Friday, May 29, 2009

Πάνω από 58% τα κέρδη του γενικού δείκτη από τις 9/3/09

Πάνω από 58% τα κέρδη του γενικού δείκτη από τις 9/3/09

Ακρως αρμονική με την πορεία των διεθνών αγορών ήταν την Παρασκευή η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, παρουσιάζοντας σχεδόν τις ίδιες διακυμάνσεις με αυτές στην Ευρώπη. Οι ευρωπαϊκές αγορές και η Wall Street δίνουν μάχη με τα νέα υψηλά έτους και το Χ.Α. έχει επιστρέψει με αξιώσεις σχεδόν οκτώ μήνες πίσω, τότε που επαληθεύονταν οι φόβοι περί συστημικού κινδύνου στις αγορές και τις οικονομίες.
Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα σε ΗΠΑ και Ευρώπη, μάλλον ικανοποίησαν τις αγορές, ενώ στην Ελλάδα ολοκληρώθηκαν οι αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίου, λόγω της νέα σύνθεσης των δεικτών της Morgan Stanley, με ευνοημένες τις μετοχές της Κύπρου και της Marfin Popular και λιγότερο του ΟΤΕ, καθώς η στάθμη του στη διαμόρφωση του MSCI μειώθηκε. Χαρακτηριστικά, στο κλείσιμο η μετοχή της Κύπρου έκλεισε με άνοδο 18,53%, στα 5,50 ευρώ και όγκο που ξεπέρασε τα 27 εκατ. τεμάχια, απογειώνοντας το συνολικό τζίρο στο Χ.Α. στα 436 εκατ. ευρώ και το γενικό δείκτη στις 2.327,47μονάδες και με κέρδη 0,80% και τα εβδομαδιαία κέρδη σε 2,10%. Τα κέρδη για το γενικό δείκτη από τις 9 Μαρτίου που ξεκίνησε το ράλι ξεπερνούν το 58%.

Πάντως, καλά νέα άκουσαν και οι επενδυτές στην Ευρώπη, καθώς ο Χοακίν Αλμούνια είπε ότι η Ευρώπη αποχαιρετά την ύφεση. Η απροσδόκητη άνοδος των τιμών κατοικιών στο Ηνωμένο Βασίλειο διατηρεί πάνω από το 1% τα κέρδη για το FTSE στο Λονδίνο και τα καλύτερα των αναμενομένων στοιχεία για το αμερικάνικο ΑΕΠ διατηρεί σε θετικό πδίο τη Wall Street.

Η αγορά, επίσης, αξιολογεί τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου και στέκεται όχι τόσο στα αποτελέσματα, εξηγούν χρηματιστές, όσο στις προοπτικές που διανοίγονται. Σε μιά σειρά από εισηγμένες πρτοκύπτει μείωση των υποχρεώσεων, καθώς λόγω κρίσης απαίτησαν οφειλές προς αυτές, τις οποίες με τη σειρά τους απέδωσαν στις τράπεζες.

Πάντως, με εξαίρεση το γενικό δείκτη, που στο κλείσιμο λόγω Κύπρου, ωραιοποιήθηκε η εικόνα, η πλειοψηφία των μετοχών έκλεισε με απώλειες, 134, έναντι 100 που ενισχύθηκαν και 69 αμετάβλητες. ΕΤΕ και Eurobank έκλεισαν με άνοδο πάνω από 3%, ενώ η Alpha υποχώρησε κατά 1,88% και τα κέρδη της Πειραιώς ήταν περιορισμένα κατά 0,50%. Αντίδραση 4,94% για τη Marfin Popular και 2,47% για τη MIG. Από τον 20άρη μεγάλες απώλειες κατέγραψαν το Τ.Τ. (4,89%), ΟΤΕ (3,21%), ΕΛΠΕ (2,74%). Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση ξεχώρισε μόνο η Folli Follie, που κατέγραψε άνοδο πάνω από 20%, εξαιτίας των θετικών αποτελεσμάτων πρώτου 3μήνου και των αναβαθμίσεων που ακολούθησαν.


REPORTER.GR

No comments:

Share |