Tuesday, May 11, 2010

Απώλειες στις ασιατικές αγορές με το "βλέμμα" στην Κίνα


Απώλειες στις ασιατικές αγορές με το "βλέμμα" στην Κίνα

Πτωτικές τάσεις κυριαρχούν στην Ασία, για έκτη φορά σε επτά συνεδριάσεις, κυρίως λόγω των ανησυχιών ότι η Κίνα θα λάβει μέτρα για τη μείωση του πληθωρισμού, περιορίζοντας την ανάπτυξη της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου.

Πιο αναλυτικά, αύξηση σημείωσε ο πληθωρισμός στην Κίνα τον Απρίλιο, ενώ οι τραπεζικές χορηγήσεις ξεπέρασαν τις προσδοκίες και οι τιμές κατοικιών κατέγραψαν άνοδο-ρεκόρ, πιέζοντας την κυβέρνηση να αυξήσει τα επιτόκια και να αφήσει το νόμισμα της χώρας να ανατιμηθεί.

«Οι πιθανότητες αυξάνονται πολύ γρήγορα για πιθανή αύξηση των επιτοκίων έως τον Ιούνιο και για ανατίμηση του γουάν μέσα στο Μάιο», σχολίασε ο Dariusz Kowalczyk, επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής της SJS Markets στο Χονγκ Κονγκ.

Ειδικότερα, οι τιμές καταναλωτή ενισχύθηκαν κατά 2,8% τον Απρίλιο έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου, ενώ οι τιμές παραγωγού σημείωσαν άνοδο 6,8%, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η εθνική στατιστική υπηρεσία της χώρας.

Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών που έλαβαν μέρος τόσο σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires όσο και του Reuters έκαναν λόγο για άνοδο του δείκτη τιμών καταναλωτή σε ποσοστό 2,7% ενώ τοποθετούσαν την ενίσχυση του δείκτη τιμών παραγωγού στο 6,5%.

Ο πανασιατικός MSCI Asia Pacific υποχωρεί 0,9% στις 119,07 στο Τόκιο, με πάνω από δύο μετοχές να υποχωρούν για κάθε μία που ενισχύεται.

Στο Τόκιο ο Nikkei καταγράφει απώλειες 1,14% ολοκληρώνοντας τις συναλλαγές στις 10.411,10 μονάδες.

Στο Χονγκ Κονγκ, ο δείκτης Hang Seng σημειώνει πτώση 1,43%. Απώλειες και για τους δείκτες της ηπειρωτικής Κίνας με τον Shanghai Composite να υποχωρεί 1,67% και τον Shenzhen Composite κατά 2,01%. Ο ευρύτερος CSI 300 καταγράφει πτώση 1,77%.

Στη Νότια Κορέα ο Kospi υποχωρεί κατά 1,98%, ενώ ο δείκτης Taiex στην Ταϊβάν κινείται πτωτικά κατά 0,73%.

Στην Αυστραλία ο δείκτης ASX200 υποχωρεί κατά 1,13%, ενώ στη νέα Ζηλανδία ο NZX 50 χάνει 0,11%.

Στην Ινδία ο Sensex σημειώνει πτώση 0,85% και ο Strait Times στη Σιγκαπούρη.

Στην Ινδία ο δείκτης Sensex καταγράφει απώλειες 0,83%, ενώ ο Strait Times στη Σιγκαπούρη υποχωρεί σε ποσοστό 0,94%.

Θερμή υποδοχή της Wall Street στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης

Βαθιά ανάσα μετά τις σημαντικές απώλειες της προηγούμενης εβδομάδας πήρε το αμερικανικό χρηματιστήριο, επιφυλάσσοντας θερμή υποδοχή στον έκτακτο ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, ύψους 750 δισ. ευρώ που προανήγγειλαν Ε.Ε., ΕΚΤ και ΔΝΤ.

Η διάχυτη, σήμερα, σε παγκόσμιο επίπεδο, επενδυτική αισιοδοξία για μείωση του κινδύνου εξάπλωσης της δημοσιονομικής κρίσης δεν μπορούσε να μην επηρεάσει την Wall Street, φέρνοντας κέρδη για το 90% των μετοχών που είναι εγγεγραμμένες στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Ο βιομηχανικός Dow Jones κατέγραψε άνοδο 454 μονάδων στα πρώτα 15 λεπτά της συνεδρίασης και κατάφερε να συντηρήσει το μεγαλύτερο μέρος της κερδοφορίας, σε όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης για να ολοκληρώσει τις συναλλαγές με την μεγαλύτερη άνοδο από το Μάρτιο του 2009. Ο όγκος των συναλλαγών κυμάνθηκε υψηλότερα από το μέσο όρο, με περίπου 6 δισ. μετοχές να αλλάζουν χέρια.

Το τιμόνι της σημερινής ανόδου του αμερικανικού χρηματιστηρίου ανέλαβαν ο χρηματοπιστωτικός, βιομηχανικός και τεχνολογικός κλάδος, που δέχτηκαν το μεγαλύτερο πλήγμα την προηγούμενη εβδομάδα.


source: capital.gr

No comments:

Share |