Wednesday, November 4, 2009

Παγκόσμια Τράπεζα: Αναβαθμίζει το outlook για τις χώρες της Αν. Ασίας


Παγκόσμια Τράπεζα: Αναβαθμίζει το outlook για τις χώρες της Αν. Ασίας


Οι αναπτυσσόμενες οικονομίες της Ανατολικής Ασίας και του Ειρηνικού θα σημειώσουν ρυθμό ανάπτυξης 6,7% αυτό τον χρόνο και 7,8% το 2010, αντανακλώντας την ισχυρή επέκταση της Κίνας, ωστόσο άλλες χώρες της Ασίας εμφανίζουν πιο αδύναμη ανάπτυξη, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα.

Όπως αναφέρουν ξένα πρακτορεία, στην εξαμηνιαία έκθεσή της η οποία είδε σήμερα το φώς της δημοσιότητας, η Παγκόσμια Τράπεζα αναβάθμισε τις προβλέψεις για την αύξηση του ΑΕΠ το 2009, έναντι της προηγούμενης εκτίμησης για 5,3%, επικαλούμενη την αντιστροφή-έκπληξη του κλίματος και την ανάκαμψη χάρη στα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης.

Εντούτοις, εκτιμά ότι εξαιρουμένης της Κίνας, οι αναπτυσσόμενες οικονομίες της Ανατολικής Ασίας θα αναπτυχθούν κατά μόλις 1,1% αυτό το χρόνο, ενισχυόμενες τον επόμενο χρόνο όταν και θα εμφανίσουν ρυθμό ανάπτυξης 4,5%.

Αυτό συνεπάγεται ότι παρά την στήριξη από τις κυβερνητικές δαπάνες και τις σταθερές επιδόσεις κρατών όπως η Ινδονησία και το Βιετνάμ, η ανάπτυξη εξαιρουμένης της Κίνας θα είναι ηπιότερη κατά μέσο όρο αυτό το χρόνο σε σύγκριση με τη Νότια Ασία, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, θέτοντας σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα της ανάκαμψης.

“Ορισμένες κυβερνήσεις στην περιοχή θα διαθέτουν το δημοσιονομικό περιθώριο να διατηρήσουν τα μέτρα ενίσχυσης έως ότου η ανάκαμψη παγιωθεί και οι ιδιωτικές επενδύσεις αναζωογονηθούν. Άλλοι θα είναι πιο περιορισμένοι, δεδομένων του περιορισμένων δημοσιονομικών περιθωρίων”, εκτιμά η Παγκόσμια Τράπεζα.

Με την Κίνα να αναμένεται να σημειώσει ρυθμό ανάπτυξης 8,4% στο τρέχον έτος και 8,7% το 2010, οι χώρες που εξάγουν διαρκή καταναλωτικά αγαθά, ηλεκτρονικά και πρώτες ύλες στην Κίνα έχουν πλεονέκτημα να ωφεληθούν από την αύξηση της εγχώριας ζήτησης, αναφέρει.

Σημειώνεται ότι η Παγκόσμια Τράπεζα θεωρεί ως αναπτυσσόμενες χώρες της Ανατολικής Ασίας την Κίνα, την Ινδονησία, τη Μαλαισία, τις Φιλιππίνες, την Ταϊλάνδη, το Βιετνάμ και ορισμένες μικρότερες οικονομίες.

ΔΝΤ: Οι οικονομίες της Αν. Ασίας θα υποσκελίσουν την Ευρωζώνη

Εξάλλου, οι οικονομίες της Ανατολικής Ασίας, με οδηγό την ανάπτυξη της Κίνας πρόκειται να υποσκελίσουν την οικονομία της Ευρωζώνης σε ανάπτυξη τον επόμενο χρόνο, για πρώτη φορά στην ιστορία, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Όπως αναφέρει σε σημερινό της δημοσίευμα η Nikkei, το ΔΝΤ εκτιμά ότι η 10-μελής Ένωση των Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας, η Ιαπωνία, η Κίνα και η Νότια Κορέα θα σημειώσουν ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 6,8%, με το ΑΕΠ στα 12,88 τρισ. δολάρια το 2010.

Το ονομαστικό ΑΕΠ της Ευρώζώνης τον επόμενο χρόνο προβλέπεται να διαμορφωθεί στα 12,71 τρισ. δολάρια. Επιπρόσθετα, έως το 2014 το οπνομαστικό ΑΕΠ των χωρών της Ανατολικής Ασίας αναμένεται να ανέλθει στα 17,34 τρισ. δολάρια, πλησιάζοντας τα 17,41 τρισ. δολάρια των ΗΠΑ, αναφέρει το δημοσίευμα.

capital.gr

No comments:

Share |