Thursday, December 2, 2010

ΗΠΑ: Έσοδα $13,5 δισ. από την IPO της General Motors


ΗΠΑ: Έσοδα $13,5 δισ. από την IPO της General Motors


Στα 13,5 δισ. δολ. αυξήθηκαν τα έσοδα του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών από την ιδιαίτερα επιτυχημένη δημόσια προσφορά της General Motors, όπως μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Dow Jones Newswires.

Τα επιπλέον κέρδη προήλθαν από την επιτυχημένη πώληση περίπου 54 εκατ. μετοχών της εταιρείας τις οποίες οι ανάδοχοι είχαν την επιλογή να πουλήσουν μέσα σε διάστημα 30 ημερών από την IPO της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών τον περασμένο μήνα ανακοίνωσε ότι έλαβε 11,7 δισ. δολ. από την πώληση συνολικά 358,546,795 μετοχών της GM στο πλαίσιο της IPO.

Σημειώνεται ότι η αμερικανική κυβέρνηση δαπάνησε 49,5 δισ. δολ. για την διάσωση της General Motors το 2009, αναλαμβάνοντας ταυτόχρονα πάνω από το 50% της εταιρείας.


source: capital.gr

Goldman Sachs: Έχουμε μπει σε τροχιά bull market παγκοσμίως


Goldman Sachs: Έχουμε μπει σε τροχιά bull market παγκοσμίως

«Έχουμε μπει σε μια bull market στα παγκόσμια χρηματιστήρια», επισημαίνει ο Jim O’ Neil πρόεδρος της Goldman Sachs Asset Management.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι επενδυτές θα πρέπει να τοποθετηθούν στις μετοχές θετικά αυτή τη φορά.

«Μετά από την πιστωτική κρίση, έχουμε εισέλθει σε μια νέα bull market στα παγκόσμια χρηματιστήρια, με διαφορετικούς οδηγούς, συστατικά και περιοχές», τονίζει ο Jim O’ Neil, υπογραμμίζοντας την συνεχώς αυξανόμενη σημασία που έχουν οι αναδυόμενες αγορές παγκοσμίως.

Μιλώντας για «τον κόσμο και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει», ο Neil τόνισε τη σημασία της ομάδας των χωρών των BRICS, επισημαίνοντας ότι το συγχωνευμένο ΑΕΠ αυτών των χωρών, κάποια στιγμή στην επόμενη δεκαετία, θα είναι τόσο μεγάλο όσο των ΗΠΑ.

Αν και ήταν αισιόδοξος για τις προοπτικές των ΗΠΑ στην ομιλία του στο CFA Society στο Λονδίνο, υποστήριξε ότι «επειδή οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν διάφορες προκλήσεις», αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να επιβιώσει ο κόσμος.

Πρόσθεσε ακόμη πως η δημοσιονομική θέση των Ηνωμένων Πολιτειών είναι παρόμοια με αυτή της Πορτογαλίας, ενώ εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος για δύο ευρωπαϊκές οικονομίες, την βρετανική και τη γερμανική.

Δήλωσε σχετικά αισιόδοξος για τη γερμανική οικονομία, προσθέτοντας ότι και η Γερμανία, δεν βρίσκεται μακριά από μια νέα περίοδο ανάπτυξης.



source: capital.gr

ΗΠΑ: Διαπραγματεύσεις SEC - τραπεζών για διακανονισμό στα CDOs


ΗΠΑ: Διαπραγματεύσεις SEC - τραπεζών για διακανονισμό στα CDOs

Σε ανεπίσημες συζητήσεις με την Securities and Exchange Commission βρίσκονται ορισμένες από τις μεγαλύτερες τράπεζες των ΗΠΑ με στόχο την επίτευξη διακανονισμού για τις πρακτικές που ακολούθησαν στους τίτλους που είχαν ως κάλυψη ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια σύμφωνα με όσο μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Τα παραπάνω προϊόντα, όπως τα CDOs, πουλήθηκαν από τις εισηγμένες τράπεζες και θεωρούνται πως είναι η βασική αιτία της κρίσης που ξέσπασε στο χρηματοπιστωτικό κλάδο πριν από δύο χρόνια.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα ενδεχόμενος διακανονισμός θα έθετε οριστικό τέλος σε μία από τις μεγαλύτερες απειλές που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες

Η SEC, έπειτα από την έκδοση κλητεύσεων για έγγραφα και καταθέσεις στελεχών των τραπεζών, ξεκίνησε τις διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες οι οποίες βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο.

Οι τράπεζες από την πλευρά τους θα προσπαθήσουν να αποφύγουν να έρθουν σε δημόσια αντιπαράθεση με την SEC, κάτι που έγινε με την Goldman Sachs το περασμένο καλοκαίρι.

Σημειώνεται πως μεταξύ των τραπεζών που έλαβαν κλητεύσεις από την SEC είναι οι Citigroup, Deutsche Bank, J.P. Morgan Chase, Morgan Stanley και UBS AG.



source: capital.gr

ΗΠΑ: Αύξηση μεγαλύτερη των εκτιμήσεων στις νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας


ΗΠΑ: Αύξηση μεγαλύτερη των εκτιμήσεων στις νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας

Άνοδο μεγαλύτερη των εκτιμήσεων σημείωσε ο αριθμός των ατόμων στις ΗΠΑ που υπέβαλαν νέα αίτηση για επίδομα ανεργίας την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 27 Νοεμβρίου.


Το υπουργείο εργασίας ανακοίνωσε ότι οι αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας αυξήθηκαν κατά 26.000 στις 436.000, ενώ οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για αύξηση κατά 16.000 σύμφωνα με το Dow Jones Newswires.

Το ύψος των αιτήσεων της περασμένης εβδομάδας αναθεωρήθηκε ελαφρώς ανοδικά στις 410.000 αιτήσεις από τις 407.000.

Ο κινητός μέσος όρος τεσσάρων εβδομάδων - που έχει σκοπό τον περιορισμό της μεταβλητότητας – υποχώρησε κατά 5.750 στις 431.000.

Τέλος, ο αριθμός των συνεχιζόμενων αιτήσεων αυξήθηκε την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 20 Νοεμβρίου κατά 53.000 στις 4.27 εκατ.

source: capital.gr

ΗΠΑ: Αύξηση στις εκκρεμείς πωλήσεις κατοικιών τον Οκτώβριο


ΗΠΑ: Αύξηση 10,4% στις εκκρεμείς πωλήσεις κατοικιών τον Οκτώβριο (εκτ. -1,5%)


source: capital.gr

ΕΚΤ: Αμετάβλητο στο 1% το βασικό επιτόκιο


ΕΚΤ: Αμετάβλητο στο 1% το βασικό επιτόκιο

Αμετάβλητα όπως αναμενόταν διατήρησε τα επιτόκιά της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, στο πλαίσιο της σημερινής συνεδρίασης νομισματικής πολιτικής, καθώς οι ανησυχίες για τα χρέη συνεχίζουν να επισκιάζουν την Ευρωζώνη.

Ειδικότερα, η ΕΚΤ αποφάσισε ότι το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα στο 1%, 1,75% και 0,25% αντιστοίχως.

Το ενδιαφέρον τώρα στρέφεται στη συνέντευξη Τύπου του προέδρου της ΕΚΤ, Jean-Claude Trichet με τι φήμες να αναφέρουν ότι θα εντείνει το αμφιλεγόμενο πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων.

Ωστόσο αναλυτές εκτιμούν ότι οι σημαντικές διαφωνίες στις τάξεις των 22 μελών του διοικητικού συμβουλίου της κεντρικής αρχής μόνο σίγουρο δεν καθιστούν ότι ο πρόεδρος της ΕΚΤ Jean-Claude Trichet θα καταφέρει να βρει το φάρμακο για την κρίση στην κατά πολλούς πιο αναμενόμενη μηνιαία συνέντευξη τύπου στην ιστορία της.

«Πιστεύω ότι η απόφαση θα είναι εξαιρετικά αμφίρροπη», τόνισε ο Klaus Baader, οικονομολόγος της Societe Generale. Υπάρχει «σημαντικός κίνδυνος» η κεντρική τράπεζα να εντείνει τις παρεμβάσεις της στις αγορές ομολόγων, συνέχισε, ωστόσο η όποια κίνηση μάλλον δεν θα έχει καμία σχέση με τη φημολογία της αγοράς.

Η κεντρική τράπεζα μπορεί να ανακοινώσει ότι σχεδιάζει να αγοράσει τεράστιες ποσότητες κρατικών ομολόγων, στοχεύοντας πιθανώς στα ισπανικά ομόλογα καθώς και σε άλλες αγορές της «περιφέρειας».

Εξάλλου, «όμηρο» των αγορών χαρακτηρίζουν τον πρόεδρο της ΕΚΤ, οι διεθνείς αναλυτές.

Όπως υποστηρίζει το Bloomberg, την τελευταία φορά που ο Trichet αρνήθηκε να υποκύψει στις πιέσεις της αγοράς, το «πλήρωσε» με μια U-turn. Αυτή τη φορά, εκτιμάται ότι αυτά που διακυβεύονται είναι πολύ υψηλότερα.

Όπως επισημαίνεται, με το φάντασμα της κρίσης χρέους να πλανάται πλέον πάνω από την Ισπανία, την τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της, οι επενδυτές στρέφονται ξανά προς τον Trichet προκειμένου να κάνει κάτι για να το σταματήσει, όπως να καθυστερήσει την απόσυρση της απεριόριστης στήριξης ρευστότητας για τις τράπεζες, και να επιταχύνει τις εξαγορές ομολόγων.

Το ρίσκο είναι ότι η ΕΚΤ μπορεί να μετατραπεί σε ένα εργαλείο διάσωσης για τους πολιτικούς, πλήττοντας την ανεξαρτησία της, το σενάριο που ήθελε πάση θυσία να αποφύγει ο Trichet το Μάιο, όταν προχώρησε σε μια άνευ προηγουμένου κίνηση, αγοράζοντας κρατικά ομόλογα.

«Μέχρι ενός σημείου, η ΕΚΤ κρατείται όμηρος των αγορών. Καθώς τα υπάρχοντα μέτρα είναι απίθανο να αποδειχθούν ικανά να επιλύσουν τα προβλήματα της περιφέρειας, η ΕΚΤ πιθανώς θα αναγκαστεί να αυξήσει τα προγράμματά της σημαντικά», επισημαίνει ο Juergen Michels, επικεφαλής οικονομολόγος της Citigroup για την ευρωζώνη.

Όπως επισημαίνει το Bloomberg, στις 6 Μαΐου η κρίση της Ελλάδας ενέτεινε τις ανησυχίες των επενδυτών για τη δημοσιονομική υγεία και των άλλων χωρών της ευρωζώνης, με τον Trichet να αντιστέκεται στις πιέσεις να εφαρμόσει και νέα μέτρα, δηλώνοντας ότι εξαρτάται από τις κυβερνήσεις να ηγηθούν της όποιας προσπάθειας.

Αυτή η απουσία δράσης προκάλεσε ένα sell-off στην αγορά ομολόγων, αναγκάζοντας την ΕΚΤ να «σχίσει» τα βιβλία με τους κανόνες της, και να προκαλέσει διάσπαση στο διοικητικό της συμβούλιο.

Σε αντίστοιχη θέση βρίσκεται σήμερα ο Trichet, καθώς το πακέτο στήριξης για την Ιρλανδία απέτυχε να πείσει τους επενδυτές ότι οι αρχές έχουν τα εργαλεία που απαιτούνται ή τις λύσεις που απαιτούνται, προκειμένου να συγκρατήσουν την κρίση.

Πιθανή μια έκτακτη Ευρωπαϊκή Σύνοδος Κορυφής-Reuters

Την ίδια στιγμή, δεν αποκλείεται σύγκληση έκτακτης συνόδου κορυφής στο άμεσο μέλλον, ανάλογα με το τι θα ανακοινώσει σήμερα η ΕΚΤ.

«Εάν το σήμα από την ΕΚΤ είναι ανεπαρκές, η ανάγκη για μια συνάντηση των ηγετών θα ενταθεί. Το αποτέλεσμα της συνεδρίασης της ΕΚΤ μπορεί να αλλάξει τα πράγματα,» δήλωσε στο Reuters ισπανική κυβερνητική πηγή.

Την ίδια στιγμή πάντως, ο Γερμανός Υπουργός Οικονομίας Reiner Bruederle προειδοποίησε πως η επιπλέον ρευστότητα από μόνη της δεν θα επιλύσει τα προβλήματα χρέους της Ευρώπης και χαρακτήρισε υπερβολικό το τελευταίο πακέτο στήριξης των ΗΠΑ. «Το να τυπώνεις μόνιμα χρήμα δεν είναι η λύση,» σημείωσε, προσθέτοντας πως «οι μηχανές που τυπώνουν χρήματα δεν πρέπει να πέσουν στα χέρια των πολιτικών.»


source: capital.gr

PepsiCo: Εξαγοράζει το 66% της ρωσικής Wimm-Bill-Dann έναντι $3,8 δισ.


PepsiCo: Εξαγοράζει το 66% της ρωσικής Wimm-Bill-Dann έναντι $3,8 δισ.

Στην εξαγορά του 66% της Wimm-Bill-Dann Foods OJSC, μίας ρωσικής εταιρείας τροφίμων και ποτών, έναντι 3,8 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν ξένα πρακτορεία.

Η PepsiCo εξάλλου ανακοίνωσε ότι θα προτείνει να εξαγοράσει και το υπόλοιπο ποσοστό της Wimm-Bill-Dann με πρόταση που θα καταθέσει μετά την ολοκλήρωση της απόκτησης του 66%, σε χρονικό σημείο και βάσει των όρων που προστάζουν οι ρωσικοί νόμοι.

Η εξαγορά θα αυξήσει τα παγκόσμια ετήσια έσοδα της PepsiCo, που προέρχονται από θρεπτικά και λειτουργικά τρόφιμα από περίπου 10 δισ. δολάρια σήμερα, στα 13 δισ. δολάρια, σύμφωνα με την εταιρεία.



source: capital.gr

Ευρωζώνη: Επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης το γ’ τρίμηνο


Ευρωζώνη: Επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης το γ’ τρίμηνο

Επιβράδυνση εμφάνισε ο ρυθμός ανάπτυξης της Ευρωζώνης το τρίτο τρίμηνο καθώς οι επιχειρηματικές επενδύσεις έμειναν στάσιμες.


Σύμφωνα με τη Eurostat το ΑΕΠ των 16 χωρών μελών της ζώνης του ευρώ σημείωσε αύξηση 0,4% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο και 1,9% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2009.

Τα στοιχεία επιβεβαίωσαν τις πρώτες εκτιμήσεις που είχε ανακοινώσει η στατιστική υπηρεσία στις 12 Νοεμβρίου καθώς και αυτές των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires survey

Το δεύτερο τρίμηνο το ΑΕΠ της Ευρωζώνης σημείωσε αύξηση 1% σε τριμηνιαία βάση και 2% σε ετήσια.

Οι δαπάνες των νοικοκυριών το τρίτο τρίμηνο σε σχέση με το δεύτερο σημείωσαν αύξηση 0,3%, οι δημόσιες δαπάνες ενισχύθηκαν 0,4%, οι εξαγωγές αυξήθηκαν 1,9% και οι εισαγωγές 1,7%.


source: capital.gr

Ανοίγει 900 νέα καταστήματα η UniCredit σε Κεντρική-Ανατολική Ευρώπη


Ανοίγει 900 νέα καταστήματα η UniCredit σε Κεντρική-Ανατολική Ευρώπη

Ρώμη (Dow Jones) – Η UniCredit SpA, η μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλίας, σχεδιάζει να ανοίξει 900 νέα καταστήματα στην κεντρική και νότια Ευρώπη, προκειμένου να διευρύνει σημαντικά την παρουσία της στην περιοχή, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Federico Ghizzoni.

«Είμαστε έτοιμοι να αναπτυχθούμε», δήλωσε ο CEO Ghizzoni σε παρουσίαση στο Λονδίνο. «Η πρόθεση του ομίλου είναι να κατανέμει περισσότερο κεφάλαιο στην Κεντρική-Ανατολική Ευρώπη», πρόσθεσε.

Τα 900 νέα καταστήματα θα ανοίξουν στα επόμενα πέντε χρόνια, δήλωσε ο CEO. Από αυτά, από 300 έχουν σχεδιαστεί να ανοίξουν στην Τουρκία και τη Ρουμανία, ενώ η Ουγγαρία θα έχει 120 νέα και τα υπόλοιπα 180 θα μοιραστούν κυρίως μεταξύ της Ρωσίας, της Βουλγαρίας και της Σερβίας.

Ο CEO δήλωσε ακόμη ότι η τράπεζα «δεν εξετάζει να αυξήσει το κεφάλαιό της».



source: capital.gr

Fed lifts veil on its actions from height of crisis


Fed lifts veil on its actions from height of crisis

The Federal Reserve’s disclosures on Wednesday revealed that Goldman Sachs, whose New York headquarters are seen here, received $620 billion in loans and other aid at the peak of the financial crisis. More News

Fed programs aimed at thawing frozen financial markets, for example, drew Kansas City stalwarts Commerce Bank and American Century Investments.

Other funding programs provided much-needed financing during the crisis to a wide variety of firms, from Wall Street giants Citigroup and Goldman Sachs to corporate mainstays McDonald’s Corp. and Harley Davidson.

Central banks in other nations also relied on the Fed’s pocketbook, including $8 trillion in temporary credit lines for the European Central Bank. Foreign banking companies also were able to tap the Fed’s programs, the reports showed.

Wednesday’s disclosures by the Federal Reserve itemized more than 21,000 transactions the central bank helped bring about from December 2007 to July 2010. The Fed revealed the names of borrowers, the amounts they borrowed and the interest rates they paid.

In total, six programs the disclosures covered funneled $3.3 trillion into bank and corporate coffers at their peaks.

The emergency aid to banks and Wall Street firms rankled many Americans who weren’t getting enough help in their struggles with high unemployment, rising mortgage foreclosures and falling home values.

Meanwhile, profits have returned quickly to the financial industry, with the nation’s largest banks earning $14 billion collectively from July through September.

Wednesday’s disclosures were required under financial reform Congress passed following the crisis.

“The American people are finally learning the incredible and jaw-dropping details of the Fed’s multitrillion-dollar bailout of Wall Street and corporate America,” said Sen. Bernie Sanders, an independent from Vermont and longtime Fed critic who pushed for the disclosures. “Perhaps most surprising is the huge sum that went to bail out foreign private banks and corporations.”

Officials at the central bank said the data prove they acted responsibly during the crisis. They said that most of the loans have been repaid and that taxpayers have suffered no credit losses.

“I think our actions prevented an even more disastrous outcome,” said Donald L. Kohn, who was the Fed’s vice chairman during the crisis.

Many of the Fed’s transactions were short-term loans that borrowers renewed repeatedly.

The documents show total loans and other aid that Citigroup received throughout the life of the Fed programs totaled $2.2 trillion. Merrill Lynch received $2.1 trillion, Morgan Stanley $2 trillion, Bank of America $1.1 trillion, Bear Stearns $960 billion, Goldman Sachs $620 billion, JPMorgan Chase $260 billion and Wells Fargo $150 billion.

The Federal Reserve undertook these unusual efforts in the face of a faltering financial system that refused to do business as usual.

Companies’ participation in the programs “reflected the severe market disruptions during the financial crisis and generally did not reflect participants’ financial weakness,” the Fed said in a statement that accompanied the disclosures.

During the crisis, even sound corporate giants were unable to raise badly needed working capital to ensure that payroll checks, vendor payments and other routine transactions did not bounce. Normally, they raised this money by selling short-term IOUs called asset-backed commercial paper. There were no ready buyers during the crisis.

“They would come to the market and there was nobody there,” said Denise Latchford, director of money market funds at American Century.

According to the Fed’s records, Caterpillar, General Electric, Verizon and Toyota were among participants benefiting from the Fed-financed commercial paper purchases.

Most of these purchases were made in the first few weeks after the program opened in October 2008. But it had to buy nearly as much in January 2009 and only slightly less in March 2009. The Fed supported the market for commercial paper into the summer of 2009.

Latchford said one Fed program allowed American Century to sell some asset-backed commercial paper its money market funds held and use the money to buy new commercial paper being issued by the same corporations, which were seeking fresh funding.

In total, two American Century funds sold and reinvested $538 million through the program, the records showed.

Latchford said the circumstances meant that fund investors profited because the new commercial paper paid higher interest rates.

The Fed instituted the money market fund program largely to ensure that funds needing to sell investments to raise cash for investor withdrawals could find buyers. Latchford said American Century never suffered from withdrawals during the crisis.

Another widely used Fed program sought to provide funding to the banking industry when many banks were reluctant to lend to one another.

That program, called Term Auction Facility, allowed banks essentially to bid against each other for short-term loans from the Fed. Banks competed by offering the rate of interest they would pay for funding.

Commerce Bank borrowed 16 times through the Fed auctions between January 2008 and February 2009, the Fed’s disclosures showed. It usually received $100 million or $200 million for about one month and sometimes three months.

Chuck Kim, Commerce’s chief financial officer, said the Fed funding was sometimes the best deal available for routine operations. Like other borrowers in the program, Commerce secured the borrowings with loans on its books.

Other efforts by the Fed aided financial markets by driving down short-term interest rates. The Fed also bought $1.7 trillion in mortgage-related assets and Treasury securities.

In November, the Fed began buying $600 billion of Treasury securities in an effort to lower longer-term interest rates. Its plan has been not been universally welcome.

“These disclosures come at a politically inopportune moment for the Fed,” said Sarah Binder, a Brookings Institution senior fellow. “Just when Chairman (Ben) Bernanke is trying to defend the Fed from Republican critics of its asset purchases, the Fed’s wounds from the financial crisis are reopened.”

Foreign banks using the Fed’s programs included Swiss-based UBS, which borrowed more than $165 billion; Deutsche Bank, which borrowed $97 billion; and the Royal Bank of Scotland, which borrowed $92 billion.

“There’s very much a sense from the data that the Federal Reserve was not just providing liquidity to U.S. banks but was creating stability for the entire world’s financial system,” said Linus Wilson, assistant professor of finance at the University of Louisiana at Lafayette.


source: kansascity.com

Βροχή τα stress tests στις τράπεζες από το Φεβρουάριο


Βροχή τα stress tests στις τράπεζες από το Φεβρουάριο

Τα πράγματα στην Ευρώπη ίσως ήταν διαφορετικά εάν δεν εμπόδιζαν κάθε προσπάθεια επίλυσης της κρίσης οι κατηγορίες ότι πολλές ευρωπαϊκές τράπεζες τελικά στηρίχτηκαν στα κρατικά κεφάλαια ενίσχυσης, επιβαρύνοντας τους φορολογουμένους.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στον ευρωπαϊκό χρηματοοικονομικό τομέα από τον Οκτώβριο του 2008 και την έναρξη της τραπεζικής κρίσης έχουν διατεθεί συνολικά 4,589 τρισ. ευρώ ως κρατική βοήθεια. Στο ποσό αυτό δεν περιλαμβάνονται μόνο η μεταφορά κεφαλαίων ή προνομιακών δανείων, αλλά και τα εθνικά προγράμματα παροχής εγγυήσεων.

Τα στοιχεία αυτά οδήγησαν την Κομισιόν να παρατείνει έως το τέλος του 2011 τα έκτακτα μέτρα κρατικών ενισχύσεων προς τις επιχειρήσεις και τον χρηματοπιστωτικό τομέα, οι οποίοι ισχύουν από τον Οκτώβριο του 2008, λόγω της οικονομικής κρίσης. Σημειώνεται εδώ όμως ότι το 76% των ενισχύσεων παρασχέθηκε με τη μορφή κρατικών δανείων ή εγγυήσεων για τη διατήρηση των διατραπεζικών χρηματοδοτήσεων, το 12% για επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και το 9% για αναδιάρθρωση τραπεζών.

Μάλιστα, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις με τις ιρλανδικές τράπεζες, η Επιτροπή προωθεί νέα σειρά stress tests την περίοδο από το Φεβρουάριο μέχρι τον Ιούνιο του 2011, η οποία μάλιστα αναμένεται να είναι περισσότερο αυστηρή σε σχέση με αυτά που έγιναν το καλοκαίρι. Τον Ιούλιο, στο πρώτο τεστ αντοχής που διεξήχθη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, επτά από τις 91 τράπεζες που δοκιμάστηκαν απέτυχαν - πέντε από την Ισπανία, μια από τη Γερμανία και την Ελλάδα αλλά καμιά από την Ιρλανδία. Έκτοτε, σημειώθηκαν τεράστιες απώλειες στον τραπεζικό τομέα της Ιρλανδίας και αναγκάστηκε η κυβέρνηση της να ζητήσει οικονομική στήριξη από την ΕΕ.

source: reporter.gr

Ετοιμάζει παρέμβαση 200 με 350 δις ευρώ στα ευρωπαϊκά ομόλογα η ΕΚΤ – Οι 4 προτάσεις - Η Ελλάδα ζήτησε …1,5 τρισ ευρώ - Σε βάθος χρόνου ευρωομόλογα...


Ετοιμάζει παρέμβαση 200 με 350 δις ευρώ στα ευρωπαϊκά ομόλογα η ΕΚΤ – Οι 4 προτάσεις - Η Ελλάδα ζήτησε …1,5 τρισ ευρώ - Σε βάθος χρόνου ευρωομόλογα...

Παρέμβαση στις αγορές ομολόγων που μπορεί να φθάσει σε ένα εύρος μεταξύ 200 με 350 δις ευρώ φαίνεται να εξετάζει η ΕΚΤ μετά από ασφυκτικές πιέσεις που ασκούν εθνικές κυβερνήσεις ώστε η Κεντρική τράπεζα να στηρίξει την καταρρέουσα ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων.

Με βάση πληροφορίες η ΕΚΤ θα ανακοινώσει ίσως και σήμερα ή θα το υπαινιχθεί μέσω της συνέντευξης του Τρισέ του επικεφαλής της ΕΚΤ ότι θα συνεχίσει επιθετικότερα τις αγορές ομολόγων.
Ωστόσο μια τέτοια απόφαση έχει πολύπλευρες ερμηνείες. Αν η ΕΚΤ προχωρήσει σε επιθετικές αγορές ομολόγων αυτό σημαίνει ότι ανησυχεί σφόδρα για την κατάρρευση της Πορτογαλίας και Ισπανίας και προφανώς με τεχνικά μέσα θα επιχειρηθεί η διάσωση αυτών των χωρών.

Στο τραπέζι πάντως έχουν πέσει 4 προτάσεις με βάση πληροφορίες με το εξής επιχείρημα.

Από την έναρξη του μηχανισμού αγοράς ομολόγων έως σήμερα η ΕΚΤ έχει πραγματοποιήσει συνολικά αγορές 67 δις ευρώ εκ των οποίων 41 με 42 δις ευρώ ελληνικά ομόλογα και 19 με 20 δις ευρώ Ιρλανδικά ομόλογα.

Οι παρεμβάσεις πραγματοποιήθηκαν όταν τα spreads ήταν σε δυσθεώρητα ύψη αλλά χαμηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα.
Σε πολιτικό επίπεδο έχει τεθεί το εξής ερώτημα γιατί η ΕΚΤ δεν αγοράζει ομόλογα εφόσον το spread έχει εκτοξευθεί περαιτέρω όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά στην Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία, Βέλγιο, Ιταλία.

Οι πολιτικοί ηγέτες διαπιστώνοντας ότι τα παρεμβατικά τους μέσα και μέτρα είναι αποτελεσματικά στράφηκαν στην ΕΚΤ η οποία πριν λίγες μέρες μέσω του Τρισέ προειδοποιούσε να μην την αψηφήσουν οι αγορές.
Οι χώρες που έχουν πληγεί ζήτησαν από την ΕΚΤ να παρέμβει δυναμικότερα αγοράζοντας ομόλογα Ελλάδος, Ιρλανδίας, Ισπανίας, Πορτογαλίας ώστε να υποχωρήσουν τα spreads στην Ευρώπη.

Οι 4 προτάσεις που έχουν υποβληθεί από κυβερνήσεις χωρών με βάση αξιόπιστη πηγή είναι
1)Να συνεχισθεί η παρέμβαση της ΕΚΤ στα ομόλογα πυκνότερα και συστηματικότερα. Με στόχο τα 150 δις ευρώ.
2)Η δεύτερη πρόταση θέλει να προσδιορίζεται το ύψος της παρέμβασης της ΕΚΤ στα 200 με 350 δις ευρώ
3)Η Ελλάδα πρότεινε το ύψος της παρέμβασης σε συνεννόηση με τα κράτη μέλη να φθάσει το 1,5 τρις ευρώ στις αγορές ομολόγων της Ευρώπης. Μπορεί να είναι σοκαριστικό το νούμερο αλλά η πρόταση της Ελλάδος αυτή ήταν.
4) Να τεθεί στο τραπέζι η έκδοση ευρωομολόγων με στόχο να αντληθούν μέσω αυτής της διαδικασίας 1,5 τρις ευρώ.
Από τις προτάσεις αυτές ποια είναι η ποιο πιθανή;
Η πλέον πιθανή είναι να συναποφασισθεί η ΕΚΤ ότι θα αγοράσει 200 με 350 δις ευρώ.
Πόσα ομόλογα μπορεί να αγοράσει η ΕΚΤ;
Προφανώς θα υπάρξουν τροποποιήσεις στον μηχανισμό στήριξης αλλά φαίνεται να υπάρχει πολιτική απόφαση.

Ποιων χωρών ομόλογα θα αγοράσει;
Θα αγοράσει ελληνικά, Ιρλανδικά, Πορτογαλικά και Ισπανικά ομόλογα.
Οι ελληνικές τράπεζες θα μπορέσουν να πωλήσουν ομόλογα;
Μέχρι τώρα δεν τους δόθηκε αυτή η δυνατότητα και έτσι εξηγείται γιατί τα χαρτοφυλάκια παραμένουν σταθερά.
Ίσως να τους δοθεί πλέον αυτή η δυνατότητα και υπάρξει παρέμβαση και της ΤτΕ στις ελληνικές τράπεζες.

Τα spreads και CDS θα κλείσουν;
Αν η ΕΚΤ ανακοινώσει και το ύψος της συνολικής της παρέμβασης θα κλείσουν.
Αν η παρέμβαση είναι μεγάλη μπορεί να κλείσουν από 100 έως 200 μονάδες βάσης δηλαδή 700 μονάδες.

Τα CDS στις 760 μονάδες στην Ελλάδα από 960 μονάδες.
Αν δεν υπάρξει παρέμβαση και η ΕΚΤ τελικά δεν ενδώσει στις πιέσεις τι θα συμβεί;
Η διάψευση μιας τόσο μεγάλης προσδοκίας θα έχει πολύ μεγάλη αρνητική επίπτωση στις αγορές στα ομόλογα και τις μετοχές.
Το σοκ της διάψευσης θα είναι πολύ ισχυρό….

source: bankingnews.gr

Πενταπλασιάστηκαν οι εισαγωγές χρυσού της Κίνας


Πενταπλασιάστηκαν οι εισαγωγές χρυσού της Κίνας

Σχεδόν πενταπλασιάστηκαν οι εισαγωγές χρυσού της Κίνας στο δεκάμηνο του έτους σε σχέση με το χρυσό που εισήχθη στη χώρα στο σύνολο του περασμένου έτους.

Ο κύριος λόγος είναι ότι οι ανησυχίες για την αύξηση του πληθωρισμού αύξησαν την ελκυστικότητα του μετάλλου ως καταφύγιο, σύμφωνα με το Shanghai Gold Exchange.

Οι εισαγωγές έχουν αυξηθεί στους 209 μετρικούς τόνους σε σχέση με τους 45 τόνους για όλο το 2009, δήλωσε ο Shen Xiangrong, πρόεδρος του χρηματιστηρίου.

Το πολύτιμο μέταλλο αυξήθηκε 27% φέτος και πρόκειται να καταγράψει το δέκατο έτος κερδών, καθώς το δολάριο υποχωρεί και οι επενδυτές αναζητούν ένα καταφύγιο εν μέσω ανησυχιών ότι τα τρισ. δολαρίων που διοχέτευσαν οι κυβερνήσεις στις οικονομίες παγκοσμίως, θα υποτιμήσουν την αξία των νομισμάτων.


source: capital.gr

Η Fed είναι ο μεγαλύτερος πιστωτής των UBS και Barclays


Η Fed είναι ο μεγαλύτερος πιστωτής των UBS και Barclays

Μεταξύ των κορυφαίων χρηστών των εκτάκτων προγραμμάτων στήριξης ύψους 3,3 τρισ. δολαρίων της Federal Reserve είναι οι UBS και Barclays, με το Bloomberg να συνηγορεί ότι «η Fed ίσως είναι τελικά η κεντρική τράπεζα παγκοσμίως», και όχι μόνο των ΗΠΑ.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμα, η UBS ήταν ο μεγαλύτερος δανειζόμενος από το μηχανισμό Commercial Paper Funding με συνολικά 74,5 δισ. δολάρια, περισσότερα από τα διπλάσια που χορηγήθηκαν στη Citigroup, την αμερικανική τράπεζα που δέχτηκε την μεγαλύτερη βοήθεια, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες.

Η βρετανική Barclays Plc έλαβε το μεγαλύτερο ποσό από ένα άλλο πρόγραμμα διατραπεζικού δανεισμού, όταν έλαβε 47,9 δισ. δολάρια στις 18 Σεπτεμβρίου 2008.

«Μιλάμε για τεράστια ποσά που διατέθηκαν για να σώσουν ξένες τράπεζες. Έχει γίνει η Federal Reserve η κεντρική τράπεζα του κόσμου; Αυτή είναι μια ερώτηση που νομίζω ότι πρέπει να εξεταστεί», σχολιάζει ο Γερουσιαστής Bernard Sanders.

Πρόκειται για τα πρώτα λεπτομερή στοιχεία και αποδείξεις των αμερικανικών προσπαθειών να διασώσουν ευρωπαϊκές τράπεζες, που ενισχύουν τον έλεγχο της κεντρικής τράπεζας, ήδη τον πιο εξονυχιστικό των τριών τελευταίων δεκαετιών.

Άλλοι αναλυτές φαίνεται να συμφωνούν με τις κινήσεις της Fed, σχολιάζοντας ότι τα πράγματα θα μπορούσαν να είχαν πάει χειρότερα εάν δεν είχε δανείσει και στις ξένες τράπεζες. «Τελικά αρχίζουμε να αντιλαμβανόμαστε το ρόλο της Fed στον κόσμο».


source: capital.gr

Hi tech μάχη στα e-books


Hi tech μάχη στα e-books

Η Google, ανεβάζοντας στροφές στην κόντρα με την Amazon, θα ανοίξει ένα διαδικτυακό κατάστημα για την πώληση ηλεκτρονικών εκδόσεων βιβλίων.

Το "online store" θα ανοίξει τις διαδικτυακές του πόρτες μέχρι το τέλος του χρόνου για τις Η.Π.Α. ενώ θα φτάσει κοντά μας το 2011, σύμφωνα με μαρτυρίες εργαζομένου στο εγχείρημα του οποίου το όνομα δεν έχει ακόμη αποκαλυφθεί.

Η εταιρία η οποία εδρεύει στο Mountain View της Καλιφόρνιας συνεργάζεται με εκδότες βιβλίων και εκδοτικές εταιρίες έτσι ώστε να μπορέσει να πουλήσει ηλεκτρονικά βιβλία στους καταναλωτές.

Η Google στοχεύει στο να χρησιμοποιήσει την ισχυρή της θέση ως η πιο δημοφιλής μηχανή αναζήτησης για να υποσκάψει την κυριαρχία της Amazon σε ό, τι αφορά τα e-books, παράλληλα με την προσπάθεια της Apple στο να κινηθεί προς τους ίδιους δρόμους, μέσω του iPad και του iTunes.

Η αναδυόμενη αυτή ανταγωνιστικότητα σημαίνει πως η Amazon κινδυνεύει να χάσει περίπου το 35% των πωλήσεών της μέσα σε χρονικό διάστημα πέντε ετών, από το συνολικό 90% που κατείχε στις αρχές του 2010.

Με την προσπάθεια αυτή της Google, ο κάθε εκδότης διαπραγματεύεται διαφορετική προσέγγιση στη διανομή των πιθανών εσόδων, αν και όλοι τους φαίνεται πως θα κρατήσουν την πλειονότητα των εσόδων αυτών λόγω πνευματικών και λοιπών δικαιωμάτων.

Η Google Books, η γνωστή υπηρεσία που είναι διαθέσιμη εδώ και χρόνια μέσω της μηχανής αναζήτησης, κάνει ξεχωριστή κίνηση σε μία προσπάθεια να πάρει το δικαίωμα του "σκαναρίσματος" βιβλίων τα οποία οι συγγραφείς και εκδότες θα μπορούν να πωλούν διαδικτυακά. Αυτή, όμως, η κίνηση έχει βρει εμπόδια σε δικαστική διαμάχη, μέχρι να γίνει η τακτοποίηση των όρων.

Μία κατάληξη στο θέμα μεταξύ της Google και το Σύνδεσμο Συγγραφέων και λοιπών συγγραφέων, θα μπορέσει πιθανώς να λύσει μία μήνυση η οποία είχε υποβληθεί ενάντια στον τιτάνα του διαδικτύου με την κατηγορία της καταπάτησης πνευματικών δικαιωμάτων μέσω ψηφιακής εκτύπωσης βιβλίων χωρίς τις αναγκαίες άδειες. Τον περασμένο Φεβρουάριο, το ανάλογο Υπουργείο Δικαιοσύνης των Η.Π.Α. πρότεινε να υπάρξει αλλαγή στη συνεννόηση μεταξύ των διαμαχομένων πλευρών.

Oι Αmazon, Microsoft Corp, και AT&T Inc. συνάμα με τις κυβερνήσεις της Γαλλίας και της Γερμανίας επίσης κατέθεσαν ένσταση στη συμφωνία, υποστηρίζοντας πως η Google θα έχει πλεονέκτημα επί των ψηφιακών έργων διάνοιας.

source: protothema.gr
Share |