Thursday, December 2, 2010

Hi tech μάχη στα e-books


Hi tech μάχη στα e-books

Η Google, ανεβάζοντας στροφές στην κόντρα με την Amazon, θα ανοίξει ένα διαδικτυακό κατάστημα για την πώληση ηλεκτρονικών εκδόσεων βιβλίων.

Το "online store" θα ανοίξει τις διαδικτυακές του πόρτες μέχρι το τέλος του χρόνου για τις Η.Π.Α. ενώ θα φτάσει κοντά μας το 2011, σύμφωνα με μαρτυρίες εργαζομένου στο εγχείρημα του οποίου το όνομα δεν έχει ακόμη αποκαλυφθεί.

Η εταιρία η οποία εδρεύει στο Mountain View της Καλιφόρνιας συνεργάζεται με εκδότες βιβλίων και εκδοτικές εταιρίες έτσι ώστε να μπορέσει να πουλήσει ηλεκτρονικά βιβλία στους καταναλωτές.

Η Google στοχεύει στο να χρησιμοποιήσει την ισχυρή της θέση ως η πιο δημοφιλής μηχανή αναζήτησης για να υποσκάψει την κυριαρχία της Amazon σε ό, τι αφορά τα e-books, παράλληλα με την προσπάθεια της Apple στο να κινηθεί προς τους ίδιους δρόμους, μέσω του iPad και του iTunes.

Η αναδυόμενη αυτή ανταγωνιστικότητα σημαίνει πως η Amazon κινδυνεύει να χάσει περίπου το 35% των πωλήσεών της μέσα σε χρονικό διάστημα πέντε ετών, από το συνολικό 90% που κατείχε στις αρχές του 2010.

Με την προσπάθεια αυτή της Google, ο κάθε εκδότης διαπραγματεύεται διαφορετική προσέγγιση στη διανομή των πιθανών εσόδων, αν και όλοι τους φαίνεται πως θα κρατήσουν την πλειονότητα των εσόδων αυτών λόγω πνευματικών και λοιπών δικαιωμάτων.

Η Google Books, η γνωστή υπηρεσία που είναι διαθέσιμη εδώ και χρόνια μέσω της μηχανής αναζήτησης, κάνει ξεχωριστή κίνηση σε μία προσπάθεια να πάρει το δικαίωμα του "σκαναρίσματος" βιβλίων τα οποία οι συγγραφείς και εκδότες θα μπορούν να πωλούν διαδικτυακά. Αυτή, όμως, η κίνηση έχει βρει εμπόδια σε δικαστική διαμάχη, μέχρι να γίνει η τακτοποίηση των όρων.

Μία κατάληξη στο θέμα μεταξύ της Google και το Σύνδεσμο Συγγραφέων και λοιπών συγγραφέων, θα μπορέσει πιθανώς να λύσει μία μήνυση η οποία είχε υποβληθεί ενάντια στον τιτάνα του διαδικτύου με την κατηγορία της καταπάτησης πνευματικών δικαιωμάτων μέσω ψηφιακής εκτύπωσης βιβλίων χωρίς τις αναγκαίες άδειες. Τον περασμένο Φεβρουάριο, το ανάλογο Υπουργείο Δικαιοσύνης των Η.Π.Α. πρότεινε να υπάρξει αλλαγή στη συνεννόηση μεταξύ των διαμαχομένων πλευρών.

Oι Αmazon, Microsoft Corp, και AT&T Inc. συνάμα με τις κυβερνήσεις της Γαλλίας και της Γερμανίας επίσης κατέθεσαν ένσταση στη συμφωνία, υποστηρίζοντας πως η Google θα έχει πλεονέκτημα επί των ψηφιακών έργων διάνοιας.

source: protothema.gr

No comments:

Share |