Monday, December 22, 2008

Kαναδάς: 3,3 δισ. δολ. για στήριξη της βιομηχανίας αυτοκινήτων

Kαναδάς: 3,3 δισ. δολ. για στήριξη της βιομηχανίας αυτοκινήτων

Νέες εξελίξεις έρχονται να προστεθούν στη λίστα της παγκόσμιας βιομηχανίας αυτοκινήτων, η οποία μαζί με το χρηματοπιστωτικό τομέα έχει δεχθεί ισχυρότατο πλήγμα εν μέσω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

Αναλυτικότερα, το παράδειγμα των ΗΠΑ για τη στήριξη των αυτοκινητοβιομηχανιών ακολουθεί η κυβέρνηση του Καναδά παρέχοντας 3,3 δισεκατομμύρια δολάρια (4 δισεκατομμύρια δολάρια Καναδά) με τη μορφή έκτακτου δανείου στις αμερικανικές εταιρείες κατασκευής αυτοκινήτων που έχουν τις εγκαταστάσεις τους στην επαρχία του Οντάριο.

Η εν λόγω οικονομική βοήθεια αφορά συγκεκριμένα τη χορήγηση δανείου 3 δισ. δολαρίων Καναδά στη General Motors και 1 δισ. στην Chrysler σύμφωνα με τις επίσημες δηλώσεις του πρωθυπουργού της χώρας, Στίβεν Χάρπερ. Παράλληλα διευκρινίστηκε από τις κυβερνητικές αρχές, ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα δανείσει 2,7 δισ. δολάρια Καναδά και η κυβέρνηση του Οντάριο 1,3 δισ. δολάρια Καναδά.

Στο μεταξύ, η βρετανική κυβέρνηση αναμένεται να χορηγήσει δάνειο στην Jaguar Land Rover μέσα στις επόμενες ημέρες, καθώς η αυτοκινητοβιομηχανία βρίσκεται σε συνομιλίες με τις κυβερνητικές αρχές, ζητώντας στήριξη, λόγω της εξασθενημένης ζήτησης, ενώ την ίδια στιγμή η BMW ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε περαιτέρω μείωση της παραγωγής, εάν ο τομέας της βιομηχανίας αυτοκινήτων συνεχίσει να κλυδωνίζεται από την τρέχουσα κρίση.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Μπαράκ Ομπάμα καλωσόρισε την απόφαση του Μπους για το πακέτο διάσωσης των αυτοκινητοβιομηχανιών του Ντιτρόιτ, αλλά τόνισε ότι πρέπει να ληφθούν και άλλες εξίσου σημαντικές αποφάσεις για το συγκεκριμένο τομέα.

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή η αμερικανική κυβέρνηση προσέφερε στη GM και στην Chrysler δάνεια ύψους 17,4 δισ. δολαρίων. Στο πλαίσιο αυτό ο Τζορτζ Μπους δήλωσε χαρακτηριστικά: «Θα θέλαμε όλοι τα μέτρα που λαμβάνω να μην ήταν απαραίτητα. Όμως δεδομένης της κατάστασης, το πιο αποτελεσματικό και το πιο υπεύθυνο είναι να δεχθούμε την πρόκληση με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπη η χώρα μας».


NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |