Wednesday, November 4, 2009

Στα ιστορικά χαμηλά διατήρησε το επιτόκιο δανεισμού η Fed


Στα ιστορικά χαμηλά διατήρησε το επιτόκιο δανεισμού η Fed

Αμετάβλητο στα ιστορικά χαμηλά του 0,25% διατήρησε το βασικό επιτόκιο δανεισμού η Federal Reserve, τηρώντας τις παρελθούσες εξαγγελίες για στήριξη της οικονομίας μέσω χαμηλού κόστους δανεισμού, παρά τις ολοένα αυξανόμενες ενδείξεις ανάκαμψης.
Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ μείωσε τα επιτόκιά της κοντά στο μηδέν τον περασμένο Δεκέμβριο και δεσμεύτηκε να τα διατηρήσει σε αυτά τα επίπεδα για «παρατεταμένη περίοδο». Αν και μερικοί αναλυτές πιστεύουν ότι η Fed ενδέχεται να αρχίσει να απομακρύνεται σταδιακά από αυτή την δέσμευση, οι περισσότεροι ισχυρίζονται ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς.

Για ακόμη μία φορά υπήρξε επανάληψη της φράσης ότι θα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα τα επιτόκια για παρατεταμένη περίοδο, οδηγώντας τους αναλυτές να εκτιμούν ότι τα ίδια επίπεδα κόστους δανεισμού θα βλέπουμε μέχρι τα μέσα του 2010 ή και αργότερα.

Η οικονομία βελτιώνεται, αλλά δεν έχουμε αποφύγει ακόμα τον κίνδυνο, αναφέρει στην ανακοίνωση της η Federal Reserve, επαναλαμβάνοντας την παραίνεση για «υπομονή», όπως κάνει εδώ και μερικούς μήνες. Η δραστηριότητα στη στεγαστική αγορά έχει αυξηθεί τους τελευταίους μήνες, ενώ και οι καταναλωτικές δαπάνες, αν και παραμένουν περιορισμένες λόγω της αύξησης της ανεργίας, ενισχύονται ελαφρώς. Οι επιχειρήσεις συνεχίζουν να μειώνουν τις θέσεις εργασίας τους, αν και με μικρότερο ρυθμό.

Αναφορικά με τον πληθωρισμό, η Fed δεν αναμένει αύξηση των τιμών του καταναλωτή, γι΄ αυτό και η Νομισματική Επιτροπή θα διατηρήσει τα υφιστάμενα επίπεδα των επιτοκίων. Επιπλέον, θεωρεί ότι τα μέτρα στήριξης της οικονομίας που έχει ήδη πάρει θα συμβάλλουν στην σταθεροποίηση των κεφαλαιαγορών, οι οποίες το τελευταίο διάστημα δείχνουν κάποια αστάθεια.

Επιπλέον, η Fed ανακοίνωσε ότι θα αγοράσει συνολικά μέχρι 1,25 τρισ. δολ. σε χρεόγραφα διασφαλισμένα με ενυπόθηκα δάνεια (MBS) και μέχρι 175 δισ. δολ.σε κρατικά ομόλογα. Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα αγορών έως 300 δισ. δολ. σε μακροπρόθεσμα ομόλογα του υπουργείου Οικονομικών από την Fed ολοκληρώθηκε στα τέλη του Οκτωβρίου 2009.

Υπέρ της δράσης της FOMC ψήφισαν οι: Ben S. Bernanke, William C. Dudley, Elizabeth A. Duke, Charles L. Evans, Donald L. Kohn, Jeffrey M. Lacker, Dennis P. Lockhart, Daniel K. Tarullo, Kevin M. Warsh και Janet L. Yellen.

reporter.gr

No comments:

Share |