Wednesday, November 4, 2009

SEC: Πρόστιμο 700 εκατ. δολαρίων στην JP Morgan


SEC: Πρόστιμο 700 εκατ. δολαρίων στην JP Morgan


Το ποσό των 700 εκατ. δολάρια συμφώνησε να καταβάλλει η J.P. Morgan Chase στην Αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ως πρόστιμο για τις αθέμιτες πρακτικές που είχαν ακολουθήσει πρώην στελέχη της τράπεζας για την εξασφάλιση της εποπτείας έκδοσης ομολογιακών δανείων σε εταιρείες. Το ποσό καλύπτει 25 εκατ. δολάρια πρόστιμο στην J.P. Morgan Securities, καταβολή 50 εκατ. δολαρίων στην Jefferson County, και εγγυήσεις 647 εκατ. δολαρίων για διακοπή εντολών

reporter.gr

Πάνω από τα 80 δολάρια το αργό


Πάνω από τα 80 δολάρια το αργό


Πάνω από τα 80 δολάρια έκλεισε το αργό στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, στον απόηχο αφενός της βουτιάς που σημείωσαν τα αποθέματα της προηγούμενης εβδομάδας, και αφετέρου της νέας πτώσης του δολαρίου η οποία ενίσχυσε την ελκυστικότητα των εμπορευμάτων. Η απόφαση της Fed να διατηρήσει τα επιτόκια στα ιστορικά χαμηλά βοήθησε το «μαύρο χρυσό» να διευρύνει τα ενδοσυνεδριακά του κέρδη, καθώς οι επενδυτές ενέτειναν τις τοποθετήσεις τους σε συμφερότερες επιλογές.
Συγκεκριμένα η τιμή των συμβολαίων παράδοσης Δεκεμβρίου έκλεισε στα 80,26 δολάρια το βαρέλι σημειώνοντας ανοδο της τάξεως του 1,8%. Ομοίως, η τιμή του αργού τύπου Brent διαμορφώθηκε στα 78,68 δολάρια το βαρέλι με ανοδο 1,62%.

Βουτιά 4 εκατ. βαρελιών σημείωσαν τα αποθέματα αργού της εβδομάδα που έληξε στις 30 Οκτωβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από την ΕΙΑ, την ώρα που οι αναλυτές ανέμεναν ανοδο. Τα αποθέματα βενζίνης υποχώρησαν κατά 300.000 βαρέλια, ενώ τα διυλισμένα αποθέματα, που περιλαμβάνουν το diesel και το πετρέλαιο θέρμανσης, υποχώρησαν κατά 400.000 βαρέλια.

Πτωτικά κινήθηκε σήμερα το δολάριο έναντι του ευρώ. Το αμερικανικό νόμισμα διαπραγματευόταν έναντι του ευρώ στα 1,4765 δολάρια από το επίπεδο των 1,4724 δολαρίων που έκλεισε αργά χθες το βράδυ στην αγορά της Νέας Υόρκης. Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,4761 δολάρια. Η υποχώρηση του δολαρίου συνδέεται με την ανάκαμψη των χρηματιστηρίων και την στροφή των επενδυτών σε επενδύσεις υψηλότερου κινδύνου, καθώς διαμορφώνεται κατά 0,67% χαμηλότερα στις 75,936 μονάδες.

reporter.gr

Δίωξη κατά της Intel για παράβαση όρων ανταγωνισμού


Δίωξη κατά της Intel για παράβαση όρων ανταγωνισμού

Δίωξη κατά της εταιρείας μικροεπεξεργαστών Intel για πρακτικές που αντιβαίνουν τους κανόνες του υγιούς ανταγωνισμού ασκήθηκε σήμερα, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργού Δικαιοσύνης της Πολιτείας της Νέας Υόρκης ʼντριου Κουόμο. Η Intel κατηγορείται για πιέσεις στους κατασκευαστές υπολογιστών ώστε να χρησιμοποιούν τα προϊόντα της.
«Η Intel παραβίασε τις δικαιϊκές διατάξεις της Πολιτείας και του κράτους, επιδιδόμενη σε μία συστηματική σχετική εκστρατεία σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως αποδεικνύεται από την ηλεκτρονική αλληλογραφία, με απώτερο σκοπό να διατηρήσει τη μονοπωλιακή θέση και τις τιμές στην αγορά των μικρο-επεξεργαστών», αναφέρει στην έκθεσή του το υπουργείο Δικαιοσύνης της Νέας Υόρκης.

«Η Intel έχει επιδοθεί σε πρακτικές διαφθοράς και σε πιέσεις για τον 'στραγγαλισμό' της αγοράς», τονίζει ο Κουόμο.

Σημειώνεται ότι η Intel καταδικάστηκε τον περασμένο Μάιο από τις ευρωπαϊκές αρχές σε πρόστιμο ρεκόρ 1,06 δισ. ευρώ για την παράνομη εκτόπιση από την αγορά της ανταγωνίστριάς της AMD.

reporter.gr

Στα ιστορικά χαμηλά διατήρησε το επιτόκιο δανεισμού η Fed


Στα ιστορικά χαμηλά διατήρησε το επιτόκιο δανεισμού η Fed

Αμετάβλητο στα ιστορικά χαμηλά του 0,25% διατήρησε το βασικό επιτόκιο δανεισμού η Federal Reserve, τηρώντας τις παρελθούσες εξαγγελίες για στήριξη της οικονομίας μέσω χαμηλού κόστους δανεισμού, παρά τις ολοένα αυξανόμενες ενδείξεις ανάκαμψης.
Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ μείωσε τα επιτόκιά της κοντά στο μηδέν τον περασμένο Δεκέμβριο και δεσμεύτηκε να τα διατηρήσει σε αυτά τα επίπεδα για «παρατεταμένη περίοδο». Αν και μερικοί αναλυτές πιστεύουν ότι η Fed ενδέχεται να αρχίσει να απομακρύνεται σταδιακά από αυτή την δέσμευση, οι περισσότεροι ισχυρίζονται ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς.

Για ακόμη μία φορά υπήρξε επανάληψη της φράσης ότι θα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα τα επιτόκια για παρατεταμένη περίοδο, οδηγώντας τους αναλυτές να εκτιμούν ότι τα ίδια επίπεδα κόστους δανεισμού θα βλέπουμε μέχρι τα μέσα του 2010 ή και αργότερα.

Η οικονομία βελτιώνεται, αλλά δεν έχουμε αποφύγει ακόμα τον κίνδυνο, αναφέρει στην ανακοίνωση της η Federal Reserve, επαναλαμβάνοντας την παραίνεση για «υπομονή», όπως κάνει εδώ και μερικούς μήνες. Η δραστηριότητα στη στεγαστική αγορά έχει αυξηθεί τους τελευταίους μήνες, ενώ και οι καταναλωτικές δαπάνες, αν και παραμένουν περιορισμένες λόγω της αύξησης της ανεργίας, ενισχύονται ελαφρώς. Οι επιχειρήσεις συνεχίζουν να μειώνουν τις θέσεις εργασίας τους, αν και με μικρότερο ρυθμό.

Αναφορικά με τον πληθωρισμό, η Fed δεν αναμένει αύξηση των τιμών του καταναλωτή, γι΄ αυτό και η Νομισματική Επιτροπή θα διατηρήσει τα υφιστάμενα επίπεδα των επιτοκίων. Επιπλέον, θεωρεί ότι τα μέτρα στήριξης της οικονομίας που έχει ήδη πάρει θα συμβάλλουν στην σταθεροποίηση των κεφαλαιαγορών, οι οποίες το τελευταίο διάστημα δείχνουν κάποια αστάθεια.

Επιπλέον, η Fed ανακοίνωσε ότι θα αγοράσει συνολικά μέχρι 1,25 τρισ. δολ. σε χρεόγραφα διασφαλισμένα με ενυπόθηκα δάνεια (MBS) και μέχρι 175 δισ. δολ.σε κρατικά ομόλογα. Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα αγορών έως 300 δισ. δολ. σε μακροπρόθεσμα ομόλογα του υπουργείου Οικονομικών από την Fed ολοκληρώθηκε στα τέλη του Οκτωβρίου 2009.

Υπέρ της δράσης της FOMC ψήφισαν οι: Ben S. Bernanke, William C. Dudley, Elizabeth A. Duke, Charles L. Evans, Donald L. Kohn, Jeffrey M. Lacker, Dennis P. Lockhart, Daniel K. Tarullo, Kevin M. Warsh και Janet L. Yellen.

reporter.gr

S&P: Υπό αναθεώρηση η Berkshire του W. Buffett


S&P: Υπό αναθεώρηση η Berkshire του W. Buffett

Υπό αναθεώρηση βρίσκεται η άριστη αξιολόγηση του ΑΑΑ της Berkshire Hathaway του Warren Buffett από τον διεθνή οίκο αξιολόγηση Standard & Poor΄s, μετά την ανακοίνωση της αγοράς της Burlington Northern Santa Fe ύψους 26 δισ. δολαρίων. «Η εξαγορά θα μειώσει τα επίπεδα ρευστότητας και την κεφαλαιακή επάρκεια των ασφαλιστικών υπηρεσιών της εταιρείας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο S&P΄s, θέτοντας την εταιρεία υπό αξιολόγηση (CreditWatch) με αρνητικές συνέπειες. Η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί σε 90 ημέρες.
Στις αρχές τους έτους η Berkshire έχασε την άριστη αξιολόγηση από τους οίκους Moody΄s και Fitch Ratings εξαιτίας τους πρώτου ζημιογόνου τριμήνου από το 2001 που είχε σημειώσει η εταιρεία του W. Buffett.

reporter.gr

Roubini: «Η αναιμική ανάκαμψη ώθησε τις αγορές σε αιφνίδιο ράλι»


Roubini: «Η αναιμική ανάκαμψη ώθησε τις αγορές σε αιφνίδιο ράλι»

«Το «αιφνίδιο ράλι» των αγορών, των μετοχών, των αναπτυσσόμενων χωρών αλλά και των εμπορευμάτων οφείλεται σε μία αναιμική ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας, και σε όχι σε μία ανάκαμψη σχήματος V», δήλωσε ο οικονομολόγος Nouriel Roubini σε συνέδριο στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.
Επιπλέον, τόνισε ότι το «πάρτι» μπορεί να συνεχιστεί για ακόμα έξι μήνες, λόγω των χαλαρών νομισματικών πολιτικών και των κυβερνητικών προγραμμάτων στήριξης.

Ωστόσο, προειδοποίησε ότι αυτή η κατάσταση μπορεί να έχει άσχημο τέλος, καθώς η άνοδος στις τιμές των ακινήτων από το Μάρτιο, αποτελεί ακόμα μία «φούσκα», που έχει προκληθεί από το παγκόσμιο κύμα ρευστότητας.

reporter.gr

Τράπεζα Κύπρου: Αύξηση κερδών - προμέρισμα €0,08 ανά μετοχή


Τράπεζα Κύπρου: Αύξηση κερδών - προμέρισμα €0,08 ανά μετοχή


Σε €190 εκατ. ανήλθαν στο τρίτο τρίμηνο του 2009 τα κέρδη του Συγκροτήματος Κύπρου πριν από τις προβλέψεις σημειώνοντας αύξηση 35% σε σχέση με το β’ τρίμηνο 2009.

Τα κέρδη μετά τη φορολογία για το γ’ τρίμηνο 2009 ανήλθαν σε €117 εκατ. σημειώνοντας αύξηση 38% έναντι του β’ τριμήνου 2009.

Τα κέρδη του Συγκροτήματος πριν τις προβλέψεις και τα κέρδη μετά τη φορολογία για το εννιάμηνο 2009 ανήλθαν σε €446 εκατ. και €265 εκατ. αντίστοιχα.

Τα καθαρά έσοδα από τόκους ανήλθαν σε €228 εκατ. το γ’ τρίμηνο 2009, σημειώνοντας αύξηση 11% σε σύγκριση με το β’ τρίμηνο 2009. Τα καθαρά έσοδα από τόκους για το εννιάμηνο 2009 ανήλθαν σε €616 εκατ. σημειώνοντας ετήσια αύξηση 7%.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας, λαμβάνοντας υπόψη τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα, την αναμενόμενη κερδοφορία για ολόκληρο το έτος, την υψηλή κεφαλαιακή επάρκεια και τη μερισματική πολιτική που ακολουθεί το Συγκρότημα, αποφάσισε την καταβολή προμερίσματος €0,08 ανά μετοχή.

naftemporiki

Alpha Bank: Ανακοίνωση


Alpha Bank: Ανακοίνωση


Α.Μ.Κ., Άνευ Τροποποιήσεως του Καταστατικού, Δια Καταβολής Μετρητών, με Δικαίωμα Προτιμήσεως και Προεγγραφής: Ημερομηνία Αποκοπής, και Περίοδος Διαπραγματεύσεως, των Δικαιωμάτων Προτιμήσεως.

ΑΠΟΚΟΠΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΠΡΟΤΙΜΗΣΕΩΣ: 6/11/2009
ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΩΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΠΡΟΤΙΜΗΣΕΩΣ : 12/11/2009 – 20/11/2009
ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΑΣΚΗΣΕΩΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΠΡΟΤΙΜΗΣΕΩΣ ΚΑΙ ΠΡΟΕΓΓΡΑΦΗΣ: 12/11/2009 – 26/11/2009

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ALPHA ΤΡΑΠΕΖΑ Α.Ε. (η «Τράπεζα») γνωστοποιεί τα ακόλουθα:

1. Το Διοικητικό Συμβούλιο της Τραπέζης, στην από 19/10/2009 συνεδρίασή του, απεφάσισε, κατ’ εκχώρηση εξουσίας της Τακτικής Γενικής Συνελεύσεως της 6/6/2006, την άντληση υπό της Τραπέζης συνολικού ύψους κεφαλαίων έως και Ευρώ 986.343.968,00 (με την επιφύλαξη της περ. ΙΙ κατωτέρω), δια της εις μετρητά αυξήσεως του μετοχικού της κεφαλαίου (η «Α.Μ.Κ.») κατ’ ανώτατο ποσό ίσο προς Ευρώ 579.477.081,20, με την έκδοση και διανομή έως και 123.292.996 νέων, κοινών, ονομαστικών, μετά δικαιώματος ψήφου, άυλων μετοχών (οι «Νέες Μετοχές») ονομαστικής αξίας ίσης προς Ευρώ 4,70 και τιμής διαθέσεως ανά εκδοθησόμενη Νέα Μετοχή:

(Ι) προς μεν τους υφιστάμενους κοινούς μετόχους, ίσης προς Ευρώ 8,00

(ΙΙ) προς δε επιλεχθησόμενους θεσμικούς επενδυτάς, στα πλαίσια της διαδικασίας καλύψεως τυχόν αδιαθέτων Νέων Μετοχών, ίσης προς την ανωτέρα μεταξύ της τιμής διαθέσεως προς τους κοινούς μετόχους και της εξαχθησομένης εκ του ανοίγματος βιβλίου προσφορών, που θα διαχειρισθούν, μεταξύ άλλων, ορισμένοι εκ των Εγγυητών Καλύψεως (ως κατωτέρω ορίζονται), μετά δικαιώματος προτιμήσεως (σε αναλογία 3 Νέες Μετοχές προς 10 παλαιές κοινές μετοχές), πλέον δικαιώματος προεγγραφής, υπέρ των κατόχων κοινών μετοχών, ώστε, μετά την πλήρη κάλυψη και καταβολή του ποσού της Α.Μ.Κ, το μετοχικό κεφάλαιο της Τραπέζης να ανέρχεται στο ποσό των Ευρώ 3.451.067.345,60, διαιρούμενο σε 534.269.648 κοινές, ονομαστικές, μετά δικαιώματος ψήφου, άυλες, και 200.000.000 προνομιούχες, ονομαστικές, άνευ δικαιώματος ψήφου, έγχαρτες και εξαγοράσιμες, μετοχές, ονομαστικής αξίας εκάστης ίσης προς Ευρώ 4,70.

2. Η Α.Μ.Κ. διενεργείται, άνευ τροποποιήσεως του καταστατικού της Τραπέζης (σύμφωνα με το άρθρο 13 παρ. 1 εδ. β’ και παρ. 4 εδ. β’ κ.ν. 2190/1920), και τυγχάνει της πλήρους καλύψεως των διεθνών χρηματοοικονομικών οίκων JP Morgan, BofA Merrill Lynch, Morgan Stanley, Deutsche Bank, Citi, Nomura International και UBS Investment Bank (οι «Εγγυητές Καλύψεως»).

3. Ως ημερομηνία αποκοπής του δικαιώματος προτιμήσεως στην Α.Μ.Κ. (το «Δικαίωμα Προτίμησης») ορίζεται η 6/11/2009 (η «Ημερομηνία Αποκοπής»). Από της αυτής ημερομηνίας, οι μετοχές της Τραπέζης θα διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο Αθηνών (το «Χ.Α.»), άνευ δικαιώματος συμμετοχής στην Α.Μ.Κ., ενώ η τιμή εκκινήσεως των μετοχών της Τραπέζης στο Χ.Α. θα διαμορφωθεί συμφώνως προς τον Κανονισμό του Χ.Α. σε συνδυασμό προς την υπ’ αριθμ. 26/17.7.2008 απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του τελευταίου, ως άπαντα ισχύουν.

4. Φορείς των Δικαιωμάτων Προτιμήσεως (οι «Δικαιούχοι») θα είναι: (Ι) οι μέτοχοι της Τραπέζης που είναι εγγεγραμμένοι τη δεύτερη εργάσιμη που έπεται της Ημερομηνίας Αποκοπής, ήτοι στις 10/11/2009 (record date) στο Μητρώο Μετόχων της Ελληνικά Χρηματιστήρια Α.Ε. (η «Ε.Χ.Α.Ε.»), υπό την αυτονόητη προϋπόθεση ότι θα (συνεχίσουν να) διατηρούν τα εν λόγω δικαιώματα κατά το χρόνο ασκήσεως αυτών, και (ΙΙ) οι αποκτήσαντες Δικαιώματα Προτιμήσεως κατά την περίοδο της διαπραγματεύσεως αυτών στο Χ.Α.

5. Σύμφωνα με την από 19/10/2009 απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Τραπέζης, η Α.Μ.Κ. θα παραμείνει ισχυρά υπό τους εγκριθέντας όρους, ακόμη και εάν η τιμή διαθέσεως των Νέων Μετοχών υπερβεί την τρέχουσα, κατά το χρόνο αποκοπής του Δικαιώματος Προτιμήσεως, χρηματιστηριακή τιμή αυτών.

6. Η περίοδος ενασκήσεως των Δικαιωμάτων Προτιμήσεως θα διαρκέσει από τις 12/11/2009 έως και τις 26/11/2009 (η «Περίοδος Ασκήσεως»).

7. Η έναρξη διαπραγματεύσεως των δικαιωμάτων προτιμήσεως στο ηλεκτρονικό σύστημα συναλλαγών του Χ.Α. συμπίπτει με την έναρξη της Περιόδου Άσκησης. Επισημαίνεται ότι η διαπραγμάτευση των υπόψη δικαιωμάτων δεν είναι δυνατή κατά τις τελευταίες τέσσερις (4) εργάσιμες ημέρες προ της ημερομηνίας λήξεως της Περιόδου Ασκήσεως.

8. Ως λήξη της περιόδου διαπραγματεύσεως των Δικαιωμάτων Προτιμήσεως στο ηλεκτρονικό σύστημα συναλλαγών του Χ.Α. ορίζεται η λήξη της χρηματιστηριακής συνεδριάσεως της 20/11/2009.

9. Τα Δικαιώματα Προτιμήσεως για την απόκτηση Νέων Μετοχών είναι μεταβιβάσιμα και αποτελούν, συμφώνως προς τα ανωτέρω, αντικείμενο διαπραγματεύσεως στο Χ.Α. Τα υπόψη δικαιώματα θα είναι πιστωμένα στους λογαριασμούς της μερίδας κάθε Δικαιούχου στο Σύστημα Άϋλων Τίτλων (Σ.Α.Τ.) κατά την ημερομηνία ενάρξεως της περιόδου διαπραγματεύσεως αυτών. Δικαιώματα Προτιμήσεως, μη προσηκόντως και εμπροθέσμως ενασκηθέντα, ήτοι έως και τις 26/11/2009, παύουν άνευ ετέρου ισχύοντα.

10. Τα Δικαιώματα Προτιμήσεως δύνανται να ασκώνται, κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες, στα καταστήματα της Τραπέζης, στην Ελλάδα, είτε μέσω των χειριστών των λογαριασμών χρεογράφων των μετόχων (χρηματιστηριακή εταιρεία ή θεματοφυλακή τραπέζης), είτε απευθείας στα καταστήματα της Τραπέζης (για τους Δικαιούχους που δεν επιθυμούν να τα ασκήσουν μέσω των χειριστών τους). Οι Δικαιούχοι, που επιθυμούν να ασκήσουν τα δικαιώματά τους μέσω των χειριστών τους, θα αιτούνται την άσκηση των δικαιωμάτων τους από το χειριστή των.

Για την άσκηση των Δικαιωμάτων Προτιμήσεως μέσω της Τραπέζης, οι κάτοχοι των δικαιωμάτων αυτών θα προσκομίζουν τη σχετική βεβαίωση της Ε.Χ.Α.Ε. περί δεσμεύσεως δικαιωμάτων, και, παραλλήλως, θα καταβάλλουν ολοσχερώς, τοις μετρητοίς, τη συνολική τιμή διαθέσεως των αιτουμένων, κατ’ ενάσκηση του Δικαιώματος Προτιμήσεως, Νέων Μετοχών.

Ειδικότερα, για την άσκηση των Δικαιωμάτων Προτιμήσεως στα Καταστήματα της Τραπέζης, η ακόλουθη διαδικασία πρέπει να τηρείται, ήτοι οι Δικαιούχοι πρέπει:

(Α) Να προσκομίζουν την αστυνομική τους ταυτότητα, τον αριθμό του φορολογικού τους μητρώου (Α.Φ.Μ.), την εκτύπωση των στοιχείων Σ.Α.Τ., ως και τη σχετική βεβαίωση της Ε.Χ.Α.Ε. περί δεσμεύσεως δικαιωμάτων για την ενάσκηση δικαιώματος προτιμήσεως (την οποία βεβαίωση θα αναζητήσουν από το χειριστή του λογαριασμού των, ή από την Ε.Χ.Α.Ε. αν οι μετοχές τους βρίσκονται στον Ειδικό Λογαριασμό του Σ.Α.Τ.).

(Β) Να δηλώνουν, κατά την ενάσκηση των Δικαιωμάτων Προτιμήσεως, τον Αριθμό Μερίδας επενδυτή Σ.Α.Τ., τον Αριθμό Λογαριασμού Αξιών στο Σ.Α.Τ. και τον εξουσιοδοτημένο χειριστή του λογαριασμού αξιών τους στον οποίο επιθυμούν να καταχωρηθούν οι Νέες Μετοχές.

(Γ) Να καταβάλουν, στον ειδικό τραπεζικό λογαριασμό που θα έχει ανοιχθεί ειδικά για την Α.Μ.Κ., τη συνολική τιμή διαθέσεως των Νέων Μετοχών που αντιστοιχούν στα ασκούμενα Δικαιώματα Προτιμήσεως.

Η ανωτέρω καταβολή θα γίνεται, είτε δια καταθέσεως μετρητών στον υπόψη ειδικό τραπεζικό λογαριασμό, είτε δια χρεώσεως τυχόν λογαριασμού καταθέσεων που ο ενασκών μέτοχος διατηρεί μετά της Τραπέζης κατά ποσό ίσο με τη συνολική τιμή διαθέσεως των Νέων Μετοχών και, εν συνεχεία, δια ισοπόσου πιστώσεως υπό της Τραπέζης του ειδικού λογαριασμού.

Εάν, δυνάμει των στοιχείων του Σ.Α.Τ. ή του εγγραφομένου, διαπιστωθούν πλείονες της μίας εγγραφές των αυτών φυσικών ή νομικών προσώπων, τότε το σύνολο των εγγραφών θα αντιμετωπίζεται ως ενιαία εγγραφή.
Μετά την άσκηση των δικαιωμάτων προτιμήσεως, οι εγγραφόμενοι θα λαμβάνουν σχετική απόδειξη, η οποία δεν αποτελεί προσωρινό τίτλο και δεν είναι διαπραγματεύσιμη.

11. Δικαιούχοι προεγγραφής επί τυχόν αδιαθέτων Νέων Μετοχών ορίζονται τα πρόσωπα της παραγρ. 4 της παρούσης, τα οποία, εμπροθέσμως και προσηκόντως, θα ενασκήσουν άπαντα τα εις αυτούς αναλογούντα Δικαιώματα Προτιμήσεως.

Υπενθυμίζεται ότι:

(I) Τα δικαιώματα προεγγραφής, ανά δικαιούχο, θα δύνανται να ασκηθούν επί περαιτέρω αριθμού (αδιαθέτων) Νέων Μετοχών ίσου κατ΄ ανώτατο προς το τετραπλάσιο των αναλογουσών στον υπόψη δικαιούχο Νέων Μετοχών,

(II) Τα δικαιώματα προεγγραφής τυγχάνουν αμεταβίβαστα και δεν αποτελούν αντικείμενο διαπραγματεύσεως στο Χρηματιστήριο Αθηνών ή σε άλλη οργανωμένη αγορά,

(ΙΙΙ) Η προθεσμία ενασκήσεως των δικαιωμάτων προτιμήσεως θα είναι (και) προθεσμία ενασκήσεως των δικαιωμάτων προεγγραφής, η δε τιμή διαθέσεως των Νέων Μετοχών θα είναι (και) τιμή ενασκήσεως των δικαιωμάτων προεγγραφής,

(ΙV) H ενάσκηση των Δικαιωμάτων Προτιμήσεως ή/και προεγγραφής θα διενεργείται, ταυτοχρόνως και εκ παραλλήλου, στον αυτό φορέα έναντι συγχρόνου (προ)καταβολής ή/και δεσμεύσεως ισοπόσων κεφαλαίων, σύμφωνα με τις διαδικασίες της παρούσης αποφάσεως (ως αυτή εκάστοτε ισχύει), άλλως δικαιώματα προτιμήσεως ή/και προεγγραφής μη εμπροθέσμως και προσηκόντως ενασκηθέντα, παραγράφονται, και

(V) Εάν ο αριθμός των αδιαθέτων Νέων Μετοχών δεν επαρκεί για την πλήρη ικανοποίηση της ζητήσεως υπό των προεγγραφέντων, οι τελευταίοι θα ικανοποιούνται αναλογικώς βάσει του αριθμού των αδιαθέτων Νέων Μετοχών, για τις οποίες έχουν προεγγραφεί, και μέχρι πλήρους εξαντλήσεως της ζητήσεως.

12. Ως προθεσμία καταβολής της Α.Μ.Κ. έχει ορισθεί, δυνάμει της αποφάσεως του Διοικητικού Συμβουλίου, τετράμηνη περίοδος αρχόμενη από της αποφάσεως αυτού, πλην αν η υπόψη καταβολή ολοκληρωθεί νωρίτερα.

13. Σε περίπτωση που, μετά την ολοκλήρωση της ενασκήσεως των Δικαιωμάτων Προτιμήσεως και προεγγραφής, παραμείνουν αδιάθετες Νέες Μετοχές, αυτές θα διατίθεται, κατά φθίνουσα σειρά, στα κατωτέρω πρόσωπα, ήτοι:

(Ι) Σε ειδικούς, κατά την έννοια του άρθρου 2 παρ. 1 εδ. (στ) ν. 3401/2005, επενδυτές, ως και σε προσήκοντες διεθνείς τοιούτους που θα συμμετάσχουν σε διαδικασία ιδιωτικής τοποθετήσεως (ήτοι, σε διαδικασία που δεν αποτελεί δημόσια προσφορά κατά την έννοια του άρθρου 2 παρ. 1 εδ. (στ) ν. 3401/2005) μέσω ανοίγματος βιβλίου προσφορών (book building) το οποίο η Τράπεζα και οι Εγγυητές Καλύψεως θα οργανώσουν και θα διαχειρισθούν στην αλλοδαπή, νοουμένου ότι, κατ’ εξαίρεση, η τιμή διαθέσεως των ακαλύπτων Νέων Μετοχών προς τους (ανωτέρω) ειδικούς επενδυτές θα είναι η ανωτέρα μεταξύ της τιμής διαθέσεως των Νέων Μετοχών και της τιμής που θα προκύψει εκ της διαδικασίας book building.

(IΙ) Στους Εγγυητάς Καλύψεως, και

(ΙII) Σε πρόσωπα που το Διοικητικό Συμβούλιο της Τραπέζης, κατ’ ελευθέρα κρίση θα ορίσει συμφώνως προς το άρθρο 13 παρ. 8 κ.ν. 2190/1920, νοούμενου ότι η υπόψη διάθεση θα χωρήσει στην περίπτωση, μόνο, που, για οιονδήποτε λόγο, δεν ενεργοποιηθεί η εγγυητική ευθύνη των Εγγυητών Καλύψεως ή, αντιστοίχως, η σύμβαση παροχής εγγυήσεως καλύψεως της Α.Μ.Κ. παύσει ισχύουσα.

Σε περίπτωση που, παρά τα ανωτέρω, υπολείπονται αδιάθετες Νέες Μετοχές, το μετοχικό κεφάλαιο της Τραπέζης θα αυξηθεί κατά το ποσό της τελικής καλύψεως, σύμφωνα με το άρθρο 13α του Κ.Ν. 2190/1920.

14. Κλάσματα μετοχών δεν πρόκειται να εκδοθούν.

15. Οι Νέες Μετοχές: (i) προτίθεται να εισαχθούν και να διαπραγματεύονται στην κατηγορία της Μεγάλης Κεφαλαιοποιήσεως της Αγοράς Αξιών του Χ.Α. και (ii) θα δικαιούνται μερίσματος επί των τυχόν διανεμηθησομένων κερδών εκ της διαχειριστικής χρήσεως 2009, και εφεξής και σε κάθε περίπτωση υπό την επιφύλαξη των διατάξεων του Ν. 3723/2008 για όσο χρονικό διάστημα η Τράπεζα υπάγεται στις διατάξεις αυτού του νόμου.

16. Το Ενημερωτικό Δελτίο για την Α.Μ.Κ., όπως εγκρίθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς στις 4/11/2009, θα είναι διαθέσιμο στο επενδυτικό κοινό σε ηλεκτρονική μορφή στην ιστοσελίδα: (Ι) του Χρηματιστηρίου Αθηνών (www.ase.gr), (ΙΙ) της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (www.hcmc.gr), και (ΙΙΙ) της Τραπέζης (http://www.alpha.gr) στην ενότητα «Πληροφόρηση Επενδυτών/Εταιρικές Πράξεις», από την 5/11/2009, καθώς και σε έντυπη μορφή δωρεάν στα Καταστήματα της Τραπέζης στην Ελλάδα.

17. Η ημερομηνία ενάρξεως διαπραγματεύσεως των Νέων Μετοχών στο Χ.Α., μετά την ολοκλήρωση της Α.Μ.Κ., θα γνωστοποιηθεί αρμοδίως.

Για περισσότερες πληροφορίες οι κ.κ. Μέτοχοι μπορούν να απευθύνονται στο Τμήμα Μετοχολογίου της Τραπέζης (τηλ. +30 210 3265810).

capital.gr

Ξεπέρασαν τις 20 χιλ. οι άνεργοι


Ξεπέρασαν τις 20 χιλ. οι άνεργοι


Νέο ρεκόρ σημείωσε ο αριθμός των εγγεγραμμένων στην Κύπρο σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, εντείνοντας τις ανησυχίες που ήδη υπάρχουν ανάμεσα στο εργατικό δυναμικό της Κύπρου.

Με βάση τα στοιχεία που τηρούνται στα Επαρχιακά Γραφεία Εργασίας, ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων στο τέλος Οκτωβρίου 2009, ανερχόταν στα 17,263 πρόσωπα έναντι 17,618 το Σεπτέμβριο και 9,983 τον Οκτώβριο του 2008.

Με βάση τα διορθωμένα στοιχεία για εποχικές διακυμάνσεις, όμως, που είναι πιο αντιπροσωπευτικά των πραγματικών τάσεων, ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων τον Οκτώβριο 2009 ανήλθε στα 20,283 άτομα από 19,781 πρόσωπα το Σεπτέμβριο(+2%) και 11,891 τον Οκτώβριο του 2008.

Όπως τονίζει η Στατιστική Υπηρεσία, η τάση της εγγεγραμμένης ανεργίας που έδειχνε μια σταθεροποίηση την περίοδο Μαΐου – Ιουλίου, παρουσιάζεται ανοδική το τελευταίο τρίμηνο Αυγούστου – Οκτωβρίου.

Συγκεκριμένα, σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2008 σημειώθηκε αύξηση 7,280 στον αριθμό των ανέργων ή 72,9% που αποδίδεται κυρίως στους τομείς των κατασκευών (αύξηση 2,067 ανέργων), του εμπορίου (αύξηση 1,169), της διαχείρισης ακίνητης περιουσίας και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων (αύξηση 763), των ξενοδοχείων και εστιατορίων (αύξηση 757), της μεταποίησης (αύξηση 590), της δημόσιας διοίκησης (αύξηση 513) καθώς επίσης και στους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας όπου σημειώθηκε αύξηση 745 ανέργων.
Οι άνεργοι από τον τομέα των κατασκευών έφθασαν τους 2,945 από 2,913 το Σεπτέμβριο.

Οι περισσότεροι άνεργοι που καταγράφηκαν ήταν ηλικίας 30-39 ετών (3,710), 40-49 ετών (3,574) και 50-59 ετών (3,433).

Στη Λευκωσία καταγράφηκαν 5,712 άτομα, στη Λεμεσό 4,789, στη Λάρνακα και Αμμόχωστο 4,521 και στην Πάφο 2,241. Σε μηνιαία βάση, αύξηση στην ανεργία παρατηρείται κυρίως σε Λάρνακα-Αμμόχωστο και Πάφο ενώ μερική υποχώρηση σε Λευκωσία και Λεμεσό.

Όσον αφορά το μορφωτικό επίπεδο, οι περισσότεροι έχουν μέση γενική εκπαίδευση (7,757), ακολουθούν αυτοί με ανώτερη εκπαίδευση (3,943) και τέλος τα άτομα με στοιχειώδη εκπαίδευση (3,867).

Η διάρκεια της ανεργίας παραμένει μικρή. Αυτοί που έψαχναν για δουλειά για 15 μέρες μέχρι 3 μήνες ανήλθαν τα 7.943 άτομα, από τρεις μήνες μέχρι έξι μήνες τα 3,681 άτομα, από έξι μήνες μέχρι 12 μήνες 2,426 και μέχρι 15 μέρες 2,295 άτομα. Για πάνω από δώδεκα μήνες δουλειά έψαχναν μόνο 918 άτομα.

stockwatch.com.cy

ΗΠΑ: Απώλεια 203.000 θέσεων απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα τον Οκτώβριο


ΗΠΑ: Απώλεια 203.000 θέσεων απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα τον Οκτώβριο


Συνολικά 203.000 θέσεις εργασίας απώλεσε ο ιδιωτικός τομέας των ΗΠΑ τον Οκτώβριο, σύμφωνα με έρευνα της ADP.



Τα στοιχεία ήταν ανάλογα των μέσων εκτιμήσεων των οικονομολόγων σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires, ωστόσο αξίζει να σημειωθεί ότι είναι ο μικρότερος αριθμός θέσεων που έχουν χαθεί από τον Ιούλιο του 2008.


Τον Αύγουστο, οι απώλειες ανήλθαν στις 227.000 θέσεις, βάσει των αναθεωρημένων στοιχείων. Αναλυτικότερα, συνολικά 117.000 θέσεις απασχόλησης απώλεσε ο τομέας αγαθών, με 65.000 εξ΄ αυτών στη μεταποίηση. Στον τομέα υπηρεσιών, το αντίστοιχο νούμερο ανήλθε στις 86.000.

capital.gr

ΗΠΑ: Δημοπράτηση ομολόγων αξίας $81 δισ. την επόμενη εβδομάδα


ΗΠΑ: Δημοπράτηση ομολόγων αξίας $81 δισ. την επόμενη εβδομάδα


Στη δημοπράτηση ομολόγων αξίας 81 δισ. δολαρίων την επόμενη εβδομάδα το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ.

Όπως αναφέρουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, το υπουργείο θα δημοπρατήσει τριετή ομόλογα αξίας 40 δισ. δολ., δεκαετή ομόλογα αξίας 25 δισ. δολ. και τριακονταετή ομόλογα αξίας 16 δισ. δολ.

Μέσω αυτών των δημοπρασιών το υπουργείο για την αναχρηματοδότηση χρεογράφων που ωριμάζουν αξίας 38,5 δισ. δολ. ενώ θα αντλήσει περίπου 42,5 δισ. δολ.


capital.gr

ΗΠΑ: Μείωση στα αποθέματα του αργού



ΗΠΑ: Μείωση κατά 4 εκατ. στα αποθέματα του αργού (εκτ.: +1,4 εκατ.)

capital.gr

ΗΠΑ: Ανάπτυξη δραστηριότητας στον τομέα υπηρεσιών τον Οκτώβριο


ΗΠΑ: Ανάπτυξη δραστηριότητας στον τομέα υπηρεσιών τον Οκτώβριο


Αναπτύχθηκε η δραστηριότητα στον τομέα υπηρεσιών των ΗΠΑ τον Οκτώβριο, σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Διαχείρισης Προμηθειών (ISM).

Αναλυτικότερα, ο μη μεταποιητικός δείκτης ISM υποχώρησε στις 50,6 μονάδες από 50,9 μονάδες το Σεπτέμβριο, παρέμεινε ωστόσο υψηλότερα των 50 μονάδων για δεύτερο διαδοχικό μήνα.

Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Marketwatch ανέμεναν ότι ο δείκτης θα διαμορφωθεί στις 51,5 μονάδες τον Οκτώβριο.

Τον ίδιο μήνα ο δείκτης νέων παραγγελιών ενισχύθηκε στις 55,6 μονάδες από 54,2 μονάδες, ενώ ο δείκτης παραγωγής ανήλθε στις 55,2 μονάδες από 55,2 μονάδες. Ο δείκτης απασχόλησης υποχώρησε στις 41,1 μονάδες από 44,3 μονάδες.

capital.gr

ΗΠΑ: Εκτιμήσεις για βελτίωση των βιομηχανικών υπηρεσιών


ΗΠΑ: Εκτιμήσεις για βελτίωση των βιομηχανικών υπηρεσιών

Βελτιωμένος αναμένεται σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις να παρουσιαστεί τον Οκτώβριο - για δεύτερο συνεχή μήνα - ο τομέας των βιομηχανικών υπηρεσιών των ΗΠΑ, μετά τα κέρδη που σημειώθηκαν στον κατασκευαστικό τομέα, όπως μεταδίδει το Bloomberg. Ο σχετικός δείκτης ενισχύθηκε στις 51,5 μονάδες, το υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2008. Την ίδια ώρα οι εκτιμήσεις των αναλυτών τοποθετούσαν το δείκτη μεταξύ των 49,2 και 54,4 μονάδες.

Να σημειωθεί ότι οι 50 μονάδες αποτελούν το όριο ανάμεσα στην ανάπτυξη και τη συρρίκνωση.

reporter.gr

Aviva: Θα εξετάσει την αγορά παγίων της ING


Aviva: Θα εξετάσει την αγορά παγίων της ING


ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones)-- Η βρετανική ασφαλιστική Aviva PLC (AV.LN) ανακοίνωσε πως θα εξετάσει την αγορά ασφαλιστικών παγίων της ολλανδικής εταιρείας οικονομικών υπηρεσιών ING Groep NV (ING).

“Ένα από τα μεγαλύτερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στον κόσμο θέλει να διαθέσει κάποια από τα ασφαλιστικά της πάγια. Επιβάλλεται στην εκτελεστική ομάδα της Aviva να εξετάσει αν υπάρχει κάτι σε αυτά που μπορεί να της φανεί χρήσιμο. Αυτό αποτελεί ρουτίνα για μας”, ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Andrew Moss.

Ωστόσο, ο Moss είπε ότι η Aviva θα είναι πολύ “πειθαρχημένη” και προσεχτική στη χρήση της ρευστότητας της για εξαγορές. “Θα χρησιμοποιήσουμε αυτά τα χρήματα με ανόργανη μορφή εάν τα οικονομικά οφέλη είναι συγκλονιστικά. Δεν βιαζόμαστε”, πρόσθεσε.

Επιπλέον, ο Moss είπε ότι δεν ενδιαφέρεται για το Direct Line, που αποτελεί μέρος των ασφαλιστικών δραστηριοτήτων που είτε θα πωληθούν είτε θα εκδοθούν από την Royal Bank of Scotland Group PLC (RBS.LN).

“Το Direct Line δεν αποτελεί μέρος της στρατηγικής μας. Ξεκαθαρίσαμε ότι το να αγοράσουμε άλλη μια μεγάλη μονάδα στη Μ. Βρετανία δεν έχει νόημα για μας καθώς η συνεργασία της Aviva με την RAC εξελίσσεται ικανοποιητικά. Η εξαγορά μιας μεγάλης μονάδας δεν μας αντιπροσωπεύει”, όπως επεσήμανε.


capital.gr

Ευρωζώνη: Πτώση 7,7% στον ετήσιο PPI το Σεπτέμβριο


Ευρωζώνη: Πτώση 7,7% στον ετήσιο PPI το Σεπτέμβριο


Πτωτικά για ένατο διαδοχικό μήνα κινήθηκαν σε ετήσια βάση οι τιμές παραγωγού στην Ευρωζώνη το Σεπτέμβριο, υπό την πίεση της μείωσης των τιμών ενέργειας, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας.

Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών παραγωγού υποχώρησε κατά 0,4% σε σύγκριση με τον Αύγουστο και κατά 7,7% σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο του 2008.

Τα στοχεία υποδηλώνουν πως οι πληθωριστικές πιέσεις παρέμειναν συγκρατημένες στις 16 χώρες που μοιράζονται το ευρώ.

capital.gr

Μ. Βρετανία: Σε υψηλό άνω των δύο ετών ο PMI υπηρεσιών τον Οκτώβριο


Μ. Βρετανία: Σε υψηλό άνω των δύο ετών ο PMI υπηρεσιών τον Οκτώβριο


ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones)--Ο κυρίαρχος κλάδος των υπηρεσιών στη Μ. Βρετανία επεκτάθηκε για έκτο διαδοχικό μήνα τον Οκτώβριο, σημειώνοντας την ισχυρότερη επίδοση από το ξέσπασμα της πιστωτικής κρίσης, παρέχοντας περαιτέρω σημάδια ότι η οικονομία της χώρας θα επιστρέψει σε ανάπτυξη πριν το τέλος του έτους, σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Η εταιρεία ερευνών Markit Economics και το ινστιτούτο Chartered Institute of Purchasing & Supply ανακοίνωσαν ότι ο δείκτης PMI των υπηρεσιών ενισχύθηκε στις 56,9 μονάδες τον Οκτώβριο από 55,3 μονάδες το Σεπτέμβριο, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2007. Το απρόσμενο μέγεθος της αύξησης συγκρίνεται με τις προβλέψεις των οικονομικών αναλυτών για αύξηση στις 55,5 μονάδες, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires.

Μέτρηση πάνω από τις 50 μονάδες υποδεικνύει ότι ο κλάδος επεκτείνεται, ενώ μέτρηση κάτω από τις 50 μονάδες υποδεικνύει συρρίκνωση.

Η έρευνα δείχνει ότι ο αριθμός των νέων επιχειρήσεων τον Οκτώβριο αυξήθηκε για τέταρτο διαδοχικό μήνα και με τον ταχύτερο ρυθμό από το Σεπτέμβριο του 2007, παρά το γεγονός ότι η εμπιστοσύνη υποχώρησε από τα υψηλά 29 μηνών του Σεπτεμβρίου.

“Η ανάπτυξη του βρετανικού κλάδου των υπηρεσιών βρήκε momentum τον Οκτώβριο, επιταχύνοντας με τον ταχύτερο ρυθμό σε διάστημα άνω των δύο ετών”, σχολίασε ο Paul Smith, οικονομικός αναλυτής της Markit Economics, συμπληρώνοντας ότι “ο βασικός δείκτης, ο οποίος καλύπτει σχεδόν το 40% της βρετανικής οικονομίας, εμφανίζει κατά την τρέχουσα περίοδο τριμηνιαία ανάπτυξη άνω του 1% στο δ΄ τρίμηνο”.

capital.gr

Madoff accountant pleads guilty

Madoff accountant pleads guilty

David Friehling agrees to nine fraud charges and faces up to 114 years in prison.

NEW YORK (CNN) -- The longtime accountant of convicted swindler Bernard Madoff pleaded guilty Tuesday to multiple fraud charges in connection to Madoff's notorious, decades-long Ponzi scheme.

David G. Friehling, 49, agreed to a nine-count guilty plea that included securities fraud, investment advisor fraud, making false filing with the Securities and Exchange Commission and tax law violations.

Standing in a 14th-floor federal courthouse in Manhattan, Friehling expressed remorse for those he harmed, including his family, who lost $500,000 in savings with Madoff.

"I am truly sorry for the suffering of all my victims," Friehling told the court.

However, he maintains that he "committed these crimes as an independent auditor" and was unaware that he was involved in Madoff's far-flung Ponzi scheme.

With much of the money from Madoff's scandal still unaccounted for, District Judge Alvin Hellerstein advised Friehling that as part of the guilty plea, he must provide "any tangible evidence" requested by the U.S. attorney, the FBI, or the Internal Revenue Service in relation to the ongoing investigation into Madoff's finances.

Federal prosecutors claim that Friehling's accounting firm, Friehling and Horowitz, acted as the accounting arm of Madoff's corrupt enterprise from the early 1990s until Dec. 11, 2008, when Madoff's crimes came to light. Friehling created the firm's "certified and purportedly audited financial statements, including balance sheets, statements of income, statements of cash flows, and reports of internal control," according to a complaint filed in March.

0:00 /2:56Success after Madoff failure
Friehling, who remains free on $2.5 million bond, will be sentenced on Feb. 26. While his plea could result in a lighter sentence, the judge made it clear leniency is by no means guaranteed. "I'll be looking at the extent of your cooperation when devising a just sentence for you," Hellerstein said.

Friehling could be sentenced to a maximum of 114 years in prison.

A graduate of Cornell University's prestigious School of Industrial and Labor Relations, Friehling became a certified accountant in 1987. He said he was introduced to Madoff in the late 1980s by his father-in-law, who originally worked as an accountant for Madoff's father-in-law dating back to 1963.

cnn

Νέο ρεκόρ του χρυσού - Πάνω από τα 1.090 δολ.


Νέο ρεκόρ του χρυσού - Πάνω από τα 1.090 δολ.


Νέο ιστορικό ρεκόρ σημείωσε σήμερα η τιμή του χρυσού στο London Bullion Market, φθάνοντας στα 1.093,10 δολ. η ουγγιά.

naftemporiki

Societe Generale: Διπλάσια κέρδη το τρίμηνο


Societe Generale: Διπλάσια κέρδη το τρίμηνο

Διπλάσια κέρδη εμφάνισε το τρίτο τρίμηνο η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Γαλλίας, Societe Generale SA, καθώς το τμήμα της επενδυτικής τραπεζικής επέστρεψε στην κερδοφορία.

Τα καθαρά κέρδη της αυξήθηκαν στα 426 εκατ. ευρώ (627 εκατ. δολ.) από 183 εκατ. ευρώ που ήταν πριν από ένα χρόνο και ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών για κέρδη ύψους 399 εκατ. ευρώ, κατά μέσο όρο.

Η Societe Generale, όπως η γερμανική Deutsche Bank AG και η ελβετική Credit Suisse Group AG, ευνοήθηκαν το τρίμηνο, καθώς η βελτίωση των χρηματιστηριακών αγορών και τα ιστορικά χαμηλά επιτόκια τόνωσα τα έσοδά τους.

Η γαλλική τράπεζα με επικεφαλής τον Φρεντερίκ Ουντεά άντλησε τον προηγούμενο μήνα 4,8 δισ. ευρώ από την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου για την αγορά κρατικών funds και την ισχυροποίηση της μετοχικής της θέσης.

Οι μετοχές της Societe Generale έχουν σημειώσει άνοδο 28% από τις αρχές του 2009, περίοδο κατά την οποία οι μετοχές της BNP Paribas της μεγαλύτερης τράπεζας της Γαλλίας, αναρριχήθηκαν 73%. Κατά πάσα πιθανότητα η BNP θα ανακοινώσει αύριο κέρδη 1,26 δισ. ευρώ, όπως εκτιμούν οι οικονομικοί αναλυτές.

naftemporiki

Άρπαξε την ευκαιρία πριν "πετάξει"…


Άρπαξε την ευκαιρία πριν "πετάξει"…


Ο Warren Buffett είναι θρύλος.

Ένας ζωντανός, σύγχρονος θρύλος, που κατέκτησε τον τίτλο του πλέον επιτυχημένου επενδυτή στην παγκόσμια Ιστορία, κάνοντας πράξη τα πιστεύω του.

Επενδύοντας στη βάση όρων θεμελιώδους ανάλυσης, προοπτικών και αναγνωρισιμότητας μίας εταιρίας και των προϊόντων της, ο Buffett απέκτησε μια μυθώδη προσωπική περιουσία, που σήμερα εκτιμάται περί τα 40 δισ.δολ. και οδήγησε την Berkshire Hathaway, τον επενδυτικό όμιλο του οποίου προΐσταται, σε συνεχή αύξηση κερδοφορίας από το 1965 έως σήμερα, αλλά και τιμής της μετοχής της, με την εξαίρεση μόνον δύο ετών, ένα εκ των οποίων αφορούσε στη χρήση που έκλεισε στις 30 Σεπτεμβρίου, ήτοι στην καρδιά της κρίσης…

Στην πολύχρονη επενδυτική πορεία του, προφανώς έκανε και λάθη, γεγονός που έχει αναγνωρίσει, όπως για παράδειγμα η περίπτωση της πετρελαιοπαραγωγού εταιρίας ConocoPhillips, την οποία ο ίδιος χαρακτήρισε ως «μεγάλο λάθος», ή αυτή της μακράς διακράτησης μετοχών της The Coca-Cola Company, πέραν της «κορυφής» που έκανε η μετοχή της στα 98 δολ., το 1998.

Ο Buffett ουδέποτε όμως διεκδίκησε το αλάθητο και για το λόγο αυτό εξ’άλλου χαρακτήρισε χθες την εξαγορά της σιδηροδρομικής εταιρίας Burlington Northern Santa Fe Corp. έναντι 26 δις.δολ., από την Berkshire Hathaway, ως «το απόλυτο στοίχημα για το μέλλον της οικονομίας των ΗΠΑ».


Εδώ ίσως, βρίσκεται και το «κλειδί» της επιτυχίας του.

Η προθυμία του να κάνει πράξη τα πιστεύω του, εφόσον κρίνει ότι οι συνθήκες και η τιμή είναι πρόσφορες.

Αυτή τη φορά επένδυσε στις σιδηροδρομικές μεταφορές, έναν κλάδο που είναι άμεσα συνυφασμένος με τη συνολική πορεία της αμερικανικής οικονομίας, ενώ «ποντάρισε» και στο συγκριτικό πλεονέκτημα που ο κλάδος αυτός διαθέτει έναντι των οδικών μεταφορών, λόγω διαφοράς κατανάλωσης καυσίμου.

Όπως δημόσια είχε πει στην ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων της Berkshire Hathaway, το 2007, «η άνοδος της τιμής του πετρελαίου θα αυξήσει το κόστος των σιδηροδρομικών μεταφορών, αλλά θα αυξήσει και το κόστος των ανταγωνιστών τους, των οδικών μεταφορών, κατά τέσσερεις φορές περισσότερο», καθιστώντας σαφές ότι εξέταζε ήδη από τότε το ενδεχόμενο επένδυσης στο συγκεκριμένο τομέα.

Στη σημερινή συγκυρία και ενώ η αμερικανική οικονομία έχει ήδη αρχίσει να ανακάμπτει, εμφανίζοντας αύξηση ΑΕΠ κατά 3,5%, το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, ο Buffett προφανώς θεωρεί αφενός ότι η ανάπτυξη αυτή θα συνεχιστεί, αυξάνοντας έτσι και το έργο της μεταφοράς προϊόντων και αφετέρου ότι θα οδηγήσει και στην αύξηση της τιμής του πετρελαίου.

Ένα στοίχημα, που πιθανότατα, θα του βγει…

euro2day.gr

Moody’s: Πατώνουν τα κυπριακά δικαστήρια


Moody’s: Πατώνουν τα κυπριακά δικαστήρια


Στον πάτο μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης βρίσκεται η Κύπρος για το νομικό της σύστημα σύμφωνα με σχετικές διαβαθμίσεις των Moody’s που εξασφάλισε και παρουσιάζει σήμερα η StockWatch. H Κύπρος βαθμολογείται με «Ε» που είναι η χειρότερη βαθμολογία μεταξύ των 16 χωρών. Μόνο η Μάλτα βαθμολογείται το ίδιο, ενώ «Δ» λαμβάνουν οι Ελλάδα, Ιταλία και Σλοβενία.

Η διαβάθμιση του νομικού συστήματος είναι μία από τις παραμέτρους που προσμετρά ο οίκος στην αξιολόγηση της χρηματοοικονομικής ευρωστίας των τραπεζών.


Η συγκεκριμένη παράμετρος λαμβάνει υπόψη το χρόνο που χρειάζεται μια τράπεζα να εκποιήσει ένα ακίνητο.

Το «Ε» δίνεται σε χώρες που χρειάζονται πέραν των πέντε ετών για εκποιήσεις ακινήτων, αντανακλώντας τη βραδύτητα που χαρακτηρίζει το ευρύτερο νομικό σύστημα της Κύπρου

Ως γνωστό, στο κατά πολλούς τριτοκοσμικό σύστημα της Κύπρου έχουν συσσωρευτεί γύρω στις 80 χιλ. υποθέσεις, που χρειάζονται κατά μέσο όρο περισσότερα από τρία χρόνια να εκδικαστούν, θέτοντας υπό σοβαρή αμφισβήτηση της αξιοπιστία του κράτους να απονέμει δικαιοσύνη.

Άλλωστε η Κύπρος έχει καταδικαστεί αρκετές φορές από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην εκδίκαση υποθέσεων, πληρώνοντας στις πλείστες περιπτώσεις αποζημιώσεις για συμβιβασμό με τους ενάγοντες.

Όπως ανέφερε στη StockWatch, η εισαγγελέας της Δημοκρατίας Μάρω Τσιάππα, «το 2009 έχουν υποβληθεί 14 κατηγορίες, ενώ το 2008 είχαν υποβληθεί άλλες 14 καταγγελίες από τις οποίες συμβιβάστηκαν οι 13, επίσης εκκρεμούσαν άλλες 26 υποθέσεις από το 2006 και έχουν ήδη καταβληθεί οι αποζημιώσεις/πρόστιμα οι οποίες ανέρχονται σε μερικές χιλιάδες ευρώ».

Νομοσχέδιο για... αποφυγή ΕΔΑΔ

Λόγω του εξευτελισμού που συνεπάγονται οι εν λόγω καταγγελίες για το εγχώριο σύστημα, η βουλή εξετάζει νομοσχέδιο για αποφυγή εκδίκασης των υποθέσεων αυτών σε διεθνή δικαστήρια.

Όπως δήλωσε στη StockWatch, ο πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου Πέτρος Αρτέμη, «με βάση το νομοσχέδιο που εξετάζει η βουλή όταν κάποιος έχει παράπονο ή ισχυρίζεται ότι καθυστερεί η εκδίκαση της υπόθεσης του ενώπιον του δικαστηρίου τότε θα έχει το δικαίωμα να καταχωρεί εκκρεμούσης της υπόθεσης του, αίτηση ώστε να αποφασιστεί από άλλο δικαστήριο το αίτημα του για καθυστέρηση. Περιλαμβάνει επίσης πρόνοια σύμφωνα με την οποία εάν έχει αποδειχθεί καθυστέρηση στην εκδίκαση μιας υπόθεσης να δίνονται οδηγίες ώστε να επισπεύδεται».

Παράλληλα προνοείται ότι στις περιπτώσεις εκείνες που έχουν ολοκληρωθεί με καθυστέρηση να έχει το δικαίωμα ο παραπονούμενος να κινήσει αγωγή η οποία επίσης θα εκδικάζεται σε δικαστήριο στην Κύπρο ενώ θα έχει και δικαίωμα αποζημίωσης».

Ο κ. Αρτέμη παραδέχθηκε ωστόσο ότι αυτό δεν θα βοηθήσει προς την κατεύθυνση της αποσυμφόρησης των εκκρεμούντων υποθέσεων.

«Απεναντίας», είπε, «θα επιφορτίσει τα κυπριακά δικαστήρια με επιπρόσθετο βάρος».

«Στο μόνο που θα βοηθήσει είναι στο να μην καταλήγουν οι καταγγελίες στο ΕΔΑΔ εναντίον της Κύπρου και να εκτίθεται η δικαστική εξουσία στους ξένους», ανέφερε.

Σημείωσε επίσης ότι οι φορολογούμενοι θα πληρώνουν και πάλι τη νύφη αφού οι υποθέσεις θα επιδικάζονται στα κυπριακά δικαστήρια αντί στο ΕΔΑΔ.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του προέδρου του Δικηγορικού Συνδέσμου, Δώρου Ιωαννίδη, ο οποίος αν και χαιρέτησε την κατάθεση και εξέταση από τη βουλή του σχετικού νομοσχεδίου, επεσήμανε ότι τα προβλήματα των καθυστερήσεων συνεχίζουν να ταλανίζουν τους δικηγόρους. «Πρόκειται για ένα έμμεσο τρόπο να γλιτώσουμε το ρεζιλίκι στην Ευρώπη», επεσήμανε.

Ο κ. Ιωαννίδης είπε ότι το πάγιο αίτημα των δικηγόρων για στενοτύπηση των πρακτικών έχει πάρει ήδη το δρόμο της επίλυσης αφού μπήκε σε δοκιμαστική βάση.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Λουκάς Λουκά, διαβεβαίωσε ότι στα κονδύλια του 2009 υπάρχει πρόνοια για πρόσληψη 6 νέων δικαστών. «Τέσσερις δικαστές, ένας ανώτερος και ένας πρόεδρος».

Όσον αφορά την ανέγερση του νέου κτιρίου του Δικαστικού Μεγάρου Λευκωσίας, ο κ. Λουκά παραδέχθηκε ότι το ανέβαλε η κρίση.

stockwatch.com.cy

Η Fed δεν ανεβάζει το κόστος δανεισμού


Η Fed δεν ανεβάζει το κόστος δανεισμού


Αμετάβλητο αναμένεται να διατηρήσει το βασικό επιτόκιό της η Φέντεραλ Ριζέρβ και σταθερά τα έκτακτα μέτρα της, μετά τη σημερινή ολοκλήρωση της διήμερης συνεδρίασής της.

Αυτό που θα επιχειρήσουν οι αξιωματούχοι της Fed είναι να αντιπαραβάλουν τα βελτιωμένα οικονομικά στατιστικά στοιχεία με τους υφιστάμενους κινδύνους διατηρώντας ταυτόχρονα τις επιφυλάξεις τους για τις οικονομικές προοπτικές.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα παρακολουθήσουν επίσης οι αγορές το ανακοινωθέν μήπως η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ προετοιμάζει το έδαφος για μία στρατηγική εξόδου, χωρίς ωστόσο να αναμένεται άμεση αλλαγή στην υπερβολικά χαλαρή νομισματική πολιτική της.

Οι περισσότεροι οικονομολόγοι αναμένουν αύξηση των επιτοκίων προς το τέλος του 2010. Στο μεταξύ, τα νέα στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες για την αμερικανική οικονομία υποδεικνύουν συνέχιση της ανάκαμψης.

Τα στοιχεία για τις νέες βιομηχανικές παραγγελίες ξεπέρασαν τις προβλέψεις της Wall Street, παρουσιάζοντας αύξηση 0,9% το Σεπτέμβριο, ενώ τα αποθέματα συνέχισαν να υποχωρούν.

Επίσης, οι τιμές στο επαγγελματικό real estate αυξήθηκαν περισσότερο από 4% στο τρίτο τρίμηνο, σηματοδοτώντας πιθανότητα τη λήξη της πτωτικής πορείας του εν λόγω τομέα.

naftemporiki

Παγκόσμια Τράπεζα: Αναβαθμίζει το outlook για τις χώρες της Αν. Ασίας


Παγκόσμια Τράπεζα: Αναβαθμίζει το outlook για τις χώρες της Αν. Ασίας


Οι αναπτυσσόμενες οικονομίες της Ανατολικής Ασίας και του Ειρηνικού θα σημειώσουν ρυθμό ανάπτυξης 6,7% αυτό τον χρόνο και 7,8% το 2010, αντανακλώντας την ισχυρή επέκταση της Κίνας, ωστόσο άλλες χώρες της Ασίας εμφανίζουν πιο αδύναμη ανάπτυξη, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα.

Όπως αναφέρουν ξένα πρακτορεία, στην εξαμηνιαία έκθεσή της η οποία είδε σήμερα το φώς της δημοσιότητας, η Παγκόσμια Τράπεζα αναβάθμισε τις προβλέψεις για την αύξηση του ΑΕΠ το 2009, έναντι της προηγούμενης εκτίμησης για 5,3%, επικαλούμενη την αντιστροφή-έκπληξη του κλίματος και την ανάκαμψη χάρη στα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης.

Εντούτοις, εκτιμά ότι εξαιρουμένης της Κίνας, οι αναπτυσσόμενες οικονομίες της Ανατολικής Ασίας θα αναπτυχθούν κατά μόλις 1,1% αυτό το χρόνο, ενισχυόμενες τον επόμενο χρόνο όταν και θα εμφανίσουν ρυθμό ανάπτυξης 4,5%.

Αυτό συνεπάγεται ότι παρά την στήριξη από τις κυβερνητικές δαπάνες και τις σταθερές επιδόσεις κρατών όπως η Ινδονησία και το Βιετνάμ, η ανάπτυξη εξαιρουμένης της Κίνας θα είναι ηπιότερη κατά μέσο όρο αυτό το χρόνο σε σύγκριση με τη Νότια Ασία, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, θέτοντας σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα της ανάκαμψης.

“Ορισμένες κυβερνήσεις στην περιοχή θα διαθέτουν το δημοσιονομικό περιθώριο να διατηρήσουν τα μέτρα ενίσχυσης έως ότου η ανάκαμψη παγιωθεί και οι ιδιωτικές επενδύσεις αναζωογονηθούν. Άλλοι θα είναι πιο περιορισμένοι, δεδομένων του περιορισμένων δημοσιονομικών περιθωρίων”, εκτιμά η Παγκόσμια Τράπεζα.

Με την Κίνα να αναμένεται να σημειώσει ρυθμό ανάπτυξης 8,4% στο τρέχον έτος και 8,7% το 2010, οι χώρες που εξάγουν διαρκή καταναλωτικά αγαθά, ηλεκτρονικά και πρώτες ύλες στην Κίνα έχουν πλεονέκτημα να ωφεληθούν από την αύξηση της εγχώριας ζήτησης, αναφέρει.

Σημειώνεται ότι η Παγκόσμια Τράπεζα θεωρεί ως αναπτυσσόμενες χώρες της Ανατολικής Ασίας την Κίνα, την Ινδονησία, τη Μαλαισία, τις Φιλιππίνες, την Ταϊλάνδη, το Βιετνάμ και ορισμένες μικρότερες οικονομίες.

ΔΝΤ: Οι οικονομίες της Αν. Ασίας θα υποσκελίσουν την Ευρωζώνη

Εξάλλου, οι οικονομίες της Ανατολικής Ασίας, με οδηγό την ανάπτυξη της Κίνας πρόκειται να υποσκελίσουν την οικονομία της Ευρωζώνης σε ανάπτυξη τον επόμενο χρόνο, για πρώτη φορά στην ιστορία, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Όπως αναφέρει σε σημερινό της δημοσίευμα η Nikkei, το ΔΝΤ εκτιμά ότι η 10-μελής Ένωση των Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας, η Ιαπωνία, η Κίνα και η Νότια Κορέα θα σημειώσουν ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 6,8%, με το ΑΕΠ στα 12,88 τρισ. δολάρια το 2010.

Το ονομαστικό ΑΕΠ της Ευρώζώνης τον επόμενο χρόνο προβλέπεται να διαμορφωθεί στα 12,71 τρισ. δολάρια. Επιπρόσθετα, έως το 2014 το οπνομαστικό ΑΕΠ των χωρών της Ανατολικής Ασίας αναμένεται να ανέλθει στα 17,34 τρισ. δολάρια, πλησιάζοντας τα 17,41 τρισ. δολάρια των ΗΠΑ, αναφέρει το δημοσίευμα.

capital.gr

Τι σηματοδοτεί η αγορά-"μαμούθ" χρυσού από την Ινδία


Τι σηματοδοτεί η αγορά-"μαμούθ" χρυσού από την Ινδία

Η ανακοίνωση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείο για την πώληση 200 τόνων χρυσού στην Κεντρική Τράπεζα της Ινδίας αποτέλεσε έκπληξη για την αγορά, για δύο κυρίως λόγους.

Ο πρώτος έχει να κάνει με το μέγεθος της συναλλαγής, καθώς η ποσότητα αυτή αντιστοιχεί στο 50% περίπου των 403,3 τόνων χρυσού που αποφάσισε (στις 18 Σεπτεμβρίου, με προβλεπόμενη τότε τιμή τα 850 δολάρια ανά ουγγιά) να πουλήσει το ΔΝΤ, με σκοπό την ενίσχυση της ρευστότητάς του.

Πρόκειται μάλιστα σύμφωνα με ξένους αναλυτές για τη μοναδική τέτοιου όγκου αγορά χρυσού, από μία και μόνη κεντρική τράπεζα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα (από τις 19 έως τις 30 Οκτωβρίου και με μέση τιμή 1.045 δολάρια ανά ουγγιά), εδώ και τουλάχιστον 30 χρόνια.

Ο δεύτερος λόγος είναι το γεγονός ότι πρώτη η Ινδία προχώρησε σε αυτή την κίνηση, όταν οι περισσότεροι την ανέμεναν από την Κίνα. Αυτό με τη σειρά του καταδεικνύει δύο σημαντικές πτυχές αυτής της συναλλαγής: αφενός δείχνει ότι εκτός της Κίνας υπάρχουν και άλλες κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο που είναι πρόθυμες να προχωρήσουν σε αγορές χρυσού από τα αποθέματα του ΔΝΤ, διατηρώντας έτσι σε υψηλά -για τα τρέχοντα επίπεδα τιμών- επίπεδα τη ζήτηση για το πολύτιμο μέταλλο, αφετέρου η Ινδία έδειξε να «ευνοεί» το χρυσό ως αποθεματικό μέσο εις βάρος του δολαρίου.

Κάποιοι εκτιμούν μάλιστα ότι η εν λόγω συναλλαγή ενδέχεται να «υποσκάψει» βραχυπρόθεσμα το δολάριο. Και αυτό διότι, σύμφωνα με όσα φέρεται να δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ανώνυμη πηγή του ΔΝΤ, η Κεντρική Τράπεζα της Ινδίας κατέβαλε το αντίτιμο της συναλλαγής όχι σε Ειδικά Τραβηκτικά Δικαιώματα (SDRs), αλλά σε «σκληρό συνάλλαγμα». Επομένως η αγορά βλέπει έμπρακτα -και όχι μόνο σε επίπεδο δηλώσεων όπως στο πρόσφατο παρελθόν- ότι δεν είναι μόνο το Πεκίνο που επιδιώκει να διαφοροποιήσει τα αποθέματά του σε μορφές άλλες, πέραν του αμερικανικού νομίσματος.

Με την κίνηση αυτή η Ινδία διατηρεί πλέον περίπου 6,3% των αποθεμάτων της -συνολικού ύψους 285,5 δισ. δολαρίων- σε χρυσό, ποσοστό που αναλυτές θεωρούν ακόμη χαμηλό με δεδομένο ότι η αναλογία χρυσού/ δολαρίου στα αποθέματά της βρισκόταν στο 20,86% πριν από 15 χρόνια και ότι η κατοχή χρυσού έχει ιδιαίτερη βαρύτητα στην αντίληψη των Ινδών.

Υπάρχουν ωστόσο και εκτιμήσεις που δε διαβλέπουν στην εν λόγω κίνηση κάποια ουσιαστική «στροφή» της Ινδίας μακριά από το δολάριο. Το αμερικανικό νόμισμα συνεχίζει να αποτελεί σημαντικό κομμάτι των αποθεμάτων της χώρας, ενώ και το μεγαλύτερο μέρος του εξωτερικού της χρέους είναι σε δολάρια. Ασφαλώς θεωρείται σημαντικό ότι μία τόσο μεγάλη ποσότητα χρυσού αγοράστηκε σε αυτά τα επίπεδα τιμών, ενισχύοντας τις προοπτικές για την περαιτέρω πορεία τους, η εξήγηση ωστόσο που δίνει στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών της Ινδίας, σύμφωνα με ξένα δημοσιεύματα, είναι ότι «η αγορά αυτή έχει νόημα καθώς ο χρυσός ανατιμάται ταχύτερα από το δολάριο». Ο ίδιος μάλιστα δεν απέκλεισε νέες αγορές χρυσού από την Κεντρική Τράπεζα της χώρας.

Μία ενδιαφέρουσα πτυχή είναι αυτή που αναδεικνύει ο Chris Powell της αμερικανικής Gold Anti-Trust Action Committee. Ο Powell εμφανίζεται επιφυλακτικός για τις δυνατότητες παρέμβασης που αποκτά πλέον η Ινδία στη αγορά του χρυσού. «Το αν η Ινδία θα χρησιμοποιήσει αυτό το χρυσό για να παρέμβει ανοιχτά ή στα ‘μουλωχτά’ στην αγορά είναι ένα ερώτημα. Εξάλλου η Ινδία παραμένει η μεγαλύτερη αγορά χρυσού παγκοσμίως και η μεταφορά χρυσού από το ΔΝΤ στην Ινδία διευκολύνει την Κεντρική Τράπεζα της χώρας σε περίπτωση που θελήσει να παρέμβει για να στηρίξει το εθνικό της νόμισμα ή το δολάριο», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Για την ποσότητα χρυσού που απομένει να πωληθεί από το ΔΝΤ, τόσο η Κίνα όσο και η Βραζιλία, η Ρωσία κ.ά. εμφανίζονται ως οι πιθανότεροι υποψήφιοι αγοραστές, ενώ δεδομένης της αυξανόμενης δυσπιστίας απέναντι στις αγορές συναλλάγματος δεν αποκλείεται και άλλες χώρες να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Ινδίας. Πάντως ειδικά για την Κίνα, κάποιοι εκτιμούν ότι η Κεντρική Τράπεζα της χώρας ήδη «χτίζει» σιωπηρά τα αποθέματά της σε χρυσό αγοράζοντας κομμάτια της εγχώριας παραγωγής.

Έμφαση δίνουν επίσης στο γεγονός ότι και άλλες χώρες στη Μέση και την Άπω Ανατολή έχουν μία ιδιαίτερη αντίληψη για την κατοχή χρυσού σε φυσική μορφή ως μορφή πλούτου, όπου οι αρχές όχι μόνο θα μπορούσαν να προχωρήσουν σε αγορές από τα αποθέματα του ΔΝΤ, αλλά και που οι ιδιώτες ήδη αγοράζουν μικρές ποσότητες -αλλά συστηματικά- από την ελεύθερη αγορά. Ειδικά σε σχέση με την Ινδία και την Κίνα, υπογραμμίζουν τις «δραματικές» συνέπειες που θα μπορούσε να έχει το γεγονός ότι στην πρώτη ο χρυσός πωλείται σε φυσική μορφή ακόμη και στα ταχυδρομεία και ότι στη δεύτερη έχουν ξεκινήσει κρατικές διαφημίσεις που ενθαρρύνουν το κοινό να αγοράσει χρυσό ή ασήμι.

Πάντως, με την ολοκλήρωση του φετινού Precious Metals Conference που διοργάνωσε από 1 έως 3 Νοεμβρίου στο Εδιμβούργο η London Bullion Market Association, προέκυψαν μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία. Μεταξύ αυτών, η δημοσκόπηση που παρουσίασε ο Larry Hatheway, επικεφαλής οικονομολόγος της UBS Investment Bank, σύμφωνα με την οποία ήδη από τον Ιούνιο του 2009 διαχειριστές αποθεματικών από 80 οργανισμούς θεωρούσαν σε ποσοστό περίπου 26% ότι ο χρυσός θα εμφανίσει το 2009 τη μεγαλύτερη απόδοση μεταξύ όλων των μορφών επένδυσης. Στη δεύτερη θέση, με ποσοστό κάτω του 20% μεταξύ των απαντήσεων, βρέθηκαν τα εταιρικά ομόλογα, στην τρίτη (με 15%) οι μετοχές, ακόμη χαμηλότερα το πετρέλαιο, κ.ο.κ.

Σε ξεχωριστή δημοσκόπηση μεταξύ των 370 περίπου συμμετεχόντων στο Συνέδριο, στους οποίους περιλαμβάνονται αναλυτές, traders, κεντρικοί τραπεζίτες, εκπρόσωποι μεταλλευτικών και άλλοι, τα 2/3 των ερωτηθέντων απάντησαν ότι σε 12 μήνες από σήμερα αναμένουν το δολάριο να είναι πιο αδύναμο σε σχέση με τα τρέχοντα επίπεδα. Το 67% αναμένει στο ίδιο διάστημα υψηλότερο πληθωρισμό στις οικονομίες του G7, σε ποσοστό 33% εκτιμούν ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης θα είναι υψηλότεροι, έναντι 54% που αναμένει αμετάβλητους ρυθμούς ανάπτυξης, ενώ η τιμή για το ασήμι εκτιμάται ότι θα βρίσκεται στα 18,10 δολάρια η ουγγιά με το χρυσό στα επίπεδα των 1.181,30 δολαρίων.

capital.gr

GM opts to keep Opel


GM opts to keep Opel

DETROIT/FRANKFURT (Reuters) - General Motors reversed course on Tuesday by abandoning a long-expected sale of its Opel to a group led by Canadian auto supplier Magna and opting to keep the European unit after a year of uncertainty and high-stakes political negotiations. GM said improving business conditions and the strategic importance of Opel had prompted the unexpected move by its 13-member board of directors appointed in the wake of its own bankruptcy just four months ago.

iii.co.uk
Share |