Tuesday, May 11, 2010

Γερμανία: Επιβράδυνση του πληθωρισμού τον Απρίλιο


Γερμανία: Επιβράδυνση του πληθωρισμού τον Απρίλιο



ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗ (Dow Jones)-- Μείωση παρουσίασε το κόστος ζωής στη Γερμανία τον Απρίλιο, επιβεβαιώνοντας και τα προκαταρκτικά στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας Destatis.

Η Destatis επιβεβαίωσε τις προκαταρκτικές τις εκτιμήσεις για 0,1% πτώση των τιμών σε μηνιαία βάση, τοποθετώντας την ετήσια αύξηση στο 1%. Επιπλέον, τα μεγέθη ήταν στο πλαίσιο των εκτιμήσεων των αναλυτών.

Το εναρμονισμένο ποσοστό του πληθωρισμού ήταν το ίδιο με τις προσδοκίες της κυβέρνησης, τόσο σε μηνιαία όσο και σε ετήσια βάση.

Σημειώνεται πως ο πληθωρισμός της Γερμανίας διαμορφώνεται προς το παρόν χαμηλότερα από τον αντίστοιχο της Ευρωζώνης, που ανήλθε στο 1,5% τον Απρίλιο. Ο πληθωρισμός ενισχύθηκε κατά τους τελευταίους μήνες κυρίως λόγω των αυξανόμενων τιμών ενέργειας.

Στη Γερμανία, οι τιμές ενέργειας ήταν ενισχυμένες κατά 5,2% τον Απρίλιο σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, λόγω της κατά 20% αύξησης στα πετρελαϊκά προϊόντα και της κατά 33% αύξησης στο πετρέλαιο θέρμανσης. Αντίθετα, οι τιμές του φυσικού αερίου, υποχώρησαν κατά 9,8% από ένα χρόνο πριν.

Παράλληλα, ενισχύθηκαν οι τιμές τροφίμων κατά 1,5% από πέρυσι, κυρίως λόγω των εξελίξεων στα φρούτα και τις τιμές λαχανικών.

Ο δομικός δείκτης τιμών διαμορφώθηκε χαμηλότερα, ωστόσο, με το δείκτη που εξαιρεί τις τιμές ενέργειας να ενισχύεται μόνο κατά 0,3% από τον Απρίλιο του 2010. Ιδιαίτερα, η τάση στα διαρκή αγαθά διατηρήθηκε αδύναμη, με τις τιμές των ηλεκτρονικών αγαθών ψυχαγωγίας να μειώνονται κατά 7,2% σε ετήσια βάση, ενώ οι τιμές εξοπλισμού πληροφοριακών συστημάτων υποχώρησαν 4,2%.

source: capital.gr

No comments:

Share |