Thursday, December 2, 2010

ΕΚΤ: Αμετάβλητο στο 1% το βασικό επιτόκιο


ΕΚΤ: Αμετάβλητο στο 1% το βασικό επιτόκιο

Αμετάβλητα όπως αναμενόταν διατήρησε τα επιτόκιά της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, στο πλαίσιο της σημερινής συνεδρίασης νομισματικής πολιτικής, καθώς οι ανησυχίες για τα χρέη συνεχίζουν να επισκιάζουν την Ευρωζώνη.

Ειδικότερα, η ΕΚΤ αποφάσισε ότι το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα στο 1%, 1,75% και 0,25% αντιστοίχως.

Το ενδιαφέρον τώρα στρέφεται στη συνέντευξη Τύπου του προέδρου της ΕΚΤ, Jean-Claude Trichet με τι φήμες να αναφέρουν ότι θα εντείνει το αμφιλεγόμενο πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων.

Ωστόσο αναλυτές εκτιμούν ότι οι σημαντικές διαφωνίες στις τάξεις των 22 μελών του διοικητικού συμβουλίου της κεντρικής αρχής μόνο σίγουρο δεν καθιστούν ότι ο πρόεδρος της ΕΚΤ Jean-Claude Trichet θα καταφέρει να βρει το φάρμακο για την κρίση στην κατά πολλούς πιο αναμενόμενη μηνιαία συνέντευξη τύπου στην ιστορία της.

«Πιστεύω ότι η απόφαση θα είναι εξαιρετικά αμφίρροπη», τόνισε ο Klaus Baader, οικονομολόγος της Societe Generale. Υπάρχει «σημαντικός κίνδυνος» η κεντρική τράπεζα να εντείνει τις παρεμβάσεις της στις αγορές ομολόγων, συνέχισε, ωστόσο η όποια κίνηση μάλλον δεν θα έχει καμία σχέση με τη φημολογία της αγοράς.

Η κεντρική τράπεζα μπορεί να ανακοινώσει ότι σχεδιάζει να αγοράσει τεράστιες ποσότητες κρατικών ομολόγων, στοχεύοντας πιθανώς στα ισπανικά ομόλογα καθώς και σε άλλες αγορές της «περιφέρειας».

Εξάλλου, «όμηρο» των αγορών χαρακτηρίζουν τον πρόεδρο της ΕΚΤ, οι διεθνείς αναλυτές.

Όπως υποστηρίζει το Bloomberg, την τελευταία φορά που ο Trichet αρνήθηκε να υποκύψει στις πιέσεις της αγοράς, το «πλήρωσε» με μια U-turn. Αυτή τη φορά, εκτιμάται ότι αυτά που διακυβεύονται είναι πολύ υψηλότερα.

Όπως επισημαίνεται, με το φάντασμα της κρίσης χρέους να πλανάται πλέον πάνω από την Ισπανία, την τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της, οι επενδυτές στρέφονται ξανά προς τον Trichet προκειμένου να κάνει κάτι για να το σταματήσει, όπως να καθυστερήσει την απόσυρση της απεριόριστης στήριξης ρευστότητας για τις τράπεζες, και να επιταχύνει τις εξαγορές ομολόγων.

Το ρίσκο είναι ότι η ΕΚΤ μπορεί να μετατραπεί σε ένα εργαλείο διάσωσης για τους πολιτικούς, πλήττοντας την ανεξαρτησία της, το σενάριο που ήθελε πάση θυσία να αποφύγει ο Trichet το Μάιο, όταν προχώρησε σε μια άνευ προηγουμένου κίνηση, αγοράζοντας κρατικά ομόλογα.

«Μέχρι ενός σημείου, η ΕΚΤ κρατείται όμηρος των αγορών. Καθώς τα υπάρχοντα μέτρα είναι απίθανο να αποδειχθούν ικανά να επιλύσουν τα προβλήματα της περιφέρειας, η ΕΚΤ πιθανώς θα αναγκαστεί να αυξήσει τα προγράμματά της σημαντικά», επισημαίνει ο Juergen Michels, επικεφαλής οικονομολόγος της Citigroup για την ευρωζώνη.

Όπως επισημαίνει το Bloomberg, στις 6 Μαΐου η κρίση της Ελλάδας ενέτεινε τις ανησυχίες των επενδυτών για τη δημοσιονομική υγεία και των άλλων χωρών της ευρωζώνης, με τον Trichet να αντιστέκεται στις πιέσεις να εφαρμόσει και νέα μέτρα, δηλώνοντας ότι εξαρτάται από τις κυβερνήσεις να ηγηθούν της όποιας προσπάθειας.

Αυτή η απουσία δράσης προκάλεσε ένα sell-off στην αγορά ομολόγων, αναγκάζοντας την ΕΚΤ να «σχίσει» τα βιβλία με τους κανόνες της, και να προκαλέσει διάσπαση στο διοικητικό της συμβούλιο.

Σε αντίστοιχη θέση βρίσκεται σήμερα ο Trichet, καθώς το πακέτο στήριξης για την Ιρλανδία απέτυχε να πείσει τους επενδυτές ότι οι αρχές έχουν τα εργαλεία που απαιτούνται ή τις λύσεις που απαιτούνται, προκειμένου να συγκρατήσουν την κρίση.

Πιθανή μια έκτακτη Ευρωπαϊκή Σύνοδος Κορυφής-Reuters

Την ίδια στιγμή, δεν αποκλείεται σύγκληση έκτακτης συνόδου κορυφής στο άμεσο μέλλον, ανάλογα με το τι θα ανακοινώσει σήμερα η ΕΚΤ.

«Εάν το σήμα από την ΕΚΤ είναι ανεπαρκές, η ανάγκη για μια συνάντηση των ηγετών θα ενταθεί. Το αποτέλεσμα της συνεδρίασης της ΕΚΤ μπορεί να αλλάξει τα πράγματα,» δήλωσε στο Reuters ισπανική κυβερνητική πηγή.

Την ίδια στιγμή πάντως, ο Γερμανός Υπουργός Οικονομίας Reiner Bruederle προειδοποίησε πως η επιπλέον ρευστότητα από μόνη της δεν θα επιλύσει τα προβλήματα χρέους της Ευρώπης και χαρακτήρισε υπερβολικό το τελευταίο πακέτο στήριξης των ΗΠΑ. «Το να τυπώνεις μόνιμα χρήμα δεν είναι η λύση,» σημείωσε, προσθέτοντας πως «οι μηχανές που τυπώνουν χρήματα δεν πρέπει να πέσουν στα χέρια των πολιτικών.»


source: capital.gr

No comments:

Share |