Wednesday, November 4, 2009

Άρπαξε την ευκαιρία πριν "πετάξει"…


Άρπαξε την ευκαιρία πριν "πετάξει"…


Ο Warren Buffett είναι θρύλος.

Ένας ζωντανός, σύγχρονος θρύλος, που κατέκτησε τον τίτλο του πλέον επιτυχημένου επενδυτή στην παγκόσμια Ιστορία, κάνοντας πράξη τα πιστεύω του.

Επενδύοντας στη βάση όρων θεμελιώδους ανάλυσης, προοπτικών και αναγνωρισιμότητας μίας εταιρίας και των προϊόντων της, ο Buffett απέκτησε μια μυθώδη προσωπική περιουσία, που σήμερα εκτιμάται περί τα 40 δισ.δολ. και οδήγησε την Berkshire Hathaway, τον επενδυτικό όμιλο του οποίου προΐσταται, σε συνεχή αύξηση κερδοφορίας από το 1965 έως σήμερα, αλλά και τιμής της μετοχής της, με την εξαίρεση μόνον δύο ετών, ένα εκ των οποίων αφορούσε στη χρήση που έκλεισε στις 30 Σεπτεμβρίου, ήτοι στην καρδιά της κρίσης…

Στην πολύχρονη επενδυτική πορεία του, προφανώς έκανε και λάθη, γεγονός που έχει αναγνωρίσει, όπως για παράδειγμα η περίπτωση της πετρελαιοπαραγωγού εταιρίας ConocoPhillips, την οποία ο ίδιος χαρακτήρισε ως «μεγάλο λάθος», ή αυτή της μακράς διακράτησης μετοχών της The Coca-Cola Company, πέραν της «κορυφής» που έκανε η μετοχή της στα 98 δολ., το 1998.

Ο Buffett ουδέποτε όμως διεκδίκησε το αλάθητο και για το λόγο αυτό εξ’άλλου χαρακτήρισε χθες την εξαγορά της σιδηροδρομικής εταιρίας Burlington Northern Santa Fe Corp. έναντι 26 δις.δολ., από την Berkshire Hathaway, ως «το απόλυτο στοίχημα για το μέλλον της οικονομίας των ΗΠΑ».


Εδώ ίσως, βρίσκεται και το «κλειδί» της επιτυχίας του.

Η προθυμία του να κάνει πράξη τα πιστεύω του, εφόσον κρίνει ότι οι συνθήκες και η τιμή είναι πρόσφορες.

Αυτή τη φορά επένδυσε στις σιδηροδρομικές μεταφορές, έναν κλάδο που είναι άμεσα συνυφασμένος με τη συνολική πορεία της αμερικανικής οικονομίας, ενώ «ποντάρισε» και στο συγκριτικό πλεονέκτημα που ο κλάδος αυτός διαθέτει έναντι των οδικών μεταφορών, λόγω διαφοράς κατανάλωσης καυσίμου.

Όπως δημόσια είχε πει στην ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων της Berkshire Hathaway, το 2007, «η άνοδος της τιμής του πετρελαίου θα αυξήσει το κόστος των σιδηροδρομικών μεταφορών, αλλά θα αυξήσει και το κόστος των ανταγωνιστών τους, των οδικών μεταφορών, κατά τέσσερεις φορές περισσότερο», καθιστώντας σαφές ότι εξέταζε ήδη από τότε το ενδεχόμενο επένδυσης στο συγκεκριμένο τομέα.

Στη σημερινή συγκυρία και ενώ η αμερικανική οικονομία έχει ήδη αρχίσει να ανακάμπτει, εμφανίζοντας αύξηση ΑΕΠ κατά 3,5%, το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, ο Buffett προφανώς θεωρεί αφενός ότι η ανάπτυξη αυτή θα συνεχιστεί, αυξάνοντας έτσι και το έργο της μεταφοράς προϊόντων και αφετέρου ότι θα οδηγήσει και στην αύξηση της τιμής του πετρελαίου.

Ένα στοίχημα, που πιθανότατα, θα του βγει…

euro2day.gr

No comments:

Share |