Wednesday, October 27, 2010

Moody's: Αρνητικό το outlook των κυπριακών τραπεζών


Moody's: Αρνητικό το outlook των κυπριακών τραπεζών

Διατηρεί αρνητικο το outlook των κυπριακών τραπεζών σε σημερινή του ανακοίνωση ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Moody’s, εξαιτίας των συνθηκών της Κύπρου και της έκθεσης των τραπεζών της στην ελληνική οικονομία. Η ανάπτυξη της οικονομίας της Κύπρου είναι επηρεασμένη από την ύφεση της ελληνικής οικονομίας, κάτι που, όπως προβλέπει ο Οίκος, θα προκαλέσει πίεση μεσοπρόθεσμα στην ποιότητα των κεφαλαίων και στην κερδοφορία των τραπεζών.

Ο αναλυτής του οίκου Christos Theofilou θεωρεί ότι οι τράπεζες θα επηρεαστούν από την αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων εξαιτίας της ελληνικής ύφεσης που προκαλούν μεταξύ άλλων και τα μέτρα λιτότητας που έχει λάβει η ελληνική κυβέρνηση. Η αύξηση μάλιστα των NPLs θα συνεχιστεί και στην Κύπρο, όπου και η οικονομική ανάπτυξη αναμένεται να παραμείνει αδύναμη. Μάλιστα, ο αναλυτής της Moody's θέτει και το ζήτημα των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η αγορά ακινήτων, γεγονός που πλήττει και τις εγγυήσεις των χορηγούμενων δανείων.
Τέλος, η Moody's εκτιμά ότι η κερδοφορία των κυπριακών τραπεζών θα παραμείνει λίγο κάτω από τα επίπεδα του 2009, καθώς θα υπάρξει και σημαντική αύξηση των προβλέψεων για τα προβληματικά δάνεια τουλάχιστον για τους επόμενους 12-18 μήνες. Μάλιστα, η συνεισφορά των ελληνικών δραστηριοτήτων στην κερδοφορία θα είναι πολύ μικρή, ίσως και αρνητική.

source: reporter.gr

No comments:

Share |