Monday, December 22, 2008

Πάνω από τα 43 δολάρια το αργό

Πάνω από τα 43 δολάρια το αργό

Κέρδη καταγράφει σήμερα το αργό στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, καθώς αναζωπυρώθηκε η αισιοδοξία ότι η προγραμματισμένη μείωση της παραγωγής από τον ΟΠΕΚ θα καταφέρει τελικά να αντισταθμίσει τη μείωση της ζήτησης, εν μέσω της παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης. Το συμβόλαιο παράδοσης Φεβρουαρίου ενισχύεται κατά 1,91% στα 43,17 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αντίστοιχο συμβόλαιο για το πετρέλαιο τύπου μπρεντ διαπραγματεύεται στα 42,03 δολάρια με κέρδη 0,79%.

Ο Υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, Ali al-Naimi, δήλωσε χθες ότι ο ΟΠΕΚ είναι αποφασισμένος να σταθεροποιήσει τις πετρελαϊκές τιμές.

Την Παρασκευή τελευταία μέρα διαπραγμάτευσής του, το συμβόλαιο παράδοσης Ιανουαρίου, έκλεισε στα 33,87 δολάρια το βαρέλι με πτώση 2,35 δολαρίων. Σε επίπεδο εβδομάδας οι απώλειές του ανήλθαν σε 21% ενώ από την αρχή του μήνα έχει υποχωρήσει κατά 33% παρά τη «γενναία» μείωση της ημερήσιας παραγωγής πετρελαίου από τον ΟΠΕΚ. Οι εν λόγω τιμές είναι κατά 75% χαμηλότερες σε σχέση με το ιστορικό υψηλό των 147,27 δολαρίων το βαρέλι που κατοχύρωσε τον Ιούλιο.

REPORTER.GR

No comments:

Share |