Tuesday, May 11, 2010

Σενάρια απολύσεων στις κατασκευές


Σενάρια απολύσεων στις κατασκευές



Σενάρια απολύσεων άρχισαν να επανεμφανίζονται στον κατασκευαστικό κλάδο, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις παραγόντων του κλάδου ότι η φετινή χρονιά θα είναι δύσκολη. Οι ελπίδες που δημιούργησαν τα στοιχεία για τις πωλήσεις τσιμέντου το Μάρτιο μπήκαν στο περιθώριο, αφού τα νέα στοιχεία δείχνουν να προκύπτει περαιτέρω συρρίκνωση των πωλήσεων από τα ήδη χαμηλά περσινά επίπεδα.


Όπως διαφαίνεται από τα νέα στοιχεία που ανακοίνωσε η Στατιστική Υπηρεσία, τον τέταρτο μήνα του έτους διοχετεύθηκαν στην κυπριακή αγορά 99,7 χιλ. τόνοι τσιμέντου έναντι 117,4 χιλ. τον Απρίλιο του 2009, καταγράφοντας μείωση 15%.

Η μείωση στις πωλήσεις Απριλίου ανέβασε τη μείωση στις πωλήσεις το τετράμηνο του 2010 στο 13,5%. Οι πωλήσεις μειώθηκαν στις 419,1 χιλ. τόνους από 484,5 χιλ. το τετράμηνο του 2009.

Σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία, οι πωλήσεις τσιμέντου αποτελούν σημαντική ένδειξη της κατασκευαστικής δραστηριότητας.

Ο πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Κατασκευής Έτοιμου Σκυροδέματος, Νεοκλής Κυριάκου, σημειώνει οι ενδείξεις που υπάρχουν δεν είναι θετικές και πως αναπόφευκτα θα υπάρξουν νέες απολύσεις στον κλάδο.

«Αναβάλαμε την προγραμματισμένη συνεδρία μας για το θέμα αυτό μήπως προκύψει μια μικρή έστω θετική ένδειξη. Δυστυχώς τα πράγματα δεν είναι καλά και το θέμα των περαιτέρω απολύσεων θα το εξετάσουμε σε συνεδρία μας σε δύο εβδομάδες», είπε.

Το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι ο κλάδος θα συρρικνωθεί κατά 10% το 2010 και κατά 6,5% το 2011, προτού ανακάμψει οριακά το 2012 και το 2013.

source: stockwatch.com.cy

No comments:

Share |