Saturday, August 27, 2011

Μεγάλο deal Alpha Bank με Eurobank


Μεγάλο deal Alpha Bank με Eurobank


Σε πολύ προχωρημένες επαφές βρίσκονται, σύμφωνα με απολύτως έγκυρες πληροφορίες, Alpha Bank και Eurobank , με αντικείμενο τη συνένωση των δυο τραπεζών.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες του euro2day.gr, θα ακολουθήσει σημαντική αύξηση κεφαλαίου, στην οποία έχει συμφωνηθεί η συμμετοχή του Κατάρ.

Η κυβέρνηση είναι ενήμερη και θετική απέναντι στην εξέλιξη, ενώ οι επίσημες ανακοινώσεις για το deal αναμένονται από Δευτέρα.

source: euro2day.gr

Γλυκόπικρο τέλος στο θρίλερ


Γλυκόπικρο τέλος στο θρίλερ

Η ολομέλεια της βουλής ψήφισε το βράδυ της Παρασκευής την πρώτη δέσμη μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης, αναβάλλοντας ωστόσο την ψήφιση της αύξησης του συντελεστή ΦΠΑ και προκαλώντας απογοήτευση στο Υπουργείο Οικονομικών που ήλπιζε ότι η ψήφιση του συνολικού πακέτου θα έστελνε τα κατάλληλα μηνύματα στις διεθνείς αγορές.

Το πακέτο περιλαμβάνει την καταβολή μόνιμης συνταξιοδοτικής εισφοράς των υπαλλήλων του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα ύψους 3% αντί 2,5%, ποσοστό που είχαν συμφωνήσει οι συντεχνίες με τον Υπ. Οικονομικών.

Μάλιστα, οι συντεχνίες είχαν προειδοποιήσει με δυναμικά μέτρα σε περίπτωση που τα κόμματα προχωρήσουν σε μονομερείς ρυθμίσεις, πέραν αυτών που συμφωνήθηκαν.

Την επίμαχη τροπολογία ψήφισαν 29 βουλευτές του ΔΗΣΥ, του ΔΗΚΟ και του ΕΥΡΩΚΟ και την καταψήφισαν οι 25 βουλευτές του ΑΚΕΛ, της ΕΔΕΚ και των Οικολόγων.

Το ΔΗΚΟ κατέθεσε αργότερα τροπολογία για μείωση της έκτακτης κλιμακωτής μισθολογικής εισφοράς από τρία σε δύο χρόνια, που ενδεχομένως να κατευνάσει τις αντιδράσεις των συντεχνιών.

Υπέρ της τροπολογίας ψήφισαν οι 19 βουλευτές του ΑΚΕΛ, οι 8 του ΔΗΚΟ και ο βουλευτής των Οικολόγων σύνολο 28 ψήφοι ενώ οι 18 παρόντες βουλευτές του ΔΗΣΥ, οι πέντε της ΕΔΕΚ και οι δυο βουλευτές του ΕΥΡΩΚΟ τήρησαν αποχή.

Τα μέτρα που ψηφίστηκαν περιλαμβάνουν συνολικές μισθολογικές και συνταξιοδοτικές εισφορές των δημοσίων υπαλλήλων ύψους €148 εκ., και πρόσθετους φόρους συνολικού ύψους €170 εκ., που αντιστοιχούν με το 2% του κυπριακού ΑΕΠ.

Η αύξηση του ΦΠΑ από μόνη της υπολογιζόταν ότι θα προσέθετε στα κρατικά ταμεία €160 εκ. ετησίως, και αναμένεται να ψηφιστεί σε μεταγενέστερο στάδιο.

Τα μέτρα που ψηφίστηκαν αναμένεται να συμβάλουν στη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 2% του ΑΕΠ για το 2012 από 6% που αναμένεται να είναι φέτος.

Η κυβέρνηση επιδίωκε επίμονα τις τελευταίες μέρες την ψήφιση της πρώτης δέσμης, για να σταλεί μήνυμα πολιτικής συναίνεσης στους εγχώριους και ξένους πιστωτές από τους οποίους θα ζητηθεί να καλυφθούν οι νέες χρηματοδοτικές ανάγκες €750 εκ. που αντιμετωπίζει το κράτος μέχρι το Φεβρουάριο του 2012.

Η ψήφιση των μέτρων δίνει τέλος στην μακρά διαπραγμάτευση μεταξύ κυβέρνησης, συντεχνιών και κομμάτων, και ανοίγει το δρόμο για την προώθηση δεύτερου πακέτου μέτρων που εξαγγέλθηκε σήμερα και περιλαμβάνει πρόσθετες περικοπές €360 εκ.

Το μεγαλύτερο μέρος των περικοπών θα προέλθει από τη στόχευση των παροχών (€200 εκ.), ενώ η κυβέρνηση δεσμεύθηκε να προσπαθήσει να παγοποιήσει την ΑΤΑ για ολόκληρο το 2012.

Το δεύτερο πακέτο αναμένεται να ψηφιστέι στην επόμενη ολομέλεια της βουλής που ορίστηκε για τις 15 Σεπτεμβρίου.

Ο υπουργός δήλωσε νωρίτερα αισιόδοξος ότι οι εγχώριοι και ξένοι πιστωτές θα καλύψουν τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Κύπρου.

Πάντως, παρακολουθώντας τη συνεδρίαση της ολομέλειας του Σώματος ήταν έκδηλη στο πρόσωπο του η απογοήτευση λόγω ακριβώς της έκβασης των πραγμάτων.

Το «πρώτο» πακέτο

Το πακέτο που ψηφίστηκε σήμερα προνοεί επίσης την αύξηση της έκτακτης εισφοράς άμυνας σε τόκους και σε μερίσματα με ετήσιο όφελος €65 εκ. Η φορολογία των τόκων θα αυξηθεί από 10% σε 15% και των μερισμάτων από 15% σε 17%.

Οι συντελεστές για την ακίνητη ιδιοκτησία αυξάνονται με ετήσιο όφελος για το κράτος ύψους €24 εκ. Με τις αλλαγές, θα πληρώνουν φορολογία επί των τιμών του 1980 περισσότεροι ιδιοκτήτες.

Το φορολογικό σκέλος του πακέτου περιλαμβάνει επίσης την αύξηση του φόρου εισοδήματος για εισοδήματα πέραν των €60 χιλ. από το 30% στο 35%.

Υπάρχει επίσης νομοσχέδιο για επιβολή ειδικού τέλους στις εταιρείες που φθάνει τα €350 ετησίως και από το οποίο υπολογιζόταν αρχικά να προκύψει ετήσιο όφελος €70 εκ.

Άλλο νομοσχέδιο μειώνει τον ΦΠΑ για την αγορά πρώτης κατοικίας στο 5% από 15%.

Στο κομμάτι των εισφορών, που αποτέλεσαν και το σημείο τριβής μεταξύ κομμάτων και συντεχνιών, αποφασίστηκε όπως επιβληθεί μόνιμη αποκοπή 3% επί του μισθού των υπαλλήλων του δημοσίου και ευρύτερου δημοσίου τομέα (€90 εκ. ετησίως).

Θα αυξηθεί επίσης η μόνιμη εισφορά στο ταμείο χήρων και ορφανών κατά 1,25%, στο 2% (€24 εκ.).

Αποφασίστηκε, τέλος, η επιβολή έκτακτης κλιμακωτής εισφοράς €35 εκ. επί των ακάθαρτων μισθών για δύο χρόνια.

Παρά τις διαφωνίες μεταξύ κυβέρνησης, κομμάτων και συντεχνιών, τα μέτρα που ψηφίστηκαν θεωρούνται ότι είναι οι πιο ουσιαστικές μισθολογικές παραχωρήσεις των δημοσίων υπαλλήλων από το 1974.

source: stockwatch.com.cy
Share |