Monday, December 22, 2008

Κεσάτια στη Χριστουγεννιάτικη αγορά- Κάτω 80% οι δουλειές στα κεντρικά μαγαζιά της Αθήνας

Κεσάτια στη Χριστουγεννιάτικη αγορά- Κάτω 80% οι δουλειές στα κεντρικά μαγαζιά της Αθήνας

Δε λέει να συνέλθει η αγορά και το κέντρο της Αθήνας παραμένει «νεκρό» λίγο πριν τα Χριστούγεννα, καθώς η αναζωπύρωση των επεισοδίων τινάζει στον αέρα τις ελπίδες για ανάκαμψη. Οι έμποροι ποντάρουν τώρα στο «πνεύμα των Χριστουγέννων» και τον 13ο μισθό των καταναλωτών, ωστόσο ο τζίρος του περσινού Δεκεμβρίου μοιάζει με άπιαστο όνειρο. Τα μεγάλα «θύματα» δεν είναι άλλα από τους κλάδους ένδυσης, υπόδησης, καλλυντικών και ηλεκτρικών ειδών. Τα φετινά Χριστούγεννα είναι… μαύρα για τον εμπορικό κόσμο στο κέντρο της Αθήνας. Τα καταστήματα είναι άδεια και ελάχιστοι είναι αυτοί που βγαίνουν στους δρόμους. Παρά το γεγονός ότι η πόλη έχει φορέσει «τα καλά της» το κλίμα παραμένει εξαιρετικά άσχημο. Οι επαγγελματίες έχουν φτάσει στα όρια της απελπισίας, μιλούν για πανωλεθρία και φοβούνται τι θα φέρει το νέο έτος. Κύκλοι της αγοράς εκτιμούν ότι αρκετές μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα αναγκαστούν να βάλουν «λουκέτο» από τον Ιανουάριο και μετά, καθώς αδυνατούν να καλύψουν χρηματικές υποχρεώσεις όπως τα ενοίκια και οι επιταγές. Από την πλευρά τους οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις και οι αλυσίδες είναι έτοιμες να προχωρήσουν σε απολύσεις προσωπικού για να μειώσουν το κόστος λειτουργίας τους.

Την εβδομάδα που πέρασε οι έμποροι κατέβαλλαν μεγάλες προσπάθειες να αναστρέψουν το κακό κλίμα και να «ξορκίσουν» τους δαίμονες, αποκαθιστώντας τις καταστροφές στα μαγαζιά τους και κάνοντας (σιωπηλές) προσφορές στα προϊόντα τους, όμως ο κόσμος δεν κατέβηκε στο κέντρο. Εν μέσω συγκεντρώσεων, διαδηλώσεων και αποκλεισμών των κεντρικών δρόμων της πρωτεύουσας η βόλτα στην «καρδιά» της Αθήνας κατέστη ανέφικτη και οι ελπίδες των καταστηματαρχών εξανεμίστηκαν. Η αγορά κάνει λόγο για εξαιρετικά απότομη πτώση του τζίρου που αγγίζει ακόμη και το 80%. Τα καταστήματα ένδυσης, υπόδησης, καλλυντικών, παιχνιδιών και ηλεκτρικών ειδών έχουν υποστεί το μεγαλύτερο πλήγμα.

13ος μισθός

Την ίδια ώρα ο 13ος μισθός των εργαζομένων εκτιμάται ότι θα δώσει τις επόμενες μέρες μια ώθηση στην αγορά, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η κατάσταση είναι αναστρέψιμη. ʼλλωστε, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Κέντρου Προστασίας Καταναλωτών, οι καταναλωτές θα χρησιμοποιήσουν το «δώρο των Χριστουγέννων» για να καλύψουν «μαύρες τρύπες» του οικογενειακού προϋπολογισμού, όπως πιστωτικές κάρτες και δάνεια. Μάλιστα φέτος, για πρώτη φορά, υπήρχαν καταναλωτές, που δήλωσαν ότι θα ξοδέψουν όλο το 13ο μισθό, για να αποπληρώσουν φάρμακα, γιατρούς και λογαριασμούς ΔΕΗ, νερό, τηλέφωνο. Υπήρξαν, όμως και αρκετοί καταναλωτές, που δήλωσαν ότι θα δώσουν όλο το δώρο, στις οικογένειες των παιδιών τους, που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα

Ωράριο

Το εορταστικό ωράριο των καταστημάτων ξεκίνησε την προηγουμένη Δευτέρα, όμως τα νέα επεισόδια απέτρεψαν τους καταναλωτές από το να κατέβουν στο κέντρο, ενώ πολλοί ήταν οι καταστηματάρχες που προτίμησαν να κλείσουν τα μαγαζιά υπό το φόβο νέων επιθέσεων. Από σήμερα τα καταστήματα θα λειτουργούν από τις 10 το πρωί ως τις 9 το βράδυ, εκτός από την Τετάρτη, παραμονή Χριστουγέννων, που θα κλείσουν στις 6 το απόγευμα. Το ίδιο ωράριο θα ισχύσει και την εβδομάδα της Πρωτοχρονιάς. Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, τα καταστήματα θα λειτουργήσουν ως τις 6 το απόγευμα. Την Παρασκευή 2 Ιανουαρίου θα παραμείνουν κλειστά. Από το Σάββατο 3 Ιανουαρίου επανέρχεται το ωράριο που ακολουθούν τα καταστήματα προ των εορτών.

REPORTER.GR

No comments:

Share |