Tuesday, May 11, 2010

Κίνα: Διευρύνθηκε το πλεόνασμα του προϋπολογισμού τον Απρίλιο


Κίνα: Διευρύνθηκε το πλεόνασμα του προϋπολογισμού τον Απρίλιο

ΠΕΚΙΝΟ (Dow Jones)—Το δημοσιονομικό πλεόνασμα της Κίνας διευρύνθηκε σημαντικά τον Απρίλιο στα 235 δισ. γουάν από 9,95 δισ. γουάν το Μάρτιο, ως αποτέλεσμα των μέτρων στήριξης και της ισχυρής οικονομικής ανάκαμψης της χώρας.

Οι δαπάνες του προϋπολογισμού τον Απρίλιο αυξήθηκαν κατά 9,8% έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου στα 557,6 δισ. γουάν, ενώ τα έσοδα ενισχύθηκαν σε ποσοστό 34,4% στα 792,57 δισ. γουάν, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση που αναρτήθηκε σήμερα στο διαδικτυακό τόπο του υπουργείου Οικονομικών.

Τα δημοσιονομικά έσοδα αυξήθηκαν σημαντικά λόγω της οικονομικής ανάκαμψης και της χαμηλής συγκριτικής βάσης με πέρσι, ωστόσο ο ρυθμός ανάπτυξης πρόκειται να μειωθεί απότομα από το Μάιο λόγω της υψηλότερης βάσης σύγκρισης του Μαΐου του περασμένου έτους, ανέφερε το υπουργείο.

Κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου, το δημοσιονομικό πλεόνασμα της Κίνας διαμορφώθηκε στα 764,7 δισ. γουάν, υποδηλώνοντας ότι η χώρα είναι απίθανο να εμφανίσει έλλειμμα στον προϋπολογισμό φέτος καθώς συνεχίζεται η οικονομική ανάκαμψη, παρά το γεγονός ότι το Πεκίνο είχε θέσει στόχο για το 2010 δημοσιονομικό έλλειμμα της τάξης των 1,05 τρισ. γουάν, σχεδόν στο 2,8% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος.

Τα δημοσιονομικά έσοδα της Κίνας μειώθηκαν κατά 9,9% τον Απρίλιο του περασμένου έτους λόγω των επιπτώσεων της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, ενώ οι δαπάνες είχαν ενισχυθεί σε ποσοστό 31,7% λόγω του πακέτου στήριξης ύψους 4 τρις. γουάν.

source: capital.gr

No comments:

Share |