Monday, March 17, 2008

Μ. Stanley, Goldman: Η κατρακύλα του δολαρίου θα φέρει παρέμβαση

Μ. Stanley, Goldman: Η κατρακύλα του δολαρίου θα φέρει παρέμβαση


Η πτώση του δολαρίου πιθανότατα θα προκαλέσει την πρώτη συντονισμένη παρέμβαση στην αγορά συναλλάγματος τα τελευταία 13 χρόνια εκτιμούν οι αναλυτές των επενδυτικών οίκων Morgan Stanley και Goldman Sachs.

Το αμερικανικό νόμισμα σημειώνει νέα ιστορικά χαμηλά σχεδόν σε ημερήσια βάση. Την Πέμπτη έσπασε και το φράγμα του 1,56 έναντι του ευρώ και υποχώρησε σε χαμηλό 12ετίας έναντι του γεν. Ένα δολάριο αγόραζε λιγότερο από 100 γεν, επίπεδο που είχαμε να δούμε από το 1995, χρονιά παρέμβασης του G7 για να αντιστραφεί η πτωτική πορεία του δολαρίου. Τότε το δολάριο είχε βυθιστεί στα 79,7 γεν.

Η... τσουλήθρα του δολαρίου μπορεί να μεταδώσει την αδυναμία και σε άλλες αγορές, πλήττοντας την εμπιστοσύνη των επενδυτών στις αμερικανικές αξίες, εκτιμά ο οικονομολόγος της Goldman Sachs Jim O’Neil. Mε τη Fed να μειώνει τα επιτόκια σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί η ύφεση στην οικονομία των ΗΠΑ, το G7 μπορεί και πάλι να αναγκαστεί να παρέμβει πριν η πτώση γίνει ανεξέλεγκτη.

Στη Morgan Stanley βλέπουν παρέμβαση από τις κεντρικές τράπεζες αν το δολάριο συνεχίσει την πτωτική του πορεία, που τροφοδοτεί την κούρσα των εμπορευμάτων εντείνοντας τις πληθωριστικές πιέσεις. Όσο περνάει ο καιρός και ο φαύλος κύκλος συνεχίζεται η ανάγκη παρέμβασης γίνεται επιτακτική.

Αν αποφασιστεί συντονισμένη δράση από τις κυβερνήσεις του G7 θα είναι η πρώτη φορά από το Σεπτέμβριο του 2000, τότε που έγινε προσπάθεια διάσωσης του ευρώ. Το νόμισμα της ευρωζώνης είχε εξασθενήσει σημαντικά – ένα ευρώ τότε αγόραζε μόνο 80 σεντ. Από το 2002 το G7 εστιάζει στην Κίνα προσπαθώντας να πείσει την κυβέρνηση της να επιτρέψει στο γουόν να ανατιμηθεί.

Η επόμενη σύνοδος του G7 είναι προγραμματισμένη στις 11 Απριλίου στην Ουάσινγκτον και σύμφωνα με τον O΄Neill της Goldman Sachs, οι υπουργοί αυτή τη φορά πιθανότατα θα κρούσουν τον κώδωνα κινδύνου στο ανακοινωθέν, αλλάζοντας τακτική. Το ερώτημα είναι αν θα αντέξουν μέχρι τότε.

CAPITAL.GR

No comments:

Share |