Thursday, December 23, 2010

ΗΠΑ: Αύξηση 0,4% στην καταναλωτική δαπάνη το Νοέμβριο


ΗΠΑ: Αύξηση 0,4% στην καταναλωτική δαπάνη το Νοέμβριο

Ήπιες τάσεις εμφάνισε η καταναλωτική δαπάνη στις ΗΠΑ το Νοέμβριο, έχοντας τον αμέσως προηγούμενο μήνα καταγράψει τη μεγαλύτερη άνοδο σε διάστημα άνω του ενός έτους.

Ειδικότερα, η καταναλωτική δαπάνη σημείωσε άνοδο 0,4% το Νοέμβριο, έπειτα από αύξηση 0,7% τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ.

Στο μεταξύ, το προσωπικό εισόδημα των Αμερικανών αυξήθηκε κατά 0,3%. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires ανέμεναν αύξηση της δαπάνης σε ποσοστό 0,5% και αύξηση των εισοδημάτων κατά 0,2%.

Η καταναλωτική δαπάνη αντιστοιχεί στο 70% της συνολικής ζήτησης της αμερικανικής οικονομία, αλλά παραμένει συγκρατημένη ακόμη και μετά την έναρξη της οικονομικής ανάκαμψης.

Το επίμονα υψηλό ποσοστό ανεργίας και οι σφικτές συνθήκες στην αγορά εργασίας εξακολουθούν να προκαλούν ανησυχία στους καταναλωτές, ωστόσο οι λιανοπωλητές σημειώνουν ισχυρότερες πωλήσεις την τρέχουσα εορταστική περίοδο. Παράλληλα, το ποσοστό αποταμίευσης των Αμερικανών βυθίστηκε στο χαμηλότερο επίπεδο από το Μάρτιο. Συγκεκριμένα, διαμορφώθηκε στο 5,3% από το αναθεωρημένο 5,4% τον Οκτώβριο. Το ποσοστό είχε ανέλθει έως το 6,3% νωρίτερα το τρέχον έτος.


source: capital.gr

No comments:

Share |