταν το Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων του Σικάγο εξαγόρασε το Chicago Board od Trade έναντι 11,6 δισ. δολαρίων.

NAFTEMPORIKI

ΗΠΑ: Πάνω από τις προβλέψεις η μείωση της βιομηχανικής παραγωγής

ΗΠΑ: Πάνω από τις προβλέψεις η μείωση της βιομηχανικής παραγωγής

ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ των προβλέψων ήταν η μείωση της βιομηχανικής παραγωγής στις ΗΠΑ το Φεβρουάριο. Όπως ανακοίνωσε σήμερα η Federal Reserve, η εν λόγω παραγωγή υποχώρησε κατά 0,5%, έναντι προβλέψεων των αναλυτών για πτώση της κατά 0,1%.

NAFTEMPORIKI

ΤΟ ΑΥΡΙΑΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ (ΑΜΕΡΙΚΗ)

8:30 AM
Housing Starts
Dept of Commerce


8:30 AM
Producer Price Index[PPI]
Dept of Labor


2:00 PM
FOMC Policy Statement
Federal Reserve Bank

Επενδύσεις από Βγενόπουλο θέλει ο Σταυράκης

Επενδύσεις από Βγενόπουλο θέλει ο Σταυράκης


Την επιθυμία της κυπριακής κυβέρνησης για αύξηση των επενδύσεων από τον όμιλο Marfin Investment Group αλλά και τη Marfin Popular Bank, ανέπτυξε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Χαρίλαος Σταυράκης στο πλαίσιο συνάντησης που είχε με τον αντιπρόεδρο του ομίλου Ανδρέα Βγενόπουλο. Σε δηλώσεις του στη StockWatch, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι ως κυβέρνηση «θεωρούμε τον κ. Βγενόπουλο σημαντικό επιχειρηματία και από τις δύο ιδιότητές του- ως αντιπροέδρου της Marfin Popular αλλά και της MIG- και του εκφράσαμε το ενδιαφέρον μας για περισσότερες επενδύσεις του ομίλου στην Κύπρο».

«Όπως τονίσαμε και στον κ. Βγενόπουλο, βασικός άξονας της πολιτικής μας είναι η προσέλκυση νέων επενδύσεων», υπογράμμισε ο κ. Σταυράκης. Σύμφωνα με τον υπουργό, συμφωνήθηκε στενή επαφή μεταξύ τους.

Στη συνάντηση η οποία ήταν προγραμματισμένη εδώ και λίγες μέρες και διήρκησε μία ώρα, ο υπουργός και ο κ. Βγενόπουλος συζήτησαν τις τρέχουσες διεθνείς οικονομικές εξελίξεις, την κρίση στις χρηματαγορές και το κυπριακό τραπεζικό σύστημα.

STOCKWATCH.COM.CY

GLOBAL INDEXES

XAK

FTSE/CySE 20
1028.88 ( -3.46%)

ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ
2978.94 ( -3.42%)

Όγκος: € 7,498,912

---

FTSE 100 INDEX 5,414.40 -217.30 -3.86%
CAC 40 INDEX 4,431.04 -161.11 -3.51%
DAX INDEX 6,182.30 -269.60 -4.18%

---

US

DOW JONES INDUS. AVG 11,972.25 21.16 0.18%
S&P 500 INDEX 1,276.60 -11.54 -0.90%
NASDAQ COMPOSITE INDEX 2,177.01 -35.48 -1.60%

Τράπεζα της Αγγλίας: Έκτακτη "ένεση" ρευστότητας 5 δισ. βρετανικών λιρών

Τράπεζα της Αγγλίας: Έκτακτη "ένεση" ρευστότητας 5 δισ. βρετανικών λιρών


Σε έκτακτη "ένεση" ρευστότητας προβαίνει η κεντρική τράπεζα της Αγγλίας, ύψους 5 δισ. βρετανικών λιρών.

CAPITAL.GR

H ΑΣΙΑ ΣΗΜΕΡΑ

NIKKEI 225 11,787.51 -454.09 -3.71%
HANG SENG INDEX 21,084.61 -1,152.50 -5.18%
CSI 300 INDEX 3,965.28 -192.59 -4.63%

AKΡΩΣ ΠΤΩΤΙΚΗ H EΥΡΩΠΗ

ΠΤΩΤΙΚΑ ΑΝΟΙΞΕ Η ΕΥΡΩΠΗ ΜΕ ΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗ ΝΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝ ΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΤΑΞΗΣ ΤΟΥ -2% ΚΑΙ -3% ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ ΣΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΟΥΣ.

Fed: Μείωση του διατραπεζικού επιτοκίου στο 3,25%

Fed: Μείωση του διατραπεζικού επιτοκίου στο 3,25%

ΣΕ μείωση του διατραπεζικού επιτοκίου κατά 25 μονάδες βάσης στο 3,25% προχώρησε εκτάκτως η Fed, στο πλαίσιο των προσπαθειών της να ενισχύσει τη ρευστότητα στο χρηματοοικονομικό σύστημα των ΗΠΑ.

Πρόκειται για την πρώτη δράση που αναλαμβάνει η κεντρική τράπεζα της χώρας εντός σαββατοκύριακου σε διάστημα σχεδόν τριών δεκαετιών.

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής της, Μπεν Μπερνάνκι, η Fed και το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών συνεργάζονται ούτως ώστε να ενισχυθεί η ρευστότητα, «για την καλή λειτουργία των αγορών και φυσικά για τη στήριξη της ανάπτυξης».

NAFTEMPORIKI

MIG: Έκλεισε το deal με Deutsche Telekom για ΟΤΕ

MIG: Έκλεισε το deal με Deutsche Telekom για ΟΤΕ


Ανακοινώθηκε επίσημα το πρωί της Δευτέρας η πώληση των μετοχών (19,99%) που κατέχει η Marfin Investment Group στον ΟΤΕ προς στην Deutsche Telekom. Το deal, το οποίο έκλεισε στα 26 ευρώ ανά μετοχή, αναμένεται να ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι τις 7 Μαΐου 2008 και τελεί υπό την αίρεση εγκρίσεως σχετικού αιτήματος της Deutsche Telekom από τη Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της MIG συμφωνία έχει εγκριθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο της MIG και το Εκτελεστικό Διοικητικό Συμβούλιο της Deutsche Telekom AG τελεί όμως υπό την αίρεση της εγκρίσεώς της και από το Επιβλέπον Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρίας (Supervisory Board).

Όπως είχε αναφέρει από χθες Κυριακή το Capital.gr σε δημοσίευμά του με τίτλο "ΟΤΕ: Τη Δευτέρα οι ανακοινώσεις για το deal" πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα deals των τελευταίων ετών με πολλαπλές επιδράσεις σε όλο το επιχειρηματικό και επενδυτικό φάσμα.


Η MIG με την εν λόγω κίνηση κατορθώνει να παρουσιάσει μία εξαιρετικά κερδοφόρο κίνηση εν μέσω μιας εξαιρετικά αρνητικής χρηματιστηριακής συγκυρίας.

Χρηματιστηριακοί κύκλοι επισημαίνουν ότι η απόκτηση μιας ιδιαίτερα μεγάλης ρευστότητας από τη MIG σε αυτή την συγκεκριμένη χρονική περίοδο, όπου όλες οι αγορές αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα και οι αποτιμήσεις των μετοχών έχουν περάσει στην ζώνη της υποτίμησης, θα έχει ως αποτέλεσμα την περαιτέρω ισχυροποίηση του Ομίλου του κ. Βγενόπουλου.

Η επίσημη ανακοίνωση της MIG

Η MARFIN INVESTMENT GROUP (?MIG?) ανακοινώνει ότι υπεγράφη συμφωνία με την DEUTSCHE TELEKOM AG για την πώληση 98,026,324 μετοχών του ΟΤΕ προς 26 Ευρώ ανά μετοχή. Η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι τις 7 Μαΐου 2008 και τελεί υπό την αίρεση εγκρίσεως σχετικού αιτήματος της DEUTSCHE TELEKOM AG από την Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων της Ελλάδος.

Επίσης η συμφωνία έχει εγκριθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο της MIG και το Εκτελεστικό Διοικητικό Συμβούλιο της DEUTSCHE TELEKOM AG τελεί όμως υπό την αίρεση της εγκρίσεώς της και από το Επιβλέπον Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρίας (Supervisory Board).

CAPITAL.GR

Μ. Stanley, Goldman: Η κατρακύλα του δολαρίου θα φέρει παρέμβαση

Μ. Stanley, Goldman: Η κατρακύλα του δολαρίου θα φέρει παρέμβαση


Η πτώση του δολαρίου πιθανότατα θα προκαλέσει την πρώτη συντονισμένη παρέμβαση στην αγορά συναλλάγματος τα τελευταία 13 χρόνια εκτιμούν οι αναλυτές των επενδυτικών οίκων Morgan Stanley και Goldman Sachs.

Το αμερικανικό νόμισμα σημειώνει νέα ιστορικά χαμηλά σχεδόν σε ημερήσια βάση. Την Πέμπτη έσπασε και το φράγμα του 1,56 έναντι του ευρώ και υποχώρησε σε χαμηλό 12ετίας έναντι του γεν. Ένα δολάριο αγόραζε λιγότερο από 100 γεν, επίπεδο που είχαμε να δούμε από το 1995, χρονιά παρέμβασης του G7 για να αντιστραφεί η πτωτική πορεία του δολαρίου. Τότε το δολάριο είχε βυθιστεί στα 79,7 γεν.

Η... τσουλήθρα του δολαρίου μπορεί να μεταδώσει την αδυναμία και σε άλλες αγορές, πλήττοντας την εμπιστοσύνη των επενδυτών στις αμερικανικές αξίες, εκτιμά ο οικονομολόγος της Goldman Sachs Jim O’Neil. Mε τη Fed να μειώνει τα επιτόκια σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί η ύφεση στην οικονομία των ΗΠΑ, το G7 μπορεί και πάλι να αναγκαστεί να παρέμβει πριν η πτώση γίνει ανεξέλεγκτη.

Στη Morgan Stanley βλέπουν παρέμβαση από τις κεντρικές τράπεζες αν το δολάριο συνεχίσει την πτωτική του πορεία, που τροφοδοτεί την κούρσα των εμπορευμάτων εντείνοντας τις πληθωριστικές πιέσεις. Όσο περνάει ο καιρός και ο φαύλος κύκλος συνεχίζεται η ανάγκη παρέμβασης γίνεται επιτακτική.

Αν αποφασιστεί συντονισμένη δράση από τις κυβερνήσεις του G7 θα είναι η πρώτη φορά από το Σεπτέμβριο του 2000, τότε που έγινε προσπάθεια διάσωσης του ευρώ. Το νόμισμα της ευρωζώνης είχε εξασθενήσει σημαντικά – ένα ευρώ τότε αγόραζε μόνο 80 σεντ. Από το 2002 το G7 εστιάζει στην Κίνα προσπαθώντας να πείσει την κυβέρνηση της να επιτρέψει στο γουόν να ανατιμηθεί.

Η επόμενη σύνοδος του G7 είναι προγραμματισμένη στις 11 Απριλίου στην Ουάσινγκτον και σύμφωνα με τον O΄Neill της Goldman Sachs, οι υπουργοί αυτή τη φορά πιθανότατα θα κρούσουν τον κώδωνα κινδύνου στο ανακοινωθέν, αλλάζοντας τακτική. Το ερώτημα είναι αν θα αντέξουν μέχρι τότε.

CAPITAL.GR

Το deal JPMorgan - Bear Stearns

Το deal JPMorgan - Bear Stearns

Με την χρεοκοπία να διαφαίνεται, οι δύο τράπεζες κατέληξαν σε συμφωνία: η JPMorgan εξαγοράζει την Bear Stearns έναντι μόλις 2 δολαρίων.

Τελικά ο πάλαι ποτέ «θρυλικός» χρηματοπιστωτικός οίκος της Wall Street, Bear Stearns (BSC), δεν άξιζε και πολλά, καθώς βρέθηκε σε στιγμή ανάγκης.

Η JPMorgan Chase (JPM), η οποία έτεινε χείρα βοηθείας στην Bear την περασμένη Παρασκευή, θα καταβάλλει το ποσό των 2 δολαρίων ανά μετοχή για να αποκτήσει την επενδυτική τράπεζα, η μετοχή της οποίας πριν από περίπου ένα χρόνο "άλλαζε χέρια" στα 170 δολάρια. Η συμφωνία θα καταφέρει να αποτρέψει ενδεχόμενη χρεοκοπία της Bear Stearns, αλλά και πιθανή νέα κρίση στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Η τιμή αγοράς είναι ενδεικτική του πόσο δύσκολη είχε γίνει η κατάσταση για την Bear, η οποία είχε δώσει το εναρκτήριο λάκτισμα το περυσινό καλοκαίρι για την κατάρρευση της αγοράς ενυπόθηκου δανεισμού υψηλού κινδύνου (subprime) των ΗΠΑ, βάζοντας «λουκέτο» σε δύο σημαντικά hedge funds της. Η αξία της συμφωνίας αποτιμά την Bear στα 236 εκατ. δολάρια.

Οι όροι του deal

Όπως αποδείχθηκε τα πλέον πολύτιμα πάγια της Bear δεν ήταν οι πολυθρύλητες χρηματιστηριακές συναλλαγές της και η παρουσία της στις εκκαθαρίσεις, αλλά τα κεντρικά γραφεία της στον εντυπωσιακό «πύργο» στην Madison Avenue, που αποτιμώνται κοντά στα 1 δισ. δολάρια.

Ως μέρος της συναλλαγής, η Fed- που είχε καταρτίσει το «σχέδιο διάσωσης» την περασμένη εβδομάδα, θα παρέχει έως και 30 δισ. δολάρια για τα λιγότερο εύκολα ρευστοποιήσιμα πάγια της Bear Stearns. «Η JPMorgan Chase στηρίζει την Bear Stearns», δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της JP Morgan Chase, Jamie Dimon. Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας πως «οι πελάτες και οι εταίροι της Bear Stearns θα πρέπει να νιώθουν ασφαλείς διότι η JPMorgan εγγυάται του κινδύνου της Bear Stearns. Καλωσορίζουμε όλους τους πελάτες, τους εταίρους και τους εργαζόμενους της Bear στην εταιρείας μας και είμαστε χαρούμενοι που θα συνεργαστούμε μαζί τους».

Ο διευθύνων σύμβουλος της Bear Stearns, Alan Schwartz, δήλωσε την Παρασκευή στο πλαίσιο τηλεδιάσκεψης πως η «νευρικότητα στην αγορά» εξώθησε τους πελάτες και τους πιστωτές της εταιρείας να αποσύρουν τα κεφάλαια τους από την εταιρεία. Ο Schwartz ανέφερε πως «μεγάλη μερίδα ανθρώπων θέλησε να λειτουργήσει σύμφωνα με το κατά πόσο ήταν βάσιμη η περιρρέουσα φημολογία». Ο ίδιος αναφέρει πως ακόμα και πριν την κρίση που ξέσπασε στους κόλπους της Bear Stearns, η επενδυτική εταιρεία Lazard (LAZ) διερευνούσε διάφορες εναλλακτικές και πως αυτές οι συνομιλίες θα συνεχιστούν και στο μέλλον. Τα στελέχη της Bear ανέφεραν επίσης πως η απόφαση να καταφύγουν στην JPMorgan για βοήθεια ήταν δική τους απόφαση.

Η γρήγορη κατάρρευση της Bear μας θυμίζει την ταχύτητα με την οποία επενδυτές, traders και διάφορα άλλα ιδρύματα ενδέχεται να χάσουν την εμπιστοσύνη τους σε ένα χρηματοπιστωτικό όμιλο της Wall Street. Πριν από μόλις μία εβδομάδα, τα στελέχη της Bear τόνιζαν ό,τι η εταιρεία θα ανακοίνωνε ένα κερδοφόρο α’ τρίμηνο για το 2008, δεδομένου ότι το δ’ τρίμηνο του 2007 εμφάνισε ζημιές για πρώτη φορά στην ιστορία της εταιρείας. Ωστόσο, μέσα σε μόλις επτά ημέρες, η Bear κατέστη από την πέμπτη μεγαλύτερη εταιρεία του κλάδου παγκοσμίως σε «θύμα» της πιστωτικής κρίσης.

Στο πλαίσιο τηλεδιάσκεψης με αναλυτές που έγινε μετά την ανακοίνωση του deal, τα στελέχη της JPMorgan ανέφεραν πως η τράπεζα τους θα καλύψει όλες τις συναλλαγές και εκκρεμείς συμφωνίες της Bear έως ότου οι μέτοχοι της πολύπαθης εταιρείας ψηφίσουν για τη συγχώνευση των δύο ομίλων. Οι επικεφαλής της JPMorgan ανέφεραν πως η Bear θα λειτουργεί κανονικά από το πρωί της Δευτέρας. Η JPMorgan εκτιμά πως οι μέτοχοι της Bear θα εγκρίνουν τη συμφωνία διότι απλά δεν υπάρχει καλύτερη επιλογή.

Άμεση προσπάθεια για περιορισμού του κινδύνου

Δεν έχει γίνει σαφές το τι μεσολάβησε που να άλλαξε τόσο δραματικά την πορεία των γεγονότων και να αναγκάσει την Bear να καταφύγει σε αναζήτηση έκτακτης χρηματοδότησης. Πάντως, από ό,τι φαίνεται τα πάντα εξελίχθηκαν σαν χιονοστιβάδα από τις 13 Μαρτίου και έπειτα. Πρόσωπα οικεία με τις εξελίξεις αναφέρουν πως τα στελέχη της Bear κατέφυγαν αργά το βράδυ της 13ης Μαρτίου στην Fed, γνωστοποιώντας στην Κεντρική Τράπεζα πως η εταιρεία αντιμετώπιζε πρόβλημα χρηματοδότησης.

Αξιωματούχοι της Fed πέρασαν όλη τη νύχτα της περασμένης Πέμπτης στα ευρύχωρα γραφεία της Bear στην Madison Avenue, ελέγχοντας τα βιβλία του ομίλου και προσπαθώντας να καταρτίσουν κάποιο σχέδιο «διάσωσης». Τότε ακριβώς ήταν που η Κεντρική Τράπεζα και η Bear απευθύνθηκαν στην JPMorgan για να δουν το κατά πόσο θα μπορούσε να βοηθήσει. Η JPMorgan, που διατηρούσε πολλαπλούς δεσμούς συνεργασίας με την Bear, έτεινε προς αυτή την κατεύθυνση, αν και χρειάστηκε να εγγυηθεί η Fed για να πειστεί τελικά. Η Κεντρική Τράπεζα εγγυήθηκε πως θα κάλυπτε όλες τις υποχρεώσεις της Bear, εάν αυτή κατέρρεε.

Η αλήθεια είναι πως ενδεχόμενη κατάρρευση της Bear Stearns θα αποδεικνυόταν ιδιαίτερα επικίνδυνη για τους άλλους ομίλους της Wall Street, διότι όλοι ήταν στενά συνδεδεμένοι με την εταιρεία, τόσο ως πιστωτές, όσο και ως δανειολήπτες. Όσες τράπεζες είχαν δανείσει μεγάλα ποσά στην Bear θα αντιμετώπιζαν καχυποψία από την αγορά πως δεν είναι σε θέση να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους, στην περίπτωση που η Bear δεν κατάφερνε να αποπληρώσει τις δανειακές υποχρεώσεις της. Το γεγονός αυτό θα πυροδοτούσε δυσάρεστη αλληλουχία γεγονότων. Η διάσωση από την JPMorgan Chase παρέχει «ανάσα» στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, που επιτρέπει την ομαλή και σταδιακή αποπληρωμή των χρεών της Bear.

Ο Goldstein είναι συνεργάτης του BusinessWeek, που καλύπτει θέματα που σχετίζονται με hedge funds και το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

CAPITAL.GR

ΠΤΩΤΙΚΕΣ ΑΝΑΜΕΝΟΝΤΑΙ ΝΑ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ

ΕΝΤΟΝΑ ΠΤΩΤΙΚΕΣ ΑΝΑΜΕΝΟΝΤΑΙ ΝΑ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΜΕΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΣΗΜΕΙΩΝΕΤΑΙ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΣΤΙΣ ΑΣΙΑΤΙΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΟ -4% ΣΕ ΣΥΝΔΙΑΣΜΟ ΜΕ ΤΗΝ ΠΤΩΣΗ KAI THN ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΔΕΙΚΤΗ DOW JONES ΤΗN ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΟ ΦΡΑΓΜΑ ΤΩΝ 12,000 ΜΟΝΑΔΩΝ. ΕΠΙΣΗΣ ΑΡΝΗΤΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΤΑ DOW JONES FUTURES ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΟΝΤΑΙ ΜΕ ΠΤΩΣΗ ΤΗς ΤΑΞΗΣ ΤΩΝ -200 ΜΟΝΑΔΩΝ.
Share |