Saturday, January 16, 2010

Σοβαρό ενδιαφέρον για εξαγορά Eurocypria


Σοβαρό ενδιαφέρον για εξαγορά Eurocypria


Την ύπαρξη σοβαρού ενδιαφέροντος για συμμετοχή ξένου επενδυτή στην Eurocypria κοινοποίησε στο υπουργείο Οικονομικών, το ΔΣ της κρατικής εταιρείας ναυλωμένων πτήσεων, την ίδια στιγμή που το Υπουργείο βάζει τις τελευταίες πινελιές στο νομοσχέδιο για διάσωση της εταιρείας με κεφαλαιακή ένεση τουλάχιστον €35 εκ.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, σε συνάντηση που είχε το ΔΣ της εταιρείας με τον υπουργό Οικονομικών, Χαρίλαο Σταυράκη, τον ενημέρωσε ότι ο ξένος επενδυτής που ενδιαφέρεται να συμμετάσχει στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας δραστηριοποιείται στην τουριστική βιομηχανία, με τις πρώτες πληροφορίες να κάνουν λόγο για την πολωνέζικη εταιρεία Itaka που είναι εκ των μεγαλύτερων συνεργατών της Eurocypria. Οι ίδιες πληροφορίες κάνουν λόγο για ενδιαφέρον εξαγοράς μειοψηφικού πακέτου 40% με όρο, όμως, την κάλυψη από το κράτος των προηγούμενων ζημιών με αύξηση κεφαλαίου.

Μετά την εξέλιξη αυτή επιταχύνεται και η κατάθεση από μέρους του υπουργού Οικονομικών, Χαρίλαου Σταυράκη, της πρότασης στη βουλή για ενίσχυση του κεφαλαίου της εταιρείας κατά τουλάχιστον €35 εκ. Όπως ανέφερε ο Υπουργός, η πρόταση αναμένεται να κατατεθεί στη βουλή την ερχόμενη βδομάδα.

«Δεν πάει άλλο, η εταιρεία χρειάζεται οικονομική ενίσχυση για να συνεχίσει τη λειτουργία της ανεξαρτήτως του αν θα μελετηθεί ή όχι η πρόταση του μεγάλου αυτού ταξιδιωτικού πράκτορα», ανέφερε αργότερα στη StockWatch ο υπουργός Οικονομικών, Χαρίλαος Σταυράκης. «Η διαδικασία συμφωνίας για συμμετοχή στο κεφάλαιο της Eurocypria, ενδέχεται να πάρει χρόνο», επεσήμανε ο κ. Σταυράκης, προσθέτοντας ότι, «στο μεταξύ η εταιρεία θα πρέπει να ενισχυθεί οικονομικά πριν την έναρξη της νέας τουριστικής περιόδου ώστε να αντιμετωπίσει τα οικονομικά της προβλήματα».

Τα οικονομικά προβλήματα εντάθηκαν τους τελευταίους μήνες αφού η εταιρεία έχει ήδη συσσωρεύσει αρνητικά κεφάλαια που υπολογίζονται στα €35 εκ. περίπου, και λειτουργεί με ρευστό από φορολογικές επιστροφές και αναδίπλωση υφιστάμενων δανείων.

Η εταιρεία, που αγοράστηκε από το κράτος το 2006 με την καταβολή €23 εκ. στις Κυπριακές Αερογραμμές, καταγράφει έκτοτε ζημιές.

Ο υπουργός Οικονομικών διαβεβαίωσε σήμερα το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρίας ότι προτίθεται να μελετήσει άμεσα και εις βάθος το θέμα στα πλαίσια των γενικότερων στρατηγικών επιλογών για την Eurocypria.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών, μετά τη μελέτη του θέματος, το υπουργείο Οικονομικών θα υποβάλει συγκεκριμένες προτάσεις προς το Υπουργικό Συμβούλιο.

Ο εκτελεστικός πρόεδρος της εταιρείας Ελευθέριος Ιωάννου, που διορίστηκε πριν ένα χρόνο για να βάλει σε τάξη τα οικονομικά της εταιρείας προτού αποφασιστεί το οριστικό της μέλλον, δήλωσε σήμερα στη StockWatch ότι η εταιρεία βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση.

«Το ενδιαφέρον του ξένου επενδυτή ξεκινά από το ότι η εταιρεία διαθέτει εξαιρετική λειτουργική ικανότητα», είπε ο κ. Ιωάννου, που αρνήθηκε να επεκταθεί ή να σχολιάσει πληροφορίες για τη χώρα προέλευσης και το όνομα του στρατηγικού επενδυτή. Αρνήθηκε επίσης να εξηγήσει πως εκφράστηκε το «σοβαρό ενδιαφέρον» που επικαλείται στην ανακοίνωση του το Υπουργείο Οικονομικών.

Οι επιλογές που έχει η κυβέρνηση σύμφωνα με παλαιότερη μελέτη εμπειρογνωμόνων που μίσθωσε η κυβέρνηση, είναι να αυξηθεί το κεφάλαιο της εταιρείας για να καταστεί βιώσιμη, και να πουληθεί εξολοκλήρου ή να εξευρεθεί επενδυτής ο οποίος να συμμετέχει ανάλογα με τη συμφωνία στο κεφάλαιο της εταιρείας μαζί με την κυβέρνηση.

stockwatch.com.cy

No comments:

Share |