Thursday, December 2, 2010

Η Fed είναι ο μεγαλύτερος πιστωτής των UBS και Barclays


Η Fed είναι ο μεγαλύτερος πιστωτής των UBS και Barclays

Μεταξύ των κορυφαίων χρηστών των εκτάκτων προγραμμάτων στήριξης ύψους 3,3 τρισ. δολαρίων της Federal Reserve είναι οι UBS και Barclays, με το Bloomberg να συνηγορεί ότι «η Fed ίσως είναι τελικά η κεντρική τράπεζα παγκοσμίως», και όχι μόνο των ΗΠΑ.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμα, η UBS ήταν ο μεγαλύτερος δανειζόμενος από το μηχανισμό Commercial Paper Funding με συνολικά 74,5 δισ. δολάρια, περισσότερα από τα διπλάσια που χορηγήθηκαν στη Citigroup, την αμερικανική τράπεζα που δέχτηκε την μεγαλύτερη βοήθεια, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες.

Η βρετανική Barclays Plc έλαβε το μεγαλύτερο ποσό από ένα άλλο πρόγραμμα διατραπεζικού δανεισμού, όταν έλαβε 47,9 δισ. δολάρια στις 18 Σεπτεμβρίου 2008.

«Μιλάμε για τεράστια ποσά που διατέθηκαν για να σώσουν ξένες τράπεζες. Έχει γίνει η Federal Reserve η κεντρική τράπεζα του κόσμου; Αυτή είναι μια ερώτηση που νομίζω ότι πρέπει να εξεταστεί», σχολιάζει ο Γερουσιαστής Bernard Sanders.

Πρόκειται για τα πρώτα λεπτομερή στοιχεία και αποδείξεις των αμερικανικών προσπαθειών να διασώσουν ευρωπαϊκές τράπεζες, που ενισχύουν τον έλεγχο της κεντρικής τράπεζας, ήδη τον πιο εξονυχιστικό των τριών τελευταίων δεκαετιών.

Άλλοι αναλυτές φαίνεται να συμφωνούν με τις κινήσεις της Fed, σχολιάζοντας ότι τα πράγματα θα μπορούσαν να είχαν πάει χειρότερα εάν δεν είχε δανείσει και στις ξένες τράπεζες. «Τελικά αρχίζουμε να αντιλαμβανόμαστε το ρόλο της Fed στον κόσμο».


source: capital.gr

No comments:

Share |