Sunday, June 8, 2008

Ακριβό το χρήμα για τις επιχειρήσεις

Ακριβό το χρήμα για τις επιχειρήσεις

Ενώ ο ρυθμός της δανειοδότησης των επιχειρήσεων συνεχίζει να τρέχει με αυξημένη ταχύτητα, την ίδια στιγμή αποδεικνύεται ότι το κόστος στην Κύπρο είναι υψηλότερο σε σχέση με άλλες χώρες. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι οι κυπριακές επιχειρήσεις επιβαρύνονται με επιτόκιο 6,63% για δάνειο μέχρι €1 εκατ. και σταθερό επιτόκιο για ένα έτος όταν στην ευρωζώνη το αντίστοιχο επιτόκιο είναι 5,91%. Το μέσο δανειστικό επιτόκιο βρίσκεται στο 6,69% ένα από τα ψηλότερα επιτόκια από την αρχή του χρόνου, δηλαδή οι επιχειρήσεις από την αρχή του χρόνου επιβαρύνονται με αυξημένο

χρηματοοικονομικό κόστος, όταν τον Ιανουάριο ήταν 6,43%, τον Φεβρουάριο 6,38% και τον Μάρτιο 6,44%. Βέβαια υπάρχουν και οι περιπτώσεις επιχειρήσεων που δανείζονται με μισή μονάδα ή μία μονάδα επιπλέον. Ο ρυθμός αύξησης του δανεισμού των επιχειρήσεων παραμένει ανοδικός και είναι υψηλότερος από τότε που υπάρχουν στοιχεία. Τέλος Απριλίου οι υποχρεώσεις της συγκεκριμένης κατηγορίας, σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας, ανήλθαν σε €21,48 δισ. έναντι €14,59 δισ. που ήταν τον Απρίλιο του 2007. Δηλαδή μέσα σ' ένα χρόνο ο συνολικός επιπλέον δανεισμός ανήλθε σε €6,89 δισ. Ο ρυθμός πιστωτικής επέκτασης στο τέλος του τέταρτου μήνα εκτοξεύθηκε στα ύψη και έφθασε στο 47,27%.

Χαρακτηριστικό της αύξησης των δανειακών βαρών για τις επιχειρήσεις είναι ότι το γεγονός ότι ο δανεισμός σε δυο χρόνια σχεδόν διπλασιάσθηκε και από €12,69 δισ. που ήταν τέλος Απριλίου 2006 έφθασε τα €21,48 δισ. τον φετινό Απρίλιο. Σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών από τις τράπεζες αυτό οφείλεται και στα επενδυτικά σχέδια που είχαν πολλές επιχειρήσεις για να ενισχύσουν την ανάπτυξή τους. Οι εκτιμήσεις των τραπεζών για την εξέλιξη των επιχειρηματικών δανείων κάνουν λόγο για συνέχιση του αυξητικού ρυθμού δεδομένου ότι ορισμένες από τις επιχειρήσεις δεν θα είναι σε θέση να εκπληρώσουν τα αυξημένα έξοδά τους.

PHILELEFTHEROS
Share |