Monday, March 17, 2008

Το deal JPMorgan - Bear Stearns

Το deal JPMorgan - Bear Stearns

Με την χρεοκοπία να διαφαίνεται, οι δύο τράπεζες κατέληξαν σε συμφωνία: η JPMorgan εξαγοράζει την Bear Stearns έναντι μόλις 2 δολαρίων.

Τελικά ο πάλαι ποτέ «θρυλικός» χρηματοπιστωτικός οίκος της Wall Street, Bear Stearns (BSC), δεν άξιζε και πολλά, καθώς βρέθηκε σε στιγμή ανάγκης.

Η JPMorgan Chase (JPM), η οποία έτεινε χείρα βοηθείας στην Bear την περασμένη Παρασκευή, θα καταβάλλει το ποσό των 2 δολαρίων ανά μετοχή για να αποκτήσει την επενδυτική τράπεζα, η μετοχή της οποίας πριν από περίπου ένα χρόνο "άλλαζε χέρια" στα 170 δολάρια. Η συμφωνία θα καταφέρει να αποτρέψει ενδεχόμενη χρεοκοπία της Bear Stearns, αλλά και πιθανή νέα κρίση στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Η τιμή αγοράς είναι ενδεικτική του πόσο δύσκολη είχε γίνει η κατάσταση για την Bear, η οποία είχε δώσει το εναρκτήριο λάκτισμα το περυσινό καλοκαίρι για την κατάρρευση της αγοράς ενυπόθηκου δανεισμού υψηλού κινδύνου (subprime) των ΗΠΑ, βάζοντας «λουκέτο» σε δύο σημαντικά hedge funds της. Η αξία της συμφωνίας αποτιμά την Bear στα 236 εκατ. δολάρια.

Οι όροι του deal

Όπως αποδείχθηκε τα πλέον πολύτιμα πάγια της Bear δεν ήταν οι πολυθρύλητες χρηματιστηριακές συναλλαγές της και η παρουσία της στις εκκαθαρίσεις, αλλά τα κεντρικά γραφεία της στον εντυπωσιακό «πύργο» στην Madison Avenue, που αποτιμώνται κοντά στα 1 δισ. δολάρια.

Ως μέρος της συναλλαγής, η Fed- που είχε καταρτίσει το «σχέδιο διάσωσης» την περασμένη εβδομάδα, θα παρέχει έως και 30 δισ. δολάρια για τα λιγότερο εύκολα ρευστοποιήσιμα πάγια της Bear Stearns. «Η JPMorgan Chase στηρίζει την Bear Stearns», δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της JP Morgan Chase, Jamie Dimon. Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας πως «οι πελάτες και οι εταίροι της Bear Stearns θα πρέπει να νιώθουν ασφαλείς διότι η JPMorgan εγγυάται του κινδύνου της Bear Stearns. Καλωσορίζουμε όλους τους πελάτες, τους εταίρους και τους εργαζόμενους της Bear στην εταιρείας μας και είμαστε χαρούμενοι που θα συνεργαστούμε μαζί τους».

Ο διευθύνων σύμβουλος της Bear Stearns, Alan Schwartz, δήλωσε την Παρασκευή στο πλαίσιο τηλεδιάσκεψης πως η «νευρικότητα στην αγορά» εξώθησε τους πελάτες και τους πιστωτές της εταιρείας να αποσύρουν τα κεφάλαια τους από την εταιρεία. Ο Schwartz ανέφερε πως «μεγάλη μερίδα ανθρώπων θέλησε να λειτουργήσει σύμφωνα με το κατά πόσο ήταν βάσιμη η περιρρέουσα φημολογία». Ο ίδιος αναφέρει πως ακόμα και πριν την κρίση που ξέσπασε στους κόλπους της Bear Stearns, η επενδυτική εταιρεία Lazard (LAZ) διερευνούσε διάφορες εναλλακτικές και πως αυτές οι συνομιλίες θα συνεχιστούν και στο μέλλον. Τα στελέχη της Bear ανέφεραν επίσης πως η απόφαση να καταφύγουν στην JPMorgan για βοήθεια ήταν δική τους απόφαση.

Η γρήγορη κατάρρευση της Bear μας θυμίζει την ταχύτητα με την οποία επενδυτές, traders και διάφορα άλλα ιδρύματα ενδέχεται να χάσουν την εμπιστοσύνη τους σε ένα χρηματοπιστωτικό όμιλο της Wall Street. Πριν από μόλις μία εβδομάδα, τα στελέχη της Bear τόνιζαν ό,τι η εταιρεία θα ανακοίνωνε ένα κερδοφόρο α’ τρίμηνο για το 2008, δεδομένου ότι το δ’ τρίμηνο του 2007 εμφάνισε ζημιές για πρώτη φορά στην ιστορία της εταιρείας. Ωστόσο, μέσα σε μόλις επτά ημέρες, η Bear κατέστη από την πέμπτη μεγαλύτερη εταιρεία του κλάδου παγκοσμίως σε «θύμα» της πιστωτικής κρίσης.

Στο πλαίσιο τηλεδιάσκεψης με αναλυτές που έγινε μετά την ανακοίνωση του deal, τα στελέχη της JPMorgan ανέφεραν πως η τράπεζα τους θα καλύψει όλες τις συναλλαγές και εκκρεμείς συμφωνίες της Bear έως ότου οι μέτοχοι της πολύπαθης εταιρείας ψηφίσουν για τη συγχώνευση των δύο ομίλων. Οι επικεφαλής της JPMorgan ανέφεραν πως η Bear θα λειτουργεί κανονικά από το πρωί της Δευτέρας. Η JPMorgan εκτιμά πως οι μέτοχοι της Bear θα εγκρίνουν τη συμφωνία διότι απλά δεν υπάρχει καλύτερη επιλογή.

Άμεση προσπάθεια για περιορισμού του κινδύνου

Δεν έχει γίνει σαφές το τι μεσολάβησε που να άλλαξε τόσο δραματικά την πορεία των γεγονότων και να αναγκάσει την Bear να καταφύγει σε αναζήτηση έκτακτης χρηματοδότησης. Πάντως, από ό,τι φαίνεται τα πάντα εξελίχθηκαν σαν χιονοστιβάδα από τις 13 Μαρτίου και έπειτα. Πρόσωπα οικεία με τις εξελίξεις αναφέρουν πως τα στελέχη της Bear κατέφυγαν αργά το βράδυ της 13ης Μαρτίου στην Fed, γνωστοποιώντας στην Κεντρική Τράπεζα πως η εταιρεία αντιμετώπιζε πρόβλημα χρηματοδότησης.

Αξιωματούχοι της Fed πέρασαν όλη τη νύχτα της περασμένης Πέμπτης στα ευρύχωρα γραφεία της Bear στην Madison Avenue, ελέγχοντας τα βιβλία του ομίλου και προσπαθώντας να καταρτίσουν κάποιο σχέδιο «διάσωσης». Τότε ακριβώς ήταν που η Κεντρική Τράπεζα και η Bear απευθύνθηκαν στην JPMorgan για να δουν το κατά πόσο θα μπορούσε να βοηθήσει. Η JPMorgan, που διατηρούσε πολλαπλούς δεσμούς συνεργασίας με την Bear, έτεινε προς αυτή την κατεύθυνση, αν και χρειάστηκε να εγγυηθεί η Fed για να πειστεί τελικά. Η Κεντρική Τράπεζα εγγυήθηκε πως θα κάλυπτε όλες τις υποχρεώσεις της Bear, εάν αυτή κατέρρεε.

Η αλήθεια είναι πως ενδεχόμενη κατάρρευση της Bear Stearns θα αποδεικνυόταν ιδιαίτερα επικίνδυνη για τους άλλους ομίλους της Wall Street, διότι όλοι ήταν στενά συνδεδεμένοι με την εταιρεία, τόσο ως πιστωτές, όσο και ως δανειολήπτες. Όσες τράπεζες είχαν δανείσει μεγάλα ποσά στην Bear θα αντιμετώπιζαν καχυποψία από την αγορά πως δεν είναι σε θέση να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους, στην περίπτωση που η Bear δεν κατάφερνε να αποπληρώσει τις δανειακές υποχρεώσεις της. Το γεγονός αυτό θα πυροδοτούσε δυσάρεστη αλληλουχία γεγονότων. Η διάσωση από την JPMorgan Chase παρέχει «ανάσα» στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, που επιτρέπει την ομαλή και σταδιακή αποπληρωμή των χρεών της Bear.

Ο Goldstein είναι συνεργάτης του BusinessWeek, που καλύπτει θέματα που σχετίζονται με hedge funds και το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

CAPITAL.GR

No comments:

Share |