Friday, May 29, 2009

Τι ισχύει από 1/6 στο short selling

Τι ισχύει από 1/6 στο short selling

Σχεδόν στα επίπεδα που βρισκόταν η αγορά τον περασμένο Νοέμβριο, όπου διακόπηκαν οι ανοικτές πωλήσεις, εφαρμόζονται και πάλι από την 1η Ιουνίου, δηλαδή την ερχόμενη Δευτέρα. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει προσαρμόσει για το καθεστώς του short selling τα ισχύοντα στα ευρωπαίκά χρηματιστήρια. Δηλαδή: Κάθε μέλος οργανωμένης αγοράς που εισάγει στο σύστημα συναλλαγών εντολή για κατάρτιση συναλλαγής πώλησης μετοχών από την οποία προκύπτει για τον πωλητή αρνητική θέση επί της μετοχής και η οποία εκκαθαρίζεται από διαθέσιμα μετοχών προερχόμενα από συναλλαγές δανεισμού τίτλων, οφείλει κατά την εισαγωγή της εντολής να δηλώνει ότι πτρόκειται για εντολή ανοικτής πώλησης (flagging). Eπίσης, σε περίπτωση αποδεδειγμένων τεχνικών προβλημάτων, η δήλωση για εντολή ανοικτής πώλησης γίνεται το αργότερο μέχρι τη λήξη της συνεδρίασης της οργανωμένης αγοράς κατά την οποία διενεργήθηκε η σχετική συναλλαγή. Η εντολή για τη κατάρτιση συναλλαγής νοικτής πώλησης εισάγεται στο σύστημα συναλλαγών της οργανωμένης αγοράςσε τιμή που κατά τοχρόνο εισαγωγής είναι μεγαλύτερη της τελευταίας τιμής στην οποία έχει καταρτιστεί μη προσυμφωνημένη συναλλαγή επί της αντίστοιχης μετοχής στο βασικό πίνακα διαπραγμάτευσης (uptick).

Επιπρόσθετα, η οργανωμένη αγοράδημοσιοποιεί σε ημερήσια βάση στο Ημερήσιο Δελτίο Τιμών τον όγκο συναλλαγών ανοικτών πωλήσεων και των συναλλαγών για το κλείσιμο θέσης ανοικτής πώλησης συνολικά ανά μετοχή.

Οι συναλλαγγόμενοι βεβαίως, έχουν επιπλέον υποχρεώσεις. Δηλαδή, τα φυσικά και νομικά πρόσωπα γνωστοποιούν αυθημερόν στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς α) κάθε καθαρή ρνητική θέση επί συγκεκριμένης μετοχής, η οποία υπερβαίνει το 0,1% του αριθμού των μετοχών του εκδότη ανά κατηγορία μετοχών, β) κάθε μεταγενέστερη μεταβολή (αύξηση ή μείωση) καθαρής αρνητικής θέσης που έχει ήδη γνωστοποιηθεί.

REPORTER.GR

No comments:

Share |