Friday, May 29, 2009

Συμφωνία επί της αρχής με Magna για Opel

Συμφωνία επί της αρχής με Magna για Opel

Σε συμφωνία επί της αρχής έχουν καταλήξει η General Motors και η Magna International για την εξαγορά της γερμανικής θυγατρικής της GM, Opel, σύμφωνα με το Reuters. Την ίδια ώρα, κάτω από το 1 δολάριο διαπραγματεύεται η μετοχή της General Motors για πρώτη φορά τα τελευταία 76 χρόνια, καθώς «πυκνώνουν» οι ενδείξεις πως θα υποβάλει αίτηση πτώχευσης. Οι πηγές επισημαίνουν ότι οι δύο πλευρές ακόμη επεξεργάζονται τις λεπτομέρειες πριν την αναμενόμενη τελική συνάντηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο ʼνγκελα Μέρκελ. Μάλιστα, οι δύο εταιρείες ενδεχομένως να υπογράψουν μέσα στην ημέρα οριστική συμφωνία.

Η γερμανική κυβέρνηση δίνει μάχη προκειμένου να διασφαλίσει το μέλλον της Opel πριν η αμερικανική μητρική της υποβάλει αίτηση για πτώχευση, κάτι το οποίο αναμένεται να συμβεί μέσα στις επόμενες ημέρες παρόλο που πέτυχε την ανταλλαγή 27,2 δισ. δολ. χρέους με νέες μετοχές.

Εν τω μεταξύ, νωρίτερα σήμερα η Fiat ανακοίνωσε την αποχώρηση από τις συζητήσεις για το μέλλον της Opel, καθώς δηλώνει «σύγχυση» από την απαίτηση έκτακτης χρηματοδότησης που προέκυψε για την εξαγορά της μονάδας της GM. Ο CEO της ιταλικής αυτοκινητοβιομηχανίας Sergio Marchionne δήλωσε πως η χρηματοδότηση της Opel θα οδηγήσει τη Fiat σε «αχρείαστα ρίσκα». Ωστόσο, ο Marchionne διευκρίνισε πως η Fiat εξακολουθεί να ενδιαφέρεται για σύγχώνευση με τη GM.

Σημειώνεται ότι η General Motors ζήτησε για τη μονάδα της επιπλέον 300 εκατ. ευρώ (415 εκατ. δολάρια) σε μετρητά. Οι υποψήφιοι αγοραστές ήταν μέχρι τις τελευταίες εξελίξεις η Fiat και η Magna, ενώ η προσφορά της RHJ International είχε απορριφθεί.

REPORTER.GR

+18% η BOC στο ΧΑ

+18% η BOC στο ΧΑ


Με μηνιαία κέρδη 43.6% έκλεισε την τελευταία χρηματιστηριακή συνάντηση του Μαΐου το κυπριακό χρηματιστήριο, με τα φώτα να στρέφονται στην μετοχή της Τρ. Κύπρου που έκλεισε στο ΧΑ με κέρδη 18,5%. Η μετοχή της Τράπεζας, που ανακοίνωσε χθες τα αποτελέσματα της, έφθασε τα €5,50 με τζίρο 27 εκ. μετοχών, που αντιστοιχεί με το 4-5% του μετοχικού της κεφαλαίου.

Στη σκιά της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων των τραπεζών, ο ΓΔ τιμών στην Κύπρο έκλεισε σήμερα στις 1659,36 μονάδες με άνοδο 3.88% και ο δείκτης των 20 επίλεκτων τίτλων, FTSE, με αύξηση 3.84% έκλεισε στις 564,87 μονάδες. Ο δείκτης των τραπεζών έκλεισε την ήμερα στις 1834,59 μονάδες και στο +4,25%.

Στο θετικό κλίμα της σημερινής συνέτεινε η πορεία των ευρωπαϊκών αγορών αλλά και η στήριξη που έδωσαν οι μετοχές της Τράπεζας Κύπρου και της Marfin Popular.

Η ημερήσια συναλλακτική δραστηριότατα διαμορφώθηκε στα €12,8 εκ., με τα €7 εκ. να αφορούν πράξεις της Τρ. Κύπρου.

Τίποτα δεν προμήνυε όμως την παράσταση παίχθηκε όμως στα τελευταία λεπτά της συνεδρίασης στο ΧΑ, όπου η Τρ. Κύπρου συγκέντρωρσε όγκο €142 εκ. Η μετοχή της Τράπεζας θα περιληφθεί από την αρχή της επόμενης βδομάδας στο δείκτη MSCI Greece. Μέχρι στιγμής, δεν είναι γνωστοί οι λόγοι της απότομης ανόδου.

Η Marfin συγκεντρώνοντας τζίρο €3,7 εκ. έκλεισε στο ΧΑΚ με άνοδο 2,88% στα €2,5. Στο ΧΑ, η MPB έκλεισε στα €2,55 και στο +4,94% με όγκο €22,3 εκ.
Όπως ανακοινώθηκε σήμερα, το Ταμείο Προνοίας Προσωπικού της τράπεζας προέβη χθες σε πώληση 330 χιλ. μετοχών έναντι €807,1 χιλ. Η μετοχή της Marfin επίσης θα μπει στον δείκτη MSCI Greece.

Ακολούθησε η Ελληνική με όγκο €1 εκ. που σημείωσε άνοδο 0,77% και έκλεισε στο €1,31.

Όσον αφορά εταιρικές εξελίξεις, 6 εταιρείες ανακοίνωσαν τα τριμηνιαία τους αποτελέσματα.

Από τους τίτλους που έτυχαν διαπραγμάτευσης, 16 κινήθηκαν πτωτικά, 27 ανοδικά και 102 παρέμειναν αμετάβλητοι.

ΧΑ

Με άνοδο 0.80% έκλεισε το Χρηματιστήριο Αθηνών τη σημερινή του συνάντηση, με το ΓΔ τιμών να ανεβαίνει στις 2327.47 μονάδες. Ο δείκτης FTSE με αύξηση 1.67% έκλεισε την ημέρα στις 1213.64 μονάδες.

Η ημερήσια συναλλακτική δραστηριότητα διαμορφώθηκε στα €436.6 εκ.

Από τον τραπεζικό κλάδο, η Εθνική έκλεισε με άνοδο 3,16% στα €19,24 η Πειραιώς στα €8,08 και στο +0,50% και η Eurobank στα €8,15 και στο +3,69%.

STOCKWATCH.COM.CY

Πάνω από 58% τα κέρδη του γενικού δείκτη από τις 9/3/09

Πάνω από 58% τα κέρδη του γενικού δείκτη από τις 9/3/09

Ακρως αρμονική με την πορεία των διεθνών αγορών ήταν την Παρασκευή η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, παρουσιάζοντας σχεδόν τις ίδιες διακυμάνσεις με αυτές στην Ευρώπη. Οι ευρωπαϊκές αγορές και η Wall Street δίνουν μάχη με τα νέα υψηλά έτους και το Χ.Α. έχει επιστρέψει με αξιώσεις σχεδόν οκτώ μήνες πίσω, τότε που επαληθεύονταν οι φόβοι περί συστημικού κινδύνου στις αγορές και τις οικονομίες.
Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα σε ΗΠΑ και Ευρώπη, μάλλον ικανοποίησαν τις αγορές, ενώ στην Ελλάδα ολοκληρώθηκαν οι αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίου, λόγω της νέα σύνθεσης των δεικτών της Morgan Stanley, με ευνοημένες τις μετοχές της Κύπρου και της Marfin Popular και λιγότερο του ΟΤΕ, καθώς η στάθμη του στη διαμόρφωση του MSCI μειώθηκε. Χαρακτηριστικά, στο κλείσιμο η μετοχή της Κύπρου έκλεισε με άνοδο 18,53%, στα 5,50 ευρώ και όγκο που ξεπέρασε τα 27 εκατ. τεμάχια, απογειώνοντας το συνολικό τζίρο στο Χ.Α. στα 436 εκατ. ευρώ και το γενικό δείκτη στις 2.327,47μονάδες και με κέρδη 0,80% και τα εβδομαδιαία κέρδη σε 2,10%. Τα κέρδη για το γενικό δείκτη από τις 9 Μαρτίου που ξεκίνησε το ράλι ξεπερνούν το 58%.

Πάντως, καλά νέα άκουσαν και οι επενδυτές στην Ευρώπη, καθώς ο Χοακίν Αλμούνια είπε ότι η Ευρώπη αποχαιρετά την ύφεση. Η απροσδόκητη άνοδος των τιμών κατοικιών στο Ηνωμένο Βασίλειο διατηρεί πάνω από το 1% τα κέρδη για το FTSE στο Λονδίνο και τα καλύτερα των αναμενομένων στοιχεία για το αμερικάνικο ΑΕΠ διατηρεί σε θετικό πδίο τη Wall Street.

Η αγορά, επίσης, αξιολογεί τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου και στέκεται όχι τόσο στα αποτελέσματα, εξηγούν χρηματιστές, όσο στις προοπτικές που διανοίγονται. Σε μιά σειρά από εισηγμένες πρτοκύπτει μείωση των υποχρεώσεων, καθώς λόγω κρίσης απαίτησαν οφειλές προς αυτές, τις οποίες με τη σειρά τους απέδωσαν στις τράπεζες.

Πάντως, με εξαίρεση το γενικό δείκτη, που στο κλείσιμο λόγω Κύπρου, ωραιοποιήθηκε η εικόνα, η πλειοψηφία των μετοχών έκλεισε με απώλειες, 134, έναντι 100 που ενισχύθηκαν και 69 αμετάβλητες. ΕΤΕ και Eurobank έκλεισαν με άνοδο πάνω από 3%, ενώ η Alpha υποχώρησε κατά 1,88% και τα κέρδη της Πειραιώς ήταν περιορισμένα κατά 0,50%. Αντίδραση 4,94% για τη Marfin Popular και 2,47% για τη MIG. Από τον 20άρη μεγάλες απώλειες κατέγραψαν το Τ.Τ. (4,89%), ΟΤΕ (3,21%), ΕΛΠΕ (2,74%). Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση ξεχώρισε μόνο η Folli Follie, που κατέγραψε άνοδο πάνω από 20%, εξαιτίας των θετικών αποτελεσμάτων πρώτου 3μήνου και των αναβαθμίσεων που ακολούθησαν.


REPORTER.GR

ΕΤΕ: Στα 317 εκατ. ευρώ τα κέρδη α΄ τριμήνου

ΕΤΕ: Στα 317 εκατ. ευρώ τα κέρδη α΄ τριμήνου

Σε 317 εκατ. διαμορφώθηκαν τα καθαρά κέρδη του Ομίλου της ΕΤΕ το 1ο 3μηνο 2009, μειωμένα κατά 4% σε σχέση με το προηγούμενο 3μηνο και κατά 21% σε σχέση με το αντίστοιχο 3μηνο του 2008. Tα προ προβλέψεων κέρδη διαμορφώθηκαν σε €662 εκατ., αυξημένα κατά 9% έναντι του αντίστοιχου 3μήνου 2008

REPORTER.GR

Cyprus Stock Exchange & Athens Stock Exchange

XAK

FTSE/CySE 20
564.87 ( 3.84%)

ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ
1659.36 ( 3.88%)

Όγκος: € 12,851,765

========================

XAA

Γενικός Δείκτης
2327.47 ( 0.80%)

FTSE®/Χ.Α. 20
1213.64 ( 1.67%)

ΗΠΑ: Σε υψηλό οχτώ μηνών η καταναλωτική εμπιστοσύνη το Μάιο

ΗΠΑ: Σε υψηλό οχτώ μηνών η καταναλωτική εμπιστοσύνη το Μάιο


Στο υψηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2008 διαμορφώθηκε η εμπιστοσύνη των Αμερικανών καταναλωτών το Μάιο.

Ειδικότερα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης που καταρτίζει το πανεπιστήμιο του Michigan, ανήλθε στις 68,7 μονάδες από 65,1 μονάδες τον Απρίλιο και από 67,9 μονάδες που εμφάνιζαν τα προσωρινά στοιχεία. Στις 67,9 μονάδες τον τοποθετούσαν και οι οικονομολόγοι.

Ο δείκτης τρεχουσών συνθηκών για το σύνολο του μήνα ανήλθε στις 67,7 μονάδες, που αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2008, ενώ ο δείκτης προσδοκιών αναρριχήθηκε στις 69,4 μονάδες από 63,1 μονάδες.

CAPITAL.GR

ΗΠΑ: Κατά 5,7% συρρικνώθηκε το ΑΕΠ στο α΄ τρίμηνο

ΗΠΑ: Κατά 5,7% συρρικνώθηκε το ΑΕΠ στο α΄ τρίμηνο


CAPITAL.GR

Αλμούνια: Δεν υπάρχει κίνδυνος αποπληθωρισμού

Αλμούνια: Δεν υπάρχει κίνδυνος αποπληθωρισμού

Την εκτίμησή του ότι δεν υπάρχει κίνδυνος αποπληθωρισμού στην Ευρωζώνη και ότι ο πληθωρισμός θα βρεθεί σε θετικό έδαφος μέχρι τα τέλη της τρέχουσας χρονιάς, εξέφρασε ο Επίτροπος της Ε.Ε. για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Χοακίν Αλμούνια.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, στο περιθώριο συνεδρίου στην πόλη Sitges της Ισπανίας, ο κ. Αλμούνια προέβλεψε, επίσης, άνοδο των επιτοκίων τα επόμενα χρόνια, ως αποτέλεσμα της αύξησης στις εκδόσεις κρατικών ομολόγων.

Οι δηλώσεις του έγιναν λίγο μετά τη δημοσιοποίηση των προκαταρκτικών στοιχείων της Eurostat για τις τιμές καταναλωτή Μαΐου. Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο μηδέν για πρώτη φορά στην ιστορία της Ευρωζώνης.

NAFTEMPORIKI

Σουηδία: Νέα διορία στη Saab για αναδιάρθρωση

Σουηδία: Νέα διορία στη Saab για αναδιάρθρωση



ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ (Dow Jones) – Σουηδικό δικαστήριο ενέκρινε σήμερα την επέκταση της περιόδου αναδιάρθρωσης της Saab Automobile AB καθώς η σουηδική αυτοκινητοβιομηχανία συνεχίζει τις προσπάθειες της να αποφύγει την πτώχευση μετά τον διαχωρισμό της από την αμερικανική General Motors Corp. (GM).

Το Περιφερειακό Δικαστήριο του Vanersborg στη νοτιοδυτική Σουηδία παρέτεινε την περίοδο αναδιοργάνωσης για τρεις μήνες, μέχρι τις 20 Αυγούστου.

Η Saab εισήλθε σε καθεστώς προστασίας από τους πιστωτές της τον Φεβρουάριο, παρόμοια διαδικασία με το Κεφάλαιο 11 του αμερικανικού πτωχευτικού κώδικα, προκειμένου να ολοκληρώσει την αναδιοργάνωση της και να επιστρέψει στη κερδοφορία.

CAPITAL.GR

Γερμανία: Απροσδόκητη αύξηση των λιανικών πωλήσεων

Γερμανία: Απροσδόκητη αύξηση των λιανικών πωλήσεων

Απροσδόκητη αύξηση της τάξης του 0,5% εμφάνισαν οι λιανικές πωλήσεις της Γερμανίας, σε μηνιαία βάση, τον Απρίλιο, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η στατιστική υπηρεσία της χώρας.

Σε ετήσια βάση, οι πωλήσεις υποχώρησαν κατά 0,8%. Τα στοιχεία για το μήνα Μάρτιο αναθεωρήθηκαν σε μηνιαία πτώση 0,4% έναντι 1,0% που είχε αρχικά ανακοινωθεί.

Οι εκτιμήσεις των οικονομολόγων έκαναν λόγο για αμετάβλητες πωλήσεις, σε μηνιαία βάση, των Απρίλιο.

NAFTEMPORIKI

Ανακάμπτει η βουλγαρική αγορά ακινήτων

Ανακάμπτει η βουλγαρική αγορά ακινήτων

Τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης παρατηρούντα στη μεσιτική αγορά της Βουλγαρίας, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις επαγγελματιών της βουλγαρικής αγοράς ακινήτων.

Τα στελέχη των μεσιτικών γραφείων στη Σόφια παρατηρούν ότι οι αγοραστές ξεπερνούν πλέον τις επιφυλάξεις τους και αρχίζουν να διαμορφώνουν θετική ψυχολογία για την αγορά των ακινήτων που τους ενδιαφέρουν.

Ωστόσο, οι εξελίξεις σχετίζονται άμεσα με τη διαθέσιμη οικονομική ρευστότητα, αλλά και τις κινήσεις των βουλγαρικών τραπεζών στον τομέα της διάθεσης στεγαστικών δανείων.

NAFTEMPORIKI

Βρετανία: Αμετάβλητο το καταναλωτικό κλίμα Μαΐου

Βρετανία: Αμετάβλητο το καταναλωτικό κλίμα Μαΐου

Σταθερό παρέμεινε το καταναλωτικό κλίμα στη Βρετανία το Μάιο, καθώς οι ανησυχίες για την οικονομία αντισταθμίστηκαν από τη βελτίωση των προσδοκιών των Βρετανών για τα οικονομικά τους.

Όπως ανακοινώθηκε σήμερα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης GfK/NOP παρέμεινε αμετάβλητος στις -27 μονάδες, έπειτα από τρεις συνεχόμενους μήνες ανόδου. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν αύξησή του στις -25 μονάδες.

Οι προσδοκίες των Βρετανών τόσο για την τρέχουσα οικονομική κατάσταση όσο και για τις μελλοντικές προοπτικές επιδεινώθηκαν. Παρόλ’ αυτά, οι προσδοκίες για τα προσωπικά οικονομικά τους βελτιώθηκαν ελαφρώς, με τον σχετικό δείκτη να ενισχύεται κατά 2 μονάδες στη -1 μονάδα.

NAFTEMPORIKI

Τι ισχύει από 1/6 στο short selling

Τι ισχύει από 1/6 στο short selling

Σχεδόν στα επίπεδα που βρισκόταν η αγορά τον περασμένο Νοέμβριο, όπου διακόπηκαν οι ανοικτές πωλήσεις, εφαρμόζονται και πάλι από την 1η Ιουνίου, δηλαδή την ερχόμενη Δευτέρα. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει προσαρμόσει για το καθεστώς του short selling τα ισχύοντα στα ευρωπαίκά χρηματιστήρια. Δηλαδή: Κάθε μέλος οργανωμένης αγοράς που εισάγει στο σύστημα συναλλαγών εντολή για κατάρτιση συναλλαγής πώλησης μετοχών από την οποία προκύπτει για τον πωλητή αρνητική θέση επί της μετοχής και η οποία εκκαθαρίζεται από διαθέσιμα μετοχών προερχόμενα από συναλλαγές δανεισμού τίτλων, οφείλει κατά την εισαγωγή της εντολής να δηλώνει ότι πτρόκειται για εντολή ανοικτής πώλησης (flagging). Eπίσης, σε περίπτωση αποδεδειγμένων τεχνικών προβλημάτων, η δήλωση για εντολή ανοικτής πώλησης γίνεται το αργότερο μέχρι τη λήξη της συνεδρίασης της οργανωμένης αγοράς κατά την οποία διενεργήθηκε η σχετική συναλλαγή. Η εντολή για τη κατάρτιση συναλλαγής νοικτής πώλησης εισάγεται στο σύστημα συναλλαγών της οργανωμένης αγοράςσε τιμή που κατά τοχρόνο εισαγωγής είναι μεγαλύτερη της τελευταίας τιμής στην οποία έχει καταρτιστεί μη προσυμφωνημένη συναλλαγή επί της αντίστοιχης μετοχής στο βασικό πίνακα διαπραγμάτευσης (uptick).

Επιπρόσθετα, η οργανωμένη αγοράδημοσιοποιεί σε ημερήσια βάση στο Ημερήσιο Δελτίο Τιμών τον όγκο συναλλαγών ανοικτών πωλήσεων και των συναλλαγών για το κλείσιμο θέσης ανοικτής πώλησης συνολικά ανά μετοχή.

Οι συναλλαγγόμενοι βεβαίως, έχουν επιπλέον υποχρεώσεις. Δηλαδή, τα φυσικά και νομικά πρόσωπα γνωστοποιούν αυθημερόν στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς α) κάθε καθαρή ρνητική θέση επί συγκεκριμένης μετοχής, η οποία υπερβαίνει το 0,1% του αριθμού των μετοχών του εκδότη ανά κατηγορία μετοχών, β) κάθε μεταγενέστερη μεταβολή (αύξηση ή μείωση) καθαρής αρνητικής θέσης που έχει ήδη γνωστοποιηθεί.

REPORTER.GR

Hewlett-Packard: Περικοπές 850 θέσεων εργασίας στη Σκωτία

Hewlett-Packard: Περικοπές 850 θέσεων εργασίας στη Σκωτία


ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones) – Στην περικοπή 850 θέσεων εργασίας στο εργοστάσιο του Erskine κοντά στην Γλασκόβη θα προχωρήσει η κατασκευάστρια εταιρεία προσωπικών υπολογιστών Hewlett-Packard, σύμφωνα με το BBC News.

Το BBC ανέφερε πως η εταιρεία θα μεταφέρει το εργοστάσιο στην Τσεχία το επόμενο έτος. Η εταιρεία απασχολεί 1.300 ανθρώπους στο εργοστάσιο.

CAPITAL.GR

TODAY'S CALENDAR (US)

8:30 AM
Gross Domestic Product [GDP]
Dept of Commerce

Microsoft unveils Bing search engine

Microsoft unveils Bing search engine

New search engine will replace Live Search on June 3, and will offer search by groups and categories rather than straight links.

NEW YORK (CNNMoney.com) -- Microsoft Corp. on Thursday offered Internet users a first glimpse at Bing, its fresh attempt to gain ground in the online search market.

Bing is a search engine to replace its current Live Search product. Microsoft hopes it will provide users with a more streamlined, focused approach to search. Bing is set to launch on June 3.

Microsoft's search market share has been slipping for more than two years, and it has struggled to make its online advertising unit profitable. The company maintains just an 8.2% share of the market for core searches, according to comScore, compared to 64.2% for Google (GOOG, Fortune 500) and 20.4% for Yahoo (YHOO, Fortune 500).

0:00 /4:25Google's beefed-up search
Microsoft CEO Steve Ballmer demonstrated Bing Thursday at the All Things Digital conference in Carlsbad, Calif. The new search engine will help users refine their queries and initially offer four different categories of search: purchases, travel, health and local businesses.

"Today, search engines do a decent job of helping people navigate the Web and find information, but they don't do a very good job of enabling people to use the information they find," said Ballmer in a statement. "Bing [will] enable people to find information quickly and use the information they've found to accomplish tasks and make smart decisions."

In addition to offering search by category, Bing will offer more relevant search results, snapshots of search results' Web pages, color-coded search results and search tools on the left side of the page, according to Microsoft.

Bing is also set up to organize search results in relevant groups rather than as a series of links. For instance, a search for "fly to New York," may yield New York destinations like hotels, restaurants and museums as almost a guidebook page. The same search on Live.com generates straight individual links that users have to go through one by one.

Sandeep Aggarwal, senior Internet research analyst with Collins Stewart LLC, said Bing may have chance at becoming a "destination" Web site like Google, because the site's technology has been better tested.

"Live wasn't ready for prime time because the technology was too premature" and users weren't repeat customers, he said. "Now Microsoft thinks they're ready."

Microsoft has looked for ways to improve its search advertising revenue for years, including offering rival Yahoo a more than $47 billion takeover bid early last year.

Though that deal fell through, the companies have been in and out of discussions about a potential search tie-up since last May.

On Wednesday, Yahoo Chief Executive Carol Bartz told attendees at the All Things Digital conference that talks between the two companies have continued "a little bit," but no agreement has been reached.

Aggarwal said he expects a Microsoft-Yahoo search deal to be reached by the time the companies report their quarterly results in late July.

Shares of Microsoft (MSFT, Fortune 500) rose 2% in afternoon trading.

CNN

Τέλος στα διπλά υποθηκευτικά


Τέλος στα διπλά υποθηκευτικά


Απεγκλωβισμός ιδιωτών και επιχειρήσεων από τα διπλά υποθηκευτικά τέλη που καταβάλλονται για μεταφορά υποθήκης από μια τράπεζα σε άλλη, επιχειρείται μέσω νομοσχεδίου που προωθείται με τη μορφή του κατεπείγοντος στη βουλή.

Το νομοσχέδιο, το οποίο πήρε προχθές το πράσινο φως από το Υπουργικό Συμβούλιο, αποτελεί προϊόν διαβούλευσης του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Λευκωσίας με την κυβέρνηση και τα κόμματα από τον περασμένο Σεπτέμβρη. Εκτιμάται ότι θα ψηφιστεί σε νόμο πριν την έναρξη των δίμηνων καλοκαιριών διακοπών της βουλής.

Όπως δήλωσε στη StockWatch, ο πρόεδρος του ΕΒΕ Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης, η τροποποίηση του σχετικού νομοσχεδίου θα απεγκλωβίσει ιδιώτες και επιχειρηματίες από τις μεγάλες τράπεζες, αφού το 80% επιχειρήσεων έχουν υποθήκες σε αυτές.

Ταυτόχρονα θα τους δώσει την ευκαιρία να διαπραγματεύονται με καλύτερους όρους και με άλλες τράπεζες και Συνεργατικά αφού, όπως εξήγησε, το ανώτερο ποσό με το οποίο θα επιβαρύνονται για τα λειτουργικά μόνο έξοδα του κτηματολογίου δεν θα υπερβαίνει τα €200. Σήμερα είναι 1% επί του ποσού της υποθήκης.

Χαρακτηρίζοντας πιο δίκαιη τη νέα διευθέτηση, ο πρόεδρος του ΕΒΕ επεσήμανε παράλληλα ότι θα συμβάλει και στη δημιουργία ανταγωνιστικού περιβάλλοντος μεταξύ των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων προς όφελος του πελάτη, ειδικότερα υπό τις δύσκολες συγκυρίες της οικονομικής κρίσης.

Ο κ. Αγκαστινιώτης θέλοντας να καταδείξει το μέγεθος του οικονομικού κόστους που επιβαρύνονται οι επιχειρηματίες, ανέφερε ενδεικτικά ότι σήμερα ένας επιχειρηματίες που έχει υποθήκη €5 εκ. θα καταβάλλει €50 χιλ. υποθηκευτικά, εάν θέλει να φύγει από μια τράπεζα να πάει σε άλλη, γεγονός που τον εγκλωβίζει στους όρους της τράπεζας με την όποια είχε την αρχική υποθήκη για το δάνειο του.

Οι τράπεζες από την πλευρά τους δεν φέρουν ένταση στην τροποποίηση του σχετικού νομοσχεδίου, όπως δήλωσε στη StockWatch ο γενικός διευθυντής του συνδέσμου τραπεζών Μιχάλης Καμμάς.

«Ο σύνδεσμος συμμετείχε στο διάλογο από τον περασμένο Σεπτέμβρη, εκφράσαμε τις απόψεις μας με στόχο τη σωστή εφαρμογή του νομοσχεδίου και δεν εκφέρουμε καμία διαφωνία», είπε.

Το σχετικό νομοσχέδιο που θα τροποποιεί το βασικό νόμο θα αναφέρεται ως ο περί Κτηματολογικού και Χωρομετρικού Τμήματος (Τέλη και Δικαιώματα) Τροποποιητικός Νόμος του 2009.

STOCKWATCH.COM.CY

Βελτίωση κλίματος, όχι στην Κύπρο

Βελτίωση κλίματος, όχι στην Κύπρο



Βελτιώθηκε για δεύτερο συνεχή μήνα το οικονομικό κλίμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την ευρωζώνη, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενισχύοντας τις εκτιμήσεις ότι τα χείριστα για την ευρωπαϊκή οικονομία έχουν παρέλθει. Αντίθετα, στην Κύπρο καταγράφεται υποχώρηση των οικονομικών προσδοκιών μετά τις αναπροσαρμογές από την ΕΕ στοιχείων του Κέντρου Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου.


Ο δείκτης οικονομικού κλίματος αυξήθηκε το Μάιο κατά 2,8 μονάδες στην ΕΕ και 2,1 μονάδες στην ευρωζώνη και διαμορφώνεται στις 66,7 και 69,3 μονάδες αντίστοιχα. Στην ΕΕ, το οικονομικό κλίμα είναι το ψηλότερο που καταγράφεται από το Νοέμβριο του 2008 και στην ευρωζώνη από το Δεκέμβριο του 2008.

Η άνοδος του δείκτη αποδίδεται στη σημαντική ανάκαμψη των προσδοκιών στο λιανικό εμπόριο (+4 μονάδες στην ΕΕ, +5 μονάδες στην ευρωζώνη) και τη βελτίωση των προσδοκιών στις υπηρεσίες (+4 μονάδες στην ΕΕ, +1 μονάδα στην ευρωζώνη). Μικρή αύξηση 2 μονάδων και 1 μονάδας στην ΕΕ και ευρωζώνη αντίστοιχα, σημειώθηκε στο δείκτη προσδοκιών στη βιομηχανία. Αντίθετα, το κλίμα στις κατασκευές και την καταναλωτική εμπιστοσύνη υποχώρησαν στην ΕΕ κατά 1 και 2 μονάδες αντίστοιχα και παράμεινε σταθερό στην ευρωζώνη.

Στην Κύπρο, ο δείκτης οικονομικού κλίματος υποχώρησε το Μάιο στις 61,7 μονάδες από 65,7 μονάδες τον Απρίλιο και 55 μονάδες το Μάρτιο.

Η πτώση αποδίδεται στη βιομηχανία, όπου καταγράφεται επιδείνωση 8 μονάδων, από -8 σε -16. Βελτίωση καταγράφεται στην καταναλωτική εμπιστοσύνη (από -41 σε -38), το λιανικό εμπόριο (από -29 σε -25) και τις κατασκευές(από -45 σε -39), ενώ η κατάσταση παραμένει αμετάβλητη στις προσδοκίες που αφορούν τις υπηρεσίες (-13).

STOCKWATCH.COM.CY
Share |