Monday, December 22, 2008

Και πάλι κάτω από τα 40 δολάρια το αργό- Πτώση 5,8%

Και πάλι κάτω από τα 40 δολάρια το αργό- Πτώση 5,8%

Κάτω από τα 40 δολάρια βρέθηκε το συμβόλαιο Φεβρουαρίου του αργού, αναιρώντας τις ελπίδες των πετρελαιοπαραγωγών ότι το εν λόγω συμβόλαιο είναι ισχυρότερο από αυτό του Ιανουαρίου, το οποία είχε κατρακυλήσει στα 33 δολάρια. Στο προσκήνιο της διεθνούς αγοράς εμπορευμάτων επέστρεψαν οι ανησυχίες ότι η προγραμματισμένη μείωση της παραγωγής από τον ΟΠΕΚ δε θα καταφέρει τελικά να αντισταθμίσει τη μείωση της ζήτησης, εν μέσω της παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης. Το συμβόλαιο παράδοσης Φεβρουαρίου υποχώρησε κατά 5,8% στα 39,91 δολάρια το βαρέλι. Σημειώνεται ότι το αργό βρίσκεται χαμηλότερα κατά 72% σε σχέση με το ιστορικό υψηλό που κατέγραψε στις 11 Ιουλίου, όταν και είχε βρεθεί στα 147,11 δολάρια το βαρέλι. Το αντίστοιχο συμβόλαιο για το πετρέλαιο τύπου μπρεντ έκλεισε στα 42,55 δολάρια με απώλειες 3,3%.

Παρόλα αυτά ο Υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, Ali al-Naimi, επανέλαβε χθες τη δέσμευση του ΟΠΕΚ να σταθεροποιήσει τις πετρελαϊκές τιμές.

Ακόμη η Ρωσία και το Αζερμπαϊτζάν που δεν ανήκουν στο «καρτέλ» σημείωσαν ότι ενδέχεται να προχωρήσουν και αυτοί με τη σειρά τους σε ανάλογη κίνηση. Να σημειωθεί ότι τα αμερικανικά αποθέματα έχουν ενισχυθεί κατά 11% από τις 19 Σεπτεμβρίου.

Την Παρασκευή τελευταία μέρα διαπραγμάτευσής του, το συμβόλαιο παράδοσης ανουαρίου, έκλεισε στα 33,87 δολάρια το βαρέλι με πτώση 2,35 δολαρίων. Σε επίπεδο εβδομάδας οι απώλειές του ανήλθαν σε 21% ενώ από την αρχή του μήνα έχει υποχωρήσει κατά 33% παρά τη «γενναία» μείωση της ημερήσιας παραγωγής πετρελαίου από τον ΟΠΕΚ. Οι εν λόγω τιμές είναι κατά 75% χαμηλότερες σε σχέση με το ιστορικό υψηλό των 147,27 δολαρίων το βαρέλι που κατοχύρωσε τον Ιούλιο.

REPORTER.GR

No comments:

Share |