Monday, December 22, 2008

ΗΠΑ: Ρευστό από την κυβέρνηση αναζητούν οι κατασκευαστές μεγάλων ακινήτων

ΗΠΑ: Ρευστό από την κυβέρνηση αναζητούν οι κατασκευαστές μεγάλων ακινήτων

Πρόσβαση στα κυβερνητικά κεφάλαια ψάχνουν να βρουν οι κατασκευαστές μεγάλων εμπορικών σχημάτων, αφού η χρηματοδότηση τους είναι εξαιρετικά δύσκολη, εξαιτίας της απροθυμίας των τραπεζών να χορηγήσουν κεφάλαια. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, οι δημιουργοί μεγάλων ξενοδοχείων, εμπορικών κέντρων και συγκροτημάτων γραφείων αναζητούν τουλάχιστον 160 δισ. δολάρια, διεκδικώντας μερίδιο από το πρόγραμμα ύψους 200 δισ. δολαρίων που ανακοίνωσε η αμερικανική κυβέρνηση για την «ανακούφιση» δανειοληπτών φοιτητικών δανείων, πιστωτικών καρτών και δανείων αυτοκινήτων.

Σημειώνεται ότι πολλοί κατασκευαστές έχουν καταθέσει πρόταση με την οποία ζητούν έγκριση ξεχωριστού προγράμματος που θα στοχεύει στην επανενεργοποίηση της αγοράς εμπορικών κατασκευών.

REPORTER.GR

ΗΠΑ: Πληθαίνουν οι διακανονισμοί σε ενυπόθηκα δάνεια σε καθυστέρηση

ΗΠΑ: Πληθαίνουν οι διακανονισμοί σε ενυπόθηκα δάνεια σε καθυστέρηση

Σε πάνω από τα μισά ενυπόθηκα δάνεια στις ΗΠΑ έγινε διακανονισμός για το πρώτο τρίμηνο του 2009, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Υπηρεσία Ελέγχου Δανείων των ΗΠΑ. Συγκεκριμένα οι διακανονισμοί σε δάνεια που ήταν σε καθυστέρηση από 30 ημέρες και πάνω αυξήθηκαν κατά 55% σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο, ενώ σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο η αύξηση ήταν της τάξεως του 37%. Σε δάνεια όπου η καθυστέρηση ξεπερνούσε τις 60 ημέρες η αύξηση ήταν της τάξεως του 37% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2009, ενώ σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο η αύξηση είναι της τάξεως του 19%.

Το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Υπηρεσία των Δανείων στις ΗΠΑ είναι εάν οι διακανονισμοί των καθυστερήσεων φέρουν νέες καθυστερήσεις, γεγονός που θα δημιουργήσει νέα προβλήματα στην αγορά των ενυπόθηκων δανείων.

REPORTER.GR

Ιταλοί και Καναδοί βολιδοσκοπούν βραχίονα της AIG

Ιταλοί και Καναδοί βολιδοσκοπούν βραχίονα της AIG

Η Assicurazioni Generali, η τρίτη μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρεία στην Ευρώπη, και η καναδική Manulife Financial, είναι μεταξύ των «μνηστήρων» της μονάδας της American International Group στις Φιλιππίνες. Σύμφωνα με τον αναλυτή της Banque Syz & Co, Karim Bertoni, η Philippine American Life and General Insurance Co., δηλαδή οι δύο μεγαλύτερες ασφαλιστικές εταιρείες των Φιλιππίνων, κοστίζουν περίπου 1 δισ. δολάρια, ποσό που θεωρείται σπάνια ευκαιρία στον ασφαλιστικό κόσμο.

Ωστόσο, στα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για την επικείμενη μάχη, δεν σχολιάστηκαν από τους ιθύνοντες των τριών εταιρειών.

REPORTER.GR

Και πάλι κάτω από τα 40 δολάρια το αργό- Πτώση 5,8%

Και πάλι κάτω από τα 40 δολάρια το αργό- Πτώση 5,8%

Κάτω από τα 40 δολάρια βρέθηκε το συμβόλαιο Φεβρουαρίου του αργού, αναιρώντας τις ελπίδες των πετρελαιοπαραγωγών ότι το εν λόγω συμβόλαιο είναι ισχυρότερο από αυτό του Ιανουαρίου, το οποία είχε κατρακυλήσει στα 33 δολάρια. Στο προσκήνιο της διεθνούς αγοράς εμπορευμάτων επέστρεψαν οι ανησυχίες ότι η προγραμματισμένη μείωση της παραγωγής από τον ΟΠΕΚ δε θα καταφέρει τελικά να αντισταθμίσει τη μείωση της ζήτησης, εν μέσω της παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης. Το συμβόλαιο παράδοσης Φεβρουαρίου υποχώρησε κατά 5,8% στα 39,91 δολάρια το βαρέλι. Σημειώνεται ότι το αργό βρίσκεται χαμηλότερα κατά 72% σε σχέση με το ιστορικό υψηλό που κατέγραψε στις 11 Ιουλίου, όταν και είχε βρεθεί στα 147,11 δολάρια το βαρέλι. Το αντίστοιχο συμβόλαιο για το πετρέλαιο τύπου μπρεντ έκλεισε στα 42,55 δολάρια με απώλειες 3,3%.

Παρόλα αυτά ο Υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, Ali al-Naimi, επανέλαβε χθες τη δέσμευση του ΟΠΕΚ να σταθεροποιήσει τις πετρελαϊκές τιμές.

Ακόμη η Ρωσία και το Αζερμπαϊτζάν που δεν ανήκουν στο «καρτέλ» σημείωσαν ότι ενδέχεται να προχωρήσουν και αυτοί με τη σειρά τους σε ανάλογη κίνηση. Να σημειωθεί ότι τα αμερικανικά αποθέματα έχουν ενισχυθεί κατά 11% από τις 19 Σεπτεμβρίου.

Την Παρασκευή τελευταία μέρα διαπραγμάτευσής του, το συμβόλαιο παράδοσης ανουαρίου, έκλεισε στα 33,87 δολάρια το βαρέλι με πτώση 2,35 δολαρίων. Σε επίπεδο εβδομάδας οι απώλειές του ανήλθαν σε 21% ενώ από την αρχή του μήνα έχει υποχωρήσει κατά 33% παρά τη «γενναία» μείωση της ημερήσιας παραγωγής πετρελαίου από τον ΟΠΕΚ. Οι εν λόγω τιμές είναι κατά 75% χαμηλότερες σε σχέση με το ιστορικό υψηλό των 147,27 δολαρίων το βαρέλι που κατοχύρωσε τον Ιούλιο.

REPORTER.GR

Ελλάδα: Αυξάνεται στα 1.000 ευρώ το όριο για κατάσχεση

Αυξάνεται στα 1.000 ευρώ το όριο για κατάσχεση
16:43 - 22 Δεκέμβριος 2008
Αυξάνεται από τα 600 στα 1.000 ευρώ το όριο πάνω από το οποίο θα προχωρεί σε κατάσχεση η Εφορία σε βάρος των οφειλετών του Δημοσίου. Την αύξηση του ορίου προβλέπει σχετική τροπολογία που κατατέθηκε σήμερα στην βουλή δίνοντας έτσι σημαντικές ανάσες στους οφειλέτες που απειλούνταν με κατάσχεση από την Εφορία. Σύμφωνα με την τροπολογία:

1. Δεν επιτρέπεται η επιβολή κατάσχεσης επί μισθών, συντάξεων ή ασφαλιστικών βοηθημάτων που καταβάλλονται περιοδικώς σε βάρος οφειλετών του Δημοσίου, εφόσον το ποσό αυτών, αφαιρουμένων των υποχρεωτικών εισφορών, είναι μέχρι των 1.000 ευρώ μηνιαίως.

2. Αν ο μισθός, η σύνταξη ή το βοήθημα υπερβαίνει το ποσό των 1.000 ευρώ μηνιαίως επιτρέπεται η κατάσχεση μέχρι του 25% αυτών, όμως σε κάθε περίπτωση το εναπομένον ποσό δεν μπορεί να είναι κατώτερο των 1.000 ευρώ.

3. Στην περίπτωση που ο οφειλέτης του Δημοσίου λαμβάνει σύνταξη ή μισθό ή ασφαλιστικά βοηθήματα από δύο ή περισσότερους φορείς, λαμβάνεται υπόψη το συνολικό ποσό αυτών και επιτρέπεται η κατάσχεση του 25% αυτών, όμως το εναπομένον ποσό από το σύνολό τους να μην είναι μικρότερο των 1.000 ευρώ. Στο κατασχετήριο πρέπει να προσδιορίζεται το ακριβές ποσό που κατάσχεται (όχι ποσοστό), ώστε να εφαρμόζεται ο περιορισμός που τίθεται από το νόμο, ήτοι το ποσό που απομένει στον οφειλέτη να μην είναι μικρότερο των 1.000 ευρώ.

4. Κατασχέσεις που έχουν επιβληθεί με το προηγούμενο όριο (πριν την ισχύ του νόμου αυτού) επιτρέπεται ύστερα από αίτηση του οφειλέτη, να αντιμετωπίζονται στο πλαίσιο της νέας τροπολογίας.

REPORTER.GR

Ξέμειναν από ρευστό οι τράπεζες

Ξέμειναν από ρευστό οι τράπεζες

Ξέμειναν από ρευστό οι τράπεζες καθώς τα μεγάλα δανειοδοτικά τους ανοίγματα το 2008 και η σχετικά ήπια ροή νέων καταθέσεων δεν αφήνουν παρά ελάχιστα περιθώρια νέων δανειοδοτήσεων. Νέα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας που φέρει σήμερα στο φως της δημοσιότητας η StockWatch, αναδεικνύουν το μέγεθος του προβλήματος ρευστότητας που αντιμετωπίζει η εγχώρια τραπεζική αγορά και προμηνύουν την ενίσχυση των πιέσεων που θα αντιμετωπίσουν το 2009 οι τράπεζες, για άντληση καταθέσεων.

Αν και οι τράπεζες έχουν στα ταμεία τους μεγαλύτερες καταθέσεις από ότι δάνεια, μπορούν να δανείζουν μόνο μέρος αυτών γιατί είναι υπόχρεες να διατηρούν κάποιες από τις καταθέσεις τους για προληπτικούς σκοπούς. Συγκεκριμένα, υποχρεούνται από την ΚΤ να διατηρούν το 20% των καταθέσεων τους σε ευρώ και το 70% των καταθέσεων τους σε συνάλλαγμα ως «μαξιλάρι» για περιόδους κρίσης.

Στις αρχές του έτους, για παράδειγμα, οι τράπεζες είχαν μεν καταθέσεις €52,2 δισ. αλλά μπορούσαν να δανείζουν μόλις τα €31,9 δισ. Είχαν ήδη δανείσει €42,1 δισ., δημιουργώντας καθαρό δανειοδοτικό «άνοιγμα» €10,2 δισ. (βλέπε πίνακα).

Σε αντίθεση με την εικόνα που έδιναν κατά καιρούς στις παρουσιάσεις τους, η αναλογία δανείων προς καταθέσεις ήταν 132. Δηλαδή, δάνειζαν €132 για κάθε €100 που είχαν σε καταθέσεις.

Η ταχύρυθμη τους πιστωτική επέκταση καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους όξυνε το πρόβλημα ρευστότητας. Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, το δανειοδοτικό άνοιγμα των τραπεζών ανήλθε στα €17,9 δισ. και η σχετική αναλογία έφθασε το 149. Τα δανειακά χαρτοφυλάκια των τραπεζών έφθασαν τα €53,9 δισ., ενώ οι καταθέσεις που μπορούν να δανείζουν περιορίστηκαν στα €36,1 δισ.

Λόγω του προβλήματος ρευστότητας που υπάρχει στην αγορά, οι τράπεζες συνεχίζουν να προσφέρουν καταθετικά επιτόκια που πλησιάζουν το 7%, παρά το ότι το βασικό επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μειώθηκε κατά 175 μονάδες βάσης τους τελευταίους μήνες, στο 2,5%. Παρά το δέλεαρ των ψιλών τόκων, τα καταθετικά χαρτοφυλάκια των τραπεζών μεγεθύνθηκαν τον Οκτώβριο με ετήσιο ρυθμό 13%. Ο ρυθμός καταθετικής επέκτασης είναι χαμηλός σε σύγκριση με το ρυθμό πιστωτικής επέκτασης που ξεπέρασε το 40%.

Το πρόβλημα ρευστότητας που υπάρχει στην τραπεζική αγορά άρχισε τον τελευταίο μήνα να κτυπά και την πραγματική οικονομία, καθώς οι τράπεζες «πάγωσαν» τις χρηματοδοτήσεις νέων projects ζητώντας παράλληλα την εξόφληση παλιών δανείων.

Την περασμένη βδομάδα, το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει γύρω στα €800 εκ. στις τράπεζες για μερικούς μήνες για τόνωση της ρευστότητας. Όπως δείχνουν, όμως, τα στοιχεία, το πρόβλημα ρευστότητας που υπάρχει στην αγορά είναι πολύ μεγαλύτερο.

STOCKWATCH.COM.CY

Καμπανάκι S&P για επισφάλειες

Καμπανάκι S&P για επισφάλειες


Σε διαφοροποίηση των διαβαθμίσεων του για επτά τράπεζες, μεταξύ των οποίων και η Marfin Popular, προέβηκε την Παρασκευή ο αμερικανικός οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard and Poor’s, μετά από εξέταση των νέων δεδομένων που δημιουργεί η διεθνής οικονομική κρίση. Ο οίκος προειδοποιεί ότι η κάμψη της οικονομικής δραστηριότητας θα αυξήσει τις προβλέψεις των τραπεζών για επισφάλειες μειώνοντας παράλληλα το ρυθμό πιστωτικής επέκτασης και τον όγκο των εργασιών τους.

Συγκεκριμένα, οι S&P υποβάθμισαν τη βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη πιστοληπτική διαβάθμιση της Marfin Popular και της θυγατρικής της, Marfin Egnatia, σε BBB/A-3 από BBB/A-2 και έθεσαν τις δύο τράπεζες σε αρνητικό ορίζοντα.

Υποβάθμισαν επίσης τη διαβάθμιση για μακροπρόθεσμο δανεισμό της Alpha Bank στο ΒΒΒ+/Α-2 και επιβεβαίωσαν τη διαβάθμιση για βραχυπρόθεσμο δανεισμό (Α-2). Ο ορίζοντας των διαβαθμίσεων της τράπεζας είναι σταθερός.

Υποβαθμίστηκε επίσης η διαβάθμιση για μακροπρόθεσμο δανεισμό της Εμπορικής από Α+ σε Α, με αρνητικό ορίζοντα.

Ο ορίζοντας για τη Eurobank έγινε αρνητικός όπως και για την Τρ. Πειραιώς.

Στην περίπτωση της Εθνικής, επιβεβαιώθηκαν οι διαβαθμίσεις για μακροπρόθεσμο και βραχυπρόθεσμο δανεισμό και ο ορίζοντας παρέμεινε σταθερός.

«Μετά την ταχύρυθμη ανάπτυξη των τελευταίων ετών, οι ελληνικές και κυπριακές τράπεζες θα αντιμετωπίσουν αυξανόμενα προβλήματα με την ποιότητα του ενεργητικού τους και με τις αποδόσεις τους», αναφέρουν σε σχετικό σημείωμα οι αναλυτές των S&P. «Αναμένουμε πως οι επισφάλειες, και επομένως, το κόστος των δανείων, θα αυξηθεί σημαντικά».

Οι S&P αποδίδουν την εκτίμηση τους στο ότι τα δανειστικά χαρτοφυλάκια των τραπεζών στη νοτιανατολική Ευρώπη είναι πιο επικίνδυνα από ότι τα αντίστοιχα στη δυτική Ευρώπη. Ανησυχούν, ιδίως, για τη μεγάλη έκθεση των τραπεζών στην ελληνική ναυτιλία, στις κατασκευές και στον τουρισμό στην Κύπρο και στην Ελλάδα, και στη μεγάλη συγκέντρωση δανείων σε συγκεκριμένες εταιρείες. Τους απασχολεί επίσης ο ψηλός δανεισμός σε συνάλλαγμα.

Επίσης, αναμένουν να υπάρχει πίεση στα λειτουργικά κέρδη των τραπεζών λόγω μείωσης του όγκου εργασιών, μειωμένων επιτοκίων, αυξημένου κόστους χρηματοδότησης και μειωμένου μη τραπεζικού εισοδήματος.

Σε σχέση με τις τράπεζες διεθνώς, οι ελληνικές και κυπριακές τράπεζες, αναφέρουν οι S&P, έχουν περιορισμένη πρόσβαση στη διατραπεζική αγορά χρήματος. Η έμφαση που δίνουν στην καταθετική αγορά, σημειώνουν, αντισταθμίζει τις πιέσεις που έχουν για χρηματοδότηση μόνο κατά ένα μέρος.

Σε σχέση με την EFG και την Τρ. Πειραιώς, η έκθεση των S&P αναφέρει ότι οι διαβαθμίσεις τους μπορεί να αναθεωρηθούν προς τα κάτω τους επόμενους 12-18 μήνες, εξού και ο αρνητικός ορίζοντας.

Σε σχέση με τις υποβαθμίσεις της Alpha και της Marfin, ο οίκος αναφέρει ότι αντανακλούν το ότι είναι πιο ευάλωτες σε επισφάλειες σε σχέση με τους ανταγωνιστές τους. Κάνουν ιδιαίτερη μνεία στην ταχύρυθμη τους πιστωτική επέκταση και στο ψηλότερο ποσοστό επικίνδυνων δανείων που έχουν. Για τη Marfin αναφέρουν ότι έχουν ψηλότερη έκθεση στη ναυτιλία. Στην περίπτωση της κυπριακής τράπεζας, ο ορίζοντας είναι αρνητικός γιατί υπάρχει η πιθανότητα να υπάρχουν κίνδυνοι που θα πιέσουν τα θεμελιώδη στοιχεία της τράπεζας, πέραν αυτών που έχουν ληφθεί υπόψη για τις σχετικές διαβαθμίσεις της Marfin.

STOCKWATCH.COM.CY

GLOBAL INDEXES

XAK

FTSE/CySE 20
355.87 ( -0.17%)

ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ
1034.67 ( -0.30%)

Όγκος: € 1,168,471

=====================

XAA

Γενικός Δείκτης
1711.80 ( -1.09%)

FTSE®/Χ.Α. 20
877.24 ( -1.17%)

=====================

FTSE 100 INDEX 4,249.16 -37.77 -0.88%
CAC 40 INDEX 3,151.36 -74.54 -2.31%
DAX INDEX 4,639.02 -57.68 -1.23%

Νέο διάταγμα εκδίδει ο υπουργός Εμπορίου για την τιμή λιανικής πώλησης του υγραερίου

Νέο διάταγμα εκδίδει ο υπουργός Εμπορίου για την τιμή λιανικής πώλησης του υγραερίου



Λευκωσία: Νέο διάταγμα με το οποίο θα καθορίζεται η ανώτατη τιμή λιανικής πώλησης του υγραερίου θα εκδώσει μέχρι την Τρίτη ο υπουργός Εμπορίου Αντώνης Πασχαλίδης, ο οποίο μάλιστα προέτρεψε το κοινό να μη βιαστεί να αγοράσει φιάλες υγραερίου, αλλά να περιμένει τις νέες μειωμένες τιμές. Ο υπουργός Εμπορίου συναντήθηκε σε έντονο κλίμα με το Σύνδεσμο Διανομέων Υγραερίου, ο οποίος διαμαρτύρεται γιατί με την έκδοση διατάγματος ανώτατης τιμής μειώνεται το περιθώριο κέρδους. Οι διανομείς ζητούν αύξηση στο περιθώριο κέρδους από το 1 ευρώ που είναι σήμερα στο 1,70 σεντ. Εξάλλου, απορρίπτοντας κατηγορηματικά ότι ευθύνονται για την αισχροκέρδεια που παρατηρείται, οι διανομείς τόνισαν ότι θα συγκαλέσουν γενική συνέλευση για λήψη μέτρων εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.

PHILELEFTHEROS

Ρωσία: Εγκρίθηκε η παράταση προεδρικής θητείας

Ρωσία: Εγκρίθηκε η παράταση προεδρικής θητείας

Εγκρίθηκε ομόφωνα από τη ρωσική ʼνω Βουλή το νομοσχέδιο που προβλέπει παράταση της προεδρικής θητείας από τέσσερα σε έξι χρόνια. Η μεταρρύθμιση αυτή, η πρώτη στο 15ετές Σύνταγμα της Ρωσίας, θα γίνει νόμος όταν υπογραφεί από τον ρώσο πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ. To Κρεμλίνο υποστηρίζει ότι το νομοσχέδιο αυτό θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις της πιο αποτελεσματικά. Παρόλα αυτά οι αναλυτές επισημαίνουν ότι η μεταρρύθμιση αυτή και η βιασύνη με την οποία ψηφίστηκε, θα προετοιμάσει την επιστροφή του πρωθυπουργού Βλαντίμιρ Πούτιν στο Κρεμλίνο.

REPORTER.GR

Κίνα: Μείωση των επιτοκίων κατά 27 μονάδες βάσης

Κίνα: Μείωση των επιτοκίων κατά 27 μονάδες βάσης

Σε μείωση των επιτοκίων προέβη για πέμπτη διαδοχική φορά σε διάστημα τριών μηνών η κεντρική τράπεζα της Κίνας, προκειμένου να στηρίξει την τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως. Eιδικότερα, η κεντρική τράπεζα μείωσε τα επιτόκια δανεισμού κατά 27 μονάδες βάσης στο 5,31 από το 5,58%. Σε ανάλογη μείωση προέβη και για τα επιτόκια διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων στο 2,25% από το 2,52%. τα νέα επιτόκια θα ισχύουν από αύριο.

REPORTER.GR

Δάνειο 3,3 δις. δολ. σε GM και Chrysler από Καναδά

Δάνειο 3,3 δις. δολ. σε GM και Chrysler από Καναδά

Το ποσό των 3,3 δις. δολαρίων ανακοίνωσε ότι θα καταβάλει στις αυτοκινητοβιομηχανίες GM και Chrysler ο πρωθυπουργός του Καναδά, Stephen Harper με τη μορφή κυβερνητικών δανείων. Η «βοήθεια» που θα έχει τη μορφή κυβερνητικών δανείων προέρχεται από τον Καναδά και το Οντάριο και θα καλύψει τις δαπάνες των εταιρειών για διάστημα μόλις δύο εβδομάδων.

Οι δύο αυτοκινητοβιομηχανίες διαθέτουν εργοστασιακές μονάδες στον Καναδά και ενδεχόμενη διακοπή λειτουργίας τους θα είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας.

Σύμφωνα με το Reuters, η θυγατρική της General Motors στον Καναδά έχει δικαίωμα δανεισμού 3 δισ. καναδέζικων δολάρια, ενώ η θυγατρική της Chrysler στον με 1 δισ. καναδέζικα δολάρια. Τα ποσά αυτά είναι 20% χαμηλότερα σε σχέση με τα χρήματα που προβλέπει το αμερικανικό «πακέτο» ενίσχυσης του κλάδου.

REPORTER.GR

MIG: Στόχος η κεφαλαιακή δύναμη 4,7 εως 7 δισ. ευρώ

MIG: Στόχος η κεφαλαιακή δύναμη 4,7 εως 7 δισ. ευρώ


Mεταξύ 4,7 και 7 δις ευρώ έχει θέσει ως στόχο να κατέχει σεκεφάλαιαη MIG μέχρι το τέλος του α΄ τριμήνου του 2009 ώστε να υλοποιήσει το πρόγραμμα εξαγορών που σχεδιάζει στην Ελλάδα κυρίως και υπό προϋποθέσεις στο εξωτερικό στον χώρο των τραπεζών. Ταυτόχρονα φαίνεται ότι αποσαφηνίζονται σε κάποιο βαθμό οι προθέσεις της Dubai Investment Group οι εκπρόσωποι του οποίου έχουν ανακοινώσει ότι στόχος τους είναι να ελέγχουν έως και το 20% της MIG από 17,8% περίπου και το 30% της Marfin popular Bank από 20% την τρέχουσα περίοδο.

Δεν αποκλείεται λοιπόν η Dubai να αρχίσει να αγοράζει τις προσεχείς εβδομάδες από το χρηματιστήριο μετοχές της MIG. Αν η Dubai ξεκινήσει να αγοράζει μετοχές MIG με στόχο να φθάσει το 20% δηλαδή να αγοράσει ένα επιπλέον 2,2% τότε είναι πολύ πιθανό να θελήσει να συμμετάσχει στην σχεδιαζόμενη αύξηση κεφαλαίου έως και 5 δις ευρώ. Τις οριστικές αποφάσεις η Dubai θα τις λάβει μέσα στον Ιανουάριο.

Η πλευρά της MIG αποφεύγει να σχολιάσει αυτές τις πληροφορίες ωστόσο αν επιβεβαιωθούν που είναι πιθανό τότε η Dubai κατά πάσα πιθανότητα θα συμμετάσχει στην σχεδιαζόμενη αύξηση κεφαλαίου. Η MIG από τις μέχρι τώρα διερευνητικές επαφές σε ξένους επενδυτές , Fidelity , Templeton κ.α. φαίνεται ότι συγκεντρώνει πάνω από 2 με 2,5 δις ευρώ.

Το management της Marfin Investment Group υποστηρίζει ότι η αύξηση κεφαλαίου θα είναι 5 δις ευρώ και αισιοδοξούν ότι θα την καλύψουν πλήρως. Οι ενδείξεις πάντως είναι θετικές για τον όμιλο της Marfin. Λαμβάνοντας υπόψη ότι η MIG θα διαθέτει περίπου 2 με 2,2 δισ ευρώ σε κεφάλαια εφόσον προχωρήσει η πώληση του 30% της Vivartia σε μια τιμή πέριξ των 25 ευρώ και συγκεντρώσει από 2,5 δις ευρώ στο χειρότερο σενάριο έως 5 δις ευρώ στο καλύτερο σενάριο στην σχεδιαζόμενη αύξηση κεφαλαίου τότε θα διαθέτει με κεφαλαιακή δύναμη πυρός 4,7 με 7 δις ευρώ.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στα 7 δισ ευρώ αποτελεί το σύνολο των κεφαλαιοποιήσεων της Eurobank, Alpha bank και Πειραιώς μαζί. Συχνά τα στελέχη της MIG υποστηρίζουν ότι η αξία πλεονάζοντος κεφαλαίου την τρέχουσα περίοδο είναι πολλαπλάσια σε σχέση με το παρελθόν.

Π.χ. με 5 δισ ευρώ πριν ένα χρόνο αγόραζε κανείς το 22% της Εθνικής και τώρα με 5 δις ευρώ αγοράζεις το 83% της Εθνικής τράπεζας ή το 100% της Eurobank και της Alpha bank μαζί.

REPORTER.GR

Tata: Στήριξη «δεκάδων εκατ. λιρών» σε Jaguar, Land Rover

Tata: Στήριξη «δεκάδων εκατ. λιρών» σε Jaguar, Land Rover

«Δεκάδες εκατ. λίρες» πρόκειται να μεταγγίσει η ινδική αυτοκινητοβιομηχανία Tata, ιδιοκτήτρια των βρετανικών αυτοκινητοβιομηχανιών Jaguar και Land Rover, ενώ παράλληλα η αγγλική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο πιθανής συγχώνευσής τους, αποκαλύπτει σε σημερινό της άρθρο η εφημερίδα Financial Times, επικαλούμενη πηγές προσκείμενες στους Ινδούς. Η Financial Times, επισημαίνει πως αυτή η έκτακτη μετάγγιση προορίζεται για να αποφευχθεί μία επικείμενη κρίση ρευστότητας. Η βοήθεια αυτή θα προστεθεί στα «εκατοντάδες εκατ. λίρες», που επένδυσε στο κεφάλαιο των εταιρειών η Tata, όταν τις αγόρασε από την Ford τον Μάρτιο.

Στις 18 Δεκεμβρίου, ο υπουργός Μεταφορών Πίτερ Μάντελσον είχε ανακοινώσει πως βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με τη Jaguar-Land Rover για μία πιθανή συγχώνευση των δύο εταιρειών, διευκρινίζοντας ωστόσο πως καμιά απόφαση δεν έχει ληφθεί ακόμη.

REPORTER.GR

Πάνω από τα 43 δολάρια το αργό

Πάνω από τα 43 δολάρια το αργό

Κέρδη καταγράφει σήμερα το αργό στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, καθώς αναζωπυρώθηκε η αισιοδοξία ότι η προγραμματισμένη μείωση της παραγωγής από τον ΟΠΕΚ θα καταφέρει τελικά να αντισταθμίσει τη μείωση της ζήτησης, εν μέσω της παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης. Το συμβόλαιο παράδοσης Φεβρουαρίου ενισχύεται κατά 1,91% στα 43,17 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αντίστοιχο συμβόλαιο για το πετρέλαιο τύπου μπρεντ διαπραγματεύεται στα 42,03 δολάρια με κέρδη 0,79%.

Ο Υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, Ali al-Naimi, δήλωσε χθες ότι ο ΟΠΕΚ είναι αποφασισμένος να σταθεροποιήσει τις πετρελαϊκές τιμές.

Την Παρασκευή τελευταία μέρα διαπραγμάτευσής του, το συμβόλαιο παράδοσης Ιανουαρίου, έκλεισε στα 33,87 δολάρια το βαρέλι με πτώση 2,35 δολαρίων. Σε επίπεδο εβδομάδας οι απώλειές του ανήλθαν σε 21% ενώ από την αρχή του μήνα έχει υποχωρήσει κατά 33% παρά τη «γενναία» μείωση της ημερήσιας παραγωγής πετρελαίου από τον ΟΠΕΚ. Οι εν λόγω τιμές είναι κατά 75% χαμηλότερες σε σχέση με το ιστορικό υψηλό των 147,27 δολαρίων το βαρέλι που κατοχύρωσε τον Ιούλιο.

REPORTER.GR

Toyota: «Κόβει» κατά 90% τις εκτιμήσεις για τα κέρδη

Toyota: «Κόβει» κατά 90% τις εκτιμήσεις για τα κέρδη

Σε σημαντική υποβάθμιση των κερδών χρήσης 2008 προέβη για δεύτερη φορά η Toyota Motor, η δεύτερη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία στον κόσμο, εξαιτίας της κατακόρυφης πτώσης των πωλήσεων αυτοκινήτου σε Βόρειο Αμερική και Ευρώπη και της ανόδου του γεν. Η αυτοκινητοβιομηχανία αναμένει να εμφανίσει τις πρώτες ζημιές σε διάστημα 71 ετών στα λειτουργικά αποτελέσμτα, τις οποίες τοποθετεί στα 150 δις. γεν (1,7 δις. δολάρια), έναντι λειτουργικών κερδών ύψους 600 δις. γεν.

Τα καθαρά κέρδη αναμένεται να διαμορφωθούν στα 50 δισ. γεν (556 εκατ. δολάρια) για το σύνολο της χρήσης που λήγει το Μάρτιο, από 550 δισ. γεν που ανέμενε προηγουμένως, μειωμένα δηλαδή κατά 90%.

REPORTER.GR

Η Carrefour στην αντεπίθεση

Η Carrefour στην αντεπίθεση


«Η Carrefour προχωρά με γοργούς ρυθμούς στην υλοποίηση των σχεδίων της για επέκταση του δικτύου της και για αύξηση του μεριδίου της στην κυπριακή αγορά», δηλώνει ο Άγγελος Χατζηθεοδώρου, διευθύνων σύμβουλος της πολυεθνικής στην Κύπρο. «Η Carrefour προχωρά με γοργούς ρυθμούς στην υλοποίηση των σχεδίων της για επέκταση του δικτύου της και για αύξηση του μεριδίου της στην κυπριακή αγορά», δηλώνει ο Άγγελος Χατζηθεοδώρου, διευθύνων σύμβουλος της πολυεθνικής στην Κύπρο.
Μετά και από τη δήλωσή του ότι τουλάχιστον πέντε νέα καταστήματα Carrefour Express ανοίγουν στην κυπριακή αγορά μέσα στο 2009, διαψεύδει εμμέσως πλην σαφώς τις φήμες για «σοβαρά προβλήματα».

Η Carrefour συγκαταλέγεται ανάμεσα στις κορυφαίες εταιρείες λιανεμπορίου τροφίμων της Κύπρου, έχοντας αναπτύξει μία σχέση εμπιστοσύνης με τους καταναλωτές.
«Η εταιρεία βρίσκεται σε ένα πολύ ικανοποιητικό επίπεδο, με την πορεία της να διαγράφεται ιδιαίτερα ευοίωνη για τα επόμενα χρόνια, δεδομένου μάλιστα ότι η ανταπόκριση του κυπριακού κοινού είναι πολύ ενθαρρυντική», επισημαίνει ο Άγγελος Χατζηθεοδώρου, ο οποίος ανέλαβε πρόσφατα καθήκοντα γενικού διευθυντή της Carrefour στην Κύπρο. Νέα καταστήματα αναμένεται να ενταχθούν στο δυναμικό της αλυσίδας, προσθέτει ο ίδιος, ενισχύοντας ακόμη περισσότερο την παρουσία της Carrefour στην κυπριακή αγορά. «Είμαστε αισιόδοξοι ότι θα καταφέρουμε να ανταποκριθούμε με συνέπεια στις ανάγκες των σύγχρονων καταναλωτών, επιτυγχάνοντας τους στόχους που έχουμε θέσει», τονίζει.

Ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που καλείστε να αντιμετωπίσετε από το πόστο που έχετε αναλάβει;

Μια εταιρεία αναπτύσσεται και εξελίσσεται χάρη στους ανθρώπους της και στις αξίες που τους διέπουν. Στο πλαίσιο αυτό, η μετάδοση των αξιών της Carrefour στο σύνολο των εργαζομένων αποτελεί για μένα τη μέγιστη πρόκληση.
Η συντροφικότητα, ο σεβασμός στους συνεργάτες, τους προμηθευτές και τους καταναλωτές, η αλληλεγγύη και η συνεισφορά στην ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας, η υπευθυνότητα, η ακεραιότητα και η συνέπεια στις δεσμεύσεις μας, είναι οι αξίες που πρέπει να αποτελούν για όλους εμάς στην Carrefour αναπόσπαστο κομμάτι της συνολικής μας δράσης.
Στη σημερινή δύσκολη εποχή που διανύουμε, οι αξίες των στελεχών μας είναι αυτές που θα αναδείξουν περεταίρω την εταιρεία και τελικά θα δημιουργήσουν το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι των υπολοίπων που δραστηριοποιούνται στην αγορά του λιανεμπορίου τροφίμων.

Ποια είναι τα βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα σχέδια της Carrefour στην Κύπρο;

Η Carrefour προχωρά με γοργούς ρυθμούς στην υλοποίηση των σχεδίων της για επέκταση του δικτύου της και για αύξηση του μεριδίου της στην κυπριακή αγορά.
Τη νέα χρονιά, νέα καταστήματα σούπερ μάρκετ αναμένεται να ενταχθούν στο δυναμικό της αλυσίδας. Επιπλέον, η ενίσχυση της γκάμας των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας και ο εμπλουτισμός της με νέους κωδικούς αποτελούν βασικό μας μέλημα. Πρωταρχικός στόχος μας είναι η συνεχής ανάπτυξη της εταιρείας αλλά και η συμβολή μας στον εκσυγχρονισμό του λιανεμπορίου.

Να περιμένουμε και εξαγορές;

Η Carrefour επικεντρώνεται στην εφαρμογή των σχεδίων της για περεταίρω εδραίωση της παρουσίας της στην κυπριακή αγορά. Πρόκειται για ένα φιλόδοξο πλάνο ανάπτυξης, που απαιτεί προγραμματισμό και προσήλωση. Στόχος μας είναι η περεταίρω ενίσχυση της Carrefour στο χώρο του οργανωμένου λιανεμπορίου στην Κύπρο. Γι’ αυτό και οι εξαγορές δεν μας απασχολούν επί του παρόντος και δεν συγκαταλέγονται στις προτεραιότητές μας.

Ποια είναι η σχέση της Carrefour με τους Κύπριους προμηθευτές; Ακούγονται συχνά παράπονα για υπερβολικές πιέσεις και άλλα που αφορούν στην περίοδο πληρωμών.

Η σχέση μας με τους προμηθευτές, οι οποίοι επιλέγονται προσεκτικά και πληρούν όλα τα απαραίτητα κριτήρια, είναι πολύ καλή και οποιοδήποτε θέμα προκύπτει επιλύεται άμεσα, χάρη στην καλή συνεργασία που έχουμε επιτύχει. Ακολουθούμε δίκαιες εμπορικές πρακτικές, αναπτύσσοντας την κατανομή της αξίας.

Ενόψει της καθόδου πολυεθνικών και της περαιτέρω ισχυροποίησης των μεγάλων αλυσίδων, με ποιο τρόπο θα επιβιώσουν οι μικρομεσαίοι;

Σε μία αγορά υπάρχει ζωτικός χώρος για όλους.
Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις οφείλουν να κάνουν σωστή διαχείριση των εξόδων τους, να επιλέγουν τους συνεργάτες-προμηθευτές τους με αυστηρότερα κριτήρια και να προχωρούν στη σταδιακή αναδιοργάνωση όλων εκείνων των παραγόντων, που διαμορφώνουν το κόστος λειτουργίας τους. Η συνεχής εξέλιξη, ο εκσυγχρονισμός και η προσαρμογή στις ανάγκες που επιτάσσει η αγορά, αποτελούν σήμερα απαραίτητες προϋποθέσεις για τη βιωσιμότητα και ανάπτυξη κάθε επιχείρησης, ανεξαρτήτως μεγέθους.
Πριν να έρθετε στην Κύπρο, βρισκόσασταν στη διοίκηση της Carrefour Βορείου Ελλάδος. Ποιες είναι οι διαφορές του τομέα του λιανικού εμπορίου στην Κύπρο από εκείνο της Ελλάδας;

Η αγορά της Κύπρου διαφέρει από την ελληνική, δεδομένου μάλιστα ότι η δεύτερη είναι πολύ μεγαλύτερη. Επιπλέον, οι ανάγκες και οι συνήθειες των καταναλωτών στις δύο χώρες δεν είναι ίδιες.
Συγκεκριμένα, οι Κύπριοι καταναλωτές σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό είναι πιστοί σε ένα λιανεμπορικό κατάστημα. Επίσης, υπάρχει μια σαφής προτίμηση για την αγορά τροφίμων στα υπέρ μάρκετ. Μάλιστα, τα υπέρ μάρκετ κερδίζουν την προτίμηση των καταναλωτών και για την αγορά προϊόντων εκτός των τροφίμων. Ωστόσο, για προϊόντα όπως φρέσκα φρούτα, λαχανικά, κρέας, γάλα και ψωμί, οι καταναλωτές προτιμούν τα αντίστοιχα εξειδικευμένα καταστήματα. Η συνήθεια, η ευκολία πρόσβασης στο κατάστημα, η απόστασή του από το σπίτι, η δυνατότητα εύκολης εύρεσης των προϊόντων μέσα στο κατάστημα, η καθαριότητα και η υψηλή ποιότητα των φρέσκων προϊόντων αποτελούν για τους Κύπριους καταναλωτές τους σημαντικότερους παράγοντες επιλογής ενός καταστήματος. Κατανοούμε και σεβόμαστε τον τρόπο ζωής, τις συνήθειες, την κουλτούρα και τα ενδιαφέροντα των ανθρώπων στις χώρες που δραστηριοποιούμαστε και διαμορφώνουμε ανάλογα τη στρατηγική που εφαρμόζουμε, με στόχο την καλύτερη ανταπόκριση στις ανάγκες και τις επιθυμίες τους.

ΥΠΑΡΧΕΙ ΧΩΡΟΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗ LIDL

Περί τα τέλη του 2009 θα αρχίσει και επίσημα η δραστηριότητα της Lidl στο νησί. Πιστεύετε ότι θα επηρεάσει το μερίδιο αγοράς της Carrefour;

Η επέκταση των δραστηριοτήτων της Lidl στην αγορά της Κύπρου εντάσσεται στη γενικότερη τάση εξάπλωσης των αλυσίδων hard discount σε ολοένα και περισσότερες αγορές. Ο ανταγωνισμός στο χώρο του λιανεμπορίου συμβάλλει στην εξέλιξη τόσο της κοινωνίας και της αγοράς όσο και των ίδιων των επιχειρήσεων. Στόχος των μεγάλων αλυσίδων του κλάδου είναι το όφελος των καταναλωτών κι η παροχή πολλαπλών επιλογών. Εξάλλου, όπως προανέφερα, σε μία λειτουργική αγορά υπάρχει χώρος για όλους.

Θεωρείτε δίκαιο το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει το λιανικό εμπόριο; Ακούγονται συχνά παράπονα από άλλες μεγάλες αλυσίδες πως είναι, για παράδειγμα, απαράδεκτη η ημιαργία της Τετάρτης και το μειωμένο ωράριο του Σαββάτου. Εσείς τι έχετε να πείτε;

Οι σύγχρονοι ρυθμοί ζωής αλλά και ο περιορισμένος χρόνος των περισσότερων καταναλωτών κάνουν επιτακτική την ανάγκη για διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων. Στο πλαίσιο αυτό, το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο που διέπει το λιανεμπόριο στην Κύπρο πρέπει να αναθεωρηθεί άμεσα και να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα, καθώς δεν εξυπηρετεί τους καταναλωτές. Πράγματι, οι καταναλωτές αναγκάζονται να καταφεύγουν σε καταστήματα στα οποία τα προϊόντα διατίθενται σε υψηλότερες τιμές και η γκάμα τους δεν είναι ευρεία, με αποτέλεσμα οι επιλογές τους να είναι ιδιαίτερα περιορισμένες. Η αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου του λιανεμπορίου κρίνεται απαραίτητη με στόχο την ορθή λειτουργία της αγοράς και την καλύτερη εξυπηρέτηση του αγοραστικού κοινού.

Θεωρείτε πρόβλημα το παράλληλο εμπόριο και πόσο αυτό επηρεάζει τις εργασίες των μεγάλων αλυσίδων υπεραγορών;
Σε όλο τον κόσμο, το λιανικό εμπόριο αλλάζει και εξελίσσεται με γοργούς ρυθμούς. Το παράλληλο εμπόριο αποτελεί μία θεμιτή μορφή εμπορίου στο πλαίσιο της αγοράς μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών. Βασίζεται στην αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας τόσο των επωνύμων όσο και των private label εμπορευμάτων στην αγορά.
Εμείς στην Carrefour έχουμε επιτύχει, χάρη στις καλές σχέσεις που έχουμε αναπτύξει με τους προμηθευτές μας, τις εμπορικές εταιρείες και ιδιαίτερα αυτές που εισάγουν, εξάγουν ή διανέμουν επώνυμα προϊόντα, να μην αντιμετωπίζουμε κανένα πρόβλημα στην προώθηση των προϊόντων τους προς τους καταναλωτές μέσα από τα καταστήματά μας.

Τι απαντάτε στην άποψη ότι με τον ερχομό και την εδραίωση της Carrefour στην Κύπρο επηρεάστηκε αρνητικά η λειτουργία των μικρομεσαίων λιανεμπόρων;

Η έναρξη λειτουργίας της Carrefour στην κυπριακή αγορά σε καμία περίπτωση δεν επηρέασε αρνητικά τη λειτουργία των μικρομεσαίων λιανεμπόρων.
Ο ανταγωνισμός ευνοεί τόσο την εξέλιξη των ίδιων των επιχειρήσεων όσο και τα συμφέροντα των καταναλωτών. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις μπορούν να υιοθετήσουν στοιχεία από τις πρακτικές και την τεχνογνωσία που εφαρμόζει η Carrefour, τα οποία θα τους φανούν χρήσιμα και τελικά θα συμβάλουν στη βελτίωση της λειτουργίας τους. Άλλωστε, μέσα στο ανταγωνιστικό περιβάλλον που όλες οι επιχειρήσεις καλούνται να λειτουργήσουν, εκείνες που εκσυγχρονίζονται και ακολουθούν τις τάσεις που επιβάλει η αγορά, δεν κινδυνεύουν.

Η Carrefour βρίσκεται δύο ακριβώς χρόνια στο νησί. Είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα;

Η Carrefour, μέσα στα δύο πρώτα χρόνια δραστηριοποίησής της στην αγορά της Κύπρου, έχει διαγράψει μία αξιόλογη πορεία και κατάφερε να αποτελεί ισχυρή δύναμη στον τομέα του λιανεμπορίου. Η εταιρεία έχει κερδίσει την προτίμηση των καταναλωτών και έχει συνδυάσει το όνομά της με την ποιότητα και τις χαμηλές τιμές. Πιστοί στις αξίες που μας διέπουν, θα συνεχίσουμε δυναμικά την εφαρμογή των σχεδίων μας, έχοντας πάντα στο επίκεντρο της φιλοσοφίας μας τον καταναλωτή.

Υπάρχει ισορροπία ανάμεσα στα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας και τα επώνυμα; Ποια η φιλοσοφία της Carrefour για το θέμα;

Το τελευταίο διάστημα τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας κερδίζουν συνεχώς έδαφος. Οι καταναλωτές στρέφονται στα προϊόντα αυτά σε μία προσπάθεια εξοικονόμησης χρημάτων, καθώς είναι φθηνότερα, χωρίς ωστόσο να στερούνται ποιότητας. Αν και η χαμηλή τιμή παραμένει το κύριο «όπλο» τους, δεν αποτελεί το μοναδικό κριτήριο για την επιλογή τους. Κι αυτό γιατί οι καταναλωτές σήμερα πιστεύουν ότι η ποιότητά τους είναι υψηλή και δεν διαφέρει από αυτή των αντίστοιχων επώνυμων.
Για την Carrefour, τα private label προϊόντα αποτελούν ένα πολύ σημαντικό κομμάτι. Γι’ αυτό και η εταιρεία συνεχίζει την ανάπτυξή τους, εμπλουτίζοντας διαρκώς την γκάμα τους με νέους κωδικούς και αναβαθμίζοντας παράλληλα ορισμένες από τις ήδη υπάρχουσες ετικέτες. Σήμερα, τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας διατίθενται με το brand name Carrefour, ενώ περιλαμβάνουν κωδικούς τυποποιημένων τροφίμων, κατεψυγμένων ειδών, απορρυπαντικών, χαρτικών, καλλυντικών και κάβας (ποτά, κρασιά και αναψυκτικά).

17 ΕΚ ΕΥΡΩ ΚΥΚΛΟΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ
Σύμφωνα με στοιχεία του IN Business, η Carrefour είναι ανάμεσα στις πρώτες εταιρείες λιανικού εμπορίου στην Κύπρο, με κύκλο εργασιών που εκτιμάται ότι έφτασε τα 170 εκατομμύρια ευρώ το 2007.
Ο Άγγελος Χατζηθεοδώρου αναφέρει πως η Carrefour στην Κύπρο:
«Απασχολεί 1.200 εργαζόμενους και το δίκτυο των καταστημάτων της αριθμεί εφτά hypermarkets Carrefour και τέσσερα Carrefour Express. Παράλληλα, διαθέτει μία ευρεία γκάμα προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας, που αγγίζουν τους 600 διαφορετικούς κωδικούς. Το 2009 αναμένεται να είναι για μας μία δημιουργική χρονιά! Κι αυτό γιατί πέντε νέα καταστήματα Carrefour Express θα λειτουργήσουν σε διαφορετικά σημεία του νησιού. Επιπλέον, τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας που διατίθενται σε όλα τα καταστήματα του δικτύου μας θα φθάσουν τα 2.000, καλύπτοντας ακόμα περισσότερες καθημερινές ανάγκες των σύγχρονων νοικοκυριών».

INBUSINESSNEWS.COM

ASIA TODAY

NIKKEI 225 8,723.78 135.26 1.57%
HANG SENG INDEX 14,622.39 -505.12 -3.34%
CSI 300 INDEX 2,017.55 -34.56 -1.68%

Προϋπολογισμός «ανάγκης» σε συνθήκες διεθνούς κρίσης

Προϋπολογισμός «ανάγκης» σε συνθήκες διεθνούς κρίσης


Ο κ. Καραμανλής εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον κ. Παπανδρέου για τις συνεντεύξεις που έδωσε στο εξωτερικό σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Είναι δυνατόν να λέγονται αυτά τα πράγματα από κάποιον που θέλει να κυβερνήσει τη χώρα;». Ο κ. Παπανδρέου αντέκρουσε τις επιθέσεις, λέγοντας: «Τολμάτε να εγκαλείτε εμένα στην προσπάθειά μου να υπερασπιστώ την εικόνα της χώρας;». Κλείνοντας, ο κ. Παπανδρέου ζήτησε εκλογές.

Ψηφίστηκε χθες, στη Βουλή, από την κυβερνητική πλειοψηφία ο κρατικός προϋπολογισμός του 2009, ο οποίος χαρακτηρίστηκε τόσο από τον πρωθυπουργό όσο και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης ως προϋπολογισμός ανάγκης, λόγω της διεθνούς οικονομικής κρίσης.

Ο πρωθυπουργός απάντησε στην κριτική που δέχτηκε η κυβέρνησή του επί πέντε ημέρες στη Βουλή, τονίζοντας ότι ο προϋπολογισμός εξαντλεί κάθε περιθώριο που έχει η ελληνική οικονομία, με δεδομένη τη διεθνή οικονομική κρίση και την ανάγκη να μη θυσιαστεί το μέλλον των επόμενων γενεών.



Χαρακτήρισε το 2009 μια δύσκολη χρονιά, που αποτελεί δοκιμασία και ανηφορικό δρόμο τόσο για την Ελλάδα όσο και για τις υπόλοιπες χώρες. «Ο προϋπολογισμός οφείλει να ισορροπεί ανάμεσα στις ανάγκες του παρόντος και στις υποχρεώσεις του μέλλοντος. Δεν έχουμε το δικαίωμα να τινάξουμε τα πάντα στον αέρα. Δεν πρόκειται να διακινδυνεύσουμε και να θυσιάσουμε το μέλλον των νέων ανθρώπων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καραμανλής, ο οποίος ξεκίνησε την ομιλία του υπογραμμίζοντας ότι περνάμε σήμερα ώρες ευθύνης και παγκόσμιας οικονομικής καταιγίδας. «Τίποτε δεν είναι το ίδιο με το χθες. Το μόνο βέβαιο στην παγκόσμια οικονομία είναι η αβεβαιότητα», ανέφερε χαρακτηριστικά και ζήτησε υπευθυνότητα από όλες τις πολιτικές δυνάμεις για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Παιχνίδια ιδιοτέλειας

Κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι αδιαφορεί για την πραγματικότητα και ότι, με τη στάση της, βλάπτει τα συμφέροντα του τόπου, παίζοντας παιχνίδια ιδιοτέλειας. «Οι ισχυρισμοί της αξιωματικής αντιπολίτευσης βλάπτουν τα συμφέροντα του τόπου σε μια δύσκολη καμπή», ανέφερε, καταλογίζοντας στο ΠΑΣΟΚ ξύλινο καταγγελτικό λόγο, που περιέχει ψέματα και ανέξοδες υποσχέσεις, οι οποίες όμως δεν δίνουν λύσεις στα πραγματικά προβλήματα του τόπου και παράλληλα αποδεικνύει την τεράστια και επικίνδυνη ανευθυνότητά της. «Η ανευθυνότητα των εκφραστών τού χθες είναι συνταγή οικονομικής αποτυχίας», συμπλήρωσε.

Ο κ. Καραμανλής εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον κ. Παπανδρέου για τις συνεντεύξεις που έδωσε στο εξωτερικό, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Είναι δυνατόν να λέγονται αυτά τα πράγματα από κάποιον που θέλει να κυβερνήσει τη χώρα; Κανένας δεν πρέπει να μετατρέπεται σε αναμεταδότη καταστροφικών συνθημάτων. Δυσφημείτε, κ. Παπανδρέου, την πατρίδα για μικροκομματικές σκοπιμότητες και η συμπεριφορά σας είναι επικίνδυνη». Αναφέρθηκε, όμως, παράλληλα και στην ομιλία του πρώην πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη, χαρακτηρίζοντας υποβολιμαίες και κακόβουλες τις αναφορές για την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας.

Επιπλέον, διέψευσε τα σενάρια περί μεγάλης συγκυβέρνησης της Ν.Δ. του ΠΑΣΟΚ και κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι είναι εκείνη που τα διαδίδει. Οι σεναριογράφοι της μεγάλης συγκυβέρνησης δίπλα σας κάθονται για μεγάλη συγκυβέρνηση, είμαστε δυνατοί και κάνουμε τη δουλειά μας. Αναφερόμενος δε στην κοινωνική αναταραχή των τελευταίων ημερών, επισήμανε τις ευθύνες όλων των παρατάξεων, λέγοντας ότι η κοινωνική ειρήνη και η προστασία της εργασίας αφορούν όλα τα κόμματα.

«Απαιτείται σύνεση από όλες τις πολιτικές δυνάμεις και όχι ανεύθυνοι λαϊκισμοί, που εκμεταλλεύονται τις ευαισθησίες και τα όνειρα των νέων», σημείωσε. Κλείνοντας την ομιλία του, ο πρωθυπουργός είπε: «Ζητώ την υπερψήφιση του προϋπολογισμού, ζητώ ξεκάθαρο μήνυμα σταθερότητας, ζητώ ψήφο εμπιστοσύνης, ναι στην υπευθυνότητα, ναι στην προοπτική».

Ο κ. Γιώργος Παπανδρέου



Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, χαρακτήρισε εκκωφαντική τη δημοσιονομική αποτυχία της κυβέρνησης, υποστηρίζοντας ότι και ο φετινός προϋπολογισμός είναι μέρος της κρίσης αξιοπιστίας που πλήττει τη χώρα. Κατηγόρησε μάλιστα την κυβέρνηση ότι «με την επικίνδυνη, πελατειακή οικονομική πολιτική που ασκεί, ουσιαστικά υπονομεύει την ανεξαρτησία της χώρας», απαντώντας μάλιστα με αυτό τον τρόπο στα σενάρια που διακινούνται περί υπονόμευσης της κυβέρνησης από ξένες δυνάμεις.

Περαιτέρω, αναφερόμενος στα γεγονότα των τελευταίων ημερών, καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι κατάφερε το ακατόρθωτο, αφού «για πρώτη φορά αμφισβητείται η ικανότητα της χώρας και των θεσμών να εξασφαλίσουν τα αυτονόητα: την προστασία της ζωής και της περιουσίας των πολιτών». Υποστήριξε, μάλιστα, ότι το πιο επικίνδυνο είναι πως η κυβέρνηση «προσπαθεί εναγωνίως να βρει άλλοθι» για αυτή την αποτυχία της και να παρατείνει τη ζωή της με απαράδεκτες κατηγορίες, που πολώνουν και διχάζουν την πολιτική ζωή, ρίχνοντας λάδι στη φωτιά. «Για την οικονομία φταίει το ΠΑΣΟΚ και για την κρίση των θεσμών η υπονόμευση από τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτά είναι απαράδεκτα άλλοθι για τα πραγματικά προβλήματα που υπάρχουν στον τόπο», ανέφερε.

Διέψευσε δε κατηγορηματικά τα σενάρια περί συγκυβέρνησης των δύο μεγάλων κομμάτων, τα οποία, όπως είπε, εξυφαίνονται στο παρασκήνιο από εξωθεσμικά κέντρα, που φοβούνται την κυβερνητική αλλαγή και επιθυμούν να βάλουν τη βούληση του λαού στην άκρη. «Είναι ανάγκη να προσφύγουμε στο λαό. Οσοι ψάχνουν κολυμπήθρα του Σιλωάμ και χέρι βοηθείας, δεν θα το βρουν στο ΠΑΣΟΚ. Ψάξτε αλλού. Πέντε χρόνια της Ν.Δ. στην εξουσία ήταν αρκετά για να δείξουν ότι δεν έχουμε τίποτε κοινό μεταξύ μας», τόνισε ο κ. Παπανδρέου.

Αντέκρουσε, παράλληλα, τις επιθέσεις τις οποίες δέχτηκε από την κυβέρνηση, σχετικά με τις συνεντεύξεις που έδωσε σε Μέσα Ενημέρωσης του εξωτερικού σχετικά με την κατάσταση στην Ελλάδα, λέγοντας: «Ελεος, τολμάτε να εγκαλείτε εμένα στην προσπάθειά μου να υπερασπιστώ την εικόνα της χώρας και να καταδείξω ότι άλλο η ελληνική κυβέρνηση και άλλο η Ελλάδα». Κλείνοντας, μάλιστα, την ομιλία του, ο κ. Παπανδρέου ζήτησε εκλογές, καλώντας τους πολίτες να δώσουν ξεκάθαρη εντολή στο ΠΑΣΟΚ, για να χειριστεί τα αδιέξοδα που προκάλεσε η Ν.Δ.

Η κα Αλ. Παπαρήγα



Η γ.γ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, διαχώρισε το «κατηγορώ» που απευθύνει το ΚΚΕ στην κυβέρνηση για τον προϋπολογισμό του 2009, από τις αιτιάσεις που ακούγονται από τον ΣΕΒ και από άλλες πολιτικές παρατάξεις, ότι δεν υπάρχει κυβερνητικό έργο, αφού δεν προχωρούν οι μεταρρυθμίσεις. «Εμείς θεωρούμε ότι υπάρχει κυβερνητικό έργο και είναι βαθύτατα αντιλαϊκό, αυτή κυβέρνηση προχώρησε με ταχύτητα στις ιδιωτικοποιήσεις, συνεχίζοντας το έργο του ΠΑΣΟΚ», τόνισε και ισχυρίστηκε ότι τα βασικά χαρακτηριστικά του φετινού προϋπολογισμού είναι ίδια με εκείνα των προηγούμενων προϋπολογισμών.

«Το δικό μας 'κατηγορώ' στην κυβέρνηση είναι ότι δεν έκανε καμία παρέκκλιση από το πρόγραμμά της προς όφελος του λαού και δεν παρεξέκλινε από την πολιτική υπέρ του κεφαλαίου. Οι πρόνοιες της κυβέρνησης σε σχέση με την κρίση αφορούν κυρίως τη διαιώνιση του κεφαλαίου», συμπλήρωσε.

Η κα Παπαρήγα εξαπέλυσε, όμως, νέα επίθεση από το βήμα της Βουλής κατά του ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας ότι αποτελεί γελοιοποίηση και εκχυδαϊσμό της λαϊκής εξέγερσης να χαρακτηρίζονται έτσι τα σημερινά γεγονότα. Αίσθηση προκάλεσε μάλιστα η προτροπή της «να πάψουν ορισμένοι να μιλούν για εξέγερση». «Με την πραγματική λαϊκή εξέγερση, δεν θα σπάσει ούτε ένα τζάμι. Γιατί να καταστρέψει τράπεζες και επιχειρήσεις η λαϊκή εξέγερση;», διερωτήθηκε η γ.γ. του ΚΚΕ, προσθέτοντας ότι κάτι τέτοιο αποτελεί χυδαία γελοιοποίηση και όχι λαϊκό κίνημα και σημειώνοντας ότι ένα πραγματικό λαϊκό κίνημα είναι εκείνο που έχει καθαρή γραμμή κατά των μονοπωλίων.

Ο κ. Αλ. Αλαβάνος



Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκος Αλαβάνος, αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του στα αίτια της «κοινωνικής έκρηξης» αλλά και στις αιτιάσεις που δέχθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ ότι «χαϊδεύει τα αφτιά των κουκουλοφόρων». Υποστήριξε ότι η έκρηξη δεν είναι άσχετη με κοινωνικά αίτια, αλλά αντίθετα αυτή ανέδειξε το αδιέξοδο που ζουν τα νέα παιδιά και οι οικογένειές τους.

«Η βία γεννάται από τις κυβερνητικές επιλογές εκεί που υπάρχει φτώχεια, παρακμή και αποκλεισμοί. Η βία γεννάται συνεχώς από το σύστημα και προκαλείται από την αστυνομία», ανέφερε. Ως προς την κριτική που δέχεται ο ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Αλαβάνος έκανε λόγο για πρωτοφανή επίθεση και «στημένο παιχνίδι» από πλευράς της κυβέρνησης, του ΚΚΕ και του ΛΑΟΣ. «Ακούσαμε την κα Μπακογιάννη να χρησιμοποιεί τις ίδιες εκφράσεις με την κα Παπαρήγα, ότι δηλαδή χαϊδεύουμε τα αφτιά. Ακούμε από τη Ν.Δ. ότι είμαστε οπορτουνιστές και από το ΚΚΕ ότι είμαστε καιροσκόποι, δηλαδή το ίδιο στα ελληνικά. Ακούμε τον κ. Καρατζαφέρη να επικροτεί τη στάση της κας Παπαρήγα και παράλληλα να προτείνει να γίνει ιδιώνυμο η κουκούλα», σημείωσε και ξεκαθάρισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εκφράσει επανειλημμένα την αντίθεσή του στη βία. «Αμφισβητούμε το σύστημα, ελπίζοντας ότι θα ανοίξει ένα παράθυρο στο μέλλον», συμπλήρωσε.

Εξέφρασε όμως και τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι σε αυτή τη συμμαχία προσχώρησε εσχάτως και το ΠΑΣΟΚ, με τις τελευταίες δηλώσεις του Θ. Πάγκαλου, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ηγείται ομάδων βίας. Προκάλεσε, μάλιστα, τον κ. Παπανδρέου να ξεκαθαρίσει με σαφήνεια τη θέση του ΠΑΣΟΚ σχετικά με αυτές τις δηλώσεις.

«Δεχόμαστε την πίεση όλου του συστήματος, προκειμένου να άρουμε τη στήριξή μας στην έκρηξη της νεολαίας. Δεν πρόκειται να μας κινήσετε ούτε ένα χιλιοστό. Δεν θα γίνουμε εισαγγελείς, δεν θα φοβηθούμε τον πρωθυπουργό, τη Ν.Δ. και όσους συντάχτηκαν μαζί τους. Δεν θα υπολογίσουμε το κόστος, δεν θα φοβηθούμε καμία δημοσκόπηση, δεν θα υποταχτούμε στα κανάλια και δεν πρόκειται να δώσουμε πιστοποιητικό νομιμοφροσύνης σε κανέναν», κατέληξε σε οξύ τόνο ο κ. Αλαβάνος.

Ο κ. Γ. Καρατζαφέρης



Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης, χαρακτήρισε την κυβέρνηση απαξιωμένη στην κοινή γνώμη, υποστήριξε ότι ο πρωθυπουργός βρίσκεται στο «ναδίρ» του και απευθύνθηκε προς τους βουλευτές της Ν.Δ., ρωτώντας τους γιατί σιωπούν μπροστά στα σκάνδαλα του τελευταίου έτους.

«Αυτή η κυβέρνηση απέτυχε παταγωδώς και είναι επικίνδυνη», ισχυρίστηκε ο κ. Καρατζαφέρης, με αφορμή τα γεγονότα των τελευταίων ημερών και υπογράμμισε ότι μόνο αν σταματήσουν οι φωτιές θα μπορέσει να ξεφύγει η χώρα από την οικονομική κρίση. Πρότεινε, παράλληλα, να μετατραπεί η κουκούλα σε ιδιώνυμο αδίκημα, να συγκροτηθούν ειδικά δικαστήρια για τους «κουκουλοφόρους» και σημείωσε ότι θα πρέπει να εφαρμοστεί ο νόμος για την άρση του πανεπιστημιακού άσυλου.

«Να ανατάξουμε το κύρος της αστυνομίας, το οποίο απαξιώθηκε εντελώς. Η πράξη ενός αστυνομικού δεν είναι έργο της αστυνομίας», πρόσθεσε και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν μπορεί να επιβάλει το νόμο. «Εχουμε δημοκρατία σήμερα στα Εξάρχεια, το Ζεφύρι και τα Ζωνιανά, κύριοι της κυβέρνησης;», διερωτήθηκε ο κ. Καρατζαφέρης και χαρακτήρισε παλικαρίσια τη στάση της γ.γ. του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα, που περιέγραψε το ΣΥΡΙΖΑ ως υποκινητή των καταστροφών.

NAFTEMPORIKI

Γερμανία: Αμετάβλητο το καταναλωτικό κλίμα Ιανουαρίου

Το καταναλωτικό κλίμα στη Γερμανία θα παραμείνει σταθερό, σε χαμηλά επίπεδα, τον Ιανουάριο, καθώς η εξασθένηση του πληθωρισμού τείνει να μετριάσει κάπως τις ανησυχίες περί ύφεσης στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με το ινστιτούτο GfK.

Ο σχετικός δείκτης του GfK για το καταναλωτικό κλίμα Ιανουαρίου παρέμεινε αμετάβλητος στις 2,1 μονάδες, όσο ήταν και τον Δεκέμβριο βάσει των αναθεωρημένων στοιχείων, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις των αναλυτών.

NAFTEMPORIKI

DBS Plans S$4 Billion Rights Offering at 45% Discount

DBS Plans S$4 Billion Rights Offering at 45% Discount


Dec. 22 (Bloomberg) -- DBS Group Holdings Ltd., Southeast Asia’s biggest bank, is seeking S$4 billion ($2.76 billion) in a rights offering to weather a credit crisis that’s forced it to cut jobs for the first time since 2001.

DBS will issue one new share for every two held by existing investors at S$5.42 apiece, according to a statement today. That’s a 45 percent discount to Dec. 19’s closing price of S$9.85. DBS tumbled as much as 11 percent in Singapore trading to a 5 1/2-year low after a share suspension was lifted.

Chief Executive Officer Richard Stanley is turning to investors for cash after a slowdown in Singapore’s economy and rising provisions for losses on credit investments caused DBS’s steepest earnings decline in two years. DBS today said fourth- quarter profit will fall from the previous three months and predicted credit costs will increase in 2009.

“The world is demanding banks have more capital and the outlook is very tough for Singapore banks right now,” Brian Hunsaker, a Hong Kong-based analyst at Fox-Pitt Kelton Asia Ltd., said before DBS’s announcement. DBS’s so-called core Tier 1 capital, a gauge of financial strength, is lower than at rival Singapore banks, he said.

Temasek Holdings Pte, one of Singapore’s two state-owned investment firms and owner of just under 28 percent of DBS, will underwrite up to one-third of the rights offer. The arrangement includes a commitment from the firm to take up its pro-rata share of the sale, a Temasek spokeswoman said.

Bonus Payouts

DBS said staff costs will increase in this quarter as it pays out bonuses. Job cuts announced in November will result in cost savings in the first quarter, the bank said.

The bank joins financial firms that have raised about $920 billion worldwide to survive the global recession brought about by frozen credit markets. Standard & Poor’s said Dec. 19 it expects banks to face more uncertainty in funding markets and a higher level of stress than in a “typical business-cycle trough.”

Banks around the world are raising cash to combat the credit crunch. Standard Chartered Plc, the U.K. bank that makes most of its profit in Asia, said Dec. 18 it raised 1.8 billion pounds ($2.8 billion) in a rights offer priced at a 49 percent discount.

In Asia, lenders including Mizuho Financial Group Inc. and National Australia Bank Ltd. have raised a combined $52 billion as the U.S. recession dragged down growth in the region, according to data compiled by Bloomberg.

Capital Ratio

The sale will raise DBS’s core Tier 1 capital ratio to 9.9 percent from 7.8 percent, the bank said. Tier 1 capital, which includes equity, plus qualifying preferred and hybrid securities, would rise to 11.8 percent from 9.7 percent, DBS said.

DBS priced the offering at less than half the firm’s book value of S$13.26 as of Sept. 30. That makes it “attractive to investors,” said Pauline Lee, an analyst at Kim Eng Securities in Singapore.

The bank said Nov. 7 it will cut 900 jobs, or 6 percent of its workforce, in the bank’s first mass layoffs since 2001. DBS’s net income fell 38 percent to S$379 million for the quarter ended Sept. 30, the most among Singapore’s three banks.

Citigroup Inc., Goldman Sachs Group Inc, JPMorgan Chase & Co., Morgan Stanley and UBS AG are arranging the sale, DBS said.

BLOOMBERG

Πουλιέται η αλυσίδα DIA;

Πουλιέται η αλυσίδα DIA;

Φουντώνουν οι φήμες που θέλουν την αλυσίδα σούπερ μάρκετ DIA που ανήκει στο ίδιο γκρουπ με αυτό της Carrefour να πουλιέται. Σύμφωνα με πληροφορίες η μεταβίβαση των DIA έχει απασχολήσει και κατά το παρελθόν το γκρουπ, αλλά τώρα είναι πιο έντονο, συμβάλλοντας σε αυτό και το πόρισμα καταπέλτης της Επιτροπής Ανταγωνισμού που της επέβαλε πρόστιμο άνω των 5 εκατ. ευρώ, διότι επέβαλε στους συνεργάτες της τιμή πώλησης των προϊόντων τους. Πηγή από τα ενδότερα του ομίλου υποστηρίζει ότι τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί και όποια εξέλιξη υπάρξει δεν θα αφορά μόνο την ελληνική αγορά αλλά όλα τα κράτη όπου διατηρεί παρουσία το σήμα DIA. Ωστόσο, σύμφωνα με την ίδια πηγή, το πιθανότερο είναι να υπάρξει πλήρης απορρόφηση της αλυσίδας από το γκρουπ και αυτό διότι η αλυσίδα DIA αποτελεί έως σήμερα μία ανεξάρτητη με δική της δομή και οργάνωση εταιρεία.

Όμως, συνεχίζει η ίδια πηγή, η προσάρτησή της κάτω από την ομπρέλα του γκρουπ θα συνέβαλε τα μέγιστα στην πορεία της, που εμφανίζει πλέον ως φυσική απόρροια και του ανταγωνισμού που οξύνεται καθημερινώς, σημαντικά προβλήματα. Εικόνα που παρουσιάζεται περίτρανα και στην ελληνική αγορά, καθώς η εταιρεία παρά τα 400 καταστήματα που ελέγχει δεν ξεπερνά σε τζίρο τα 470 εκατ. ευρώ. Πληροφορίες υποστηρίζουν ότι μολονότι βρίσκεται στην ελληνική αγορά πάνω από 10 χρόνια ακόμη δεν έχει βρει το δρόμο της ανάπτυξης και όπως φαίνεται δύσκολα θα τον ανακαλύψει. Ο καταναλωτής την γνώρισε ως μία hard discount αλυσίδα με προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας και σήμερα εμπορεύεται ως επί το πλείστον επώνυμα είδη, ενώ τα no name αγαθά αντιπροσωπεύουν το 20%-25% της προϊοντικής της γκάμας.

Στην περίπτωση που τελικά αποφασιστεί να ενσωματωθεί στο γκρουπ Carrefour, αυτό τελικά θα συμβεί εντός του 2009, καθώς και η είσοδος της Aldi θα επιταχύνει τις εξελίξεις στον κλάδο του οργανωμένου λιανεμπορίου.

REPORTER.GR

Κεσάτια στη Χριστουγεννιάτικη αγορά- Κάτω 80% οι δουλειές στα κεντρικά μαγαζιά της Αθήνας

Κεσάτια στη Χριστουγεννιάτικη αγορά- Κάτω 80% οι δουλειές στα κεντρικά μαγαζιά της Αθήνας

Δε λέει να συνέλθει η αγορά και το κέντρο της Αθήνας παραμένει «νεκρό» λίγο πριν τα Χριστούγεννα, καθώς η αναζωπύρωση των επεισοδίων τινάζει στον αέρα τις ελπίδες για ανάκαμψη. Οι έμποροι ποντάρουν τώρα στο «πνεύμα των Χριστουγέννων» και τον 13ο μισθό των καταναλωτών, ωστόσο ο τζίρος του περσινού Δεκεμβρίου μοιάζει με άπιαστο όνειρο. Τα μεγάλα «θύματα» δεν είναι άλλα από τους κλάδους ένδυσης, υπόδησης, καλλυντικών και ηλεκτρικών ειδών. Τα φετινά Χριστούγεννα είναι… μαύρα για τον εμπορικό κόσμο στο κέντρο της Αθήνας. Τα καταστήματα είναι άδεια και ελάχιστοι είναι αυτοί που βγαίνουν στους δρόμους. Παρά το γεγονός ότι η πόλη έχει φορέσει «τα καλά της» το κλίμα παραμένει εξαιρετικά άσχημο. Οι επαγγελματίες έχουν φτάσει στα όρια της απελπισίας, μιλούν για πανωλεθρία και φοβούνται τι θα φέρει το νέο έτος. Κύκλοι της αγοράς εκτιμούν ότι αρκετές μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα αναγκαστούν να βάλουν «λουκέτο» από τον Ιανουάριο και μετά, καθώς αδυνατούν να καλύψουν χρηματικές υποχρεώσεις όπως τα ενοίκια και οι επιταγές. Από την πλευρά τους οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις και οι αλυσίδες είναι έτοιμες να προχωρήσουν σε απολύσεις προσωπικού για να μειώσουν το κόστος λειτουργίας τους.

Την εβδομάδα που πέρασε οι έμποροι κατέβαλλαν μεγάλες προσπάθειες να αναστρέψουν το κακό κλίμα και να «ξορκίσουν» τους δαίμονες, αποκαθιστώντας τις καταστροφές στα μαγαζιά τους και κάνοντας (σιωπηλές) προσφορές στα προϊόντα τους, όμως ο κόσμος δεν κατέβηκε στο κέντρο. Εν μέσω συγκεντρώσεων, διαδηλώσεων και αποκλεισμών των κεντρικών δρόμων της πρωτεύουσας η βόλτα στην «καρδιά» της Αθήνας κατέστη ανέφικτη και οι ελπίδες των καταστηματαρχών εξανεμίστηκαν. Η αγορά κάνει λόγο για εξαιρετικά απότομη πτώση του τζίρου που αγγίζει ακόμη και το 80%. Τα καταστήματα ένδυσης, υπόδησης, καλλυντικών, παιχνιδιών και ηλεκτρικών ειδών έχουν υποστεί το μεγαλύτερο πλήγμα.

13ος μισθός

Την ίδια ώρα ο 13ος μισθός των εργαζομένων εκτιμάται ότι θα δώσει τις επόμενες μέρες μια ώθηση στην αγορά, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η κατάσταση είναι αναστρέψιμη. ʼλλωστε, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Κέντρου Προστασίας Καταναλωτών, οι καταναλωτές θα χρησιμοποιήσουν το «δώρο των Χριστουγέννων» για να καλύψουν «μαύρες τρύπες» του οικογενειακού προϋπολογισμού, όπως πιστωτικές κάρτες και δάνεια. Μάλιστα φέτος, για πρώτη φορά, υπήρχαν καταναλωτές, που δήλωσαν ότι θα ξοδέψουν όλο το 13ο μισθό, για να αποπληρώσουν φάρμακα, γιατρούς και λογαριασμούς ΔΕΗ, νερό, τηλέφωνο. Υπήρξαν, όμως και αρκετοί καταναλωτές, που δήλωσαν ότι θα δώσουν όλο το δώρο, στις οικογένειες των παιδιών τους, που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα

Ωράριο

Το εορταστικό ωράριο των καταστημάτων ξεκίνησε την προηγουμένη Δευτέρα, όμως τα νέα επεισόδια απέτρεψαν τους καταναλωτές από το να κατέβουν στο κέντρο, ενώ πολλοί ήταν οι καταστηματάρχες που προτίμησαν να κλείσουν τα μαγαζιά υπό το φόβο νέων επιθέσεων. Από σήμερα τα καταστήματα θα λειτουργούν από τις 10 το πρωί ως τις 9 το βράδυ, εκτός από την Τετάρτη, παραμονή Χριστουγέννων, που θα κλείσουν στις 6 το απόγευμα. Το ίδιο ωράριο θα ισχύσει και την εβδομάδα της Πρωτοχρονιάς. Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, τα καταστήματα θα λειτουργήσουν ως τις 6 το απόγευμα. Την Παρασκευή 2 Ιανουαρίου θα παραμείνουν κλειστά. Από το Σάββατο 3 Ιανουαρίου επανέρχεται το ωράριο που ακολουθούν τα καταστήματα προ των εορτών.

REPORTER.GR

Κίνδυνος χρεοκοπίας σε πολλές βρετανικές αλυσίδες λιανικής

Κίνδυνος χρεοκοπίας σε πολλές βρετανικές αλυσίδες λιανικής

Toν κίνδυνο χρεοκοπίας αντιμετωπίζουν περισσότερες από δέκα βρετανικές αλυσίδες λιανικής, όπως προειδοποιούν αναλυτές ειδικοί σε ζητήματα περιπτώσεων αναγκαστικής διαχείρισης. Και στην προειδοποίηση έρχεται να προστεθεί και μελέτη της PriceWaterhouseCoopers, σύμφωνα με την οποία το 82% των καταστημάτων λιανικής στη Βρετανία πώλησαν στη διάρκεια αυτού του Σαββατοκύριακου τα προϊόντα τους με έκπτωση. Τα στοιχεία συγκεντρώθηκαν από την Oxford Street του Λονδίνου, στην οποία οι περισσότεροι από τους κορυφαίους ομίλους λιανικής της χώρας έχουν κάποιο υποκατάστημα. Πριν από ένα μήνα, μόνο το 52% των καταστημάτων είχαν προχωρήσει σε μείωση των τιμών.

«Το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η διοίκηση των αλυσίδων λιανικής είναι εάν θα εξασφαλίσει χρηματοδότηση για τη συμπλήρωση των αποθεμάτων του Ιανουαρίου, να πληρώσουν τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας και να επιβιώσουν μέχρι την έναρξη της επόμενης χριστουγεννιάτικης περιόδου», δηλώνει ο Νικ Χουντ, εταίρος της Begbies Traynor. Αντικατοπτρίζοντας τις πιέσεις που δέχεται ο κλάδος, η βρετανική αλυσίδα MFI έχει ήδη αναστείλει τις δραστηριότητές της και η Woolworths αναμένεται να κλείσει τον Ιανουάριο.


NAFTEMPORIKI

Kαναδάς: 3,3 δισ. δολ. για στήριξη της βιομηχανίας αυτοκινήτων

Kαναδάς: 3,3 δισ. δολ. για στήριξη της βιομηχανίας αυτοκινήτων

Νέες εξελίξεις έρχονται να προστεθούν στη λίστα της παγκόσμιας βιομηχανίας αυτοκινήτων, η οποία μαζί με το χρηματοπιστωτικό τομέα έχει δεχθεί ισχυρότατο πλήγμα εν μέσω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

Αναλυτικότερα, το παράδειγμα των ΗΠΑ για τη στήριξη των αυτοκινητοβιομηχανιών ακολουθεί η κυβέρνηση του Καναδά παρέχοντας 3,3 δισεκατομμύρια δολάρια (4 δισεκατομμύρια δολάρια Καναδά) με τη μορφή έκτακτου δανείου στις αμερικανικές εταιρείες κατασκευής αυτοκινήτων που έχουν τις εγκαταστάσεις τους στην επαρχία του Οντάριο.

Η εν λόγω οικονομική βοήθεια αφορά συγκεκριμένα τη χορήγηση δανείου 3 δισ. δολαρίων Καναδά στη General Motors και 1 δισ. στην Chrysler σύμφωνα με τις επίσημες δηλώσεις του πρωθυπουργού της χώρας, Στίβεν Χάρπερ. Παράλληλα διευκρινίστηκε από τις κυβερνητικές αρχές, ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα δανείσει 2,7 δισ. δολάρια Καναδά και η κυβέρνηση του Οντάριο 1,3 δισ. δολάρια Καναδά.

Στο μεταξύ, η βρετανική κυβέρνηση αναμένεται να χορηγήσει δάνειο στην Jaguar Land Rover μέσα στις επόμενες ημέρες, καθώς η αυτοκινητοβιομηχανία βρίσκεται σε συνομιλίες με τις κυβερνητικές αρχές, ζητώντας στήριξη, λόγω της εξασθενημένης ζήτησης, ενώ την ίδια στιγμή η BMW ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε περαιτέρω μείωση της παραγωγής, εάν ο τομέας της βιομηχανίας αυτοκινήτων συνεχίσει να κλυδωνίζεται από την τρέχουσα κρίση.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Μπαράκ Ομπάμα καλωσόρισε την απόφαση του Μπους για το πακέτο διάσωσης των αυτοκινητοβιομηχανιών του Ντιτρόιτ, αλλά τόνισε ότι πρέπει να ληφθούν και άλλες εξίσου σημαντικές αποφάσεις για το συγκεκριμένο τομέα.

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή η αμερικανική κυβέρνηση προσέφερε στη GM και στην Chrysler δάνεια ύψους 17,4 δισ. δολαρίων. Στο πλαίσιο αυτό ο Τζορτζ Μπους δήλωσε χαρακτηριστικά: «Θα θέλαμε όλοι τα μέτρα που λαμβάνω να μην ήταν απαραίτητα. Όμως δεδομένης της κατάστασης, το πιο αποτελεσματικό και το πιο υπεύθυνο είναι να δεχθούμε την πρόκληση με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπη η χώρα μας».


NAFTEMPORIKI

Ιρλανδία: 5,5 δισ. ευρώ για τη στήριξη των τραπεζών

Ποσόν 5,5 δισ. ευρώ (7,7 δισ. δολ.) θα διοχετεύσει η Ιρλανδία στις τρεις μεγαλύτερες τράπεζές της, αναλαμβάνοντας τον έλεγχο της Irish Bank Corp., για να προστατεύσει το τραπεζικό σύστημα της χώρας από την κατάρρευση μετά το πάγωμα των αγορών πιστώσεων.

Η κυβέρνηση θα διαθέσει 1,5 δισ. ευρώ στην Anglo Irish με αντάλλαγμα το 75% των προνομιούχων μετοχών της με δικαίωμα ψήφου, όπως ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση της χώρας. Η Allied Irish Bank και η Bank of Ireland Plc θα λάβουν η κάθε μία από 2 δισ. ευρώ. Και οι τρεις τράπεζες εδρεύουν στο Δουβλίνο.

Η Ιρλανδία, η πρώτη χώρα της Ευρώπης που εγγυήθηκε το σύνολο των καταθέσεων, αναγκάστηκε να χρησιμοποιήσει το δημόσιο χρήμα μετά την αρχική πίεση στις τράπεζες να βρουν ιδιωτικούς επενδυτές για να τις στηρίξουν. Από τις 30 Σεπτεμβρίου ο δείκτης ISEF έχει υποχωρήσει 72%.


NAFTEMPORIKI

Με άνοδο 1,57% έκλεισε στο Τόκιο ο Nikkei

Με άνοδο 1,57% έκλεισε στο Τόκιο ο Nikkei



Με άνοδο 135,26 μονάδων, ποσοστό 1,57%, έκλεισε πριν από λίγο στο Χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei [.N225] 225, φθάνοντας στις 8.723,78 μονάδες.

NAFTEMPORIKI
Share |