Monday, March 17, 2008

Citigroup: Πρώτα οι 3.500 μονάδες στο ΧΑ και μετά η σταθεροποίηση

Citigroup: Πρώτα οι 3.500 μονάδες στο ΧΑ και μετά η σταθεροποίηση

Την εκτίμηση ότι το ελληνικό χρηματιστήριο μπορεί να προσεγγίσει υπό προϋποθέσεις τις 3500 μονάδες διατυπώνει το κορυφαίο στέλεχος της Citigroup στο «R» ωστόσο στα επίπεδα αυτά θα πρέπει να οριοθετείται και το τέλος της διόρθωσης με βάση τα υφιστάμενα δεδομένα.
Eως τον Απρίλιο θα πρέπει να έχει πλήρως ξεκαθαρίσει το τοπίο όσον αφορά το βάθος του προβλήματος των subprime ώστε τα χρηματιστήρια να σταθεροποιηθούν. Ο Μάρτιος και ο Απρίλιος θα παραμείνουν σχετικά δύσκολοι μήνες για τις αγορές ωστόσο κάτι φαίνεται να μεταβάλλεται. Η φάση της σταθεροποίησης ίσως κρατήσει λίγο παράπονο σε σχέση με το παρελθόν λόγω της διάχυτης αμφιβολίας που κυριαρχεί στους επενδυτές ενώ μάλλον θα βλάψουν τις αγορές τυχόν ξαφνικά ανοδικά ξεσπάσματα ή rally.

To στέλεχος αυτό το οποίο έχει επιβεβαιωθεί πλήρως στις εκτιμήσεις του καθώς προέβλεψε πολύ έγκαιρα και έγκυρα τις δύο σημαντικές φάσεις διόρθωσης στο ΧΑ που ξεκίνησε από τον Ιανουάριο επανέρχεται και επισημαίνει ότι « μετά την σημαντική για τις αγορές ανακοίνωση της Standard and Poos’s ότι οι ζημίες των subpirme μπορεί να φθάσουν έως τα 285 δις δολάρια και όχι 600 δις δολάρια που εκτιμούν άλλοι επενδυτικοί οίκοι προβλέπεται ότι η διόρθωση του ελληνικού χρηματιστηρίου θα ολοκληρωθεί στις 3.500.

Βέβαια αρνητικά νέα όπως τα προβλήματα ρευστότητας της Bear Sterns λειτουργούν ως αστάθμητοι παράγοντες που μπορούν να μεταβάλλουν ανά πάσα στιγμή την τάση. Hδη η εκτίμηση για τις 3800 μονάδες επιβεβαιώθηκε ωστόσο πλέον αρχίζουν να διαμορφώνονται σταδιακά και οι προϋποθέσεις για σταθεροποίηση.

Δεν μπορούν να αποκλεισθούν και οι 3.500 μονάδες δηλαδή μια πτώση 10% με 11% από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών ωστόσο στο βάθος του τούνελ εμφανίζεται πλέον ένα αμυδρό φως.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το premium το οποίο εμφάνιζε το ΧΑ σε σχέση με άλλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έχει εξαλειφθεί. Η S&P συνέβαλλε ώστε ένας διεθνής ελεγκτικός οίκος να αποτυπώσει ίσως με μεγαλύτερη ακρίβεια το βάθος του προβλήματος που ανέκυψε στις τράπεζες από τα subprime.

Ταυτόχρονα φαίνεται ότι υπάρχουν σοβαρές πιέσεις ώστε να αλλάξει εκ νέου ο τρόπος αποτίμησης και λογιστικής απεικόνισης των CDO’s ή άλλων εναλλακτικών προϊόντων. Αν η εκτίμηση της S&P επιβεβαιωθεί τότε είναι πιθανό τα διεθνή χρηματιστήρια να αρχίσουν να αναζητούν σημεία σταθεροποίησης λίγο χαμηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών.

Το «R» τουλάχιστον έως τώρα έχει πλήρως επιβεβαιωθεί καθώς από τα τέλη Δεκεμβρίου αναφερόταν στην μεγάλη διόρθωση που ερχόταν.

Χωρίς αποκλίσεις και με σταθερή επιχειρηματολογία το «Reporter.gr» αξιοποιώντας πλήθος πληροφοριών έγκαιρα και έγκυρα ενημέρωσε τους επενδυτές για μια διόρθωση του ΧΑ που είναι έως τώρα της τάξης των 1300 μονάδων ή πτώσης 25%.

REPORTER.GR

No comments:

Share |