Saturday, November 13, 2010

Dow Jones: Νέα μέτρα ύψους 4,5 δισ. ευρώ για την Ελλάδα


Dow Jones: Νέα μέτρα ύψους 4,5 δισ. ευρώ για την Ελλάδα

Η Ελλάδα αναμένεται να ανακοινώσει νέα μέτρα λιτότητας την επόμενη εβδομάδα, καθώς προσπαθεί να συγκεντρώσει έως και 4,5 δισ. για να επιτύχει το στόχο του ελλείμματος για το 2011, μεταδίδει το Dow Jones Newswires επικαλούμενο δύο ανώτερους αξιωματούχους της κυβέρνησης.

Τα επιπλέον μέτρα θα επικεντρώνονται κυρίως στις περικοπές δαπανών στο δημόσιο τομέα, αλλά μπορεί επίσης να περιλαμβάνουν περισσότερους έμμεσους φόρους, σύμφωνα με τους αξιωματούχους.

Ένας μάλιστα είπε ότι το έλλειμμα του προϋπολογισμού της χώρας για το 2010 αναμένεται να φτάσει το «9,3% ή και λίγο περισσότερο,» κάτι που οφείλεται στην καθυστερημένη είσπραξη φόρων και την αναμενόμενη ανοδική αναθεώρηση του ελλείμματος της χώρας από τη Eurostat για το προηγούμενο έτος.

«Η φοροδιαφυγή παραμένει ένα σημαντικό πρόβλημα. Σε απόλυτους αριθμούς είμαστε μείον 2 δισ. ευρώ στην επίτευξη του στόχου του τρέχοντος έτους, και έτσι το έλλειμμα του προϋπολογισμού θα αναθεωρηθεί και θα πρέπει να προσπαθήσουμε σκληρότερα το επόμενο έτος για να πλησιάσουμε το στόχο για το έλλειμμα [του προϋπολογισμό στο 7,6%],» είπε στο Dow Jones Newswires ο αξιωματούχος.

Τα νέα μέτρα, τα οποία δεν έχουν οριστικοποιηθεί ακόμα, θα ενσωματωθούν στον προϋπολογισμό του 2011, ο οποίος θα παρουσιαστεί στο κοινοβούλιο την Πέμπτη.

Ένας δεύτερος αξιωματούχος δήλωσε πως οι τελικές αποφάσεις για συγκεκριμένες περικοπές θα παρθούν μετά από συνομιλίες μεταξύ του υπουργείου οικονομικών και της τρόικας ΕΚΤ την επόμενη εβδομάδα.

«Θα υπάρξουν σημαντική περικοπή δαπανών σε επιχειρήσεις του δημοσίου τομέα. Θα μπει ταβάνι σε υπερωρίες και μπόνους. Οι προϋπολογισμοί των υπουργείων θα περικοπούν, δημόσιοι φορείς θα συγχωνευτούν και εκείνες που δεν εξυπηρετούν κανέναν πραγματικό σκοπό, θα κλείσουν,» σημείωσε.

Είπε επίσης ότι οι δαπάνες για τα νοσοκομεία και τους δήμους θα περικοπούν περαιτέρω μαζί με τον προϋπολογισμό των δημοσίων επενδύσεων. Μερικά προϊόντα θα μπουν σε υψηλότερη κλίμακα ΦΠΑ κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους, ενώ τα προϊόντα καπνού και τα αλκοολούχα ποτά θα μπορούσαν να φορολογηθούν περισσότερο. Γίνεται επίσης λόγος για μείωση των επιδομάτων ανεργίας.

Ερωτηθείς αν είναι ρεαλιστικό να περιμένει κάποιος ότι η Ελλάδα θα είναι σε θέση να εισπράξει τα 4,5 δισ. ευρώ που απαιτούνται από τα επιπλέον μέτρα, είπε: «Ρεαλιστικά θα είναι πολύ δύσκολο, στη διάρκεια ενός έτους.»

Είπε ότι περιμένει πως οι διαπραγματεύσεις με την ΕΕ και το ΔΝΤ μπορεί να δώσουν «κάποια ανάσα,» και μια σκέψη είναι ότι τα μισά από τα πρόσθετα μέτρα που απαιτούνται θα εφαρμοστούν το 2011, και τα άλλα μισά το 2012.

Πρόσθεσε ότι το ΔΝΤ έχει δηλώσει πως «εξετάζει μια τέτοια ιδέα,» αλλά δεν είπε ποιος έριξε την ιδέα στο τραπέζι, αν ήταν η κυβέρνηση ή το ΔΝΤ, και αν θα συμφωνήσει η ΕΕ.

Διαψεύδει ο ΥΠΟΙΚ

Στη διάψευση του δημοσιεύματος του πρακτορείου ειδήσεων Dow Jones το οποίο επικαλούμενιο ανώνυμες κυβερνητικές πηγές αναφέρει ότι η Κυβέρνηση πρόκειται να ανακοινώσει νέα μέτρα ύψους 4,5 δισ. ευρώ με τον Προϋπολογισμό του 2011, προχώρησε ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Παπακωνσταντίνου μιλώντας στο βραδυνό δελτίο ειδήσεων του Mega, είπε ότι το πρόγραμμα σταθεροποίησης της οικονομίας δεν έχει "πέσει καθόλου έξω", όπως αναφέρουν ορισμένα δημοσιεύματα, τονίζοντας ότι η δημοσιονομική προσαρμογή θα πλησιάσει φέτος το εξαιρετικά μεγάλο ποσοστό του 6% του ΑΕΠ και σε απόλυτα ποσά θα είναι μεγαλύτερη από 14 δισ. ευρώ. Η ΝΔ, είπε, είχε πει ότι το έλλειμμα το 2009 θα ήταν 10 δισ. ευρώ και τελικά ήταν 35 δισ. ευρώ, και εμείς το μειώνουμε στα 20 δισ. ευρώ. Κάναμε, είπε, περισσότερα από όσα είχαμε δεσμευτεί για τη μείωση του ελλείμματος.

Σε ερώτηση, αν θα ζητηθούν νέα μέτρα από την πλευρά των εκπροσώπων της Τρόικας -ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ - με τους οποίους θα συναντηθεί την ερχόμενη Δευτέρα, εν όψει της κατάθεσης του νέου προϋπολογισμού στη Βουλή, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι πιστεύει πως αρκούν τα μέτρα συνολικού ύψους 9,5 δισ. ευρώ, για τα οποία έχει δεσμευτεί η Κυβέρνηση με το Μνημόνιο. Πρόσθεσε ότι θα υπάρξει συζήτηση με τους εκπροσώπους της Τρόικας και ότι, σε περίπτωση που χρειασθούν να γίνουν κάποιες επιπλέον παρεμβάσεις, αυτές θα αφορούν μόνο στο σκέλος της μείωσης των δημοσίων δαπανών και αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις για τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης και τη μείωση των δαπανών για επιχορηγήσεις στις Δημόσιες Επιχειρήσεις (ΔΕΚΟ). "Μελετάμε", είπε, "μια σειρά από εναλλακτικές λύσεις", προσθέτοντας ότι σε καμία περίπτωση δεν ισχύουν τα όσα γράφονται για πρόσθετα μέτρα της τάξης των 4 δισ. ευρώ.

Στην ερώτηση, αν θα υπάρξουν περικοπές και για τους εργαζόμενους στις ΔΕΚΟ, ο Υπουργός ανέφερε ότι για κάθε Δημόσια Επιχείρηση θα υπάρξει σχέδιο αναδιάρθρωσής της, ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν σε κάθε μια, ώστε να μη συνεχισθούν τα ελλείμματα ύψους 1,7 δισ. ευρώ που έχουν. Ο στόχος είναι να μη θιγούν οι εργαζόμενοι και να υπάρξουν καλύτερες υπηρεσίες για τους πολίτες, είπε ο Υπουργός.

Απαντώντας σε ερώτηση, αν θα υπάρξουν απολύσεις στις ΔΕΚΟ, ο Υπουργός είπε ότι είναι φυσικό στο τέλος της διαδικασίας της αναδιάρθρωσής τους, οι ΔΕΚΟ να έχουν λιγότερο προσωπικό, αλλά τόνισε ότι αυτό δεν θα γίνει με απολύσεις προσωπικού, αλλά με μετατάξεις, με τη συνταξιοδότηση προσωπικού και, ως τελευταία λύση, με τη μη ανανέωση των συμβάσεων εργασίας. Οσον αφορά τις αλλαγές στους συντελεστές του ΦΠΑ, ο Υπουργός επανέλαβε ότι δεν θα εφαρμοστεί η αρχική πρόβλεψη του μνημονίου για μετάταξη του 30% των προϊόντων και υπηρεσιών του συντελεστή 11% στο συντελεστή 23%, χωρίς να δώσει περισσότερες πληροφορίες.

Σε ερώτηση, αν ισχύει η δήλωση που είχε κάνει τον περασμένο Μάιο - ότι αν χρειασθεί να ληφθούν νέα μέτρα δεν θα είναι αυτός ο Υπουργός που θα τα λάβει - ο κ. Παπακωνσταντίνου απάντησε ότι οι Έλληνες πολίτες και ο Πρωθυπουργός θα κρίνουν κατά πόσο η μείωση του ελλείμματος φέτος κατά 14 δισ. ευρώ είναι μια επιτυχημένη πολιτική.


source: capital.gr

Σχεδόν 40 δολάρια έχασε ο χρυσός σε μία συνεδρίαση


Σχεδόν 40 δολάρια έχασε ο χρυσός σε μία συνεδρίαση

Με μεγάλες απώλειες έκλεισε ο χρυσός στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, σε μία συνεδρίαση που οι επενδυτές επηρεάστηκαν σημαντικά από την ανακοίνωση της Κίνας ότι θα λάβει περαιτέρω μέτρα σχετικά με την ανατίμηση του γουάν. Το γεγονός αυτό θα σημάνει και την άνοδο του δολαρίου, με αποτέλεσμα να πλήξει την ελκυστικότητα των μετάλλων.
Πιο συγκεκριμένα, τα συμβόλαια παράδοσης Δεκεμβρίου του χρυσού έκλεισαν με απώλειες της τάξεως του 2,7%, ή 37,80 δολάρια, φτάνοντας εν ριπή οφθαλμού στα 1.365,50 δολάρια η ουγγιά. Ενδοσυνεδριακά έφτασε ακόμη και στα 1.359,30 δολάρια, ενώ σε επίπεδο εβδομάδας έχασε 2,3%, κλείνοντας με τη χειρότερη πτώση των τελευταίων τεσσάρων εβδομάδων.

Οι ηγέτες των χωρών της Ομάδας των 20 συμφώνησαν να αποφύγουν την «ανταγωνιστική υποτίμηση» των νομισμάτων τους έπειτα από τη δεύτερη ημέρα δύσκολων συνομιλιών στο πλαίσιο των εργασιών της συνόδου κορυφής της G20 στη Σεούλ.

Οι 20 ηγέτες έδωσαν οδηγίες στους υπουργούς Οικονομικών να καταρτίσουν ενδεικτικούς κανόνες για την αντιμετώπιση των ανισορροπιών των εμπορικών ισοζυγίων που απειλούν να αποσταθεροποιήσουν την παγκόσμια οικονομία.

Οι είκοσι ανεπτυγμένες και αναδυόμενες δυνάμεις απηύθυναν αυστηρή προειδοποίηση για την εφαρμογή «μη συντονισμένων» οικονομικών πολιτικών, με καταστροφικές συνέπειες για όλους, σύμφωνα με το κείμενο του τελικού ανακοινωθέντος που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της συνόδου κορυφής της Σεούλ.

Δεσμεύθηκαν να απόσχουν από ανταγωνιστικές υποτιμήσεις των νομισμάτων τους, τη στιγμή που οι συνομιλίες διεξήχθησαν υπό συνθήκες έντασης ως προς τις ισοτιμίες των νομισμάτων, κυρίως ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα.

source: reporter.gr

Υπερδιπλασίασε τα κέρδη της το γ΄ 3μηνο η Finansbank


Υπερδιπλασίασε τα κέρδη της το γ΄ 3μηνο η Finansbank

Υπερδιπλασιάστηκαν τα κέρδη της Finansbank, θυγατρικής της Εθνικής Τράπεζας στην Τουρκία, στο γ΄τρίμηνο του 2010, σύμφωνα με ανακοίνωση της τράπεζας. Τα καθαρά κέρδη της ανήλθαν σε 216 εκατ. τουρκικές λίρες (151 εκατ. δολάρια) έναντι 96,6 εκατ. τουρκικές λίρες στο αντίστοιχο διάστημα του 2009. Τα κέρδη από προμήθειες αυξήθηκαν 18% σε 158,1 εκατ. λίρες, ενώ οι ζημιές από επενδύσεις σε παράγωγα προϊόντα μειώθηκαν 53% σε 98,1 εκατ. λίρες.

source: reporter.gr

Σε συμφωνία συγχώνευσης κατέληξαν Newsweek και Daily Beast


Σε συμφωνία συγχώνευσης κατέληξαν Newsweek και Daily Beast

Σε συμφωνία συγχώνευσης προχώρησαν το αμερικανικό περιοδικό Newsweek το ειδησεογραφικό portal "The Daily Beast", που ανήκει στον διαδικτυακό όμιλο IAC. Η νέα εταιρεία θα ονομαστεί The Newsweek Daily Beast Company, ενώ εκτελεστικός διευθυντής του διοικητικού συμβουλίου θα είναι ο δισεκατομμυριούχος Σίντεϊ Χάρμαν που φέτος το καλοκαίρι αγόρασε το Newsweek και την εφημερίδα Washington Post.

"Σε μία περίοδο, την οποία μπορούμε να χαρακτηρίσουμε δύσκολη, αυτή η συγχώνευση συνδυάζει ιδανικά μία αυθεντία της δημοσιογραφίας με το ταλέντο ενός εξαιρετικού ιστότοπου", αναφέρει ο Χάρμαν σε ανακοίνωσή του.
Η Τίνα Μπράουν, 57 ετών, έχτισε τη φήμη της εκδίδοντας τα περιοδικά Tatler, Vanity fair, και The New Yorker μεταξύ του 1979 και το 1998.

Τον Οκτώβριο του 2008 η Μπράουν ξεκίνησε τον ιστότοπο "The Daily Beast" που βασίζεται στο μοντέλο του ιστότοπου της Αριάνας Χάφινγκτον "The Huffington Post", ο οποίος συνδυάζει πληροφορίες, ιστολόγια και κείμενα από γνωστούς αρθρογράφους.

source: reporter.gr
Share |