Thursday, December 23, 2010

ΗΠΑ: Πτώση 1,3% στις παραγγελίες διαρκών αγαθών το Νοέμβριο


ΗΠΑ: Πτώση 1,3% στις παραγγελίες διαρκών αγαθών το Νοέμβριο

Πτώση της τάξης του 1,3% σημείωσαν οι παραγγελίες αμερικανικών διαρκών αγαθών το Νοέμβριο, οι οποίες επηρεάστηκαν από την πτώση των παραγγελιών εξοπλισμού μεταφορών, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το υπουργείο Εμπορίου.

Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για πτώση 0,5%, σύμφωνα με δημοσκόπηση του MarketWatch. Εξαιρουμένων των μεταφορών, οι νέες παραγγελίες αυξήθηκαν σε ποσοστό 2,4%. Οι βασικές παραγγελίες διαρκών αγαθών, που είναι αυτές για κεφαλαιουχικά αγαθά εξαιρουμένων των αεροσκαφών και του αμυντικού κλάδου, ενισχύθηκαν κατά 2,6% το Νοέμβριο, μετά από πτώση 3,6% τον Οκτώβριο.

Τα διαρκή αγαθά είναι ακριβά προϊόντα που έχουν σχεδιαστεί να διαρκούν από 3 χρόνια και πάνω, και ενώ τα στοιχεία είναι ευμετάβλητα όταν καταγράφονται σε μηνιαία βάση, αναλυτές θεωρούν την τάση των παραγγελιών ως ένα αξιόλογο οικονομικό δείκτη.



source: capital.gr

ΗΠΑ: Μικρή πτώση των νέων αιτήσεων για επίδομα ανεργίας


ΗΠΑ: Μικρή πτώση των νέων αιτήσεων για επίδομα ανεργίας

Πτώση μεγαλύτερη των εκτιμήσεων σημείωσε ο αριθμός των ατόμων στις ΗΠΑ που υπέβαλαν νέα αίτηση για επίδομα ανεργίας την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 18 Δεκεμβρίου.


Το υπουργείο εργασίας ανακοίνωσε ότι οι αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας υποχώρησαν κατά 3.000 στις 420.000, ενώ οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για μείωση κατά 2.000 σύμφωνα με το Dow Jones Newswires.

Το ύψος των αιτήσεων της περασμένης εβδομάδας αναθεωρήθηκε ελαφρώς ανοδικά στις 421.000 αιτήσεις από τις 421.000.

Ο κινητός μέσος όρος τεσσάρων εβδομάδων - που έχει σκοπό τον περιορισμό της μεταβλητότητας – αυξήθηκε κατά 2.500 στις 426.000, το χαμηλότερο επίπεδο από τις 2 Αυγούστου 2008.

Τέλος, ο αριθμός των συνεχιζόμενων αιτήσεων υποχώρησε την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 11 Δεκεμβρίου κατά 103.000 στις 4,06 εκατ.



source: capital.gr

ΗΠΑ: Αύξηση 0,4% στην καταναλωτική δαπάνη το Νοέμβριο


ΗΠΑ: Αύξηση 0,4% στην καταναλωτική δαπάνη το Νοέμβριο

Ήπιες τάσεις εμφάνισε η καταναλωτική δαπάνη στις ΗΠΑ το Νοέμβριο, έχοντας τον αμέσως προηγούμενο μήνα καταγράψει τη μεγαλύτερη άνοδο σε διάστημα άνω του ενός έτους.

Ειδικότερα, η καταναλωτική δαπάνη σημείωσε άνοδο 0,4% το Νοέμβριο, έπειτα από αύξηση 0,7% τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ.

Στο μεταξύ, το προσωπικό εισόδημα των Αμερικανών αυξήθηκε κατά 0,3%. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires ανέμεναν αύξηση της δαπάνης σε ποσοστό 0,5% και αύξηση των εισοδημάτων κατά 0,2%.

Η καταναλωτική δαπάνη αντιστοιχεί στο 70% της συνολικής ζήτησης της αμερικανικής οικονομία, αλλά παραμένει συγκρατημένη ακόμη και μετά την έναρξη της οικονομικής ανάκαμψης.

Το επίμονα υψηλό ποσοστό ανεργίας και οι σφικτές συνθήκες στην αγορά εργασίας εξακολουθούν να προκαλούν ανησυχία στους καταναλωτές, ωστόσο οι λιανοπωλητές σημειώνουν ισχυρότερες πωλήσεις την τρέχουσα εορταστική περίοδο. Παράλληλα, το ποσοστό αποταμίευσης των Αμερικανών βυθίστηκε στο χαμηλότερο επίπεδο από το Μάρτιο. Συγκεκριμένα, διαμορφώθηκε στο 5,3% από το αναθεωρημένο 5,4% τον Οκτώβριο. Το ποσοστό είχε ανέλθει έως το 6,3% νωρίτερα το τρέχον έτος.


source: capital.gr

Κορυφαία τράπεζα στη διενέργεια πώλησης μετοχών η Morgan Stanley


Κορυφαία τράπεζα στη διενέργεια πώλησης μετοχών η Morgan Stanley

Κορυφαία παγκοσμίως στη διενέργεια πώλησης μετοχών στέφθηκε η Morgan Stanley, δίνοντας τέλος στην διετή κυριαρχία της JPMorgan Chase, εν μέσω χαμηλότερων προμηθειών αλλά και νέων συμφωνιών σε ΗΠΑ, Κίνα και Βραζιλία για αρχικές δημόσιες προσφορές.
Το παγκόσμιο μερίδιο της εταιρείας ανήλθε στο 10,4% το 2010, χάρη σε 72,7 δισ. δολάρια από αρχικές δημόσιες προσφορές, επιπρόσθετες πωλήσεις και μετατρέψιμες ομολογίες, καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση, σύμφωνα με προσωρινά στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg. Δεύτερη ακολουθεί η JPMorgan με τζίρο 59,7 δισ. δολάρια, ενώ στην τρίτη θέση υποχώρησε η Goldman Sachs.


source: capital.gr

Ιρλανδία: "Ενεση" €3,7 δισ. προωθεί η κυβέρνηση για την Allied Irish Bank


Ιρλανδία: "Ενεση" €3,7 δισ. προωθεί η κυβέρνηση για την Allied Irish Bank

Κεφαλαιακή ενίσχυση ύψους 3,7 δισ. ευρώ φέρεται να προωθεί η ιρλανδική κυβέρνηση για την Allied Irish Bank, σύμφωνα με ξένα δημοσιεύματα.

Συγκεκριμένα, ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών, Brian Lenihan, αναμένεται να ζητήσει ακόμα και σήμερα από το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας να εγκρίνει την κεφαλαιακή ενίσχυση της τράπεζας με 3,7 δισ. ευρώ από τα κρατικά ταμεία, κάτι που θα αυξήσει το ποσοστό του ιρλανδικού δημοσίου στην τράπεζα σε άνω του 90%.

Αν και η διοίκηση της ΑΙΒ συναινέσει σε αυτό, όπως αναμένεται, τότε δεν αποκλείεται η ιρλανδική κυβέρνηση να προχωρήσει σε έξοδο των μετοχών της τράπεζας από το χρηματιστήριο, αν και, σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα, αυτό δεν αναμένεται να συμβεί άμεσα.

Η κυβέρνηση της Ιρλανδίας κατέχει ήδη ποσοστό 19% της AIB και η έγκριση του Ανώτατου Δικαστηρίου επιδιώκεται από τον Ιρλανδό ΥΠΟΙΚ προκειμένου να αποφύγει να φέρει το θέμα στην γενική συνέλευση των μετόχων.

source: capital.gr

Moody’s: Δεκαπλάσιες οι τράπεζες


Moody’s: Δεκαπλάσιες οι τράπεζες


Το μεγάλο μέγεθος του κυπριακού τραπεζικού κλάδου σε σχέση με την οικονομία της χώρας υπογραμμίζει σε έκθεσή του ο οίκος πιστοληπτικής ικανότητας Moody’s, σημειώνοντας παράλληλα ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης στο εποπτικό πλαίσιο της Κύπρου.

Στην έκθεσή του, που συνέπεσε με τη χθεσινή υποβάθμιση των κυπριακών τραπεζών από τους Fitch, ο οίκος Moody’s προχωρεί σε χαρτογράφηση του τραπεζικού συστήματος της Κύπρου επαναλαμβάνοντας σε αρκετά σημεία τα μεγάλα τους μεγέθη.

Οι Moody’s σημειώνουν ότι το συνολικό ενεργητικό των κυπριακών τραπεζών είναι περίπου 10 φορές το κυπριακό ΑΕΠ, πολύ ψηλό σε σχέση με άλλα κράτη μέλη της ΕΕ.

Συγκεκριμένα, το συνολικό ενεργητικό των τραπεζών φθάνει τα €176,3 δισ. Εάν εξαιρεθούν οι εργασίες των τραπεζών στο εξωτερικό, το ενεργητικό είναι 7,6 φορές το ΑΕΠ και 4 φορές το ΑΕΠ εάν εξαιρεθούν επίσης οι θυγατρικές των ξένων τραπεζών.

Τα συνολικά δάνεια των τραπεζών (εξαιρουμένων των δραστηριοτήτων των τραπεζών στο εξωτερικό), ανήλθαν στο 340% του ΑΕΠ της χώρας το 2009 σε σχέση με μέσο όρο 140% στην ευρωζώνη.

Εποπτεία

Ο οίκος σημειώνει ότι μεγάλος μέρος των καταθέσεων που υπάρχουν στο σύστημα προέρχονται από ξένους και θεωρεί τους αυστηρούς κανόνες προληπτικής ρευστότητας που εφαρμόζει η Κεντρική Τράπεζα, ως σημαντικό μέτρο προστασίας του συστήματος από μαζικές αναλήψεις.

Αν και θεωρεί την εποπτεία της Κεντρικής Τράπεζας ικανοποιητική – σημειώνοντας τη διεθνή πείρα του διοικητή – δεν παραλείπει να σημειώσει σημαντικά σημεία που χρίζουν βελτίωσης.

Όπως και το IMF, οι Moody’s θεωρούν ότι η διπλή εποπτεία του χρηματοπιστωτικού συστήματος – τραπεζών και ΣΠΙ – εμπεριέχει κινδύνους, γιατί τα ΣΠΙ λειτουργούν με διαφορετικά κριτήρια.

Οι Moody’s θεωρούν επίσης προβληματικό το χειρισμό των μη εξυπηρετούμενων δανείων από την Κεντρική Τράπεζα, γιατί κρύβει την πραγματική ποιότητα του ενεργητικού των τραπεζών.

«Σε σχέση με συγκεκριμένα εποπτικά θέματα, πιστεύουμε ότι είναι ανεπαρκές να μην κατηγοροποιούνται τα καθυστερημένα δάνεια ως μη εξυπηρετούμενα όταν είναι πλήρως καλυμμένα με εμπράγματες εξασφαλίσεις. Αυτό κρύβει την κακή ποιότητα και καθιστά τις τράπεζες εξαρτώμενες σε μη ρευστοποιήσιμες εξασφαλίσεις (ακίνητα)», αναφέρουν.

Την κατάσταση περιπλέκει και το νομικό σύστημα, που αποτρέπει τις γρήγορες εκποιήσεις ακινήτων και καθυστερεί την απονομή δικαιοσύνης. Οι Moody’s βαθμολογούν το νομικό σύστημα της Κύπρου με Ε, με το χαμηλότερο δυνατό βαθμό.

Παρά τη βελτίωση που έχει προκύψει στο εποπτικό σύστημα μετά το 2004, οι Moody’s σημειώνουν ότι το σύστημα παραμένει «αδοκίμαστο».


source: stockwatch.com.cy

Σε νέο υψηλό 27 μηνών οι ευρωπαϊκές μετοχές


Σε νέο υψηλό 27 μηνών οι ευρωπαϊκές μετοχές

Σε νέο υψηλό 27 μηνών σκαρφάλωσαν σήμερα οι ευρωπαϊκές μετοχές, για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση, με τον όγκο των συναλλαγών να παραμένει πάντως σε χαμηλά επίπεδα λόγω των εορτών.

Επικεφαλής της ανόδου έχει τεθεί ο ενεργειακός κλάδος, στον οποίο προσφέρουν στήριγμα οι υψηλότερες τιμές πετρελαίου.

Οι μετοχές της BP και της Repsol ενισχύονται κατά 0,6% και 9,6%, αντίστοιχα.

Στις 10:53 (ώρα Ελλάδος), ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 παρέμενε αμετάβλητος στις 1.147,58 μονάδες. Λίγο νωρίτερα είχε φτάσει μέχρι τις 1.149,05 μονάδες - το υψηλότερο επίπεδο από την κατάρρευση της Lehman Brothers πριν από δύο χρόνια.

Ανά την Ευρώπη, ο FTSE 100 [.FTSE] στο Λονδίνο και ο Xetra DAX στη Φρανκφούρτη ενισχύονταν κατά 0,1%, ενώ ο CAC 40 [.FCHI] στο Παρίσι υποχωρούσε κατά 0,2%.

source: naftemporiki.gr

ΗΠΑ: Αποπληρωμές $2,7 δισ. στο TARP από έξι εταιρείες


ΗΠΑ: Αποπληρωμές $2,7 δισ. στο TARP από έξι εταιρείες


Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε σήμερα ότι έξι εταιρείες αποπλήρωσαν στο ταμείο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας (TARP) συνολικά 2,7 δισ. δολ. όπως μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Ειδικότερα, η Huntington Bancshares πλήρωσε 1,4 δισ. δολ. η First Horizon National πλήρωσε 871 εκατ. δολ. η Wintrust Financial πλήρωσε 251,3 εκατ. δολ. η Susquehanna Bancshares πλήρωσε 100,5 εκατ. δολ. η Heritage Financial πλήρωσε 24,1 εκατ. δολ. και η Bank of Kentucky Financial πλήρωσε 17,1 εκατ. δολ.

source: capital.gr

Σε υψηλά δύο ετών το αργό


Σε υψηλά δύο ετών το αργό


Πάνω από το επίπεδο των 90 δολ. ολοκλήρωσε τις συναλλαγές της Τετάρτης το αργό για πρώτη φορά από τον Οκτώβριο του 2008 στον απόηχο των κυβερνητικών στοιχείων που είδαν νωρίτερα σήμερα το φως της δημοσιότητας και έδειξαν μεγάλη πτώση των εμπορικών αποθεμάτων στις ΗΠΑ.

Ειδικότερα, το συμβόλαιο του αργού παραδόσεως Φεβρουαρίου κέρδισε 66 cents ή 0,7% για να ολοκληρώσει τις συναλλαγές στα 90,48 δολ. το βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης.

Είναι η πρώτη φορά από τις αρχές Οκτωβρίου του 2008 που το πιο κοντινό συμβόλαιο (front month contract) ολοκληρώνει τις συναλλαγές πάνω από τα 90 δολ.

Τα αποθέματα αργού σημείωσαν μεγάλη πτώση στις ΗΠΑ για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 17 Δεκεμβρίου σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η αμερικανική υπηρεσία Ενέργειας. Ειδικότερα, τα αποθέματα αργού υποχώρησαν κατά 5,33 εκατ. βαρέλια στα 340,685 εκατ. βαρέλια διαψεύδοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που έκαναν λόγο για πτώση κατά 2,3 εκατ. βαρέλια.

Στον αντίποδα, αύξηση μεγαλύτερη των εκτιμήσεων σημείωσαν τα αποθέματα βενζίνης. Ειδικότερα, τα αποθέματα αυξήθηκαν κατά 2,4 εκατ. βαρέλια στα 217,173 εκατ. βαρέλια, με τους αναλυτές να περιμένουν μικρότερη άνοδο κατά 0,9 εκατ. βαρέλια.

Τα διυλισμένα αποθέματα υποχώρησαν κατά 0,589 εκατ. βαρέλια στα 160,716 εκατ. βαρέλια επιβεβαιώνοντας τους αναλυτές που έκαναν λόγο για πτώση κατά 0,6 εκατ. βαρέλια.

Τέλος η παραγωγική δυναμικότητα των διυλιστηρίων διαμορφώθηκε στο 87,7% από 88,0% την προηγούμενη εβδομάδα.

Μικρές απώλειες ο χρυσός, υποχώρησε ο χαλκός

Μικρές απώλειες σημείωσε ο χρυσός στις συναλλαγές της Τετάρτης καθώς ενισχύθηκε το δολάριο, ενώ και ο χαλκός υποχώρησε μετά το ρεκόρ της προηγούμενης συνεδρίασης.

Ειδικότερα, το συμβόλαιο του χρυσού παραδόσεως Φεβρουαρίου υποχώρησε 1,40 δολ. ή 0,1% για να ολοκληρώσει τις συναλλαγές στα 1.387,40 δολ. ανά ουγγιά στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης.

Ο χαλκός Μαρτίου διολίσθησε στα 4,275 δολ. η λίβρα μετά το ιστορικό υψηλό των 4,276 δολ. την Τρίτη.

Απώλειες γνώρισε και το ασήμι με το συμβόλαιο Μαρτίου να χάνει 0,9 cents στα 29,385 δολ. ανά ουγγιά.

Ανοδικά κινήθηκαν παλλάδιο και πλατίνα. Ειδικότερα, η πλατίνα Ιανουαρίου κέρδισε 9 δολ. στα 1.730,90 δολ. ανά ουγγιά, ενώ το παλλάδιο Μαρτίου κέρδισε 2,10 δολ. στα 755,15 δολ. ανά ουγγιά.


source: capital.gr

Υποβαθμίζει την Marfin Popular η Fitch - Σε επιτήρηση οι μεγάλες τράπεζες


Υποβαθμίζει την Marfin Popular η Fitch - Σε επιτήρηση οι μεγάλες τράπεζες

Υπό καθεστώς επιτήρησης για πιθανή υποβάθμιση έθεσε ο διεθνής οίκος Fitch τις αξιολογήσεις των μεγάλων ελληνικών τραπεζών, στον απόηχο της επιτήρησης της ελληνικής οικονομίας, ενώ παράλληλα υποβαθμίζει την πιστοληπτική αξιολόγηση της Marfin Popular Bank (MPB) και της ελληνικής θυγατρικής της Marfin Egnatia Bank.
Συγκεκριμένα η Fitch θέτει υπό επιτήρηση για πιθανή υποβάθμιση την Εθνική Τράπεζα, την Alpha Bank, την Πειραιώς, την Eurobank και την ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ.
Στο μεταξύ, τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση της Marfin Popular Bank (MPB) και της ελληνικής θυγατρικής της Marfin Egnatia Bank (MEB) σε ΄BBB΄ από ΄BBB+΄ υποβάθμισε ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Fitch.

Ο οίκος υποβάθμισε επίσης την Ελληνική Τράπεζα (Hellenic Bank – HB) σε ΄BBB-΄ από ΄BBB΄ προηγουμένως.

Τέλος επιβεβαίωσε την αξιολόγηση της Τράπεζας Κύπρου (BoC) σε ΄BBB+΄.

Το outlook για την Ελληνική Τράπεζα (HB) είναι σταθερό, ενώ για τις άλλες τρεις τράπεζες παραμένει αρνητικό, ανακοίνωσε η Fitch.

Ο οίκος αναθεώρησε παράλληλα το Support Rating Floors (SRF) και για τις τρεις τράπεζες σε ΄BBB-΄ από ΄BBB΄.

Το αρνητικό outlook στην αξιολόγηση της Τράπεζας Κύπρου και η υποβάθμιση της Marfin Popular Bank (MPB) και της Marfin Egnatia Bank (MEB) αντανακλούν την άποψη της Fitch ότι το λειτουργικό περιβάλλον στην Ελλάδα -που αποτελεί τη δεύτερη βασική αγορά των κυπριακών τραπεζών- και σε μικρότερο βαθμό στην Κύπρο, θα παραμείνει προκλητικό επηρεάζοντας την κερδοφορία και την ποιότητα του ενεργητικού.

Επιπλέον, η Fitch εκτιμά ότι η MPB έχει πιο αδύναμο χρηματοδοτικό προφίλ με μεγαλύτερη εξάρτηση στη χρηματοδότηση από την ΕΚΤ σε σχέση με τις άλλες τράπεζες.

Η υποβάθμιση της Ελληνικής Τράπεζας, προσθέτει η Fitch, είναι άμεσο αποτέλεσμα της αναθεώρησης που πραγματοποίησε η Fitch στο Support Rating Floors των κυπριακών τραπεζών. Το σταθερό outlook αντανακλά το σταθερό outlook στην αξιολόγηση της Κύπρου (΄AA-΄/Stable).

source: reporter.gr
Share |