Tuesday, October 9, 2012

Υποβάθμιση «βόμβα» από Moody’s

imageΣε υποβάθμιση της Κύπρου κατά τρεις βαθμίδες, από Ba3 σε Β3, προχώρησε τα μεσάνυκτα ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s εκτιμώντας ότι οι ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των τριών κυπριακών τραπεζών θα φθάσουν τα €8 δισ. και θέτοντας για πρώτη φορά ερωτήματα για τη βιωσιμότητα του κυπριακού χρέους.

Ολοκληρώνοντας την αξιολόγηση που ξεκίνησε στις 13 Ιουνίου ο οίκος θέτει τη διαβάθμιση της Κύπρου σε αρνητικό ορίζοντα εκτιμώντας ότι οι ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης μπορούν να φθάσουν μέχρι και €12 δισ. και το κυπριακό χρέος το 160% του ΑΕΠ.

Οι Moody’s επικαλούνται αποκλειστικά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο κυπριακός τραπεζικός κλάδος από την επιδείνωση των συνθηκών σε Ελλάδα και Κύπρο.

Η στήριξη των τραπεζών, αναφέρει ο οίκος, θα θέσει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα του κυπριακού χρέους την ίδια στιγμή που οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες θα περιορίσουν το δανεισμό, μεγεθύνοντας τα υφιστάμενα προβλήματα.

Το σκεπτικό για την υποβάθμιση

Οι Moody’s εκτιμούν ότι οι τρεις κυπριακές τράπεζες – που επίσης υποβαθμίστηκαν σήμερα – θα χρειαστούν στήριξη €8 δισ. ή 47% του ΑΕΠ από την κυβέρνηση για να φθάσουν σε επίπεδα core tier 1 10% που ζητά η τρόικα. Οι ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης έχουν αυξηθεί σημαντικά λόγω της κατάστασης των δανειακών χαρτοφυλακίων σε Κύπρο και Ελλάδα, μια τάση που οι Moody’s εκτιμούν ότι θα συνεχιστεί. Το σύνολο των μη εξυπηρετουμένων δανείων έφθασε το 18% των δανείων των τριών τραπεζών έναντι 12% που ήταν το Δεκέμβριο του 2011 και 8% που ήταν το Δεκέμβριο του 2010. Υπάρχει επίσης σημαντική αύξηση των δανείων, αναδιάρθρωση που σηματοδοτεί νέες πιθανές πιέσεις στην ποιότητα του χαρτοφυλακίου των τραπεζών στο εγγύς μέλλον.

Οι Moody’s εκτιμούν ότι αν επαληθευτούν τα σενάρια ανακεφαλαιοποίησης των κυπριακών τραπεζών, το κυπριακό χρέος θα φθάσει το 140% του ΑΕΠ, σε επίπεδα που είναι από τα ψηλότερα στον κόσμο. Ο οίκος εκτιμά ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να γίνει αυτό

«Ο οίκος αξιολόγησης εκτιμά ότι ένα τέτοιο επίπεδο χρέους πιθανόν να μην είναι βιώσιμο για μια μικρή οικονομία με ισχνή ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια, όπως η Κύπρος», αναφέρει η έκθεση.

Ο οίκος εκτιμά ότι η κρίση στις τράπεζες θα κρατήσει την οικονομία σε ύφεση μέχρι το 2015 επιδεινώνοντας τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας.

Για να αντιμετωπίσει την επιδεινούμενη δημοσιονομική κατάσταση, λέει ο οίκος, η κυβέρνηση θα πρέπει να πετύχει σημαντική αρνητική αναπροσαρμογή του κρατικού μισθολογίου, που είναι μη διατηρήσιμα μεγάλο.

Αν και αυτές οι αλλαγές είναι αναπόφευκτες, υποστηρίζει ο οίκος, υπονομεύουν ακόμα περισσότερο τις προοπτικές ανάπτυξης.

Σε βάθος χρόνου, οι περικοπές θα καταστίσουν την οικονομία πιο ανταγωνιστική, αλλά αυτό θα χρειαστεί χρόνο.

Επιπλέον, οι Moody’s εκφράζουν αμφιβολίες κατά πόσο η κυβέρνηση θα είναι σε θέση να εφαρμόσει γρήγορα και αποτελεσματικά αυτές τις αλλαγές, αφού το ιστορικό της σε ζητήματα δημοσιονομικής εξυγίανσης ήταν ανάμεικτο και αφού έχουν προκύψει σημαντικές καθυστερήσεις στην υπογραφή μνημονίου με την τρόικα. Ο οίκος υποστηρίζει ότι υπάρχουν κίνδυνοι στην εφαρμογή των μέτρων που προτείνει η τρόικα, λόγω ακριβώς του ιστορικού της εφαρμογής των μέτρων εξυγίανσης.

Ο αρνητικός ορίζοντας

Τα «κακά νέα» δεν σταματούν όμως εδώ. Οι Moody’s έχουν τοποθετήσει το κυπριακό rating σε αρνητικό ορίζοντα γιατί εκτιμούν ότι η Κύπρος θα παραμείνει αποκλεισμένη από τις διεθνείς αγορές και ότι όποια νέα στήριξη από τη Ρωσία θα γίνει μέσω τρόικας. Χωρίς εξωτερική στήριξη, η Κύπρος δεν θα έχει χρήματα μέχρι το τέλος του 2012, αναφέρει ο οίκος.

Το rating Β3 και ο αρνητικός ορίζοντας αντανακλούν τις ανησυχίες του οίκου για τη μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του κυπριακού χρέους, αφού οι Moody’s εκτιμούν ότι τα βραχυπρόθεσμα ζητήματα θα λυθούν από τη στήριξη της ΕΕ και του ΔΝΤ.

Θεωρούν απίθανο να υπάρχει κυπριακό «κούρεμα» τύπου PSI λόγω της διάρθρωσης των πιστωτών της Κύπρου – μόνο το ένα τέταρτο οφείλεται σε διεθνείς πιστωτές και άλλες χώρες και μόνο ένα μικρό μέρος του χρέους καλύπτεται από εγχώρια νομοθεσία.

Ο οίκος εκτιμά ότι σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, που δεν είναι το κεντρικό σενάριο των Moody’s, το κυπριακό χρέος θα εκτοξευθεί στο 160% του ΑΕΠ καθώς η στήριξη των τραπεζών θα φθάσει τα €12 δισ.

Το rating της Κύπρου θα μπορούσε να υποβαθμιστεί ακόμα περισσότερο αν γινόταν πιο πιθανή η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη ή αν η Κύπρος δεν λάβει στήριξη από το μηχανισμό.

Για να σταθεροποιηθεί το rating θα πρέπει να μειωθεί ο κίνδυνος Grexit και να μετριαστεί η μακροοικονομική αβεβαιότητα.

source: stockwatch.com.cy
Share |