Tuesday, May 11, 2010

Roubini: "Ο ευρωπαϊκός μηχανισμός μπορεί να λειτουργήσει"


Roubini: "Ο ευρωπαϊκός μηχανισμός μπορεί να λειτουργήσει"

Το μέγεθος του πακέτου διάσωσης που αποφασίστηκε το Σαββατοκύριακο από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι πολύ πιθανό να καλύψει τις δανειακές ανάγκες των οικονομικά ασθενών χωρών της Ευρωζώνης, σύμφωνα με το γνωστό οικονομολόγο Nouriel Roubini.

«Αν υποθέσουμε ότι οι συνολικές χρηματοδοτικές ανάγκες της Πορτογαλίας, της Ιρλανδίας και της Ισπανίας πρέπει να καλυφθούν έως το 2012, τότε το μέγεθος του πακέτου θα έπρεπε να διαμορφωθεί στα 600 δισ. ευρώ περίπου», ανέφερε ο Roubini, και η ομάδα του των οικομομολόγων, στο διαδικτυακό τους τόπο RGE Monitor.

Τις τελευταίες εβδομάδες ο Roubini, τον οποίο τα μέσα αποκαλούν Dr. Doom (καταστροφολόγο) ενώ σε δημοσκόπηση του CNBC.com οι αναγνώστες του αμερικανικού δικτύου τον αποκαλούν Dr. Realist (ρεαλιστή), τόνιζε ότι η περίπτωση της Ελλάδας είναι η κορυφή του παγόβουνου.

Ο Roubini εκτιμά ότι το εκπληκτικό μέγεθος του πακέτου θα περιορίσει σε σημαντικό βαθμό τον κίνδυνο εξάπλωσης της κρίσης. Το μέγεθος του πακέτου, σε συνδυασμό με τα μέτρα παροχής ρευστότητας από την ΕΚΤ και την ποσοτική χαλάρωση «καλύπτει άνετα ακόμη και το χειρότερο σενάριο και συνεπώς θα πρέπει να βοηθήσει στην αποφυγή της εξάπλωσης», ανέφερε.

Εξάλλου, σύμφωνα με τον Roubini, ο μηχανισμός βοήθειας θα αναγκάσει τις χώρες της Ευρωζώνης να μειώσουν τα ελλείμματα αποφεύγοντας την αύξηση των χρεών.

«Επιπλέον, τα σχετικά υψηλά επιτόκια των κοινών δανείων θα δώσουν κίνητρο στις χώρες της Ευρωζώνης να τακτοποιήσουν τα οικονομικά τους χωρίς να ζητήσουν την ενεργοποίηση του μηχανισμού», κατέληξε.

source: capital.gr

No comments:

Share |