Monday, December 22, 2008

MIG: Στόχος η κεφαλαιακή δύναμη 4,7 εως 7 δισ. ευρώ

MIG: Στόχος η κεφαλαιακή δύναμη 4,7 εως 7 δισ. ευρώ


Mεταξύ 4,7 και 7 δις ευρώ έχει θέσει ως στόχο να κατέχει σεκεφάλαιαη MIG μέχρι το τέλος του α΄ τριμήνου του 2009 ώστε να υλοποιήσει το πρόγραμμα εξαγορών που σχεδιάζει στην Ελλάδα κυρίως και υπό προϋποθέσεις στο εξωτερικό στον χώρο των τραπεζών. Ταυτόχρονα φαίνεται ότι αποσαφηνίζονται σε κάποιο βαθμό οι προθέσεις της Dubai Investment Group οι εκπρόσωποι του οποίου έχουν ανακοινώσει ότι στόχος τους είναι να ελέγχουν έως και το 20% της MIG από 17,8% περίπου και το 30% της Marfin popular Bank από 20% την τρέχουσα περίοδο.

Δεν αποκλείεται λοιπόν η Dubai να αρχίσει να αγοράζει τις προσεχείς εβδομάδες από το χρηματιστήριο μετοχές της MIG. Αν η Dubai ξεκινήσει να αγοράζει μετοχές MIG με στόχο να φθάσει το 20% δηλαδή να αγοράσει ένα επιπλέον 2,2% τότε είναι πολύ πιθανό να θελήσει να συμμετάσχει στην σχεδιαζόμενη αύξηση κεφαλαίου έως και 5 δις ευρώ. Τις οριστικές αποφάσεις η Dubai θα τις λάβει μέσα στον Ιανουάριο.

Η πλευρά της MIG αποφεύγει να σχολιάσει αυτές τις πληροφορίες ωστόσο αν επιβεβαιωθούν που είναι πιθανό τότε η Dubai κατά πάσα πιθανότητα θα συμμετάσχει στην σχεδιαζόμενη αύξηση κεφαλαίου. Η MIG από τις μέχρι τώρα διερευνητικές επαφές σε ξένους επενδυτές , Fidelity , Templeton κ.α. φαίνεται ότι συγκεντρώνει πάνω από 2 με 2,5 δις ευρώ.

Το management της Marfin Investment Group υποστηρίζει ότι η αύξηση κεφαλαίου θα είναι 5 δις ευρώ και αισιοδοξούν ότι θα την καλύψουν πλήρως. Οι ενδείξεις πάντως είναι θετικές για τον όμιλο της Marfin. Λαμβάνοντας υπόψη ότι η MIG θα διαθέτει περίπου 2 με 2,2 δισ ευρώ σε κεφάλαια εφόσον προχωρήσει η πώληση του 30% της Vivartia σε μια τιμή πέριξ των 25 ευρώ και συγκεντρώσει από 2,5 δις ευρώ στο χειρότερο σενάριο έως 5 δις ευρώ στο καλύτερο σενάριο στην σχεδιαζόμενη αύξηση κεφαλαίου τότε θα διαθέτει με κεφαλαιακή δύναμη πυρός 4,7 με 7 δις ευρώ.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στα 7 δισ ευρώ αποτελεί το σύνολο των κεφαλαιοποιήσεων της Eurobank, Alpha bank και Πειραιώς μαζί. Συχνά τα στελέχη της MIG υποστηρίζουν ότι η αξία πλεονάζοντος κεφαλαίου την τρέχουσα περίοδο είναι πολλαπλάσια σε σχέση με το παρελθόν.

Π.χ. με 5 δισ ευρώ πριν ένα χρόνο αγόραζε κανείς το 22% της Εθνικής και τώρα με 5 δις ευρώ αγοράζεις το 83% της Εθνικής τράπεζας ή το 100% της Eurobank και της Alpha bank μαζί.

REPORTER.GR

No comments:

Share |