Saturday, January 16, 2010

Σοβαρό ενδιαφέρον για εξαγορά Eurocypria


Σοβαρό ενδιαφέρον για εξαγορά Eurocypria


Την ύπαρξη σοβαρού ενδιαφέροντος για συμμετοχή ξένου επενδυτή στην Eurocypria κοινοποίησε στο υπουργείο Οικονομικών, το ΔΣ της κρατικής εταιρείας ναυλωμένων πτήσεων, την ίδια στιγμή που το Υπουργείο βάζει τις τελευταίες πινελιές στο νομοσχέδιο για διάσωση της εταιρείας με κεφαλαιακή ένεση τουλάχιστον €35 εκ.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, σε συνάντηση που είχε το ΔΣ της εταιρείας με τον υπουργό Οικονομικών, Χαρίλαο Σταυράκη, τον ενημέρωσε ότι ο ξένος επενδυτής που ενδιαφέρεται να συμμετάσχει στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας δραστηριοποιείται στην τουριστική βιομηχανία, με τις πρώτες πληροφορίες να κάνουν λόγο για την πολωνέζικη εταιρεία Itaka που είναι εκ των μεγαλύτερων συνεργατών της Eurocypria. Οι ίδιες πληροφορίες κάνουν λόγο για ενδιαφέρον εξαγοράς μειοψηφικού πακέτου 40% με όρο, όμως, την κάλυψη από το κράτος των προηγούμενων ζημιών με αύξηση κεφαλαίου.

Μετά την εξέλιξη αυτή επιταχύνεται και η κατάθεση από μέρους του υπουργού Οικονομικών, Χαρίλαου Σταυράκη, της πρότασης στη βουλή για ενίσχυση του κεφαλαίου της εταιρείας κατά τουλάχιστον €35 εκ. Όπως ανέφερε ο Υπουργός, η πρόταση αναμένεται να κατατεθεί στη βουλή την ερχόμενη βδομάδα.

«Δεν πάει άλλο, η εταιρεία χρειάζεται οικονομική ενίσχυση για να συνεχίσει τη λειτουργία της ανεξαρτήτως του αν θα μελετηθεί ή όχι η πρόταση του μεγάλου αυτού ταξιδιωτικού πράκτορα», ανέφερε αργότερα στη StockWatch ο υπουργός Οικονομικών, Χαρίλαος Σταυράκης. «Η διαδικασία συμφωνίας για συμμετοχή στο κεφάλαιο της Eurocypria, ενδέχεται να πάρει χρόνο», επεσήμανε ο κ. Σταυράκης, προσθέτοντας ότι, «στο μεταξύ η εταιρεία θα πρέπει να ενισχυθεί οικονομικά πριν την έναρξη της νέας τουριστικής περιόδου ώστε να αντιμετωπίσει τα οικονομικά της προβλήματα».

Τα οικονομικά προβλήματα εντάθηκαν τους τελευταίους μήνες αφού η εταιρεία έχει ήδη συσσωρεύσει αρνητικά κεφάλαια που υπολογίζονται στα €35 εκ. περίπου, και λειτουργεί με ρευστό από φορολογικές επιστροφές και αναδίπλωση υφιστάμενων δανείων.

Η εταιρεία, που αγοράστηκε από το κράτος το 2006 με την καταβολή €23 εκ. στις Κυπριακές Αερογραμμές, καταγράφει έκτοτε ζημιές.

Ο υπουργός Οικονομικών διαβεβαίωσε σήμερα το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρίας ότι προτίθεται να μελετήσει άμεσα και εις βάθος το θέμα στα πλαίσια των γενικότερων στρατηγικών επιλογών για την Eurocypria.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών, μετά τη μελέτη του θέματος, το υπουργείο Οικονομικών θα υποβάλει συγκεκριμένες προτάσεις προς το Υπουργικό Συμβούλιο.

Ο εκτελεστικός πρόεδρος της εταιρείας Ελευθέριος Ιωάννου, που διορίστηκε πριν ένα χρόνο για να βάλει σε τάξη τα οικονομικά της εταιρείας προτού αποφασιστεί το οριστικό της μέλλον, δήλωσε σήμερα στη StockWatch ότι η εταιρεία βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση.

«Το ενδιαφέρον του ξένου επενδυτή ξεκινά από το ότι η εταιρεία διαθέτει εξαιρετική λειτουργική ικανότητα», είπε ο κ. Ιωάννου, που αρνήθηκε να επεκταθεί ή να σχολιάσει πληροφορίες για τη χώρα προέλευσης και το όνομα του στρατηγικού επενδυτή. Αρνήθηκε επίσης να εξηγήσει πως εκφράστηκε το «σοβαρό ενδιαφέρον» που επικαλείται στην ανακοίνωση του το Υπουργείο Οικονομικών.

Οι επιλογές που έχει η κυβέρνηση σύμφωνα με παλαιότερη μελέτη εμπειρογνωμόνων που μίσθωσε η κυβέρνηση, είναι να αυξηθεί το κεφάλαιο της εταιρείας για να καταστεί βιώσιμη, και να πουληθεί εξολοκλήρου ή να εξευρεθεί επενδυτής ο οποίος να συμμετέχει ανάλογα με τη συμφωνία στο κεφάλαιο της εταιρείας μαζί με την κυβέρνηση.

stockwatch.com.cy

Σημαντικές απώλειες για το χρυσό


Σημαντικές απώλειες για το χρυσό

Σημαντικές απώλειες σημείωσε, τελευταία ημέρα της εβδομάδας, ο χρυσός στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, καθώς το δολάριο βρέθηκε ενισχυμένο έναντι των υπολοίπων νομισμάτων, την ώρα που οι τοποθετήσεις σε κεφαλαιαγορές «δοκιμάζονται» σε ολόκληρο τον κόσμο.
Πιο συγκεκριμένα, τα συμβόλαια παράδοσης Φεβρουαρίου του χρυσού έκλεισε με απώλειες της τάξεως του 1% στα 1.130,50 δολάρια η ουγγιά, ενώ σε επίπεδο εβδομάδας σημείωσε απώλειες που έφτασαν το 0,3%. Αυτή εβδομάδα ήταν η πρώτη πτωτική μετά από αυτό που έληξε στις 24 Νοεμβρίου.
Πτωτικά κινήθηκε σήμερα το ευρώ έναντι του δολαρίου, καθώς η αμφισβήτηση για την δυναμική της ανάκαμψης παγκοσμίως στρέφουν τους επενδυτές στο Αμερικανικό νόμισμα. Το δολάριο διαπραγματευόταν έναντι του ευρώ στα 1,4376 δολάρια από το επίπεδο των 1,4499 που έκλεισε αργά χθες το βράδυ στην αγορά της Νέας Υόρκης. Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,4374 δολάρια.

Οι ενδείξεις από την αμερικανική οικονομία πυροδότησαν τις ανησυχίες για την ανάκαμψη. Η βιομηχανική παραγωγή επιβραδύνθηκε το Δεκέμβριο στο 0,6%. Απροσδόκητη υποχώρηση εμφάνισαν και οι λιανικές πωλήσεις τον ίδιο μήνα.

Πιέσεις προκάλεσε στο ευρώ και η χθεσινή δήλωση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλ. Τρισέ ο οποίος αποσαφήνισε ότι η Κεντρική Τράπεζα δεν πρόκειται να επιφυλάξει "διακριτική μεταχείριση" σε κανένα κράτος μέλος της ευρωζώνης αν αντιμετωπίσει πρόβλημα.

Αναφορικά με την επόμενη εβδομάδα, 12 στους 19 αναλυτές πιστεύουν ότι ο χρυσός θα ανακάμψει από τις απώλειες που σημείωσε αυτήν την εβδομάδα, καθώς θεωρούν ότι το δολάριο θα βρεθεί σε νέα χαμηλά των τελευταίων εβδομάδων. Μάλιστα, ενισχύεται η τάση αυτή που εκφράζουν οι αναλυτές και από το γεγονός ότι στις χρηματαγορές επικρατεί ιδιαίτερη νευρικότητα ενόψει των αποτελεσμάτων του 2009, αλλά και από τις τελευταίες κινήσεις αύξησης της φορολογίας από την αμερικανική κυβέρνηση, γεγονός που θεωρείται ότι θα επηρεάσει αρνητικά την ανάκαμψη της εταιρικής κερδοφορίας και την οικονομίας συνολικά.

reporter.gr

Στα 78 δολάρια το αργό


Στα 78 δολάρια το αργό

Σημαντικές απώλειες κατέγραψαν τα συμβόλαια του αργού πετρελαίου στα διεθνή χρηματιστήρια εμπορευμάτων, υποχωρώντας στα 78 δολάρια το βαρέλι. Αφενός η πτώση των κεφαλαιαγορών διεθνώς, καθώς και η ανάκαμψη του δολαρίου σήμερα, είχαν σαν αποτέλεσμα την άσκηση πιέσεων στο «μαύρο χρυσό», το οποίο μέσα σε τρεις συνεδριάσεις έχασε περίπου 5 δολάρια.
Αναλυτικότερα, τα συμβόλαια του αργού παράδοσης Φεβρουαρίου έκλεισαν στα 78 δολάρια το βαρέλι, καταγράφοντας πτώση κατά 1,39 δολάρια ή 1,8%. Σε επίπεδο εβδομάδας τα συμβόλαια του αργού υποχώρησαν κατά 5,7%. Τα συμβόλαια του αργού τύπου Brent παράδοσης Μαρτίου υποχώρησε κατά 35 σεντς στα 78,22 δολάρια το βαρέλι.
Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, την επόμενη εβδομάδα αναμένονται ανακοινώσεις για περαιτέρω αύξηση των αποθεμάτων, γεγονός το οποίο προβλέπεται να προκαλέσει προσωρινή απαισιοδοξία.

«Η αδυναμία των τιμών (του πετρελαίου) μπορεί να αποτελεί μια καλή ευκαιρία για αγορές» επισημαίνει την Παρασκευή ο αναλυτής της Mizuho Securities, Yuichiro Sato.

Πτωτικά κινήθηκε το ευρώ έναντι του δολαρίου, καθώς η αμφισβήτηση για την δυναμική της ανάκαμψης παγκοσμίως στρέφουν τους επενδυτές στο Αμερικανικό νόμισμα. Το δολάριο διαπραγματευόταν έναντι του ευρώ στα 1,4376 δολάρια από το επίπεδο των 1,4499 που έκλεισε αργά χθες το βράδυ στην αγορά της Νέας Υόρκης. Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,4374 δολάρια.

Οι ενδείξεις από την αμερικανική οικονομία πυροδότησαν τις ανησυχίες για την ανάκαμψη. Η βιομηχανική παραγωγή επιβραδύνθηκε το Δεκέμβριο στο 0,6%. Απροσδόκητη υποχώρηση εμφάνισαν και οι λιανικές πωλήσεις τον ίδιο μήνα.

Πιέσεις προκάλεσε στο ευρώ και η χθεσινή δήλωση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλ. Τρισέ ο οποίος αποσαφήνισε ότι η Κεντρική Τράπεζα δεν πρόκειται να επιφυλάξει "διακριτική μεταχείριση" σε κανένα κράτος μέλος της ευρωζώνης αν αντιμετωπίσει πρόβλημα.

reporter.gr

ΗΠΑ: Ανοδική αναθεώρηση εκτιμήσεων για το ΑΕΠ δ΄ τριμήνου από την J.P. Morgan


ΗΠΑ: Ανοδική αναθεώρηση εκτιμήσεων για το ΑΕΠ δ΄ τριμήνου από την J.P. Morgan


Στην ανοδική αναθεώρηση των εκτιμήσεων της για το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν των ΗΠΑ του τέταρτου τριμήνου του 2009 προχώρησε η J.P. Morgan επικαλούμενη την άνοδο των επιχειρηματικών αποθεμάτων.

Ο οικονομολόγος της τράπεζας Bruce Kasman σε σημερινό σημείωμά του αναφέρει επίσης πως οι καταναλωτικές δαπάνες εμφανίζουν αύξηση μεγαλύτερη των εκτιμήσεων, γεγονός που οδηγεί την τράπεζα να τοποθετεί την επέκταση του ΑΕΠ στο 5,7% έναντι του 4,5% που προέβλεπε προηγουμένως.

capital.gr

Η σιδηρά Neelie χτυπάει τα καρτέλ

Η σιδηρά Neelie χτυπάει τα καρτέλ


Το 2004 δυο ήταν τα χαρτοφυλάκια που ανακοίνωσε o Jose Manuel Barroso για την -τότε- νέα Κομισιόν και έκαναν αίσθηση: το Περιβάλλον, το οποίο πήγε στο Σταύρο Δήμα και το χαρτοφυλάκιο του ανταγωνισμού το οποίο ανέλαβε η Ολλανδή Neelie Kroes. Στις Βρυξέλλες, και όχι μόνο, υπήρξαν ειρωνικά χαμόγελα. Τι σχέση μπορεί να έχει ο δικηγόρος της Wall Street με το φλέγον θέμα της περιβαλλοντολογικής προστασίας; Και πως μπορεί η Kroes, η οποία προερχόταν από τον επιχειρηματικό κόσμο και έχει διατελέσει υψηλόβαθμο στέλεχος σε εταιρείες όπως η McDonalds, να συγκρουστεί με το παρελθόν της; Τελικά, ο Δήμας αντεπεξήλθε με επιτυχία στα καθήκοντά του. Και κατά τη διάρκεια της θητείας της Kroes, η οποία τυπικά έληξε στα τέλη Οκτωβρίου, η γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού επέβαλε πρόστιμα-ρεκόρ και έδειξε τα δόντια της σε κολοσσούς όπως η Microsoft.

“Αν ως εταιρεία κάνεις το σωστό, δεν υπάρχει κάτι για να μας φοβάσαι. Προτιμούμε να βοηθήσουμε μια επιχείρηση να βελτιώσει τη συμπεριφορά της από το να μπούμε στη διαδικασία μιας μακροχρόνιας και δύσκολης υπόθεσης. Αλλά, φυσικά, κάποιες φορές πρέπει να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις. Όμως, όπως θα έχετε δει [...]δεν φοβόμαστε να υψώσουμε το ανάστημά μας για το ευρύτερο συμφέρον των καταναλωτών και των φορολογουμένων,’’ δήλωσε το Νοέμβριο η απόφοιτος και καθηγήτρια του Πανεπιστημίου του Ρότερνταμ. Κάτι που μάλλον κατάλαβε πολύ καλά η Saint Gobain, στην οποία το 2008 επιβλήθηκε πρόστιμο-μαμούθ ύψους 896 εκατ. ευρώ για συμμετοχή σε καρτέλ στο χώρο των υαλικών τμημάτων αυτοκινήτων. Το πρόστιμο της γαλλικής εταιρείας αρχικά ήταν μικρότερο, αλλά αυξήθηκε κατά 60% καθώς η εταιρεία είχε τιμωρηθεί και στο παρελθόν για συμμετοχή σε καρτέλ.

"Η σιδηρά Kroes"

Αποφάσεις όπως αυτή έχουν αποστομώσει τους επικριτές της. Έχει ανοίξει μια μεγάλη έρευνα κατά των ισχυρών εταιρειών ενέργειας, αναγκάζοντας την E.ON να διασπάσει το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειάς της και τη RWE το δίκτυο φυσικού αερίου της. Το καλοκαίρι επέβαλε πρόστιμο ύψους ενός δισ. ευρώ στις Ε.ON και GDF Suez καθώς διαπίστωσε την ύπαρξη καρτέλ στη γαλλική και γερμανική αγορά από το 1975 έως το 2005. Όπως σημειώνουν ξένα μέσα ενημέρωσης, δεκάδες ακόμη διώξεις είναι σε εξέλιξη στον τομέα της ενέργειας, και αυτό μόνο καλά νέα μπορεί να σημαίνει για τους Ευρωπαίους καταναλωτές.

Η Ολλανδή Επίτροπος, η οποία κατά τα φοιτητικά της χρόνια διετέλεσε επικεφαλής της μεγαλύτερης αδελφότητας της Ολλανδίας, της RVSV, είχε βάλει τα καρτέλ στο επίκεντρο της θητείας της. Το 2006, έθεσε σε ισχύ έναν νέο κανονισμό περί επιείκειας ο οποίος είναι πιο κοντά στα αμερικάνικα πρότυπα. Σύμφωνα με αυτόν, μια εταιρεία που συμμετέχει σε καρτέλ αλλά έχει βοηθήσει την επιτροπή στην έρευνά της μπορεί να προστατευτεί από τις ενδεχόμενες κυρώσεις.

Επίσης, από το 2005 η Επιτροπή έχει επιβάλει πρόστιμα συνολικού ύψους 9,5 δισ. ευρώ, όταν οι ποινές της αρμόδιας υπηρεσίας των ΗΠΑ από το 1997 έως σήμερα ανέρχονται σε κάτι περισσότερο από 2,7 δισ. ευρώ. Τέτοιες κινήσεις της έχουν προσδώσει το παρατσούκλι "η σιδηρά Kroes".

Οι αρμοδιότητες της Kroes βέβαια δεν περιορίζονται μόνο στα καρτέλ. Ως πολιτική προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού είναι υπεύθυνη για την εύρυθμη λειτουργία της Ενιαίας Αγοράς στην Ευρώπη. H Oracle είδε το deal με την Sun να κινδυνεύει ύστερα από τις αντιρρήσεις των αξιωματούχων που στεγάζονται στο Quartier Europeen στις Βρυξέλλες. Η Intel "εισέπραξε" πρόστιμο ενός δισ. ευρώ καθώς θεωρήθηκε πως έκανε κατάχρηση της κυρίαρχης θέσης της στην αγορά και εμπόδιζε τους ανταγωνιστές της από το να εισέλθουν σε κερδοφόρους τομείς της αγοράς.

Ένας άλλος αμερικανικός κολοσσός, η Microsoft ένιωθε για πέντε χρόνια την καυτή ανάσα της Ολλανδής, επίσης για λόγους στρέβλωσης του ανταγωνισμού -και αναγκάστηκε να υποχωρήσει, προσφέροντας, σε κάποιες περιπτώσεις, το λειτουργικό της σύστημα χωρίς το windows media player το οποίο αναπαραγάγει πολυμέσα, ενώ μόλις το Δεκέμβριο υπέκυψε στις πιέσεις της Επιτροπής και δεσμεύτηκε πως θα δίνει περισσότερες επιλογές στους καταναλωτές σε θέματα browser -σημαίνοντας ίσως την αρχή του τέλους για την παντοδυναμία του περίφημου internet explorer.

"Lehman Sisters"

Την τελευταία χρονιά η Kroes είχε εξουσία "ζωής και θανάτου" και σε ένα άλλο θέμα, δεδομένης της πρόσφατης οικονομικής κρίσης. Με τις χρηματαγορές και τα χρηματοπιστωτικά συστήματα να βρίσκονται στο χείλος της κατάρρευσης, οι κυβερνήσεις της Ε.Ε. έσπευσαν να ρίξουν στην αγορά χρήμα με τη μορφή πακέτων στήριξης της οικονομίας και διάσωσης των τραπεζών. Το πρόβλημα ήταν πως αυτά έπρεπε να πάρουν την έγκριση της "σιδηράς Kroes". Και αυτό έγινε, μόνο που σε κάποιες περιπτώσεις η Επίτροπος επέβαλε τους δικούς της, σκληρούς όρους. Για παράδειγμα, αποδεχόμενη την -επί της ουσίας- κρατικοποίηση της Lloyds και της RBS από τη Βρετανική κυβέρνηση, η Κομισιόν, για να προστατεύσει τον ανταγωνισμό, απαίτησε την πώληση 318 υποκαταστημάτων της RBS και περισσότερων από 600 υποκαταστημάτων της Lloyds μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια.

"Αν η Lehman Brothers λέγονταν Lehman Sisters, θα είχε συμβεί η κρίση με αυτόν τον τρόπο; Όχι,’’ έχει δηλώσει η Kroes, η οποία ζητάει περισσότερες γυναίκες σε κορυφαίες θέσεις στην πολιτική και τις επιχειρήσεις. Για το 2009, το Forbes την συμπεριέλαβε στις 100 πιο ισχυρές γυναίκες -λίστα στην οποία βρισκόταν και τα τρία προηγούμενα χρόνια. Θα βρίσκεται στην επόμενη Κομισιόν, αναλαμβάνοντας θέση αντιπροέδρου και το χαρτοφυλάκιο των τηλεπικοινωνιών και της πληροφορικής, κάτι που επέλεξε η ίδια. Στο γραφείο της στο Berlaymont, στα κεντρικά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα κάθεται ο γνωστός μας Joaquin Almunia. Και γνωρίζει πως ο πήχης πλέον βρίσκεται πολύ ψηλά.

Τα μεγαλύτερα πρόστιμα που έχει επιβάλει η Κομισιόν για καρτέλ

Εταιρεία
Πρόστιμο (σε ευρώ)
Έτος

Saint Gobain
896 000 000
2008

E.ON
553 000 000
2009

GDF Suez
553 000 000
2009

ThyssenKrupp
479 669 850
2007

Hoffmann-La Roche AG
462 000 000
2001

Siemens AG
396 562 500
2007

Pilkington
370 000 000
2008

Sasol Limited
318 200 000
2008

ENI SpA
272 250 000
2006

Lafarge SA


capital.gr
Share |