Tuesday, May 11, 2010

Στην Κύπρο η Κομισιον για το δημοσιονομικό έλλειμμα


Στην Κύπρο η Κομισιον για το δημοσιονομικό έλλειμμα


Στη Λευκωσία θα μεταβεί τις επόμενες ημέρες κλιμάκιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να κάνει υποδείξεις προς την κυπριακή κυβέρνηση για να μειωθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 6%.
Ο κ. Σταυράκης ανέφερε ότι ο στόχος της κυπριακής κυβέρνησης είναι πως το δημοσιονομικό έλλειμμα φέτος, εκεί που πιθανόν να ξεπερνούσε το 7%, χωρίς τη λήψη μέτρων να μειωθεί στο 6% και ιδεωδώς ακόμη πιο κάτω.
''Εχουμε στείλει το πρόγραμμα μας , αντιλαμβανόμαστε ότι αυτή τη στιγμή το μελετά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οι πρώτες προκαταρκτικές ενδείξεις είναι ότι και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμφωνεί ότι τα πλείστα μέτρα είναι προς τη σωστή κατεύθυνση'', είπε ο κ. Σταυράκης.

source: reporter.gr

ΗΠΑ: Σε υψηλό 14 μηνών οι προσλήψεις το Μάρτιο


ΗΠΑ: Σε υψηλό 14 μηνών οι προσλήψεις το Μάρτιο

Αύξηση 1,8% στα 2,69 εκατ. σημείωσαν το Μάρτιο τα ανοίγματα των θέσεων εργασίας στις επιχειρήσεις και σε κρατικές υπηρεσίες στις ΗΠΑ. Όπως αναφέρουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας ο αριθμός των προσλήψεων αυξήθηκε 5,8% στα 4,24 εκατ., μέγεθος το οποίο είναι το μεγαλύτερο των τελευταίων 14 μηνών.


Σύμφωνα με τα παραπάνω στοιχεία και λαμβάνοντας υπόψη πως 15 εκατ. άνθρωποι είναι καταγεγραμμένοι ως άνεργοι, σε κάθε ανοιχτή θέση αντιστοιχούν 5,6 υποψήφιοι, αναλογία που είναι σχεδόν ίδια με την αντίστοιχη του Φεβρουαρίου.

Το Μάρτιο ο αριθμός των ανθρώπων που έφυγαν για οποιαδήποτε λόγο από την εργασία τους αυξήθηκε 1,25 στους 4,02 εκατ. Οι απολύσεις ανήλθαν σε 1,83 εκατ. ενώ οι παραιτήσεις αυξήθηκαν 0,9% στις 1,87 εκατ..

source: capital.gr

ΗΠΑ: Νέο άλμα των χονδρικών πωλήσεων το Μάρτιο


ΗΠΑ: Νέο άλμα των χονδρικών πωλήσεων το Μάρτιο

Νέο άλμα σημείωσαν το Μάρτιο οι πωλήσεις των χονδρεμπόρων στις ΗΠΑ, ενώ την ίδια στιγμή η αύξηση των αποθεμάτων διαμορφώθηκε σε επίπεδα χαμηλότερα των εκτιμήσεων, σύμφωνα με τα στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας.

Τα αποθέματα σημείωσαν άνοδο 0,4% το Μάρτιο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα στο εποχικά προσαρμοσμένο μέγεθος των 394,79 δισ. δολ. όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εμπορείου. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires έκαναν λόγο για αύξηση κατά 0,5%.

Στο μεταξύ οι πωλήσεις των χονδρεμπόρων σημείωσαν άνοδο 2,4% στο εποχικά προσαρμοσμένο μέγεθος των 348,02 δισ. δολ. σημειώνοντας την μεγαλύτερη άνοδο από το Νοέμβριο του 2009.

Με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία του Φεβρουαρίου τα αποθέματα ενισχύθηκαν σε ποσοστό 0,6%, ενώ οι πωλήσεις ενισχύθηκαν σε ποσοστό 1,2% από το 0,8% που είχε ανακοινωθεί αρχικά.

source: capital.gr

OPEC: Αυξάνει τις εκτιμήσεις για την ενίσχυση της ζήτησης αργού το 2010


OPEC: Αυξάνει τις εκτιμήσεις για την ενίσχυση της ζήτησης αργού το 2010


ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones) – Ο Οργανισμός Πετρελαιοπαραγωγών Κρατών (OPEC) ανακοίνωσε σήμερα πως η ζήτηση θα αυξηθεί το 2010 περισσότερο σε σχέση με αυτό που ανέμενε προηγουμένως.

Στη μηνιαία έκθεσή του ο OPEC, αναφέρει ότι παγκόσμια κατανάλωση αργού θα αυξηθεί κατά 950.000 βαρέλια ημερησίως, μέγεθος το οποίο είναι κατά 50.000 βαρέλια μεγαλύτερο από την προηγούμενη εκτίμηση του οργανισμού.

Το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης την αποδίδει στην ενίσχυση της ζήτησης από την Κίνα, καθώς η διψήφια επέκταση του ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο οδήγησε σε αύξηση της ημερήσιας ζήτησης κατά 800.000 βαρέλια το Μάρτιο.

Ωστόσο, ο OPEC προειδοποίησε πως αν και η παγκόσμια ανάκαμψη δείχνει σημάδια βελτίωσης της ορμής της, εξακολουθούν να υφίστανται σημαντικοί κίνδυνοι που μπορούν να επηρεάσουν τις προσδοκίες για την επέκταση της ζήτησης.

Στην έκθεση σημειώνεται επίσης πως η ζήτηση για καύσιμα αεροσκαφών επηρεάστηκε από την έκρηξη του ηφαιστείου στην Ισλανδία και του νέφους που δημιουργήθηκε αλλά έχει ανακάμψει από τη στιγμή που η λειτουργία των αεροδρομίων επανήλθε στο φυσιολογικό.

source: capital.gr

ΗΠΑ: Βελτίωση του δείκτη αισιοδοξίας μικρών επιχειρήσεων τον Απρίλιο


ΗΠΑ: Βελτίωση του δείκτη αισιοδοξίας μικρών επιχειρήσεων τον Απρίλιο


Περισσότερο αισιόδοξοι εμφανίστηκαν τον Απρίλιο οι ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων στις ΗΠΑ. Όπως αναφέρει το Dow Jones Newswires, σύμφωνα με την έρευνα της National Federation of Independent Business (NFIB) ο δείκτης Small Business Optimism αυξήθηκε 3,8 μονάδες στις 90,6 μονάδες.

Σύμφωνα με την NFIB, εννέα από τους δέκα υποδείκτες εμφάνισαν βελτίωση. Ειδικότερα, ο δείκτης τάσης των κερδών βελτιώθηκε κατά 125 στο -31%, ο δείκτης προσδοκιών για τις πωλήσεις αυξήθηκε κατά 9% στο 6%, ενώ ο δείκτης απασχόλησης βελτιώθηκε σε ποσοστό 1% διαμορφούμενος στο -1%.

Αξίζει να σημειωθεί πως το 14% των επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έρευνα σχεδιάζουν προσλήψεις το επόμενο τρίμηνο ενώ το 7% σχεδιάζουν απολύσεις.

source: capital.gr

Κίνα: Διευρύνθηκε το πλεόνασμα του προϋπολογισμού τον Απρίλιο


Κίνα: Διευρύνθηκε το πλεόνασμα του προϋπολογισμού τον Απρίλιο

ΠΕΚΙΝΟ (Dow Jones)—Το δημοσιονομικό πλεόνασμα της Κίνας διευρύνθηκε σημαντικά τον Απρίλιο στα 235 δισ. γουάν από 9,95 δισ. γουάν το Μάρτιο, ως αποτέλεσμα των μέτρων στήριξης και της ισχυρής οικονομικής ανάκαμψης της χώρας.

Οι δαπάνες του προϋπολογισμού τον Απρίλιο αυξήθηκαν κατά 9,8% έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου στα 557,6 δισ. γουάν, ενώ τα έσοδα ενισχύθηκαν σε ποσοστό 34,4% στα 792,57 δισ. γουάν, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση που αναρτήθηκε σήμερα στο διαδικτυακό τόπο του υπουργείου Οικονομικών.

Τα δημοσιονομικά έσοδα αυξήθηκαν σημαντικά λόγω της οικονομικής ανάκαμψης και της χαμηλής συγκριτικής βάσης με πέρσι, ωστόσο ο ρυθμός ανάπτυξης πρόκειται να μειωθεί απότομα από το Μάιο λόγω της υψηλότερης βάσης σύγκρισης του Μαΐου του περασμένου έτους, ανέφερε το υπουργείο.

Κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου, το δημοσιονομικό πλεόνασμα της Κίνας διαμορφώθηκε στα 764,7 δισ. γουάν, υποδηλώνοντας ότι η χώρα είναι απίθανο να εμφανίσει έλλειμμα στον προϋπολογισμό φέτος καθώς συνεχίζεται η οικονομική ανάκαμψη, παρά το γεγονός ότι το Πεκίνο είχε θέσει στόχο για το 2010 δημοσιονομικό έλλειμμα της τάξης των 1,05 τρισ. γουάν, σχεδόν στο 2,8% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος.

Τα δημοσιονομικά έσοδα της Κίνας μειώθηκαν κατά 9,9% τον Απρίλιο του περασμένου έτους λόγω των επιπτώσεων της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, ενώ οι δαπάνες είχαν ενισχυθεί σε ποσοστό 31,7% λόγω του πακέτου στήριξης ύψους 4 τρις. γουάν.

source: capital.gr

Roubini: "Ο ευρωπαϊκός μηχανισμός μπορεί να λειτουργήσει"


Roubini: "Ο ευρωπαϊκός μηχανισμός μπορεί να λειτουργήσει"

Το μέγεθος του πακέτου διάσωσης που αποφασίστηκε το Σαββατοκύριακο από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι πολύ πιθανό να καλύψει τις δανειακές ανάγκες των οικονομικά ασθενών χωρών της Ευρωζώνης, σύμφωνα με το γνωστό οικονομολόγο Nouriel Roubini.

«Αν υποθέσουμε ότι οι συνολικές χρηματοδοτικές ανάγκες της Πορτογαλίας, της Ιρλανδίας και της Ισπανίας πρέπει να καλυφθούν έως το 2012, τότε το μέγεθος του πακέτου θα έπρεπε να διαμορφωθεί στα 600 δισ. ευρώ περίπου», ανέφερε ο Roubini, και η ομάδα του των οικομομολόγων, στο διαδικτυακό τους τόπο RGE Monitor.

Τις τελευταίες εβδομάδες ο Roubini, τον οποίο τα μέσα αποκαλούν Dr. Doom (καταστροφολόγο) ενώ σε δημοσκόπηση του CNBC.com οι αναγνώστες του αμερικανικού δικτύου τον αποκαλούν Dr. Realist (ρεαλιστή), τόνιζε ότι η περίπτωση της Ελλάδας είναι η κορυφή του παγόβουνου.

Ο Roubini εκτιμά ότι το εκπληκτικό μέγεθος του πακέτου θα περιορίσει σε σημαντικό βαθμό τον κίνδυνο εξάπλωσης της κρίσης. Το μέγεθος του πακέτου, σε συνδυασμό με τα μέτρα παροχής ρευστότητας από την ΕΚΤ και την ποσοτική χαλάρωση «καλύπτει άνετα ακόμη και το χειρότερο σενάριο και συνεπώς θα πρέπει να βοηθήσει στην αποφυγή της εξάπλωσης», ανέφερε.

Εξάλλου, σύμφωνα με τον Roubini, ο μηχανισμός βοήθειας θα αναγκάσει τις χώρες της Ευρωζώνης να μειώσουν τα ελλείμματα αποφεύγοντας την αύξηση των χρεών.

«Επιπλέον, τα σχετικά υψηλά επιτόκια των κοινών δανείων θα δώσουν κίνητρο στις χώρες της Ευρωζώνης να τακτοποιήσουν τα οικονομικά τους χωρίς να ζητήσουν την ενεργοποίηση του μηχανισμού», κατέληξε.

source: capital.gr

Προκαταβολή 20 δισ. ευρω με τόκους 3,2 δισ ευρώ...


Προκαταβολή 20 δισ. ευρω με τόκους 3,2 δισ ευρώ...

Η αίτηση για την εκταμίευση της πρώτης δόσης κατατέθηκε στο ΔΝΤ την περασμένη Κυριακή (09/05).
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, οι χορηγήσεις που θα παράσχει η Ευρωζώνη θα ανέλθουν σε 14,5 δισ. ευρώ και το δάνειο του ΔΝΤ προς την Ελλάδα θα είναι ύψους 5,5 δισ. Ευρώ.

Η πρώτη δόση που θα εκταμιεύσει το ΔΝΤ την Τετάρτη (12/05), θα χορηγηθεί με επιτόκιο 1,30% για τα πρώτα 3 δισ. ευρώ και 3,30% για τα υπόλοιπα 2,5 δισ. ευρώ. Τα διμερή δάνεια από τα κράτη της ζώνης του ευρώ θα έχουν επιτόκιο 3,60%. Με τα δεδομένα αυτά στην πενταετία οι συνολικές δαπάνες τόκων για τα πρώτα 20 δισ. ευρώ θα ξεπεράσουν τα 3,2 δισ. Ευρώ.

Η συμφωνία δανειοδότησης της Ελλάδας προβλέπει την υπό όρους και προϋποθέσεις εκταμίευση βοήθειας συνολικού ύψους 30 δισ. ευρώ από τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης το 2010 .

Η Ελλάδα θα λάβει συνολικά από το ΔΝΤ 10 δισ. ευρώ. Η χορήγηση της έκτακτης οικονομικής βοήθειας θα ανέλθει στο ποσό των 110 δισ. ευρώ σε βάθος τριετίας.

source: cosmo.gr

Γερμανία: Επιβράδυνση του πληθωρισμού τον Απρίλιο


Γερμανία: Επιβράδυνση του πληθωρισμού τον Απρίλιο



ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗ (Dow Jones)-- Μείωση παρουσίασε το κόστος ζωής στη Γερμανία τον Απρίλιο, επιβεβαιώνοντας και τα προκαταρκτικά στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας Destatis.

Η Destatis επιβεβαίωσε τις προκαταρκτικές τις εκτιμήσεις για 0,1% πτώση των τιμών σε μηνιαία βάση, τοποθετώντας την ετήσια αύξηση στο 1%. Επιπλέον, τα μεγέθη ήταν στο πλαίσιο των εκτιμήσεων των αναλυτών.

Το εναρμονισμένο ποσοστό του πληθωρισμού ήταν το ίδιο με τις προσδοκίες της κυβέρνησης, τόσο σε μηνιαία όσο και σε ετήσια βάση.

Σημειώνεται πως ο πληθωρισμός της Γερμανίας διαμορφώνεται προς το παρόν χαμηλότερα από τον αντίστοιχο της Ευρωζώνης, που ανήλθε στο 1,5% τον Απρίλιο. Ο πληθωρισμός ενισχύθηκε κατά τους τελευταίους μήνες κυρίως λόγω των αυξανόμενων τιμών ενέργειας.

Στη Γερμανία, οι τιμές ενέργειας ήταν ενισχυμένες κατά 5,2% τον Απρίλιο σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, λόγω της κατά 20% αύξησης στα πετρελαϊκά προϊόντα και της κατά 33% αύξησης στο πετρέλαιο θέρμανσης. Αντίθετα, οι τιμές του φυσικού αερίου, υποχώρησαν κατά 9,8% από ένα χρόνο πριν.

Παράλληλα, ενισχύθηκαν οι τιμές τροφίμων κατά 1,5% από πέρυσι, κυρίως λόγω των εξελίξεων στα φρούτα και τις τιμές λαχανικών.

Ο δομικός δείκτης τιμών διαμορφώθηκε χαμηλότερα, ωστόσο, με το δείκτη που εξαιρεί τις τιμές ενέργειας να ενισχύεται μόνο κατά 0,3% από τον Απρίλιο του 2010. Ιδιαίτερα, η τάση στα διαρκή αγαθά διατηρήθηκε αδύναμη, με τις τιμές των ηλεκτρονικών αγαθών ψυχαγωγίας να μειώνονται κατά 7,2% σε ετήσια βάση, ενώ οι τιμές εξοπλισμού πληροφοριακών συστημάτων υποχώρησαν 4,2%.

source: capital.gr

Morgan Stanley: Αναβαθμίζει τον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο


Morgan Stanley: Αναβαθμίζει τον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο


(Dow Jones)-- Σε αναβάθμιση του ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου σε «in-line» από «cautious», προχώρησε η Morgan Stanley, κίνηση που έπεται της συμφωνίας για τη δημιουργία ευρωπαϊκού πακέτου στήριξης ύψους 750 δισ. ευρώ.

«Εκτιμάμε πως οι απρόσμενοι κίνδυνοι από τις ανησυχίες των αντισυμβαλλόμενων μερών εξαλείφθηκαν μέσω του τεράστιου σχεδίου στήριξης που στόχο έχει την ενίσχυση της ρευστότητας και την αποφυγή χρεοκοπιών», ανέφερε ο οίκος.

Η Morgan Stanley βλέπει επίσης ότι το σχέδιο θα προσφέρει στήριξη στις αποτιμήσεις των μετοχών, αφού οι τράπεζες της ηπειρωτικής Ευρώπης έχουν χάσει περίπου 13% από τις αρχές του έτους.

Από πλευράς αξιολογήσεων, ο οίκος δίνει σύσταση “overweight” για τις μετοχές των BNP Paribas (BNP.FR), Societe Generale (GLE.FR), Barclays (BARC.LN), Credit Suisse (CS) and UBS (UBS). Σύσταση «equalweight” θέτει για τις μετοχές των HSBC (HBC), Lloyds Banking Group (LLOY.LN), Royal Bank of Scotland (RBS.LN), Standard Chartered (STAN.LN), Banco Santander (SAN.MC) και Deutsche Bank (DB). Τέλος, δίνει «underweight» για Dexia (DEXB.BT), Commerzbank (CBK.XE) και Deutsche Postbank (DPB.XE).


source: capital.gr

Μ. Βρετανία: Αύξηση μεγαλύτερη των εκτιμήσεων για τη βιομηχανική παραγωγή


Μ. Βρετανία: Αύξηση μεγαλύτερη των εκτιμήσεων για τη βιομηχανική παραγωγή


ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones)—Η απότομη αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής στη Μ. Βρετανία το Μάρτιο, η οποία ωθήθηκε από την αποδυνάμωση της στερλίνας, θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανοδική αναθεώρηση της οικονομικής ανάπτυξης, σύμφωνα με στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας.

Η εθνική στατιστική υπηρεσία ONS ανέφερε ότι η μεταποιητική παραγωγή αυξήθηκε κατά 2,3% σε μηνιαία βάση το Μάρτιο – στη μεγαλύτερη αύξηση από τον Ιούλιο του 2002, και μεγαλύτερη από την αναθεωρημένη μηνιαία αύξηση του 1,4% το Φεβρουάριο.

Σε ετήσια βάση, η μεταποιητική παραγωγή αυξήθηκε κατά 3,3% το Μάρτιο, στη μεγαλύτερη αύξηση από τον Οκτώβριο του 2006 και μεγαλύτερη από τη μηνιαία αύξηση 1,3% τον αμέσως προηγούμενο μήνα.

Η ONS ανέφερε ότι τα στοιχεία θα μπορούσαν να σημαίνουν ότι το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν ήταν μεγαλύτερο στο πρώτο τρίμηνο από τις αρχικές εκτιμήσεις. Η υπηρεσία τόνισε ότι «υπολόγισε τον αντίκτυπο της αύξησης του ΑΕΠ βάσει των νέων στοιχείων για τη παραγωγή και εκτιμά ότι η αύξηση του ΑΕΠ μεταξύ του τετάρτου τριμήνου του 2009 και του πρώτου τριμήνου του 2010 θα αναθεωρηθεί ανοδικά κατά 0,1%».

Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών που έλαβαν μέρος σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires την περασμένη εβδομάδα έκαναν λόγο για αύξηση της μεταποιητικής παραγωγής κατά 0,4% σε μηνιαία και 1,6% σε ετήσια βάση.

Τα στοιχεία του Φεβρουαρίου αρχικά έδειχναν μηνιαία αύξηση 1,3% και 1,4% σε επίπεδο έτους.

Εκπρόσωπος της ONS τόνισε ότι 12 από τους 13 κλάδους ενισχύθηκαν σε μηνιαία βάση το Μάρτιο, με τη μεγαλύτερη αύξηση να σημειώνει η παραγωγή μηχανολογικού εξοπλισμού κατά 4,2%.

Ο ευρύτερος δείκτης της βιομηχανικής παραγωγής ενισχύθηκε κατά 2% τόσο σε μηνιαία όσο και σε ετήσια βάση. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση από τον Ιούλιο του 2002, ενώ είναι η μεγαλύτερη ετήσια αύξηση από το Μάρτιο του 2004.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών τοποθετούσαν την αύξηση στο 0,5% σε μηνιαία και στο 0,6% σε ετήσια βάση.

source: capital.gr

Σενάρια απολύσεων στις κατασκευές


Σενάρια απολύσεων στις κατασκευές



Σενάρια απολύσεων άρχισαν να επανεμφανίζονται στον κατασκευαστικό κλάδο, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις παραγόντων του κλάδου ότι η φετινή χρονιά θα είναι δύσκολη. Οι ελπίδες που δημιούργησαν τα στοιχεία για τις πωλήσεις τσιμέντου το Μάρτιο μπήκαν στο περιθώριο, αφού τα νέα στοιχεία δείχνουν να προκύπτει περαιτέρω συρρίκνωση των πωλήσεων από τα ήδη χαμηλά περσινά επίπεδα.


Όπως διαφαίνεται από τα νέα στοιχεία που ανακοίνωσε η Στατιστική Υπηρεσία, τον τέταρτο μήνα του έτους διοχετεύθηκαν στην κυπριακή αγορά 99,7 χιλ. τόνοι τσιμέντου έναντι 117,4 χιλ. τον Απρίλιο του 2009, καταγράφοντας μείωση 15%.

Η μείωση στις πωλήσεις Απριλίου ανέβασε τη μείωση στις πωλήσεις το τετράμηνο του 2010 στο 13,5%. Οι πωλήσεις μειώθηκαν στις 419,1 χιλ. τόνους από 484,5 χιλ. το τετράμηνο του 2009.

Σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία, οι πωλήσεις τσιμέντου αποτελούν σημαντική ένδειξη της κατασκευαστικής δραστηριότητας.

Ο πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Κατασκευής Έτοιμου Σκυροδέματος, Νεοκλής Κυριάκου, σημειώνει οι ενδείξεις που υπάρχουν δεν είναι θετικές και πως αναπόφευκτα θα υπάρξουν νέες απολύσεις στον κλάδο.

«Αναβάλαμε την προγραμματισμένη συνεδρία μας για το θέμα αυτό μήπως προκύψει μια μικρή έστω θετική ένδειξη. Δυστυχώς τα πράγματα δεν είναι καλά και το θέμα των περαιτέρω απολύσεων θα το εξετάσουμε σε συνεδρία μας σε δύο εβδομάδες», είπε.

Το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι ο κλάδος θα συρρικνωθεί κατά 10% το 2010 και κατά 6,5% το 2011, προτού ανακάμψει οριακά το 2012 και το 2013.

source: stockwatch.com.cy

Outlook for U.S. Consumer Spending Raised on Jobs, Survey Says


Outlook for U.S. Consumer Spending Raised on Jobs, Survey Says


May 11 (Bloomberg) -- The U.S. economic recovery is taking on a life of its own as more jobs, rising wealth and easier credit give Americans the means to keep spending, according to economists surveyed by Bloomberg News.

Consumer purchases will grow at a 3 percent annual pace in the second quarter, according to the median estimate of 61 economists surveyed from April 29 to May 10, up from the 2.5 percent clip projected last month. The economic growth outlook for the quarter and the rest of the year also brightened.

The strongest employment gain in four years signals the world’s largest economy is evolving away from dependence on government stimulus toward an enduring rebound, making it more resilient to shocks like the European debt crisis. A lack of inflation and the risks to financial markets posed by growing government debt here and abroad means the Federal Reserve will be slower to raise interest rates than previously thought.

“Everything is cranking up a notch,” said Nariman Behravesh, chief economist at IHS Global Insight in Lexington, Massachusetts, who raised forecasts for spending and growth. “Once recoveries build up a head of steam, they tend to become much more self-sustaining.”

Payrolls climbed by 290,000 workers in April, the most in four years, and the unemployment rate unexpectedly rose to 9.9 percent as thousands of job seekers entered the labor force looking for work. Private payrolls rose by 231,000, and factory employment climbed by 44,000, the most since 1998.

Unemployment Forecast

Unemployment will end the year at 9.4 percent, according to the survey median, the same as forecast a month ago.

Economists raised consumer spending forecasts for the entire survey horizon, spanning through 2012. Household purchases, which account for about 70 percent of the economy, will grow 2.6 percent this year, the most since 2007, the survey showed. Purchases dropped 0.6 percent in 2009 and 0.2 percent in 2008, the first back-to-back decline since the 1930s.

“The consumer is back in the game and employment growth is going to be strong this year,” said Kurt Karl, chief U.S. economist at Swiss Reinsurance Co. in New York.

The 71 percent rebound in the Standard & Poor’s 500 Index from a 12-year low reached in March 2009, and a firming in home values are helping improve the spending outlook, economists said. Also, 14 percent of banks surveyed last quarter said they were willing to extend consumer installment loans though instruments such as credit cards, according to a Fed data, the most in four years.

MasterCard Inc., the world’s second-biggest electronic payments network, posted a first-quarter profit that beat most analysts’ estimates as it held down costs and spending rebounded.

‘Self-Sustaining’

“The global economy has reached a self-sustaining momentum,” Chief Executive Officer Robert W. Selander said last week in a conference call with analysts.

Stocks rallied around the world yesterday, sending the MSCI World Index up the most in 13 months, after the 16 euro nations agreed to lend as much as 750 billion euros ($962 billion) to the most indebted countries to avert spillover from the Greek debt crisis. The Standard & Poor’s 500 Index surged 4.4 points, erasing almost two-thirds of last week’s 6.4 percent plunge.

The improved outlook for consumers will probably boost growth. Economists raised their forecasts for the gain in gross domestic product this year to 3.2 percent from 3 percent a month ago.

Preferred Gauge

The central bank’s preferred price gauge, which tracks consumer spending and excludes food and fuel costs, will rise 1.2 percent this year, the smallest gain since 1962, according to this month’s survey median.

The lack of inflation and the European crisis may spur the Fed to be more cautious in raising the target rate for overnight loans between banks from its current range of zero to 0.25 percent, economists said this month. The rate will rise to 0.5 percent by December, down from an earlier forecast of 0.75 percentage point, according to the survey median forecast.

“The fiscal tightening implicit to the remedy for sovereign debt concerns ought to help keep inflation risks well contained and moderate the Fed’s early steps toward normalizing monetary policy,” said John Lonski, chief economist at Moody’s Capital Markets Group in New York, who was among those lowering Fed interest-rate forecasts. “It will help convince the Fed of the need to proceed more cautiously with rate hikes.”

The recovery is “likely to be moderate for a time,” central bankers said in their latest policy statement on April 28 as they reiterated a commitment to keep the benchmark lending rate low “for an extended period.”

source: bloomberg.com

Mizuho: Προετοιμάζει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου

Mizuho: Προετοιμάζει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου



Έτοιμη να προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 1 τρισ. γεν (11 δισ. δολάρια) εμφανίζεται η ιαπωνική τράπεζα Mizuho Financial Group, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.

Επικαλούμενο καλά πληροφορημένες πηγές το πρακτορείο υποστηρίζει ότι η διοίκηση της ιαπωνικής τράπεζας –η οποία είχε τις μεγαλύτερες ζημίες από την κρίση μεταξύ των ασιατικών τραπεζών- θα ανακοινώσει επίσημα την πρόθεσή της για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στις 14 Μαΐου, ημέρα κατά την οποία θα δώσει στη δημοσιότητα τα ετήσια οικονομικά της μεγέθη.

source: euro2day.gr

Deutsche Post: Αύξηση 85% στα κέρδη α’ τριμήνου

Deutsche Post: Αύξηση 85% στα κέρδη α’ τριμήνου


Αύξηση των κερδών και των εσόδων της ανακοίνωσε η Deutsche Post για το πρώτο τρίμηνο, ενώ επιβεβαίωσε τους στόχους της για το σύνολο της χρονιάς.

Ειδικότερα, η γερμανική εταιρεία εμφάνισε καθαρά κέρδη 1,75 δισ. ευρώ έναντι κερδών 944 εκατ. ευρώ πριν από ένα χρόνο. Τα έσοδά της αυξήθηκαν κατά 4,4% στα 12 δισ. ευρώ από 11,5 δισ. ευρώ.

Οι αναλυτές ανέμεναν κατά μέσο όρο κέρδη ύψους 1,41 δισ. ευρώ και έσοδα 11,83 δισ. ευρώ.

Η Deutsche Post επιβεβαίωσε επίσης τον στόχο για κέρδη προ φόρων και τόκων στο ανώτερο επίπεδο της κλίμακας 1,6-1,9 δισ. ευρώ. Κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου τα κέρδη Ebit ενισχύθηκαν κατά 81% στα 566 εκατ. ευρώ.

source: naftemporiki.gr

Απώλειες στις ασιατικές αγορές με το "βλέμμα" στην Κίνα


Απώλειες στις ασιατικές αγορές με το "βλέμμα" στην Κίνα

Πτωτικές τάσεις κυριαρχούν στην Ασία, για έκτη φορά σε επτά συνεδριάσεις, κυρίως λόγω των ανησυχιών ότι η Κίνα θα λάβει μέτρα για τη μείωση του πληθωρισμού, περιορίζοντας την ανάπτυξη της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου.

Πιο αναλυτικά, αύξηση σημείωσε ο πληθωρισμός στην Κίνα τον Απρίλιο, ενώ οι τραπεζικές χορηγήσεις ξεπέρασαν τις προσδοκίες και οι τιμές κατοικιών κατέγραψαν άνοδο-ρεκόρ, πιέζοντας την κυβέρνηση να αυξήσει τα επιτόκια και να αφήσει το νόμισμα της χώρας να ανατιμηθεί.

«Οι πιθανότητες αυξάνονται πολύ γρήγορα για πιθανή αύξηση των επιτοκίων έως τον Ιούνιο και για ανατίμηση του γουάν μέσα στο Μάιο», σχολίασε ο Dariusz Kowalczyk, επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής της SJS Markets στο Χονγκ Κονγκ.

Ειδικότερα, οι τιμές καταναλωτή ενισχύθηκαν κατά 2,8% τον Απρίλιο έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου, ενώ οι τιμές παραγωγού σημείωσαν άνοδο 6,8%, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η εθνική στατιστική υπηρεσία της χώρας.

Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών που έλαβαν μέρος τόσο σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires όσο και του Reuters έκαναν λόγο για άνοδο του δείκτη τιμών καταναλωτή σε ποσοστό 2,7% ενώ τοποθετούσαν την ενίσχυση του δείκτη τιμών παραγωγού στο 6,5%.

Ο πανασιατικός MSCI Asia Pacific υποχωρεί 0,9% στις 119,07 στο Τόκιο, με πάνω από δύο μετοχές να υποχωρούν για κάθε μία που ενισχύεται.

Στο Τόκιο ο Nikkei καταγράφει απώλειες 1,14% ολοκληρώνοντας τις συναλλαγές στις 10.411,10 μονάδες.

Στο Χονγκ Κονγκ, ο δείκτης Hang Seng σημειώνει πτώση 1,43%. Απώλειες και για τους δείκτες της ηπειρωτικής Κίνας με τον Shanghai Composite να υποχωρεί 1,67% και τον Shenzhen Composite κατά 2,01%. Ο ευρύτερος CSI 300 καταγράφει πτώση 1,77%.

Στη Νότια Κορέα ο Kospi υποχωρεί κατά 1,98%, ενώ ο δείκτης Taiex στην Ταϊβάν κινείται πτωτικά κατά 0,73%.

Στην Αυστραλία ο δείκτης ASX200 υποχωρεί κατά 1,13%, ενώ στη νέα Ζηλανδία ο NZX 50 χάνει 0,11%.

Στην Ινδία ο Sensex σημειώνει πτώση 0,85% και ο Strait Times στη Σιγκαπούρη.

Στην Ινδία ο δείκτης Sensex καταγράφει απώλειες 0,83%, ενώ ο Strait Times στη Σιγκαπούρη υποχωρεί σε ποσοστό 0,94%.

Θερμή υποδοχή της Wall Street στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης

Βαθιά ανάσα μετά τις σημαντικές απώλειες της προηγούμενης εβδομάδας πήρε το αμερικανικό χρηματιστήριο, επιφυλάσσοντας θερμή υποδοχή στον έκτακτο ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, ύψους 750 δισ. ευρώ που προανήγγειλαν Ε.Ε., ΕΚΤ και ΔΝΤ.

Η διάχυτη, σήμερα, σε παγκόσμιο επίπεδο, επενδυτική αισιοδοξία για μείωση του κινδύνου εξάπλωσης της δημοσιονομικής κρίσης δεν μπορούσε να μην επηρεάσει την Wall Street, φέρνοντας κέρδη για το 90% των μετοχών που είναι εγγεγραμμένες στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Ο βιομηχανικός Dow Jones κατέγραψε άνοδο 454 μονάδων στα πρώτα 15 λεπτά της συνεδρίασης και κατάφερε να συντηρήσει το μεγαλύτερο μέρος της κερδοφορίας, σε όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης για να ολοκληρώσει τις συναλλαγές με την μεγαλύτερη άνοδο από το Μάρτιο του 2009. Ο όγκος των συναλλαγών κυμάνθηκε υψηλότερα από το μέσο όρο, με περίπου 6 δισ. μετοχές να αλλάζουν χέρια.

Το τιμόνι της σημερινής ανόδου του αμερικανικού χρηματιστηρίου ανέλαβαν ο χρηματοπιστωτικός, βιομηχανικός και τεχνολογικός κλάδος, που δέχτηκαν το μεγαλύτερο πλήγμα την προηγούμενη εβδομάδα.


source: capital.gr

Υπό έλεγχο οι ακάλυπτες


Υπό έλεγχο οι ακάλυπτες


Υπό έλεγχο φαίνεται να βρίσκεται η έκδοση ακάλυπτων επιταγών, παρά τα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις λόγω της ύφεσης.


Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Κεντρικού Αρχείου Πληροφοριών, τον Απρίλιο του 2010 ο αριθμός των επιταγών χωρίς αντίκρισμα ανήλθε στις 369 έναντι 359 το Μάρτιο του 2010 και 361 τον Απρίλιο του 2009. Σε σχέση με τον Απρίλιο του 2009, ο αριθμός των ακάλυπτων επιταγών παρουσιάζει αύξηση 2,1% ενώ σε μηνιαία βάση, δηλαδή σε σχέση με το Μάρτιο του 2010, η αύξηση φθάνει το 2,8%.

Την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου 2010 ο αριθμός των ακάλυπτων επιταγών ανήλθε στις 1436 από 1546 την αντίστοιχη περσινή περίοδο καταγράφοντας μείωση 7,1%.

Όσον αφορά την αξία των ακάλυπτων επιταγών, μειώθηκε τον Απρίλιο του 2010 στις €625,1 χιλ. έναντι €704,4 χιλ. το Μάρτιο του 2010 και €677,2 χιλ. τον Απρίλιο του 2009. Η αξία των ακάλυπτων επιταγών καταγράφει μείωση 7,7% σε σχέση με τον Απρίλιο του 2009, ενώ σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα η αξία των ακάλυπτων επιταγών μειώθηκε κατά 11,3%.

Το τετράμηνο του 2010 η αξία των ακάλυπτων επιταγών ανήλθε στα €2,4 εκ. από €3,7 εκ. πέρσι, καταγράφοντας μείωση 35,1%.

source: stockwatch.com.cy

Πολλά τα μέτωπα κατά μέτρων φοροαποφυγής


Πολλά τα μέτωπα κατά μέτρων φοροαποφυγής


Μεγάλο είναι το χάσμα που χωρίζει τις κυβερνητικές προτάσεις για πάταξη της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής από τις απόψεις και εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς, καθιστώντας δύσκολη την υιοθέτηση των μέτρων εντός των φιλόδοξων χρονοδιαγραμμάτων που έθεσε η κυβέρνηση, χωρίς ουσιαστικές τροποποιήσεις στα πέντε νομοσχέδια που κατέθεσε.

Οι διαφωνίες στα μέτρα επικεντρώνονται κυρίως στο δεύτερο σκέλος, αυτό για την φοροαποφυγή με τους εμπλεκόμενους να βλέπουν πως τα μέτρα ενδέχεται να αυξήσουν τις φορολογικές επιβαρύνσεις για τις επιχειρήσεις και να απειλήσουν το status της Κύπρου ως κέντρο παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο διευθυντής του Τμήματος Εσωτερικών Προσόδων, Γιώργος Πούφος, διευκρίνισε ότι υπάρχουν διαφωνίες σε 5 πρόνοιες που αφορούν τη φοροαποφυγη από μέρους του Συνδέσμου Τραπεζών, της Συνεργατικής Συνομοσπονδίας, του Δικηγορικού Συλλόγου, του Συνδέσμου Λογιστών, του ΚΕΒΕ και της ΟΕΒ. Οι διαφωνίες κατατέθηκαν τόσο γραπτώς όσον και προφορικώς ενώπιον της Επιτροπής.

Ο κ. Πούφος, ο οποίος στην παρουσία του υπουργού Οικονομικών Χαρίλαου Σταυράκη, ανέλαβε να αναλύσει τα σημεία στα οποία υπάρχουν διαφωνίες εξήγησε κατ’ αρχάς ότι τα 21 μέτρα εστιάζονται σε τρεις βασικούς άξονες.

Την πάταξη της φοροδιαφυγής, τη μείωση της νόμιμης φοροδιαφυγής και την αύξηση της εισπρακτικής ικανότητας του κράτους. Στα μέτρα, επεσήμανε επίσης συμπεριλαμβάνεται και το νομοσχέδιο για άρση του τραπεζικού απορρήτου με αίτημα της εφορίας.

Υπεραμυνόμενος των νομοθετικών προτάσεων της κυβέρνησης, ο έφορος τόνισε ότι «αν και η φοροαποφυγή είναι νόμιμη δεν σημαίνει ότι θα πάρει συγχωροχάρτι, διότι και αυτή όπως η φοροδιαφυγή μετουσιώνεται σε φόρους».

Τα 5 σημεία για τα οποία υπάρχουν διαφωνίες είναι κορυφαίας σημασίας για τη μείωση της φοροαποφυγής υπέδειξε ταυτόχρονα.

Τα μέτρα στα οποία εκκρεμούν διαφωνίες όπως τα κατέγραψε ο κ. Πούφος αφορούν τις έξης προτάσεις:

Το πρώτο σημείο διαφωνίας αφορά πρόνοια των νομοσχεδίων που κατατέθηκαν να αποδίδεται προσωπική ευθύνη στους διευθυντές που πραγματικά και ουσιαστικά ελέγχουν μια εταιρεία, σε περίπτωση μη καταβολής των οφειλομένων φόρων της εταιρείας. Δηλαδή όταν μια εταιρεία δεν καταβάλλει τους φόρους η τσιμπίδα του νόμου να πιάνει τους διευθυντές της εταιρείας. Ως γνωστό, οι εμπλεκόμενοι φορείς διαφωνούν με τη συγκεκριμένη πρόνοια γιατί υποσκάπτει την έννοια της εταιρείας «περιορισμένης ευθύνης».

Το δεύτερο σημείο διαφωνίας έχει να κάνει με τη διάθεση μετοχών μητρικής εταιρείας της οποία η εξαρτημένη εταιρεία κατέχει ακίνητη περιουσία. Το μέτρο προνοεί τη φορολόγηση έμμεσης ακίνητης ιδιοκτησίας και οι εμπλεκόμενοι εκτιμούν ότι ενδέχεται να πλήξει εταιρείες ξένων συμφερόντων, χωρίς να αποδώσει τα αναμενόμενα.

Το τρίτο σημείο αφορά την τροποποίηση της νομοθεσίας έτσι ώστε να μην επιτρέπεται η μεταβίβαση του τελευταίου ακινήτου (αποξένωση από την εταιρεία) που κατέχει ο φορολογούμενος αν ο διαθέτης δεν καταβάλει ή διασφαλίσει την καταβολή όλων των φορολογικών του υποχρεώσεων. Οι εμπλεκόμενοι παραπέμπουν σε νομολογία του Ανωτάτου και θεωρούν τη συγκεκριμένη πρόνοια αντισυνταγματική.

Το κράτος όμως επιμένει, αφού όπως επεσήμανε ο κ. Πούφος υπάρχουν €41 εκ. τα οποία δεν μπορούν να εισπραχτούν γιατί οι εταιρείες έγιναν «φαντάσματα» χωρίς περιουσιακά στοιχεία ή έχουν αποξενωθεί από τα ακίνητα της εταιρείας.

Το τέταρτο σημείο διαφωνίας αφορά την αντιμετώπιση της αναβολής και αποφυγής της καταβολής αμυντικής εισφοράς με παρεμβολή άλλων εταιρειών μεταξύ της εταιρείας που πραγματοποιεί τα κέρδη και του μετόχου φυσικού προσώπου.

Δηλαδή προτείνεται μετά την πάροδο τεσσάρων χρόνων να φορολογείται το μέρισμα που δίνεται από εταιρεία σε εταιρεία.

Το πέμπτο σημείο αφορά τη φορολογική έκπτωση μισθών οι οποίοι για να μπορούν να αφαιρεθούν θα πρέπει να καταβληθούν οι κοινωνικές ασφαλίσεις οι οποίες είναι συνδεόμενες με αυτούς τους μισθούς.

Επιπλέον σύμφωνα με τον κ. Πούφο, διαφωνία υπάρχει και για την πρόνοια για υποχρεωτική υποβολή φορολογικών δηλώσεων ηλεκτρονικά, αφού οι εμπλεκόμενοι εκτιμούν ότι ενδέχεται να αυξήσει το κόστος για τις επιχειρήσεις και ότι αρκετοί αυτοεργοδοτούμενοι και ιδιώτες δεν θα έχουν τη δυνατότητα να το αξιοποιήσουν αποτελεσματικά.

Οι βουλευτές μέλη της Επιτροπής κάλεσαν τον υπουργό Οικονομικών να ενσωματώσει τις διαφωνίες που έχουν καταγραφεί και να παρουσιάσει στην επόμενη συνεδρία της Επιτροπής την ερχόμενη Δευτέρα ολοκληρωμένο το πακέτο των μέτρων αφού προηγουμένως εξασφαλίσει την έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Ο κ. Σταυράκης από την πλευρά του, πριν λάβει το λόγο ο κ. Πούφος ανακοίνωσε ότι την ερχόμενη Παρασκευή θα παρουσιαστεί κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης η τελική μορφή των μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης τα οποία αποτελούνται από 7 άξονες.

Ταυτόχρονα υπέδειξε ότι μετά από 4 μήνες διαβουλεύσεων θα κληθούν πλέον τα κόμματα να πάρουν υπεύθυνη θέση επί των μέτρων.

Όσον αφορά την άρση του τραπεζικού απορρήτου για μόνιμους κάτοικους Κύπρου ξεκαθάρισε για άλλη μια φορά ότι θα είναι πανομοιότυπο με αυτό που ψήφισε πέρσι η βουλή και αφορά τους μη κάτοικους Κύπρου. Δηλαδή η άρση του τραπεζικού απορρήτου θα δύναται να εξασφαλιστεί μόνο αφού προηγηθεί η γνωμάτευση του διευθυντή του Φόρου Εισοδήματος επί της καταγγελίας αλλά και η γραπτή έγκριση του Γενικού Εισαγγελέα. Αυτό είναι συμβατό με τις παρατηρήσεις τόσο των τραπεζών όσο και των λογιστών, που ζητούν επιπλέον να υπάρχουν σαφείς κανονισμοί βάσει των οποίων να μπορεί να αποτείνεται ο έφορος στην Εισαγγελία για έγκριση άρσης του απορρήτου.

Από τους εμπλεκόμενους φορείς, πρώτος πήρε το λόγο ο εκπρόσωπος του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών, Άγγελος Γρηγοριάδης, ο οποίος εξέφρασε τη διαφωνία του Συνδέσμου και για τις 5 πρόνοιες.

Όσον αφορά την προσωπική ευθύνη των διευθυντών ζήτησε τη μη τροποποίηση της υφιστάμενης νομοθεσία διότι θα επηρεάσει τις εταιρείες περιορισμένης ευθύνης. Ταυτόχρονα πρόσθεσε ότι τους ανησυχεί το θέμα των διεθνών εταιρειών οι οποίες χρησιμοποιούν κύπριους διευθυντές στη διεξαγωγή των εργασιών τους, ενώ όσον αφορά την πρόνοια για διάθεση μετοχών της εταιρείας της οποίας η εξαρτημένη εταιρεία κατέχει ακίνητη ιδιοκτησία είπε ότι τα θέματα που εγείρονται είναι ο αριθμός των εταιρειών που θα πρέπει να διερευνηθεί αν υπάρχει πίσω τους ακίνητο ή όχι.

Παράλληλα είπε ότι τη συγκεκριμένη περίοδο η εισαγωγή τέτοιας νομοθεσίας ελλοχεύει τον κίνδυνο να επηρεαστούν κάποιες συμφωνίες τις οποίες προωθούν με άλλες χώρες.

Όσον αφορά την πρόνοια που δεν θα επιτρέπει τη μεταβίβαση ακινήτου εκτός και εάν έχουν καταβληθεί όλοι οι φόροι θέση του Συνδέσμου είπε είναι πως θα πρέπει να καταβάλλονται μόνο οι φόροι που αφορούν το ακίνητο διότι ο αγοραστής δεν μπορεί να ξέρει τους φόρους που οφείλει ο developer.

Με τις θέσεις του ΣΕΛΚ συμφώνησε και ο εκπρόσωπος του CIPA και ο εκπρόσωπος του Δικηγορικού Συλλόγου.

Διαφωνίες εκφράστηκαν στη συνέχεια και από μέρους του Συνδέσμου Τραπεζών και της Συνεργατικής Συνομοσπονδίας για το νομοσχέδιο για άρση του τραπεζικού απορρήτου.

Οι δύο σύνδεσμοι ζητούν όπως οποιαδήποτε εξουσία του διευθυντή του Τμήματος Εσωτερικών Προσόδων που προϋποθέτει άρση του τραπεζικού απορρήτου να εφαρμόζεται μετά από γραπτή συγκατάθεση του γενικού εισαγγελέα.

Επιπλέον ζητούν την ενσωμάτωση κατάλληλης πρόνοιας όπου ο διευθυντής του ΤΕΠ να λαμβάνει τις πληροφορίες αφού πρώτα ειδοποιήσει το πρόσωπο για το οποίο απαιτούνται οι πληροφορίες.

Σημαντικό θεωρούν ακόμη όπως τεθεί γενικό ανώτατο χρονικό όριο στην κράτηση των πληροφοριών αυτών από την τράπεζα καθώς και ανώτατο χρονικό όριο στην αντίστοιχη εξουσία του εφόρου να ζητά αυτές τις πληροφορίες. Επιπρόσθετα συστήνουν την προσοχή προς την κυβέρνηση ότι η τροποποίηση του νόμου δεν πρέπει να περιέχει αυστηρότερες πρόνοιες άλλων ευρωπαϊκών χώρων.

Η συζήτηση του θέματος θα συνεχιστεί και την ερχόμενη Δευτέρα, στην οποία οι βουλευτές αφού εξετάσουν, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής, Νικόλας Παπαδόπουλος και τα σημεία διαφωνίας που έχουν καταθέσει οι επηρεαζόμενοι θα θέσουν τα δικά τους ερωτήματα στον υπουργό Οικονομικών και τον κ. Πούφο.


source: stockwatch.com.cy
Share |