Friday, May 29, 2009

Τέλος στα διπλά υποθηκευτικά


Τέλος στα διπλά υποθηκευτικά


Απεγκλωβισμός ιδιωτών και επιχειρήσεων από τα διπλά υποθηκευτικά τέλη που καταβάλλονται για μεταφορά υποθήκης από μια τράπεζα σε άλλη, επιχειρείται μέσω νομοσχεδίου που προωθείται με τη μορφή του κατεπείγοντος στη βουλή.

Το νομοσχέδιο, το οποίο πήρε προχθές το πράσινο φως από το Υπουργικό Συμβούλιο, αποτελεί προϊόν διαβούλευσης του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Λευκωσίας με την κυβέρνηση και τα κόμματα από τον περασμένο Σεπτέμβρη. Εκτιμάται ότι θα ψηφιστεί σε νόμο πριν την έναρξη των δίμηνων καλοκαιριών διακοπών της βουλής.

Όπως δήλωσε στη StockWatch, ο πρόεδρος του ΕΒΕ Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης, η τροποποίηση του σχετικού νομοσχεδίου θα απεγκλωβίσει ιδιώτες και επιχειρηματίες από τις μεγάλες τράπεζες, αφού το 80% επιχειρήσεων έχουν υποθήκες σε αυτές.

Ταυτόχρονα θα τους δώσει την ευκαιρία να διαπραγματεύονται με καλύτερους όρους και με άλλες τράπεζες και Συνεργατικά αφού, όπως εξήγησε, το ανώτερο ποσό με το οποίο θα επιβαρύνονται για τα λειτουργικά μόνο έξοδα του κτηματολογίου δεν θα υπερβαίνει τα €200. Σήμερα είναι 1% επί του ποσού της υποθήκης.

Χαρακτηρίζοντας πιο δίκαιη τη νέα διευθέτηση, ο πρόεδρος του ΕΒΕ επεσήμανε παράλληλα ότι θα συμβάλει και στη δημιουργία ανταγωνιστικού περιβάλλοντος μεταξύ των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων προς όφελος του πελάτη, ειδικότερα υπό τις δύσκολες συγκυρίες της οικονομικής κρίσης.

Ο κ. Αγκαστινιώτης θέλοντας να καταδείξει το μέγεθος του οικονομικού κόστους που επιβαρύνονται οι επιχειρηματίες, ανέφερε ενδεικτικά ότι σήμερα ένας επιχειρηματίες που έχει υποθήκη €5 εκ. θα καταβάλλει €50 χιλ. υποθηκευτικά, εάν θέλει να φύγει από μια τράπεζα να πάει σε άλλη, γεγονός που τον εγκλωβίζει στους όρους της τράπεζας με την όποια είχε την αρχική υποθήκη για το δάνειο του.

Οι τράπεζες από την πλευρά τους δεν φέρουν ένταση στην τροποποίηση του σχετικού νομοσχεδίου, όπως δήλωσε στη StockWatch ο γενικός διευθυντής του συνδέσμου τραπεζών Μιχάλης Καμμάς.

«Ο σύνδεσμος συμμετείχε στο διάλογο από τον περασμένο Σεπτέμβρη, εκφράσαμε τις απόψεις μας με στόχο τη σωστή εφαρμογή του νομοσχεδίου και δεν εκφέρουμε καμία διαφωνία», είπε.

Το σχετικό νομοσχέδιο που θα τροποποιεί το βασικό νόμο θα αναφέρεται ως ο περί Κτηματολογικού και Χωρομετρικού Τμήματος (Τέλη και Δικαιώματα) Τροποποιητικός Νόμος του 2009.

STOCKWATCH.COM.CY

No comments:

Share |