Wednesday, October 27, 2010

ΗΠΑ: Αύξηση μεγαλύτερη των εκτιμήσεων στις πωλήσεις νέων κατοικιών


ΗΠΑ: Αύξηση μεγαλύτερη των εκτιμήσεων στις πωλήσεις νέων κατοικιών

Αύξηση μεγαλύτερη των εκτιμήσεων σημείωσαν οι πωλήσεις νέων κατοικιών το Σεπτέμβριο στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου της χώρας.


Συγκεκριμένα, οι πωλήσεις σημείωσαν άνοδο 6,6% σε σχέση με τον Αύγουστο φτάνοντας τις 307.000, ενώ οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires ανέμεναν άνοδο 4,2% στις 300.000.

Σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2009, οι πωλήσεις είναι κατά 21,5% λιγότερες, ενώ η μέση τιμή μίας νέας κατοικίας αυξήθηκε σε σχέση με πέρυσι κατά 3,3% στα 223.800 δολάρια.


source: capital.gr

Moody΄s: Στα $943 δισ. τα μετρητά των αμερικανικών εταιρειών


Moody΄s: Στα $943 δισ. τα μετρητά των αμερικανικών εταιρειών

Οι αμερικανικές επιχειρήσεις διαθέτουν σχεδόν 1 τρισ. δολ. σε μετρητά τα οποία είναι πιο πιθανό να χρησιμοποιήσουν για εξαγορές και επαναγορές ιδίων μετοχών απ΄ ό,τι για την επέκταση των δραστηριοτήτων τους ή σε νέες προσλήψεις, εκτιμά η Moody΄s Investors Service.

Η ρευστότητα των αμερικανικών επιχειρήσεων ανήλθε στα 943 δισ. δολ. το πρώτο εξάμηνο του 2010 σύμφωνα με σχετική έκθεση της Moody΄s, έναντι 775 δισ. δολ. πέρυσι.

Σύμφωνα με τον οίκο, παρά το ύψος των διαθεσίμων τους, οι εταιρείες φαίνονται απρόθυμες να προχωρήσουν στην επέκταση των επιχειρήσεων τους και σε προσλήψεις λόγω της αβεβαιότητας που επικρατεί για την ισχύ της οικονομίας.

"Οι επιχειρήσεις θα παραμείνουν διστακτικές να ξοδέψουν τα μετρητά τους για την επέκταση τους έως ότου υπάρξει μεγαλύτερη βεβαιότητα για την κατεύθυνση της αμερικανικής οικονομίας", δηλώνει ο Steven Oman, αντιπρόεδρος της Moody΄s.

"Δεδομένης της χαμηλής ζήτησης και της υποτονικής παραγωγικής ικανότητας σε ορισμένες βιομηχανίες, οι επιχειρήσεις παραμένουν επιφυλακτικές όσον αφορά την επένδυση των μετρητών τους σε νέες παραγωγικές δομές και σε νέες προσλήψεις και σε αυτό το πλαίσιο κάνουν λίγα για να βοηθήσουν στην υποχώρηση της ανεργίας", προσθέτει.

Σύμφωνα με τη Moody΄s υπολογίζει το 25% των ρευστών βρίσκεται στο εξωτερικό και θεωρεί απίθανο τον επαναπατρισμό τους.

Αξίζει να σημειωθεί πως το 37% των 943 δισ. δολ. το κατέχουν 20 μόλις εταιρείες. Εξ αυτών τα περισσότερα διαθέτει η Cisco Systems της οποίας τα μετρητά ανέρχονται σε 39,86 δισ. δολ., δεύτερη είναι η Microsoft με 36,79 δισ. δολ., τρίτη η Google με 30,06 δισ. δολ., τέταρτη η Oracle με 21,89 δισ. δολ. και πέμπτη η Ford με 21,89 δισ. δολ.

Κατά κλάδο, τα περισσότερα μετρητά διαθέτει ο τεχνολογικός καθώς ανέρχονται σε 207 δισ. δολ., ακολουθούν οι φαρμακευτικές με 124 δισ. δολ., ο ενεργειακός κάδος με 105 δισ. δολ. και οι εταιρείες καταναλωτικών προϊόντων με 101 δισ. δολ.



source: capital.gr

Ευρωζώνη: Ενίσχυση 0,3% του δείκτη leading Indicators τον Σεπτέμβριο


Ευρωζώνη: Ενίσχυση 0,3% του δείκτη leading Indicators τον Σεπτέμβριο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (Dow Jones) – Ο σύνθετος δείκτης leading indicators για την οικονομία της Ευρωζώνης ενισχύθηκε κατά 0,3% τον Σεπτέμβριο στις 113,1 μονάδες, ακολουθώντας την 0,7% αύξηση του Αυγούστου και 0,9% αύξηση του Ιουλίου, σύμφωνα με τα στοιχεία του Conference Board.

Η εν λόγω αύξηση ενίσχυσε τον δείκτη 18,4% υψηλότερα από τα επίπεδα του Μαρτίου 2009.

Παρά την αύξηση του δείκτη τον Σεπτέμβριο, η συνεχιζόμενη επιβράδυνση του LEI για την Ευρωζώνη υποδεικνύει μια περαιτέρω μετρίαση της οικονομικής επέκτασης», δήλωσε ο οικονομολόγος του conference Board, Jean-Claude Manini. «Οι ισχυρές οικονομίες όπως είναι αυτή της Γερμανίας θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται με υγιείς ρυθμούς βραχυπρόθεσμα, αλλά ένας αυξανόμενος αριθμός χωρών της Ευρωζώνης θα επηρεαστούν από τα μέτρα δημοσιονομικής σταθερότητας και το ισχυρότερο ευρώ. Εν κατακλείδι, η αδύναμη και ευμετάβλητη ανάπτυξη παραμένει το πιθανότερο σενάριο για το 2011».

O leading indicator, ο οποίος συνδυάζει αρκετές εκτιμήσεις μελλοντικών στοιχείων και πληροφορίες δημοσκοπήσεων, μπορεί να δείξει αλλαγές στον οικονομικό κύκλο.

Το Conference Board είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός με έδρα τις ΗΠΑ, που ξεκίνησε να δημοσιεύει στοιχεία για την οικονομία της ευρωζώνης από τον Δεκέμβριο του 2008.




source: capital.gr

Moody's: Αρνητικό το outlook των κυπριακών τραπεζών


Moody's: Αρνητικό το outlook των κυπριακών τραπεζών

Διατηρεί αρνητικο το outlook των κυπριακών τραπεζών σε σημερινή του ανακοίνωση ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Moody’s, εξαιτίας των συνθηκών της Κύπρου και της έκθεσης των τραπεζών της στην ελληνική οικονομία. Η ανάπτυξη της οικονομίας της Κύπρου είναι επηρεασμένη από την ύφεση της ελληνικής οικονομίας, κάτι που, όπως προβλέπει ο Οίκος, θα προκαλέσει πίεση μεσοπρόθεσμα στην ποιότητα των κεφαλαίων και στην κερδοφορία των τραπεζών.

Ο αναλυτής του οίκου Christos Theofilou θεωρεί ότι οι τράπεζες θα επηρεαστούν από την αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων εξαιτίας της ελληνικής ύφεσης που προκαλούν μεταξύ άλλων και τα μέτρα λιτότητας που έχει λάβει η ελληνική κυβέρνηση. Η αύξηση μάλιστα των NPLs θα συνεχιστεί και στην Κύπρο, όπου και η οικονομική ανάπτυξη αναμένεται να παραμείνει αδύναμη. Μάλιστα, ο αναλυτής της Moody's θέτει και το ζήτημα των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η αγορά ακινήτων, γεγονός που πλήττει και τις εγγυήσεις των χορηγούμενων δανείων.
Τέλος, η Moody's εκτιμά ότι η κερδοφορία των κυπριακών τραπεζών θα παραμείνει λίγο κάτω από τα επίπεδα του 2009, καθώς θα υπάρξει και σημαντική αύξηση των προβλέψεων για τα προβληματικά δάνεια τουλάχιστον για τους επόμενους 12-18 μήνες. Μάλιστα, η συνεισφορά των ελληνικών δραστηριοτήτων στην κερδοφορία θα είναι πολύ μικρή, ίσως και αρνητική.

source: reporter.gr

Μειωμένες κατά 27 δις δολ. οι απαιτήσεις των ξένων τραπεζών έναντι της Ελλάδας


Μειωμένες κατά 27 δις δολ. οι απαιτήσεις των ξένων τραπεζών έναντι της Ελλάδας

Κατά 27 δισ. δολάρια μειώθηκαν στο δεύτερο τρίμηνο του 2010 οι απαιτήσεις των ξένων τραπεζών έναντι της Ελλάδας - του Δημοσίου, των ελληνικών τραπεζών και επιχειρήσεων - σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (Bank for International Settlements, BIS).



Συγκεκριμένα, το σύνολο των απαιτήσεων των ξένων τραπεζών ανήλθε στο τέλος του περασμένου Ιουνίου στα 208 δις δολάρια από 235 δισ. δολάρια στο τέλος του Μαρτίου 2010. Η μείωση είναι μικρότερη, αν υπολογισθεί σε ευρώ, λόγω της ανατίμησης που σημείωσε το δολάριο στο διάστημα αυτό έναντι του ευρώ (η BIS εκτιμά τη συναλλαγματική επίδραση σε 7,5 δισ. δολάρια). Στο σύνολο της Ευρώπης, σημειώθηκε μεγάλη μείωση κατά σχεδόν 800 δισ. δολάρια των απαιτήσεων από ξένες τράπεζες, με το ύψος τους να διαμορφώνεται στα 15,5 τρισ. δολάρια από 16,3 τρισ. δολάρια το Μάρτιο του 2010.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal, περισσότερο από το 50% της μείωσης - πάνω από 470 δισ. δολάρια - οφείλεται στην κατά 16% περικοπή των απαιτήσεων ξένων τραπεζών έναντι της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας, της Ιρλανδίας και της Ελλάδας. Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η έκθεση των ευρωπαϊκών τραπεζών έναντι της Ελλάδας μειώθηκε σημαντικά στο παραπάνω διάστημα, λόγω της κρίσης χρέους και της προσφυγής της Ελλάδας στο Μηχανισμό Στήριξης από την ΕΕ και το ΔΝΤ. Οι απαιτήσεις των γερμανικών τραπεζών μειώθηκαν κατά 17% σε 36,8 δισ. δολάρια και των γαλλικών τραπεζών κατά 19% στα 57,3 δισ. δολάρια.

Στη μείωση αυτή συνέβαλε, σύμφωνα με τη WSJ, η αγορά ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η έκθεση των ιταλικών τραπεζών στην Ελλάδα μηδενίστηκε και των ολλανδικών μειώθηκε πάνω από το μισό στα 5,3 δισ. δολάρια.

Όσον αφορά τις ελληνικές τράπεζες, στο δεύτερο τρίμηνο του 2010 καταγράφηκε μείωση των συνολικών απαιτήσεων τους έναντι των ξένων χωρών κατά 35 δισ. δολάρια στα 196 δισ. δολάρια, ενώ παράλληλα μειώθηκαν και οι υποχρεώσεις τους - ουσιαστικά οι καταθέσεις στα καταστήματα που έχουν στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης - κατά 37 δισ. δολάρια στα 113,6 δισ. δολάρια. Τα δάνεια των ελληνικών τραπεζών στο εξωτερικό - ουσιαστικά στις χώρες της Ν.Α. Ευρώπης - μειώθηκαν κατά 19 δισ. δολάρια στα 140 δισ. δολάρια στο τέλος του Ιουνίου.

source: reporter.gr

ΥΠΟΙΚ: Αναμένεται συρρίκνωση 2,5%-3% της οικονομίας το 2011


ΥΠΟΙΚ: Αναμένεται συρρίκνωση 2,5%-3% της οικονομίας το 2011

Συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας με ρυθμό 2,5%-3% αναμένει ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου για το 2011.

Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού σε συνέδριο που διεξάγεται στη Λεμεσό, «η ανάπτυξη θα συρρικνωθεί κατά 4% φέτος και τον επόμενο χρόνο κατά 2,5% έως 3%».

Υπενθυμίζεται ότι στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2011 που δημοσιεύτηκε νωρίτερα τον Οκτώβριο, εκτιμάται ότι το 2011 το ΑΕΠ της χώρας θα μειωθεί κατά 2,6% από 4% φέτος.



source: capital.gr

Περισσότερες από 1.000 εταιρίες στο Άρθρο 99


Περισσότερες από 1.000 εταιρίες στο Άρθρο 99



Περισσότερες από 1.000 επιχειρήσεις κατέφυγαν στο άρθρο 99 στο εξάμηνο ενώ 200 εταιρίες οδηγήθηκαν σε πτώχευση, αναφέρει σε δημοσίευμά της η "Καθημερινή".

Ειδικότερα, όπως αναφέρει σε σχετικό θέμα, περισσότερες από 1.000 εταιρίες εκτεθειμένες στους δανειστές και τους προμηθευτές τους εμφανίζονται ανήμπορες να αποπληρώσουν τα δάνειά τους και αναζητούν προστασία από τον πτωχευτικό κώδικα.

Ενδεικτικά, στον Πειραιά, στο διάστημα Σεπτεμβρίου 2009 - Οκτωβρίου 2010 υπερτριπλασιάστηκε ο αριθμός των καταστημάτων που έχουν κλείσει.

source: euro2day.gr

Deutsche Bank: Ζημίες 1,21 δισ. ευρώ το γ' τρίμηνο


Deutsche Bank: Ζημίες 1,21 δισ. ευρώ το γ' τρίμηνο


Καθαρές ζημίες ύψους 1,21 δισ. ευρώ εμφάνισε η Deutsche Bank κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου εξαιτίας της απομείωσης στην αξία της συμμετοχής της στην Deutsche Postbank.

Ένα χρόνο νωρίτερα η γερμανική τράπεζα είχε ανακοινώσει κέρδη 1,38 δισ. ευρώ. Οι ζημιές ήταν πάντως μικρότερες από τα 1,52 δισ. ευρώ που προέβλεπαν, κατά μέσο όρο, οι αναλυτές.

Τον προηγούμενο μήνα η Deutsche Bank είχε ανακοινώσει ότι αναμένει ζημιές για το τρίτο τρίμηνο εξαιτίας επιβάρυνσης ύψους 2,3 δισ. ευρώ που σχετίζεται με την Postbank.

Οι πωλήσεις και οι συναλλαγές στη μονάδα επενδυτικής τραπεζικής μειώθηκαν κατά 4% - λιγότερο από τις αντίστοιχες μειώσεις που ανακοίνωσαν οι UBS και Credit Suisse

Υπενθυμίζεται ότι αυτόν το μήνα η γερμανική τράπεζα ολοκλήρωσε την πώληση μετοχών αξίας 10,2 δισ. ευρώ – ποσό ρεκόρ – προκειμένου να εξαγοράσει το υπόλοιπο ποσοστό της Postbank που δεν κατέχει ήδη. Στόχος της είναι να περιορίσει την εξάρτησή της από την επενδυτική τραπεζική και να ενισχύσει τα κεφάλαιά της.

Οι μετοχές της τράπεζας, στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, έχουν υποχωρήσει κατά 8,7% από τις αρχές της χρονιάς, διαμορφώνοντας την αξία της στα 38,3 δισ. ευρώ.

source: naftemporiki.gr

Ανοδος του δολαρίου λόγω Fed


Ανοδος του δολαρίου λόγω Fed

Ανοδικά κινείται το δολάριο έναντι του γεν και του ευρώ εν μέσω αμφιβολιών για το αν η Φέντεραλ Ριζέρβ θα προχωρήσει σε επιθετική αγορά στοιχείων ενεργητικού για να «ρίξει» νέα κεφάλαια στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Οι περισσότεροι traders εκτιμούν ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα προχωρήσει σε νέο γύρο ποσοτικής χαλάρωσης στη συνεδρίασή της την επόμενη εβδομάδα. Ωστόσο, ορισμένοι επισημαίνουν ότι το αδύναμο δολάριο αντικατοπτρίζει ήδη τις προσδοκίες αυτές.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, η οποία δεν κατονομάζει πάντως τις πηγές της, η Fed ενδέχεται να παρουσιάσει τα σχέδιά της για σταδιακές αγορές ομολόγων στη συνεδρίασή της την επόμενη εβδομάδα.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, η Fed πιθανόν να παρουσιάσει ένα πρόγραμμα αγοράς ομολόγων αξίας αρκετών εκατοντάδων δισ. δολαρίων για τους επόμενους μήνες.

Στις 10:09 ώρα Ελλάδας, η ισοτιμία ευρώ / δολαρίου διαμορφωνόταν στα 1,3784 δολάρια και η ισοτιμία δολαρίου / γεν στα 81,86 γεν.

source: naftemporiki.gr
Share |