Tuesday, October 9, 2012

Barclays: Εξαγορά της ING Direct UK

Barclays: Εξαγορά της ING Direct UK

Η Barclays Bank συμφώνησε στην εξαγορά της ING Direct UK, αναλαμβάνοντας τις καταθέσεις 10,9 δισ. στερλινών και τα στεγαστικά δάνεια 5,6 δισ. στερλινών της μονάδας online τραπεζικών επιχειρήσεων.

 Η συμφωνία περιλαμβάνει την μεταφορά των 750 εργαζομένων της ING Direct και των 1,5 εκατ. πελατών, στην Barclays.

Ο ολλανδικός τραπεζικός όμιλος ING ανακοίνωσε το σχέδιο εξόδου από την Βρετανία τον Αύγουστο, καθώς προσπαθεί να αντλήσει κεφάλαια για να αποπληρώσει την διάσωση από την ολλανδική κυβέρνηση το 2008.


Η ING ανακοίνωσε ότι θα εμφανιστεί ζημία μετά φόρων 260 εκατ. ευρώ εξαιτίας της πώλησης, κι αυτό γιατί η πώληση εντάσσεται στην συμφωνία πώλησης των στεγαστικών δανείων στην Barclays σε τιμή 3% χαμηλότερη από τα επίπεδα στα οποία τα αποτιμά η ING στα βιβλία της.

Στις αρχες του ετους η ING είχε πωλήσει την αμερικανική επιχείρηση πιστωτικών καρτών στην Capital One.

source: euro2day.gr

Υποβάθμιση τριών κυπριακών τραπεζών

Υποβάθμιση τριών κυπριακών τραπεζών

Οι Moody’s υποβάθμισαν τις πρωινές ώρες τα ratings των κυπριακών τραπεζών εκτιμώντας ότι θα χρειαστούν €8 δισ. για την ανακεφαλαιοποίηση τους και ότι θα πιεστεί ακόμα περισσότερο η ποιότητα του ενεργητικού τους.

Η πιστοληπτική αξιολόγηση της Τράπεζας Κύπρου έχει υποβαθμιστεί σε caa3 από b3/E+ και το rating για τις καταθέσεις και μη εξασφαλισμένα δάνεια σε Caa1 από Β2, με αρνητικό ορίζοντα.

Η Λαϊκή υποβαθμίστηκε σε caa3 από caa1 και το rating για τις καταθέσεις και μη εξασφαλισμένα δάνεια σε Caa1 από Β3, με αρνητικό ορίζοντα.

Η Ελληνική Τράπεζα υποβαθμίστηκε σε caa2 από b2 και η διαβάθμιση για καταθέσεις σε Β3 από B1 με αρνητικό ορίζοντα.

Οι Moody’s παραθέτουν τρεις λόγους για τις υποβαθμίσεις.

Η πρώτος είναι η εκτίμηση ότι οι τρεις τράπεζες θα χρειαστούν €8 δισ. για να φθάσουν σε core tier 1 10% που είναι συνηθισμένο για χώρες που δέχονται στήριξη.

Οι Moody’s σημειώνουν ότι υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ των τριών τραπεζών σε ότι αφορά τις κεφαλαιακές ανάγκες, αφού η Τρ. Κύπρου έχει core tier 1 5,1%, η Λαϊκή 4,3% και η Ελληνική 8,3%.

Ο δεύτερος λόγος της υποβάθμισης είναι η διάβρωση της ποιότητας του ενεργητικού των τραπεζών λόγω της κατάστασης σε Κύπρο και Ελλάδα. Ο οίκος εκτιμά περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης λόγω της έκθεσης των τραπεζών στον τομέα ακινήτων και λόγω των μέτρων λιτότητας και της ανεργίας.

Ο τρίτος λόγος είναι οι πιέσεις ρευστότητας που δέχεται το σύστημα, κυρίως στην Ελλάδα. Η ρευστοτική κατάσταση των δύο μεγάλων τραπεζών έχει επιδεινωθεί λόγω της κατάστασης στην Ελλάδα, ενώ η Ελληνική εξακολουθεί να έχει καλύτερα επίπεδα ρευστότητας, αναφέρεται.

Αν η ποιότητα του ενεργητικού των τραπεζών επιδεινωθεί πέραν του κεντρικού σεναρίου των Moody’s και αν αυξηθεί η πιθανότητα Grexit, υπάρχει πιθανότητα περαιτέρω υποβαθμίσεων.

Αν οι τράπεζες λάβουν την απαραίτητη στήριξη, αν αφαιρέσουν τα υπό αναδιάρθρωση και μη εξυπηρετούμενα δάνεια από τους ισολογισμούς τους και αν βελτιώσουν τα κεφαλαιακά τους αναχώματα, τότε αυτό θα μπορούσε, σε βάθος χρόνου, να οδηγούσε σε αναβαθμίσεις των ratings.

source: stockwatch.com.cy

«Καμπανάκι» ΔΝΤ προς ΕΕ και ΗΠΑ

«Καμπανάκι» ΔΝΤ προς ΕΕ και ΗΠΑ

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δίνει μία ζοφερή περιγραφή της παγκόσμιας οικονομίας και ζητεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες να αναλάβουν δράση για να αντιμετωπίσουν τους «σημαντικούς κινδύνους» και να άρουν την «αβεβαιότητα» που επιβαρύνει τις προοπτικές της ανάκαμψης.

 Σε μία νέα έκρηξη απαισιοδοξίας το ΔΝΤ αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη, στο 3,3% για το 2012, έναντι 3,5% που είχε προβλεφθεί τον Ιούλιο και στο 3,6% για το 2013, έναντι 3,9%. Στην εξαμηνιαία έκθεσή του το Ταμείο προειδοποιεί ότι τα αυξημένα ποσοστά ανεργίας θα συνεχίσουν να πλήττουν πολλές περιοχές του πλανήτη, κυρίως στην Ευρώπη, και θεωρεί ότι η εμπιστοσύνη προς το χρηματοπιστωτικό σύστημα παραμένει εξαιρετικά εύθραυστη.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, η Ευρώπη πρέπει να θέσει ταχέως σε λειτουργία το νέο ταμείο στήριξης, να προωθήσει την τραπεζική ένωση και να θέσει τις βάσεις για μεγαλύτερη δημοσιονομική ολοκλήρωση. «Η κρίση στην ευρωζώνη συνιστά την πιο σαφή απειλή για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές», αναφέρεται στην έκθεση και συμπληρώνεται πως η εξυγίανση της δημοσιονομικής κατάστασης πρέπει να συνεχισθεί στην Ευρώπη, ακόμη και αν σε ορισμένες περιπτώσεις συνοδεύεται από «χαμηλή ανάπτυξη ή ύφεση».

Τέλος, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο καλεί τις ΗΠΑ «να απομακρύνουν πολύ σύντομα την απειλή που συνιστά η εφαρμογή του "δημοσιονομικού τείχους"», μία έκφραση που ορίζει την εφαρμογή μέχρι το τέλος του έτους αύξησης των φόρων που θα συνδυασθεί με την αυστηρή περικοπή των δημοσίων δαπανών. «Εάν τα αμερικανικά νομοθετικά σώματα αποτύχουν, η αμερικανική οικονομία μπορεί να μπει σε ύφεση με καταστροφικές συνέπειες για τον υπόλοιπο κόσμο», τονίζεται στην έκθεση.

source: naftemporiki.gr

Κίνα: Ένεση ρευστότητας $42,14 δισ. από την Κεντρική Τράπεζα

Κίνα: Ένεση ρευστότητας $42,14 δισ. από την Κεντρική Τράπεζα

 Η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας διοχέτευσε 42,14 δισ. δολάρια στην αγορά την Τρίτη μέσω επαναγοράς τίτλων, πραγματοποιώντας τη δεύτερη μεγαλύτερη ημερήσια ένεση ρευστότητας στην οποία έχει προχωρήσει ποτέ, σε μια προσπάθεια χαλάρωσης των πιστωτικών συνθηκών στην αγορά με στόχο την τόνωση της οικονομίας.

Η κίνηση αυτή από την κεντρική τράπεζα της Κίνας ακολούθησε την ανακοίνωση των στοιχείων που έδειξαν συρρίκνωση της μεταποιητικής δραστηριότητας για δεύτερο διαδοχικό μήνα τον Σεπτέμβριο, εγείροντας ανησυχίες για την δυναμική της ανάπτυξης της δεύτερης μεγαλύτερης παγκόσμιας οικονομίας και υποδεικνύοντας την ανάγκη μιας πιο επιθετικής προσπάθειας νομισματικής χαλάρωσης. Θετικά υποδέχτηκε το κινεζικό χρηματιστήριο την «ένεση ρευστότητας» με τον με τον Shanghai Composite Index να ενισχύεται μετά την κίνηση της Κεντρικής Τράπεζας κατά 2% στις 2.116,79 μονάδες.

Η ένεση ρευστότητας της κινεζικής Τράπεζας πιθανότατα θα οδηγήσει σε μείωση των επιτοκίων στην αγορά και σε κατ’ επέκταση μείωση του κόστους δανεισμού για τις επιχειρήσεις, που θα τις βοηθήσει να ανταπεξέλθουν σε ένα περιβάλλον αποδυναμωμένης εγχώριας οικονομίας, σύμφωνα με traders.

source: capital.gr

Υποβάθμιση «βόμβα» από Moody’s

imageΣε υποβάθμιση της Κύπρου κατά τρεις βαθμίδες, από Ba3 σε Β3, προχώρησε τα μεσάνυκτα ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s εκτιμώντας ότι οι ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των τριών κυπριακών τραπεζών θα φθάσουν τα €8 δισ. και θέτοντας για πρώτη φορά ερωτήματα για τη βιωσιμότητα του κυπριακού χρέους.

Ολοκληρώνοντας την αξιολόγηση που ξεκίνησε στις 13 Ιουνίου ο οίκος θέτει τη διαβάθμιση της Κύπρου σε αρνητικό ορίζοντα εκτιμώντας ότι οι ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης μπορούν να φθάσουν μέχρι και €12 δισ. και το κυπριακό χρέος το 160% του ΑΕΠ.

Οι Moody’s επικαλούνται αποκλειστικά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο κυπριακός τραπεζικός κλάδος από την επιδείνωση των συνθηκών σε Ελλάδα και Κύπρο.

Η στήριξη των τραπεζών, αναφέρει ο οίκος, θα θέσει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα του κυπριακού χρέους την ίδια στιγμή που οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες θα περιορίσουν το δανεισμό, μεγεθύνοντας τα υφιστάμενα προβλήματα.

Το σκεπτικό για την υποβάθμιση

Οι Moody’s εκτιμούν ότι οι τρεις κυπριακές τράπεζες – που επίσης υποβαθμίστηκαν σήμερα – θα χρειαστούν στήριξη €8 δισ. ή 47% του ΑΕΠ από την κυβέρνηση για να φθάσουν σε επίπεδα core tier 1 10% που ζητά η τρόικα. Οι ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης έχουν αυξηθεί σημαντικά λόγω της κατάστασης των δανειακών χαρτοφυλακίων σε Κύπρο και Ελλάδα, μια τάση που οι Moody’s εκτιμούν ότι θα συνεχιστεί. Το σύνολο των μη εξυπηρετουμένων δανείων έφθασε το 18% των δανείων των τριών τραπεζών έναντι 12% που ήταν το Δεκέμβριο του 2011 και 8% που ήταν το Δεκέμβριο του 2010. Υπάρχει επίσης σημαντική αύξηση των δανείων, αναδιάρθρωση που σηματοδοτεί νέες πιθανές πιέσεις στην ποιότητα του χαρτοφυλακίου των τραπεζών στο εγγύς μέλλον.

Οι Moody’s εκτιμούν ότι αν επαληθευτούν τα σενάρια ανακεφαλαιοποίησης των κυπριακών τραπεζών, το κυπριακό χρέος θα φθάσει το 140% του ΑΕΠ, σε επίπεδα που είναι από τα ψηλότερα στον κόσμο. Ο οίκος εκτιμά ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να γίνει αυτό

«Ο οίκος αξιολόγησης εκτιμά ότι ένα τέτοιο επίπεδο χρέους πιθανόν να μην είναι βιώσιμο για μια μικρή οικονομία με ισχνή ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια, όπως η Κύπρος», αναφέρει η έκθεση.

Ο οίκος εκτιμά ότι η κρίση στις τράπεζες θα κρατήσει την οικονομία σε ύφεση μέχρι το 2015 επιδεινώνοντας τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας.

Για να αντιμετωπίσει την επιδεινούμενη δημοσιονομική κατάσταση, λέει ο οίκος, η κυβέρνηση θα πρέπει να πετύχει σημαντική αρνητική αναπροσαρμογή του κρατικού μισθολογίου, που είναι μη διατηρήσιμα μεγάλο.

Αν και αυτές οι αλλαγές είναι αναπόφευκτες, υποστηρίζει ο οίκος, υπονομεύουν ακόμα περισσότερο τις προοπτικές ανάπτυξης.

Σε βάθος χρόνου, οι περικοπές θα καταστίσουν την οικονομία πιο ανταγωνιστική, αλλά αυτό θα χρειαστεί χρόνο.

Επιπλέον, οι Moody’s εκφράζουν αμφιβολίες κατά πόσο η κυβέρνηση θα είναι σε θέση να εφαρμόσει γρήγορα και αποτελεσματικά αυτές τις αλλαγές, αφού το ιστορικό της σε ζητήματα δημοσιονομικής εξυγίανσης ήταν ανάμεικτο και αφού έχουν προκύψει σημαντικές καθυστερήσεις στην υπογραφή μνημονίου με την τρόικα. Ο οίκος υποστηρίζει ότι υπάρχουν κίνδυνοι στην εφαρμογή των μέτρων που προτείνει η τρόικα, λόγω ακριβώς του ιστορικού της εφαρμογής των μέτρων εξυγίανσης.

Ο αρνητικός ορίζοντας

Τα «κακά νέα» δεν σταματούν όμως εδώ. Οι Moody’s έχουν τοποθετήσει το κυπριακό rating σε αρνητικό ορίζοντα γιατί εκτιμούν ότι η Κύπρος θα παραμείνει αποκλεισμένη από τις διεθνείς αγορές και ότι όποια νέα στήριξη από τη Ρωσία θα γίνει μέσω τρόικας. Χωρίς εξωτερική στήριξη, η Κύπρος δεν θα έχει χρήματα μέχρι το τέλος του 2012, αναφέρει ο οίκος.

Το rating Β3 και ο αρνητικός ορίζοντας αντανακλούν τις ανησυχίες του οίκου για τη μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του κυπριακού χρέους, αφού οι Moody’s εκτιμούν ότι τα βραχυπρόθεσμα ζητήματα θα λυθούν από τη στήριξη της ΕΕ και του ΔΝΤ.

Θεωρούν απίθανο να υπάρχει κυπριακό «κούρεμα» τύπου PSI λόγω της διάρθρωσης των πιστωτών της Κύπρου – μόνο το ένα τέταρτο οφείλεται σε διεθνείς πιστωτές και άλλες χώρες και μόνο ένα μικρό μέρος του χρέους καλύπτεται από εγχώρια νομοθεσία.

Ο οίκος εκτιμά ότι σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, που δεν είναι το κεντρικό σενάριο των Moody’s, το κυπριακό χρέος θα εκτοξευθεί στο 160% του ΑΕΠ καθώς η στήριξη των τραπεζών θα φθάσει τα €12 δισ.

Το rating της Κύπρου θα μπορούσε να υποβαθμιστεί ακόμα περισσότερο αν γινόταν πιο πιθανή η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη ή αν η Κύπρος δεν λάβει στήριξη από το μηχανισμό.

Για να σταθεροποιηθεί το rating θα πρέπει να μειωθεί ο κίνδυνος Grexit και να μετριαστεί η μακροοικονομική αβεβαιότητα.

source: stockwatch.com.cy
Share |