Monday, December 22, 2008

Καμπανάκι S&P για επισφάλειες

Καμπανάκι S&P για επισφάλειες


Σε διαφοροποίηση των διαβαθμίσεων του για επτά τράπεζες, μεταξύ των οποίων και η Marfin Popular, προέβηκε την Παρασκευή ο αμερικανικός οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard and Poor’s, μετά από εξέταση των νέων δεδομένων που δημιουργεί η διεθνής οικονομική κρίση. Ο οίκος προειδοποιεί ότι η κάμψη της οικονομικής δραστηριότητας θα αυξήσει τις προβλέψεις των τραπεζών για επισφάλειες μειώνοντας παράλληλα το ρυθμό πιστωτικής επέκτασης και τον όγκο των εργασιών τους.

Συγκεκριμένα, οι S&P υποβάθμισαν τη βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη πιστοληπτική διαβάθμιση της Marfin Popular και της θυγατρικής της, Marfin Egnatia, σε BBB/A-3 από BBB/A-2 και έθεσαν τις δύο τράπεζες σε αρνητικό ορίζοντα.

Υποβάθμισαν επίσης τη διαβάθμιση για μακροπρόθεσμο δανεισμό της Alpha Bank στο ΒΒΒ+/Α-2 και επιβεβαίωσαν τη διαβάθμιση για βραχυπρόθεσμο δανεισμό (Α-2). Ο ορίζοντας των διαβαθμίσεων της τράπεζας είναι σταθερός.

Υποβαθμίστηκε επίσης η διαβάθμιση για μακροπρόθεσμο δανεισμό της Εμπορικής από Α+ σε Α, με αρνητικό ορίζοντα.

Ο ορίζοντας για τη Eurobank έγινε αρνητικός όπως και για την Τρ. Πειραιώς.

Στην περίπτωση της Εθνικής, επιβεβαιώθηκαν οι διαβαθμίσεις για μακροπρόθεσμο και βραχυπρόθεσμο δανεισμό και ο ορίζοντας παρέμεινε σταθερός.

«Μετά την ταχύρυθμη ανάπτυξη των τελευταίων ετών, οι ελληνικές και κυπριακές τράπεζες θα αντιμετωπίσουν αυξανόμενα προβλήματα με την ποιότητα του ενεργητικού τους και με τις αποδόσεις τους», αναφέρουν σε σχετικό σημείωμα οι αναλυτές των S&P. «Αναμένουμε πως οι επισφάλειες, και επομένως, το κόστος των δανείων, θα αυξηθεί σημαντικά».

Οι S&P αποδίδουν την εκτίμηση τους στο ότι τα δανειστικά χαρτοφυλάκια των τραπεζών στη νοτιανατολική Ευρώπη είναι πιο επικίνδυνα από ότι τα αντίστοιχα στη δυτική Ευρώπη. Ανησυχούν, ιδίως, για τη μεγάλη έκθεση των τραπεζών στην ελληνική ναυτιλία, στις κατασκευές και στον τουρισμό στην Κύπρο και στην Ελλάδα, και στη μεγάλη συγκέντρωση δανείων σε συγκεκριμένες εταιρείες. Τους απασχολεί επίσης ο ψηλός δανεισμός σε συνάλλαγμα.

Επίσης, αναμένουν να υπάρχει πίεση στα λειτουργικά κέρδη των τραπεζών λόγω μείωσης του όγκου εργασιών, μειωμένων επιτοκίων, αυξημένου κόστους χρηματοδότησης και μειωμένου μη τραπεζικού εισοδήματος.

Σε σχέση με τις τράπεζες διεθνώς, οι ελληνικές και κυπριακές τράπεζες, αναφέρουν οι S&P, έχουν περιορισμένη πρόσβαση στη διατραπεζική αγορά χρήματος. Η έμφαση που δίνουν στην καταθετική αγορά, σημειώνουν, αντισταθμίζει τις πιέσεις που έχουν για χρηματοδότηση μόνο κατά ένα μέρος.

Σε σχέση με την EFG και την Τρ. Πειραιώς, η έκθεση των S&P αναφέρει ότι οι διαβαθμίσεις τους μπορεί να αναθεωρηθούν προς τα κάτω τους επόμενους 12-18 μήνες, εξού και ο αρνητικός ορίζοντας.

Σε σχέση με τις υποβαθμίσεις της Alpha και της Marfin, ο οίκος αναφέρει ότι αντανακλούν το ότι είναι πιο ευάλωτες σε επισφάλειες σε σχέση με τους ανταγωνιστές τους. Κάνουν ιδιαίτερη μνεία στην ταχύρυθμη τους πιστωτική επέκταση και στο ψηλότερο ποσοστό επικίνδυνων δανείων που έχουν. Για τη Marfin αναφέρουν ότι έχουν ψηλότερη έκθεση στη ναυτιλία. Στην περίπτωση της κυπριακής τράπεζας, ο ορίζοντας είναι αρνητικός γιατί υπάρχει η πιθανότητα να υπάρχουν κίνδυνοι που θα πιέσουν τα θεμελιώδη στοιχεία της τράπεζας, πέραν αυτών που έχουν ληφθεί υπόψη για τις σχετικές διαβαθμίσεις της Marfin.

STOCKWATCH.COM.CY

No comments:

Share |