Friday, May 29, 2009

Συμφωνία επί της αρχής με Magna για Opel

Συμφωνία επί της αρχής με Magna για Opel

Σε συμφωνία επί της αρχής έχουν καταλήξει η General Motors και η Magna International για την εξαγορά της γερμανικής θυγατρικής της GM, Opel, σύμφωνα με το Reuters. Την ίδια ώρα, κάτω από το 1 δολάριο διαπραγματεύεται η μετοχή της General Motors για πρώτη φορά τα τελευταία 76 χρόνια, καθώς «πυκνώνουν» οι ενδείξεις πως θα υποβάλει αίτηση πτώχευσης. Οι πηγές επισημαίνουν ότι οι δύο πλευρές ακόμη επεξεργάζονται τις λεπτομέρειες πριν την αναμενόμενη τελική συνάντηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο ʼνγκελα Μέρκελ. Μάλιστα, οι δύο εταιρείες ενδεχομένως να υπογράψουν μέσα στην ημέρα οριστική συμφωνία.

Η γερμανική κυβέρνηση δίνει μάχη προκειμένου να διασφαλίσει το μέλλον της Opel πριν η αμερικανική μητρική της υποβάλει αίτηση για πτώχευση, κάτι το οποίο αναμένεται να συμβεί μέσα στις επόμενες ημέρες παρόλο που πέτυχε την ανταλλαγή 27,2 δισ. δολ. χρέους με νέες μετοχές.

Εν τω μεταξύ, νωρίτερα σήμερα η Fiat ανακοίνωσε την αποχώρηση από τις συζητήσεις για το μέλλον της Opel, καθώς δηλώνει «σύγχυση» από την απαίτηση έκτακτης χρηματοδότησης που προέκυψε για την εξαγορά της μονάδας της GM. Ο CEO της ιταλικής αυτοκινητοβιομηχανίας Sergio Marchionne δήλωσε πως η χρηματοδότηση της Opel θα οδηγήσει τη Fiat σε «αχρείαστα ρίσκα». Ωστόσο, ο Marchionne διευκρίνισε πως η Fiat εξακολουθεί να ενδιαφέρεται για σύγχώνευση με τη GM.

Σημειώνεται ότι η General Motors ζήτησε για τη μονάδα της επιπλέον 300 εκατ. ευρώ (415 εκατ. δολάρια) σε μετρητά. Οι υποψήφιοι αγοραστές ήταν μέχρι τις τελευταίες εξελίξεις η Fiat και η Magna, ενώ η προσφορά της RHJ International είχε απορριφθεί.

REPORTER.GR

No comments:

Share |